» » Când să potă mărul: calendarul procedurii, în funcție de perioada anului

Când să potă mărul: calendarul procedurii, în funcție de perioada anului

Spune-mi când să prune mărul? Avem o grădină veche la dacha, trebuie să recunosc, este într-o stare foarte neglijată. Anterior, toată lumea nu avea suficient timp, acum s-au retras și există posibilitatea de a călători mai des. Au decis să-l pună în ordine și, în același timp, au plantat noi meri. Recolta din copaci bătrâni nu este atât de mult. Este posibil să curățați coroana pentru ei toamna sau este mai bine să așteptați până la primăvară?

când să prune meriTăierea copacilor de grădină, inclusiv mărul, este unul dintre punctele importante în cultivarea lor. Dacă lăsați creșterea să își ia cursul, puteți uita de o recoltă bună după un timp. Lăstarii tineri vor îngroșa rapid coroana, plus chiar și ramurile uscate care sunt înghețate în timpul iernii nu vor permite pomului să dea roade în mod normal. Drept urmare, randamentul va scădea, iar fructele în sine sunt zdrobite. Pentru a preveni acest lucru, este important să știți când să vă potecați mărul. Deși este necesară tăierea, dacă este efectuată în timp, nu puteți ajuta pomul, ci daunele.

Pot fi mai multe tipuri de tăiere în funcție de sezon:

  • primăvară;
  • vară;
  • toamnă.

Unii grădinari disperați încep să formeze un pom chiar și iarna. Cu toate acestea, înainte de a face acest lucru, merită să cântărească pro și contra. În majoritatea regiunilor, nu este posibilă tăierea iernii. Temperatura admisibilă a aerului pentru grădinărit este de trei grade de îngheț timp de cel puțin o săptămână.

Când să potă mărul primăvara?

tăierea primăveriiDupă iernare, mărul are nevoie de tăiere sanitară, în special de exemplare vechi. Ramurile îngheață adesea sau sunt deteriorate de dăunători. Astfel de lăstari trebuie tăiați într-o parte vie sau întreagă. Tot în acest moment se lucrează la formarea coroanei. Se îndepărtează ramuri în plus și necorespunzătoare, care îngroașă coroana.

Tăierea de primăvară trebuie să fie efectuată cât mai devreme, de îndată ce gerul a dispărut. În același timp, este important să fii în timp înainte de începerea curgerii de șop. Tăierea ramurilor atunci când mugurii sunt deja umflați va afecta randamentul. În funcție de regiunea de cultivare, timpul lucrărilor de tuns scade în perioada martie - aprilie.

Caracteristici și condiții de tăiere de vară

tăierea de varăVara, lucrările de formare a mărilor se desfășoară în principal cu pomi tineri. Dacă mărul încăpățânat nu dorește să se ramifică, are nevoie de ajutor în acest sens. Pentru a face acest lucru, trebuie să fie ciupit un film tânăr care a început să se dezvolte dintr-un mugur.

Fixarea de vară ar trebui să se facă cel târziu în prima jumătate a lunii iulie.

in afara de asta, tăierea de vară include eliminarea creșterii tinere. Acestea fac acest lucru nu mai devreme de august sau chiar în septembrie, pentru a nu începe să crească din nou.

Când să potă mărul toamna?

tăierea de toamnăFormarea și lucrările sanitare cu meri tineri pot fi efectuate nu numai primăvara, ci și toamna. Dacă îl tăiați la timp, atunci copacul va avea timp să vindece rănile din tăieturile de ferăstrău și să plece mai puternic iarna. În acest caz, trebuie să țineți cont de climatul local, deoarece iarna timpurie poate deteriora secțiunile neîntinse..

Este necesar să se prune numai după sfârșitul sezonului de creștere. Puteți înțelege că timpul a trecut de frunziș: cade.

Momentul specific al tăierii de toamnă depinde și de soi. Pomii timpurii pot fi tăiați în octombrie, iar cei târziu - nu mai devreme de noiembrie, vremea permite.

Video despre doamnul de primăvară al mărului


Opinii: 148