» » Cum se potăresc corect cireșele și când este mai bine - primăvara sau toamna

Cum se potăresc corect cireșele și când este mai bine - primăvara sau toamna

Este greu pentru începători să aibă grijă de grădină, ei au întrebări despre cum să potă corect un anumit pom fructifer. Sunt îngrijorați când este mai bine să o faci toamna sau primăvara și dacă este posibil să taie ramuri vechi sau laterale în timpul verii?

Unii proprietari li se pare că cu cât mai multe ramuri, cu atât recolta va fi mai abundentă. În practică, se dovedește că lăstarii tineri sug sucul din copac și nu are suficientă putere pentru a crește fructe.

Pentru unii, fără tăiere, randamentul ridicat devine extrem de mic și nu mai este posibil să vă răsfățați cu gem de vișine iarna. În plus, un copac slăbit este susceptibil la diverse boli..

"Important! Este necesar să selectați instrumentul potrivit și apoi să prelucrați locul tăiat pentru a nu infecta, pentru a nu provoca putrezirea. "

Dacă vișinul este tânăr, atunci foarfecele de tăiere sunt adesea suficiente pentru a tăia ramurile în exces. Când copacul este matur și gros, trebuie să fie tăiate multe ramuri. Tăierea nu trebuie făcută doar primăvara, grădinarii cu experiență recomandă să o facă toamna, în alte momente, când planta este supraîncărcată, chiar și vara.

Ce trebuie să știți înainte de tăiere?

Dacă luați și începeți să tăiați sucursale, un proprietar fără experiență va greși în legătură cu ceva. De teamă să nu-i facă rău cireșului lor preferat, unii nu o reduc deloc, considerând că procedura este opțională și vor obține constant o recoltă bună în fiecare an..

Tunderea

Prin tăierea ramurilor vechi, proprietarul ajută copacul să scape de insectele dăunătoare care depun ouă sub scoarță. Există mai puțini dăunători, dar acest lucru nu schimbă tratamentul anual cu insecticide.

În mod constant, trebuie să tăiați coroana, să tăiați ramurile în exces. Acest lucru este util pentru arbore:

 • Coroana corect formată este uniformă și frumoasă. Nu se va rostogoli în nicio direcție.
 • Randamentul va fi dublat.
 • Cireșele de pe copac vor fi mai mari decât anul trecut și mai suculente.
 • Prin tăierea ramurilor vechi, proprietarul ucide mulți dăunători, izbindu-i de arborele.
 • După tăiere, pomul întinerește, ceea ce îi permite să nu îmbătrânească și să dea roade pe parcursul întregului său ciclu de viață.

Un începător care plantează cireșe ar trebui să știe când înflorește, cum sunt puse fructele. Dacă o persoană înțelege că copacul are nevoie de sucuri și tărie pentru fructificare, atunci va putea prune în mod conștient, realizând ajutorul cireșei.

Videoclipul vorbește despre tăierea unui cireș corect:

Înainte de tăiere, trebuie să vă dați seama ce ramuri ale copacului sunt vegetative (ramuri noi provin din ele), iar altele sunt buchet (în cireșele copacilor). Există, de asemenea, creșteri (ramuri care cresc în fiecare an de la mugurii situate deasupra). Proprietarul trebuie să înțeleagă ce ramură a tăiat și de ce?

Cireșele sunt asemănătoare copacilor și stufoase. Trebuie să înțelegeți ce și unde crește exact în grădină sau în apropierea casei? În fructele de copaci, acestea cresc pe ramuri de creștere, care sunt de 1 g și pe buchet, fructificând 2 g. În cireș de tufiș, ramurile dau fructe câte 1 g fiecare.

Acum este clar că cele stufoase trebuie tăiate cu grijă anual, iar din cele asemănătoare copacilor, trebuie îndepărtate doar ramuri vechi, bolnave sau în exces.

Lemn

Fotografia arată o tundere a ramurilor. Experții recomandă cojirea cireșelor cu prune, precum și a altor copaci care produc fructe cu semințe, anual. Trebuie să începeți procedura de la tinerețea copacilor și să o faceți anual până la bătrânețe și tăiere.

Cum să potă cireșele tinere?

Crengile de prun sau cireș cresc foarte repede primăvara. Dacă acești copaci nu sunt tăiați la timp, coroana va deveni prea densă și fructele mici. Productivitatea scade semnificativ.

"Important! Tăierea se face cel mai bine înainte ca copacul să înmugurească. În acest timp, va avea timp să se recupereze din procedură, să devină mai puternic și să lase toate sucurile să meargă la fructe înfloritoare, în creștere. "

După plantarea cireșelor, trebuie să vă asigurați că 5 sau 6 dintre cele mai puternice ramuri rămân în coroana sa. Restul poate fi tăiat.

Dacă vișinul crește ca un tufiș, atunci pot fi lăsate 10 ramuri principale. Alții au tăiat-o fără a lăsa cânepă, dar tratând rănile cu un ton special.

Este minunat când ramurile cresc la cel puțin 10 cm una de cealaltă și sunt direcționate în direcții diferite, în sus. Ramurile laterale nu vor trage sucurile, iar cele principale vor crește cu o vigoare reînnoită.

Caracteristici de tăiere

Tăierea se face cel mai bine înainte ca mugurii să apară pe copac. În perioada respectivă, sucurile și rănile măcinate cu lac de grădină nu merg atât de activ de-a lungul trunchiului, ramurilor, se vor vindeca mai repede.

Despre principalele reguli de tăiere:

 • De 2 ani, vișinul se îngroașă puternic și proprietarul trebuie să taie ramurile care sunt direcționate de pe ramurile principale în coroană. Fotografiile care cresc pe un trunchi se desprind vara, când devin verzi sau sunt deja tăiate primăvara viitoare.
 • Când soiul este asemănător cu arborele, ramurile sale sunt tăiate în înălțime, astfel încât arborele să nu fie prea înalt. Acest lucru face dificilă recoltarea. Cele stufoase au lăstari suficiente pentru a fi de 50 cm fiecare și pot fi scurtate.
 • Cireșul va crește și va deveni mai puternic. Proprietarul trebuie să stabilească ce ramuri vor fi scheletice și să le lase. O cireșă mare are astfel de ramuri în coroană de la 12 la 15.
 • Este obligatoriu să tăiați anual ramurile uscate sau deteriorate..

Când creșteți copaci, este mai bine să utilizați un sistem de tăiere cu niveluri sau o combinație. Puteți alege un alt sistem de formare a coroanei, cunoscut de grădinari.

Este important să ne dăm seama că fructificarea depinde de cât de corect se formează coroana arborelui. Dacă ramurile sunt vechi și prea înclinate spre o parte, atunci cu un vânt de uragan se pot desprinde.

Principalul lucru este să tai vișine în fiecare an și de la o vârstă fragedă, cu prune, caise și alte fructe de piatră. Apoi coroana arborelui se va forma corect și va da o recoltă abundentă..

Diferența atunci când se potă busui versus cireșe de copac

În cireșele stufoase, vârfurile ramurilor vor fi expuse din frunze. Acest lucru înseamnă că sunt prea multe ramuri pe copac și este timpul să le subțiați. Ramurile sunt tăiate cu 50% sau 30%. Schelet, cu ramuri semi-scheletice tăiate pe muguri și ramuri latente care cresc pe laturi (sus) și bine dezvoltate.

"Consiliu! Ramurile scheletului pot fi tăiate într-un an, iar ramurile semi-scheletice un an mai târziu. Atunci cireșul va avea mai multă energie pentru a crește fructe. Creșterile, care au rămas timp de 1 an. "

Dacă copacul este stufoasă și ramuri timp de 1 an, atunci acestea nu sunt atinse. Ele cresc în lungime începând de la mugurele de sus. Dacă vârfurile sunt tăiate, întreaga ramură este mai probabil să moară..

Pentru arbori asemănătoare cu arbori, este important ca mai multe ramuri de buchet să crească anual, care dau o recoltă. Pentru aceasta, cireșele trebuie hrănite anual cu humus în timp util, iar alte îngrășăminte trebuie aplicate. Dacă nu se va face acest lucru, atunci copacul va arunca câteva ramuri de buchet, iar recolta va cădea..

Lăstarii, care se scurtează timp de 1 an în cireșele de copac. Aceasta se face pentru ca lăstarii să crească, cu noi ramuri de buchet pe părți. Vor da roade.

Tunderea la capăt

Fotografia prezintă resturi de sucursale anuale. Toate acestea contribuie la fructificare..

Recomandări cu privire la modul de gestionare a copacilor:

 • Dacă ramurile cresc mai puțin de 15 cm într-un an, iar ramurile scheletului au trunchiul gol la bază, este necesară întinerirea. Ramurile sunt tăiate, care sunt câte 3 g fiecare.
 • Când capetele ramurilor se usucă sau ramurile întregi s-au uscat în centrul coroanei, este necesară tăierea ramurilor laterale pe ramurile care au vârsta de 5 ani.
 • Când arborele atinge 3 m, vârfurile ramurilor scheletice sunt tăiate și este îngrijită creșterea crescută a ramurilor laterale..

Cum să tăiați cireșele, vedeți videoclipul:

"Consiliu! Nu trebuie să eliminați multe ramuri într-o singură tăietură. Cel mai bine este să faceți acest lucru în 2 sau 3 pași. După tăiere, ramurile laterale cresc, multe dintre ele trebuie, de asemenea, eliminate. "

Cireșe, copaci delicate. Dacă aveți îndoieli, este mai bine să tăiați acea ramură într-un an decât să răniți degeaba copacul. Cel puțin 12 dintre cele mai puternice ramuri scheletice trebuie să rămână în coroană și, de preferință, 15. Ramurile principale vechi sunt tăiate, lăsând lateralele tinere să crească.

Un grădinar novice pare că ramurile de tăiere anual sunt o mare pierdere de timp. Merită să ascultați recomandările experților, iar recolta vă va încânta cu abundență.


Opinii: 120