» » Tăierea cireșei primăvara - cum să modelați corect coroana

Tăierea cireșei primăvara - cum să modelați corect coroana

Tăierea cireșelorTăierea pomilor fructiferi și arbuști este cea mai importantă tehnică agrotehnică care este obligatorie la cultivarea unei grădini. Tăierea cireșelor nu face excepție. Poate că singura diferență este că cireșele nu trebuie să fie tăiate anual. Efectuarea tăierii plantelor implică o încălcare a integrității acestora, provocând răni plantelor, prin urmare, înainte de începerea acestei lucrări, este necesar să se decidă dacă să se poată cireșele chiar acum.

Ar trebui să vă pruneți

Planta poate fi slăbită, nepregătită pentru astfel de influențe. Dacă tăierea este planificată înainte de debutul căldurii, atunci înainte de tăierea cireșei în primăvară, trebuie să vă asigurați că fluxul de seva nu a început încă în plantă. Grăbindu-vă cu tăierea în această perioadă, puteți provoca curgerea gingiilor, ceea ce poate duce la moartea plantei.

Avantajele tăierii:

 • Beneficiile tăieriimenținerea unei creșteri puternice a lăstarilor tineri;
 • îmbunătățirea regimului ușor în coroana de cireș;
 • prelungirea vârstei productive a plantei;
 • protecția coroanei împotriva îngroșării;
 • stimulând formarea de muguri generativi și ramuri de buchet.

Tăierea neexperimentată poate face la fel de mult rău ca și tăierea prematură. Prin urmare, trebuie să înveți cum să prune corect cireșele - cel puțin elementele de bază ale acestei tehnici, înainte de a lua un cuțit de grădină.

Soiuri și caracteristici

Toate etapele tăierii și formării coroanei trebuie efectuate ținând cont de caracteristicile tipului unui anumit tip de cireș. Sunt:

 • asemănătoare copacilor - la tăiere, lasă 5-6 ramuri, sub formă de schelet;
 • stufoase - până la 10 ramuri rămân în acest tip;
 • coppice - de obicei lasă 2-3 descendenți bine dezvoltați, restul sunt cireșe tăiate la bază sau săpate, pentru a fi utilizate mai departe ca răsaduri.
Lista copacilor de foioase și numele acestora, exemple

Sarcina de tăiere a cireșelor de tip copacSarcina principală a tăierii cireșelor de tip copac este stimularea formării ramurilor de buchet. Ar trebui să fie uniformă și să asigure existența lor lungă. Cu o tăiere adecvată, este necesar să se subțieze ramuri perene, să se scurteze creșterea, încercând să se asigure accesul luminii la interiorul coroanei copacului. Dacă nu se face acest lucru, îngroșarea treptată a coroanei va duce la faptul că ramurile buchetului vor începe să moară, deoarece acestea nu vor putea da roade în mod normal în condiții de lumină scăzută..

Odată cu debutul unei perioade de fructificare deplină, cu o slăbire a proceselor de creștere, ramurile de cireș pot deveni goale, iar ramificarea se deteriorează. În acest caz, trebuie să tăiați ramurile la cea mai apropiată ramură laterală. Această tehnică simplă sporește creșterea și stimulează apariția lăstarilor tineri..

Efectuarea tăierii de întinerire a cireșelor de tip copac este necesară atunci când se observă procesele de atenuare a creșterii. Dacă coroana arborelui este îngroșată puternic cu multe ramuri expuse, este mai bine să efectuați tăierea anti-îmbătrânire în mai multe etape, cu o frecvență de 2-3 ani. Acest lucru este făcut pentru a evita riscul de scurgeri severe ale gingiilor. Întrucât tăierea puternică va provoca multe răni asupra plantei.

La tăierea cireșelor de tip tufiș, se ține cont de gradul de creștere a ramurilor. Dacă există o conservare a creșterii de 30-40 cm, în acest caz se realizează doar subțierea, care ar trebui să fie anuală. Întrucât plantele de acest tip formează o recoltă pe creșteri, tăierea va scurta lăstarii, ceea ce va duce la o scădere a randamentului tufișului, deoarece mulți muguri generativi vor fi tăiați.

Odată cu vârsta, când tufișul de cireș slăbește și scade randamentele, pot fi realizate tăierea subțire peste prima furcă laterală. Dacă coroanele sunt puternic îngroșate, tăierea se efectuează în 2-3 ani.

Norme și nuanțe agrotehnice

Pentru stimularea randamentelor la plantele vechi, efectuat, de asemenea, pruning anti-îmbătrânire, în care părțile de capăt ale ramurilor vechi sunt tăiate, transferându-le pe lăstarii laterali. Cireșele răspund foarte mult la această procedură și datorită creșterii fructelor.

Descrierea soiului Valery Chkalov și sfaturi pentru îngrijirea cireșelor

Cireșele în creștere pot da roade mulți ani, sub rezerva normelor tehnologiei agricole. În procesul de îmbătrânire, este necesar să se înlocuiască trunchiurile vechi, care se realizează prin îndepărtarea lor, lăsând în loc o descendență puternică care crește de la baza trunchiului uterin. Cel mai adesea, se lasă 2-3 descendenți, toate celelalte sunt tăiate la bază sau săpate, pentru a putea fi folosite ca răsaduri. În general, tăierea cireșelor se face conform regulilor aplicabile tipului de tufă al acestei plante..

Întinerirea cireșelor

Este mai bine să ne gândim la formarea unei coroane de cireș înainte de plantare, deoarece diferite tipuri de coroane necesită zone de plantare diferite. Întrebarea modului de a forma corect cireșele preocupă mulți grădinari începători..

Trebuie să începeți formarea coroanei de cireș în al treilea an după plantare și terminare - în al patrulea sau al cincilea an.

În procesul de formare, îngrijirea plantelor constă în subțierea. Aceasta include tăierea tulpinilor care cresc vertical, așa-numitele vârfuri..

Cresc în interiorul coroanei, interferează cu accesul luminii și interferează cu fructificarea normală. La îndepărtarea lor, trebuie avut în vedere faptul că nu pot fi tăiate la bază, deoarece acest lucru contribuie la expunerea ramurii principale, ceea ce poate duce la înghețarea acesteia în timpul iernii. Pentru a scurta „vârfurile” ar trebui să fie la o înălțime de 30-60 cm, respectând distanța dintre ele, aproximativ 20 cm .

Le puteți trata diferit. Înclinați ramura pe orizontală, observând gradul de plecare a unghiului ramurii, fixați-o legând-o, ceea ce va accelera transformarea „vârfului” într-o ramură normală, fructificantă.

Tuya Danika: descriere, plantare și îngrijire

Odată cu apariția vremii reci, pentru a asigura plantelor protecția împotriva temperaturilor scăzute și arsurilor solare, în al doilea an după altoire, acestea sunt formate din tulpini joase, care sunt acoperite cu zăpadă în timpul iernii.

Metode de formare a coroanei

Atunci când alegeți o metodă de formare a coroanei, trebuie să țineți cont de factorii de mediu, de caracteristicile soiurilor și portaltoilor, plantațiilor. Înălțimea arborilor formați nu trebuie să depășească 3 m, în mod ideal, 2-2,5 m. Respectarea acestor condiții poate fi asigurată prin alegerea soiurilor și portaltoilor cu creștere mică, tăierea, îndoirea ramurilor în jos sau extragerea acestora.

Modalități de a forma o coroană de cireșUrmătoarele tipuri de coroane sunt utilizate pentru a forma coroane de cireș:

 • rare-niveluri;
 • bladed;
 • scobită;
 • fusiform.

Spațial-nivelat - înălțimea trunchiului în acest caz este de 70 cm, 3 ramuri sunt lăsate în nivelul inferior, dintre care unghiurile de divergență sunt de 120 de grade. Distanța față de ramura superioară, cel mai adesea, este de 60-90 cm, dar aceasta depinde de puterea creșterii și ramificării unei anumite părți soiuri de cirese. La formarea acestui tip de coroană, atenția principală este acordată nivelului inferior, deoarece partea principală a recoltei arborilor va fi pe ea..

Coroana lobată reprezintă un trunchi, cu o înălțime de până la 1,8 m și ramuri în două niveluri (4 ramuri în fiecare nivel), situate una deasupra celuilalt, sub formă de „lame”. Unghiul de divergență în acest caz este de aproximativ 90 de grade. Pe portbagaj, nivelurile sunt situate la o distanță de 60-100 cm unul de celălalt. Din nou, acest lucru va depinde de soiul utilizat, portaltoiul și cât de mult se ramifică planta. Deschideri verticale în acest tip de coroană sunt menținute între lame prin tăiere. Acest lucru oferă un grad ridicat de iluminare a coroanei, facilitează accesul la plantă în timpul tratamentelor împotriva dăunătorilor și a bolilor, la colectarea fructelor.

Pregătirea pomilor fructiferi. Metode de redactare

Coroana în formă de cupă - principalele de aici sunt trei sau patru ramuri de primul ordin, sunt așezate simetric în jurul conductorului central, distanța de-a lungul trunchiului dintre ele este de 10-20 cm. Deasupra ramurii superioare, conductorul este îndepărtat. Dacă ramurile plantei sunt situate abrupt în sus, atunci trebuie aplicat transferul către ramurile laterale, acest lucru se aplică în principal ramurilor superioare.

Coroana fusului de cireșCoroana fusiformă, celălalt nume al său este "spindlebusch". Se folosește la formarea copacilor pe portaltoii pitici, bola este realizată înălțime de 50-70 cm, direcția ramurilor de primul ordin este strict orizontală, radială, în toate direcțiile de la trunchi, mai des într-o spirală, în timp ce ramurile nu trebuie îndoite cu un arc.

Ramurile inferioare sunt legate de o tulpină, este posibil să se utilizeze mize. Conductorul central din soiurile care se ramifică puternic este ușor scurtat; în cele mai slabe, conductorul se scurtează mai mult, iar după ce coroana este definitiv formată, este complet tăiată deasupra ramurii superioare sau lăsată să se înclineze orizontal. Înălțimea totală a arborelui atunci când este format în funcție de tipul fusiform nu trebuie să depășească 2 m .


Opinii: 130