» » Când și cum să prune pomii fructiferi - sfaturi de la profesioniști

Când și cum să prune pomii fructiferi - sfaturi de la profesioniști

Când să înceapă să taie primăvara? Foarte des, atât grădinarii cu experiență, cât și amatorii care întâmpină mai întâi nevoia de a îngriji o grădină își pun o astfel de întrebare. Se crede că cel mai bun moment pentru tăiere este iarna târzie sau primăvara devreme, când copacii încă nu au început să crească din nou. În acest articol, vă vom ajuta cu sfaturi pentru grădinarii începători cu privire la cum să prune copacii în mod corespunzător, când este cel mai bine să o faceți și de ce.

Tăierea corectă a copacilor de grădină - când se face?

Grădinarii cu experiență știu că tăierea de înaltă calitate și în timp util a pomilor fructiferi, inclusiv a pomilor de pădure, precum și a diverselor arbuști ornamentali sau fructiferi, ajută la creșterea fertilității, a calității fructelor și la menținerea sănătății și frumuseții plantei. Cu toate acestea, pentru a efectua corect tăierea, trebuie să cunoașteți mai multe tehnici și reguli, precum și să alegeți momentul potrivit și să folosiți instrumentele potrivite pentru aceasta..

Când și cum să prune pomii fructiferi - sfaturi de la profesioniști

Puteți începe procesul de tăiere a copacilor cu debutul primului timp rece. După cum știți, în acest moment, copacii și arbuștii cad în hibernare. Principala condiție este respectarea regimului de temperatură. În niciun caz nu trebuie efectuată tăierea pe vreme de ger, temperatura aerului trebuie să depășească 2-3 grade. În plus, tăierea de iarnă are un efect complet diferit asupra copacului decât tunderea de primăvară, în special pentru fructe de fructe precum cireșe, cireșe și caise..

Practica de grădinărit arată că pomii necircumciși tolerează înghețurile de iarnă mult mai bine, în special în partea de nord a țării, așa că specialiștii recomandă luarea unui ferăstrău sau alt instrument cu debutul primelor zile însorite de primăvară, indiferent de tipul de copac și de vârsta sa. În această perioadă, rinichii sunt încă destul de tineri și nu sunt umflați, în timp ce vremea este destul de confortabilă pentru o „operație” de succes.

Primul pas este să prune pomii fructiferi, cum ar fi mărul (soiurile de toamnă-iarnă), caisele, cireșele și prunele. Într-o perioadă ulterioară, ar trebui să începeți să tăiați fructe de piatră, pere și piersici. În ceea ce privește acestea din urmă, cel mai bun moment pentru a prune este când mugurii se formează doar pe ramuri tinere..

Cel mai bun timp de tăiere depinde direct de regiunea în care crește pomul fructifer. În regiunile sudice, căldura vine mult mai devreme, recolta este mai mare, ceea ce înseamnă că puteți începe diverse tipuri de tăiere mai devreme, în timp ce copacii din nord încă mai iernează în acest moment. Acesta este motivul pentru care nu există un program sezonier clar definit și fiecare grădinar este ghidat de vreme și de copaci înșiși, prin care puteți înțelege adesea dacă a venit timpul pentru tăiere..

Tipuri de tăiere - când copacii au nevoie?

În funcție de luna în care este tăiat arborele, acesta este de obicei realizat într-un scop specific, fiecare contribuind la formarea sau menținerea unui anumit proces în perioada de creștere a fructelor și rodnicie. Astfel, ei disting:

  1. 1. Formativ. Acest tip de tăiere este cel mai adesea necesar pentru lăstarii tineri și arbuști care se află într-o stare de creștere constantă. Acest tip de tăiere permite formarea dimensiunii coroanei necesare și contribuie la conferirea unei siluete, ceea ce permite copacilor să suporte mai ușor diverse sarcini. Aceasta reglementează, de asemenea, randamentul fiecărei ramuri mari și mici. Cel mai bine este să începeți tăierea formativă în martie-aprilie pentru o intensitate mai mare de creștere. În schimb, efectuarea acestui tip de tăiere pe timp de iarnă încetinește intensitatea, făcând creșterea mai lentă..
  2. 2. Reglarea fructelor. Acest tip de tăiere vă permite să păstrați coroana în stare corectă și să împiedicați lăstarii tineri să crească prea sus, ceea ce poate supraîncărca copacul. Cu această tehnică, puteți prelungi, de asemenea, perioada de fructare sau reglați frecvența apariției fructelor. O astfel de tăiere este recomandată toamna sau iarna târziu, pentru perioada de primăvară, de obicei nu este tipică.
  3. 3. reînnoire. Esențial pentru întinerirea unui copac bătrân, acest tip de tăiere scurtează partea de sus a coroanei pentru a oferi restului mai multă lumină solară și pentru a stimula o nouă creștere a lăstarilor. Se recomandă recurgerea la tăierea de reînnoire la începutul primăverii, mai ales dacă creșterea anuală a ramurilor noi este de la 10 la 15 centimetri. În acest caz, ramurile trebuie scurtate pentru apariția mugurilor aventuroși în perioada de înflorire..
  4. 4. Revitalizarea. Tăierea în acest caz nu are ca scop îmbunătățirea proprietăților arborelui, ci restabilirea abilităților pierdute de creștere, dezvoltare și fructificare, care s-au pierdut ca urmare a bolilor sau a îngrijirilor necorespunzătoare..
  5. 5. Sanitare. O astfel de tăiere poate fi efectuată pe tot parcursul anului și are ca scop îndepărtarea ramurilor uscate, bolnave sau rupte care trebuie scoase din coroană. Cu toate acestea, nici cele mai uscate ramuri nu sunt recomandate să fie tăiate pe vreme de ger. De asemenea, este important să se ia în considerare vârsta și dimensiunea arborelui - tăierea prea intensă poate duce la îngroșarea înaltă a coroanei.

Când și cum să prune pomii fructiferi - sfaturi de la profesioniști

Indiferent de tipul de tăiere, trebuie să alegeți și să pregătiți instrumentele potrivite, precum și să știți cum să tăiați arborele într-o anumită perioadă calendaristică. În continuare, vă vom povesti despre tehnicile de tăiere și caracteristicile implementării lor primăvara, toamna și iarna..

Alegerea unui instrument și tehnica de tuns - fă totul bine

Tăierea copacilor este necesară numai cu instrumente precum foarfeca de tăiere sau un ferăstrău de grădină. Pentru a tăia ramuri la o distanță greu accesibilă, se folosește o schemă sau dispozitiv numit „pruner de aer”. Este un baston telescopic lung pe care este fixat un pruner standard și este pus în mișcare folosind funii atașate la acesta.

Când și cum să prune pomii fructiferi - sfaturi de la profesioniști

Este mai bine să folosiți o foarfecă de tăiere fără un mecanism cu clichet, cu lame ascuțite. Acest lucru vă va permite să ștergeți ramurile cu un singur clic. Atunci când alegeți un ferăstrău, acordați atenție prezenței lacunelor dinților care împiedică acumularea rumegușului. În niciun caz nu folosiți un instrument de construcție pentru a evita deteriorarea copacului..

Toate instrumentele trebuie să fie curate și ascuțite pentru a evita formarea de suprafețe sfâșiate pe ramuri mici și mari, prin care microorganismele nedorite pot intra în copac. În plus, este recomandat să folosiți vopsea naturală cu ulei sau un unguent special de grădină pe bază de produse petroliere. Cu ajutorul lor, este necesar să acoperi rănile mici și mari emergente de pe copac..

Tehnici de tăiere - caracteristici de aplicare

Există mai multe moduri de a tăia. Cele mai frecvente și eficiente metode sunt:

  • O tăietură pentru rinichi. Această tehnică vă permite să schimbați direcția de creștere a unei ramuri, în special a lăstarilor tineri. Tăierea trebuie să fie limpede și uniformă, cu o liniuță de la mugur până la 1 centimetru. Tăierea trebuie făcută într-un unghi de 45 de grade, fără a lăsa un „ciot” prea mare peste rinichi și să nu-l afecteze.
  • Tăiere anulară. Această tehnică este folosită atunci când este necesară ștergerea completă a unei ramuri, de exemplu, dacă nu crește corect. Puteți tăia fie cu un ferăstrău de grădină, fie cu un pruner, în acest caz totul depinde de grosimea ramurii în sine. Tăierea trebuie efectuată cu atenție și întotdeauna de-a lungul marginii exterioare a inelului.

Un „inel” în limbajul grădinarilor este o joncțiune de ramuri, care se caracterizează printr-o compactare sau un flux de scoarță corespunzător.

Când și cum să prune pomii fructiferi - sfaturi de la profesioniști

  • Tăierea neselectivă. În acest caz, este posibil să se efectueze un nou curs de creștere a tirului, adică să se transfere creșterea de la unul la altul. Pentru a face acest lucru, utilizând un instrument adecvat, faceți o tăietură în orice punct al ramurii. Se presupune că noile topuri vor începe să crească pe locul tăiat, ceea ce va îmbunătăți ulterior splendoarea coroanei de copac..

Caracteristici ale tăierii pomilor fructiferi - sfaturi utile

Diferite tipuri de copaci au nevoie de diferite tipuri de tăiere. Dacă vorbim despre un măr sau o pere, atunci cu orice tăiere, cel mai important este să păstrăm portbagajul conductorului central, în timp ce este necesar să respectăm termenii și să ne asigurăm că ramurile se îndepărtează dintr-un unghi mare. Dacă unghiul se îngustează, ramurile trebuie tăiate, mai ales dacă acestea interferează cu altele..

Când și cum să prune pomii fructiferi - sfaturi de la profesioniști

Prunii, spre deosebire de alții, au forma unui tufiș, prin urmare, atunci când aveți grijă de ele, trebuie să vă asigurați că coroana păstrează o formă în formă de bol. Unele soiuri de prune, de exemplu, „americanul” crește mult mai rapid decât cele europene, așa că vor trebui tăiate de mai multe ori mai des. De asemenea, atunci când aveți grijă de un dren, este important să lăsați întotdeauna partea superioară a coroanei pentru a asigura o iluminare constantă..

Piersicul și caisele din grădină cresc chiar mai repede decât prunele, merele sau perele, astfel încât grădinarii efectuează în fiecare an podele masive ale coroanei. Este important să îndepărtați în timp acele ramuri care sunt prea jos la sol. În același timp, nu uitați că cel mai bun moment pentru a lucra la fructe de piatră este începutul sau mijlocul primăverii, în perioada în care acestea încep să înflorească. Este puternic descurajată să prune aceste soiuri de pomi fructiferi în timpul iernii..

Pentru creșterea și dezvoltarea normală a cireșelor în grădină, în timpul procesului de tăiere, este necesar să se desemneze o coroană de ghidare centrală clară precum cea a unui măr și să vă asigurați că coroana principală este, așa cum era, un tip cu niveluri. Spre deosebire de piersici sau caise, cireșele nu trebuie tăiate prea des, deoarece acest copac termofil poate suferi mai multe daune de îngheț decât alții..

Indiferent de soiul pomilor fructiferi, este necesar să eliminați sistematic ramurile vechi, bolnave sau uscate, pe măsură ce apar și să vă asigurați că ramurile cresc mai orizontal față de sol, deoarece lăstarii localizați vertical sunt mai puțin roditori.


Opinii: 121