» » Tăierea cireșelor toamna

Tăierea cireșelor toamna

După recoltare, grădinarii pregătesc pentru iarnă toate plantele de fructe și fructe de pădure, efectuând o serie de activități culturale importante. Tăierea cireșei toamna se realizează în conformitate cu o anumită schemă și respectând cu strictețe calendarul recomandat.

Când să prune cireșele: primăvara sau toamna

Tăierea ramurilor

Cireșul este o plantă termofilă, iar tăieturile trebuie strânse până la îngheț, altfel ramura se va usca

Tăierea corectă și la timp a plantațiilor de fructe este cheia fructificării abundente și pe termen lung în sezonul următor și vă permite, de asemenea, să mențineți sănătatea și aspectul estetic al plantei. În funcție de obiective, procedura poate fi efectuată în momente diferite și conform unei scheme diferite.

Tabelul pro și contra lucrărilor sezoniere

Sezonul de podăBeneficiidezavantaje
PrimăvarăRedirecționarea nutrienților pentru a obține o productivitate ridicată, eliminând toate lăstarii înghețați pe timpul iernii.Necesitatea de a efectua întreaga gamă de lucrări înainte de înflorire, dar încă pe fondul umflarea mugurilor.
ToamnaPregătirea eficientă și necomplicată a plantei pentru perioada de dormit de iarnă.Necesitatea de a determina cu exactitate încetinirea fluxului de seva și sfârșitul sezonului de creștere.

Tăierea de toamnă se realizează mai rar decât un eveniment de primăvară, deoarece pagubele primite în timpul îndepărtării lăstarilor pot face planta prea sensibilă la îngheț.

Indiferent cum te asigură altfel, știi că pomii fructiferi din piatră, inclusiv cireșele și cireșele, au nevoie în egală măsură de tăierea primăverii și a toamnei..

De ce are nevoie un grădinar începător pentru o tăiere corectă

Instrumente de grădinărit

Trebuie să se acorde preferință unealtă din oțel de înaltă rezistență și echipată cu mânere confortabile, care nu alunecă, care va asigura siguranța maximă la tăiere

Utilizarea de instrumente de calitate de la un producător dovedit și bine stabilit este o garanție a tăierii eficiente, care nu afectează cultura grădinii. În acest scop, grădinarii cu experiență recomandă achiziționarea următorului set de inventar:

  • Foarfece de tăiere - principalul instrument auxiliar pentru tăierea ramurilor destul de subțiri sau creșterea tânără;
  • ferăstrău (ferăstrău de grădină) - un dispozitiv care vă permite să îndepărtați cu ușurință ramurile vechi sau lăstarii prea groși;
  • un lopper - un instrument de grădină conceput pentru tăierea lăstarilor în zonele cele mai incomode sau greu accesibile.

Întregul instrument trebuie să fie bine ascuțit și dezinfectat, fără crestături pe lame. Prelucrarea tăieturilor se realizează cu soiuri tradiționale de grădină sau compoziții gata preparate și făcute acasă.

Nu uitați să purtați mănuși de grădinărit pentru a vă proteja mâinile de răni și pentru a împiedica scutura sculei.

Condiții de muncă

Cireș pe copac

Pentru cel mai bun efect, se recomandă tăierea cireșelor de toamnă la fiecare 3 ani.

Cireșul aparține plantelor de grădină iubitoare de căldură care tolerează înghețurile de iarnă destul de slab, așa că timpul pentru tăiere este gândit în avans. Momentul evenimentului variază în funcție de caracteristicile climatice dintr-o anumită regiune.

RegiuneSincronizare
Regiuni sudicepână la sfârșitul lunii noiembrie
Rusia de nord-vestpână la sfârșitul celei de-a doua decenii a lunii septembrie
Zona de mijloc a Rusieipână la sfârșitul celei de-a doua decenii a lunii septembrie
Siberiacel târziu la jumătatea lunii septembrie

Nu este recomandat să se taie răsadurile de vișine plantate în prima perioadă de toamnă, deoarece copacii tineri imaturi deseori îngheață în zonele tăiate. Odată cu creșterea și dezvoltarea activă, tăierea cireșelor de toamnă devine necesară în scopuri sanitare, odată cu arderea ulterioară a ramurilor bolnave, uscate sau deteriorate..

Cum se potăresc cireșele toamna: instrucțiuni pas cu pas cu diagrame

În funcție de vârstă, aspectul coroanei și caracteristicile soiurilor, precum și de sănătatea plantei, schema de tăiere poate diferi semnificativ..

Copaci tineri

Principiul principal este formarea unei coroane productive fără a fi necesară îndepărtarea ramurilor uscate sau bolnave. Procedura de subțiere previne îngroșarea și formează un schelet bun. În procesul de plantare, ramurile trebuie cultivate, lăsând doar 5-6 dintre cele mai dezvoltate lăstari. Tăierea se face conform schemei standard.

Schemă de tăiere a cireșelor tinere

Este de dorit ca ramurile lăsate să fie direcționate în direcții diferite și situate la o distanță de cel puțin 10 cm una de cealaltă

Locurile de tăiere sunt procesate, iar lăstarii direcționați corect vor asigura cu ușurință formarea unei coroane destul de răspândite și productive.

Tăierea anti-îmbătrânire a copacilor bătrâni

Mugurii de flori de pe plante asemănătoare copacilor sunt localizați pe ramuri de buchet sau creșteri anuale. La cultivarea copacilor bătrâni, sarcina principală a grădinarului este îndepărtarea ramurilor bolnave și uscate care opresc dezvoltarea lăstarilor tineri.. Un astfel de eveniment simplu împiedică apariția bolilor și păstrează sănătatea cireșei mulți ani..

Schemă veche de tăiere a cireșelor

Dacă vișinul vechi a crescut la 3 m sau mai mult, tăiați conductorul central

În soiurile de copaci de cireșe, lăstarii se scurtează anual, ceea ce stimulează dezvoltarea ramurilor și ramurilor laterale pentru formarea activă a fructelor. După câțiva ani, procesele de creștere ulterioară sunt neapărat limitate. Ramurile care se împletesc și cele mai puternice creșteri situate pe suprafețele inferioare și interioare ale ramurilor mari necesită o atenție specială..

În cazul tăierii întineritoare, nu este necesar să tăiați mai mult de 1 m de lăstari, deoarece acest lucru poate provoca boala și moartea copacului.

Cireșe feluită

Un arbore pitic cu o înălțime de până la 2 m se caracterizează prin creștere rapidă, coroană și trunchi compact, formarea timpurie a fructelor, rezistența la secetă și creșterea rară a creșterii, de aceea o astfel de plantă are nevoie de tăiere specială.

Schemă de tundere a cireșelor din feltru

Tăierea cireșelor trebuie efectuată ținând cont de caracteristicile biologice ale creșterii, formei coroanei, dinamicii fructificării și ramificării

Cu o procedură la timp, activitatea de formare a fructelor pe plantă este extinsă până la un sfert de secol. Formarea și reînnoirea sanitară contribuie la formarea boabelor mari, la îndepărtarea ramurilor bolnave și îngroșate, precum și a ramurilor vechi care nu dau creștere și randament.

Cireșa de pâslă se mai numește și chineză.

Specie Bush

Cireșul stufoasă prezintă muguri vegetativi exclusiv pe creșteri anuale, care, desigur, nu pot fi îndepărtate, ceea ce va împiedica uscarea prematură a ramurilor sau moartea completă a plantei.

Schema de cireșe de tuș

Dacă lăsați totul să își ia cursul, după 2 ani, ramurile se vor întrepătrunde, astfel încât va fi foarte dificil să le faceți față.

Pentru o cireșă de tufiș, cea mai bună opțiune este formarea unei așa-numite coroane cu niveluri. Această metodă de formare implică o aranjare unică a ramurilor pe conductorul central. Prima tăiere după plantare se face primăvara devreme și este completată de subțierea. Ramura principală de pornire este așezată la o înălțime de 30–40 cm, iar deasupra acesteia sunt lăsate aproximativ 5-6 altele suplimentare. Lăstari noi li se adaugă treptat. Cele mai puternice ramuri care cresc mai adânc în coroană trebuie tăiate în întregime.

Cireșele de arbust pot fi plantate chiar și în regiunile reci din Urale și Siberia, unde alte soiuri ale plantei nu pot rezista iernii aspre..

Ce grijă să asigure un copac tăiat

Tăierea pe lemn

Terenul de grădină pentru prelucrarea feliilor poate fi cumpărat gata sau făcut manual

Un chit special pentru culturile horticole este utilizat la prelucrarea secțiunilor deschise de tăieri. Începătorii, cel mai adesea, preferă brew-ul de grădină sau „Petrolatum”, dar agronomiștii sfătuiesc să facă o compoziție pentru regenerarea țesuturilor vegetale după tăierea lor:

  • Remediu Nigrol. În 0,5 kg de nigrol fierbinte, se toarnă cu grijă 0,5 kg de colofină și aceeași cantitate de parafină, după care se amestecă bine masa. Înainte de utilizare, compoziția de chit finisat trebuie încălzită la o stare caldă..
  • Un produs cu alcool din lemn. Trebuie să amestecați rozină fină și untură topită într-un raport de 16: 1. Lichidul rezultat este încălzit complet și dus la o stare omogenă, după care i se adaugă 8 părți de alcool.
  • Compoziție pe bază de ceară de albine. Ceară de albine topită, colofă sau rășină și ulei de semințe de in sunt amestecate complet într-un raport de 4: 20: 1. Amestecul rezultat este dus la fierbere, după care se adaugă 2 părți de cărbune zdrobit.
  • Mijloace cu slănină. 1 parte de untură se topește, după care se adaugă 2 părți de ceară. Amestecul finit este adus la o consistență omogenă, i se adaugă 4 părți de colofă tocată. Produsul este fiert timp de o jumătate de oră și se frământă cu apă rece.

Unii grădinari cu experiență suplimentează o cantitate mică de heteroauxină într-un teren obișnuit de grădină pentru a vindeca cel mai eficient feliile. Se recomandă utilizarea unei tablete de stimulare a creșterii la un litru de produs.

Reguli simple pentru tăierea cireșelor: video

Cu un regim de temperatură scăzută noaptea, care nu este deloc neobișnuit toamna, feliile de cireșe se vindecă mult timp. Din acest motiv trebuie să fii atent la alegerea calendarului și la schema optimă de tăiere a culturilor horticole.


Opinii: 82