» » Ce trebuie să știți despre tăierea de primăvară a mărului

Ce trebuie să știți despre tăierea de primăvară a mărului

Tăierea de primăvară a măruluiPomii sunt tăiați din momentul plantării și de-a lungul întregii perioade de existență și fructificare. Mărul este tăiat de două ori pe an, dar podaua principală se face primăvara. În ce scop și cum sunt tăiați meri în această perioadă a anului, vă vom spune în articolul nostru..

Reguli de tăiere de primăvară pentru meri

Care sunt obiectivele prin podurile de podă de primăvară

Copacii tineri sunt tăiați astfel încât să se dezvolte proporțional, iar sistemul lor de rădăcini crește și devine mai puternic. Tăierea pomilor maturi încetinește îmbătrânirea și crește productivitatea. Curățarea sanitară vă permite să salvați pomul de lăstarii inutili, astfel încât pomul să nu hrănească organe inutile pentru fructificare și lumina soarelui să poată pătrunde în coroană.

Când este cel mai bun moment pentru a prune - primăvara sau toamna?

Tăierea se poate efectua de două ori pe an, dar sarcinile de tăiere a primăverii și a toamnei sunt diferite: toamna este recomandat să facă curățenie sanitară, iar primăvara efectuează tăierea formativă a coroanei și întinerire.

Plantarea și îngrijirea unui pom - informații detaliate

Reguli de bază de tăiere

Cel mai bun moment pentru tăierea primăverii este înainte ca mugurii să se umfle și să apară lăstari noi, dar este de dorit să-l înceapă prea devreme: lemnul care nu a prins viață după iarnă este foarte fragil.

Cel mai bun moment pentru tăierea primăverii este ultimele zile ale lunii martie sau începutul lunii aprilie..

Ce trebuie îndepărtat în timpul tăierii de primăvară

În primul rând, se îndepărtează lăstarii care sunt direcționați în coroană sau cresc strict vertical. În al doilea rând, ar trebui să acordați atenție principalelor ramuri: tot ceea ce va interfera sau deja va interfera cu creșterea lor, este eliminat. În al treilea rând, ramurile și lăstarii sterili și slabi, precum și ramurile rupte, bolnave și uscate sunt supuse tăierii..

Cum să potă mărulÎn fotografie: Tăierea ramurilor tinere ale unui măr

Pentru a ușura recoltarea, vârfurile ramurilor sunt tăiate regulat primăvara. Tăierea trebuie planificată astfel încât razele soarelui să ajungă ulterior în centrul coroanei. La tăierea ramurilor mari, linia de tăiere trebuie să fie la o pantă de 45 °. Lăstarii cu 3-4 cm și mai puțin sunt tăiați sub rinichiul.

Cerințe pentru instrumente de lucru

Pentru a nu provoca boli grave ale copacului, trebuie să monitorizați cu atenție starea instrumentelor. Trebuie să fie asigurate, ascuțite și tratate cu un dezinfectant. Piesele metalice trebuie să fie lipsite de pete de rugină.

Instrumente de tăiere Apple

Diferența dintre tipurile de garnituri

Tăierea mărului în scopuri este împărțită în mai multe tipuri: sanitare (subțierea), modelarea și întinerirea. Tăierea sanitară se realizează pentru a scăpa coroana de crengi rupte, inutile, uscate și bolnave. Atât copacii tineri cât și cei bătrâni au nevoie.

Tăiați meri adulți

Această tăiere se numește anti-îmbătrânire. Într-adevăr, efectul său asupra mărului poate fi considerat ca revigorător. Ca urmare a unei astfel de tăieri, mărul bătrân va putea da roade nu mai rău decât tinerii și va dura mult mai mult decât colegii lor neglijați. Singurul lucru de reținut: tăierea unui copac bolnav nu va mai vindeca.

Tăierea anti-îmbătrânire se face după cum urmează:

 • dacă mărul nu a întinerit mai devreme, toate ramurile coroanei - atât scheletice, cât și urmatoare în ordine - sunt scurtate cu o treime din lungime. Trebuie avut în vedere faptul că mărul va trebui să vindece tăieturile, deci nu scurtați toate ramurile simultan, împărțiți această lucrare în trei sezoane;
 • toate lăstarii care provin din rădăcinile și trunchiul mărului sunt îndepărtate nemilos;
 • ramurile îndreptate cu susul în jos, precum și îndoite spre centrul coroanei nu pot fi lăsate;
 • dacă două ramuri cresc prea aproape, îndepărtați-o pe cea mai slabă;
 • ramura inferioară este tăiată pe ramură;

Feliile de pe ramurile mari și de cânepă imediat după tăiere sunt prelucrate cu atenție cu lac de grădină, ulei de uscare sau acoperite cu plastilină obișnuită. Rănile mari pot fi învelite cu folie de plastic, dar nu uitați să o eliminați la sfârșitul lunii august.

Cât de puști sunt puși

Tăierea unui măr tânăr în primii ani trebuie luată în serios. În primii ani este cel mai ușor să formezi atât o coroană bună, cât și una fără succes. Tăierea competentă va consolida rădăcinile unui copac tânăr.

Tăierea unui măr vechi de un an:

 • dacă trunchiul mărului nu are ramuri, vârful acestuia este tăiat astfel încât lungimea trunchiului după tuns este de 1 metru;
 • în prezența lăstarilor laterali, linia tăiată scade, iar înălțimea trunchiului după prelucrare va fi deja 0,7 m față de nivelul solului;
 • lăstarii laterali sunt scurtați la 40 cm;
 • ramurile care cresc în unghi drept cu trunchiul sunt tăiate la 4 muguri. Cele care au crescut la un unghi prea ascuțit sunt îndepărtate cel mai bine.

Tăierea unui pom de doi ani

Primăvara viitoare, tăierea mărului ar trebui să se facă astfel:

 • trunchiul este scurtat din nou, dar locația tăiată este determinată de numărul de muguri de pe conductorul de deasupra ramurii laterale superioare - ar trebui să existe 4 dintre ei;
 • ramurile sunt scurtate, iar diferența dintre lungimea ramurilor superioare și inferioare ar trebui să fie de aproximativ 30 cm (cele superioare sunt mai scurte decât cele inferioare inferioare).

După aceea, coroana ar trebui să dobândească o formă ideală..

Schema de tăiere a pomului de mere

În continuare, până la 4 ani, inclusiv, coroana continuă să se formeze, adăugând în fiecare an un strat de ramuri scheletice și îndepărtând creșterile rămase. Nu scurtați prea mult ramurile și asigurați-vă că îndepărtați lăstarii care se agață de trunchi. De asemenea, aveți grijă să nu despicați butoiul..

Cum se face tăierea de primăvară a unui măr, veți afla din următorul videoclip:

Video


Opinii: 152