» » Tăierea cireșelor - scheme pentru diferite anotimpuri

Tăierea cireșelor - scheme pentru diferite anotimpuri

Dacă tunsoarea de primăvară este realizată pentru a menține forma coroanei dorită și pentru a îndepărta lăstarii deteriorați în timpul iernii, atunci tăierea cireșei în toamnă pregătește planta pentru hibernare. Ambele activități sunt foarte importante pentru viața confortabilă a copacilor, sănătatea lor și chiar longevitatea. Munca regulată pentru a elimina ramurile vechi inutile contribuie la întinerirea permanentă și naturală a culturii.

Schema de tăiere a cireșelor în primăvară

Tăierea de aprilie joacă un rol major în îngrijirea acestei culturi. În timp ce frunzele încă nu au înflorit pe ramuri, grădinarii formează coroane, îndepărtând în proces lăstarii înghețați în timpul iernii. Cireșele tăiate în timp au oportunitatea de a cheltui mai multă vitalitate formării fructelor, datorită căruia fructele de pădure devin mai mari și mai suculente. Este important să închei activitățile înainte de începerea mișcării intense a sucurilor vegetale, în caz contrar, recuperarea ulterioară va dura mult timp, iar acest lucru va afecta abundența recoltelor.

Schema de lucru de primăvară:

  1. 1. În primul rând, toate ramurile bolnave și afectate de îngheț sunt îndepărtate, precum și ramurile care îngroașă coroana și împiedică pătrunderea luminii solare și a oxigenului în trunchi.
  2. 2. Ramurile care cresc în sus și depășesc 40 de centimetri lungime sunt tăiate la bază, lăsând loc pentru lăstarii să crească paralel cu solul. Astfel, se formează ramuri care nu interferează cu dezvoltarea reciprocă..
  3. 3. Tragerea apicală principală nu trebuie să se ridice deasupra cadrului scheletului cu mai mult de 30 cm, pentru aceasta este prinsă cu atenție.

Culturile formate corespunzător sunt capabile să aducă abundența maximă posibilă de fructe de pădure datorită furnizării de lumină suficientă fiecărei ramuri de fructe și datorită economiilor semnificative în nutrienți care nu sunt cheltuiți pe ramurile bolnave și vechi care nu poartă.

Procedurile de vară

Tăierea copacilor de vară este pur de susținere. În acest moment, vișinul se află într-o stare vegetativă activă și datorită mișcării sucurilor, feliile sunt strânse foarte mult timp. Nu este practic să efectuați vara principală tunsoare - se dovedește că părțile inutile ale plantei au luat în zadar o parte de nutrienți pe tot parcursul primăverii.

În sezonul estival, numai ramurile bolnave și rupte sunt îndepărtate, dacă nu li s-a acordat atenție primăvara, sau pagubele au apărut ulterior.

Dacă se găsește o parte a unui copac deteriorat de o boală, acesta trebuie tăiat și ars imediat pentru a preveni răspândirea bolii..

În timpul verii, puteți ciuși cu blândețe lăstarii în exces din lemn, a căror dezvoltare nu este de dorit pentru plantă. Cireșele îndură foarte ușor astfel de manipulări și nu cheltuiesc multă energie pentru recuperare..

Prelucrarea grădinii de toamnă

Tăierea în toamnă ajută pomii să se pregătească pentru frigul de iarnă. Cireșele, ca și cireșele dulci și caisele, sunt o cultură de fructe de piatră și le este recomandat să fie tăiate de două ori pe an - primăvara și toamna. Datele specifice depind de regiunea în care este cultivată grădina.

În regiunile sudice, copacii pot fi tăiați până la începutul lunii noiembrie, iar în regiunile nordice, lucrările trebuie finalizate până la jumătatea lunii septembrie. În Rusia centrală, merită să ne concentrăm asupra momentului de încetinire a mișcării sucurilor, adică la sfârșitul sezonului de creștere. Este important de știut că cireșul este o plantă termofilă și, prin urmare, este imposibil să întârzie tăierea până la apariția înghețurilor nocturne..

Răsadurile care se pregătesc pentru prima lor iarnă nu sunt de dorit să se prune toamna. Un copac tânăr poate suferi și degerat la locurile tăiate. Doar igienizarea este justificată în legătură cu boala fungică a unei plante tinere.

Înainte de îngheț, cireșele nu ar trebui să aibă ramuri care se extind din trunchi într-un unghi acut. Ramurile vechi și mari sunt tăiate, care interferează cu dezvoltarea restului - de obicei, acestea sunt ramuri în creștere sau spre centrul coroanei. Este indicat să lăsați tăierea lăstarilor tineri până în primăvară, pentru a nu răni copacul încă o dată înainte de apariția vremii reci. Toate locurile tăiate sunt tratate la sfârșitul procedurii cu un lac de grădină sau un alt agent antibacterian. Puteți pulveriza daunele cu cărbune.

Caracteristici de cireșe de cireșe din diverse soiuri

Este important să spunem că diferitele soiuri de cireșe (tufă și copac) necesită o abordare diferită a unei tunsoare de modelare..

  1. 1. Nu îndepărtați multe lăstari dintr-o plantă de copac simultan, este corect să scurtați treptat ramurile care formează coroana până când arborele atinge trei metri înălțime.
  2. 2. Soiul de tufă este tăiat mai încrezător. Toate ramurile sunt scurtate la cincizeci de centimetri în două etape. Dacă în anul curent s-au tăiat ramuri scheletice, atunci tăierea celor secundare ar trebui amânată până în primăvara viitoare. Și lăstarii tineri din acest soi sunt capabili să producă o recoltă abundentă. Acest lucru trebuie luat în considerare la eliminarea supraagregării.

Când lucrați cu răsaduri, este recomandat să folosiți un cuțit pentru a preveni deteriorarea ramurilor fragile. Prunerul este un instrument pentru copacii maturi.

În rândul amatorilor, există părerea că culturile de cireșe nu se recuperează bine și nu tolerează frigul de iarnă după interferarea activității lor vitale. Dar grădinarii cu experiență sunt convinși: motivele pentru care un copac nu supraviețuiește iernii nu constă în scurtarea lungimii ramurilor în sine, ci în schema greșită de tăiere. Dacă ascultați sfaturile experților și nu încălcați instrucțiunile, sezonul viitor grădina vă va încânta din nou cu o abundență de fructe de pădure suculente..


Opinii: 63