» » Cum se potăresc cireșele pentru o fructificare bună

Cum se potăresc cireșele pentru o fructificare bună

fructe de cireseCireșul se referă la pomii fructiferi din piatră. Puieții săi, precum și piersica, caisul și puieții de prune sunt cultivate pe portaltoi. Mulți grădinari cred că, spre deosebire de alți pomi fructiferi din piatră, cireșele nu pot fi modelate. Coroana de cireș nu este tăiată și în fiecare an depășește din ce în ce mai mult.

Ramurile unui copac vechi de 15 ani ajung la o dimensiune de 60-70 cm. Până la această vârstă, ele încep să văruiască muguri de foioase și tind spre pământ. Pe ramurile înecate, practic nu se formează noi fructe și muguri vegetativi. Dacă o astfel de ramură se scurtează prea mult, tăind toate mugurii de fructe, atunci cireșele noi nu vor mai începe. Abia după două sezoane vor apărea lăstari noi, iar ramura va începe să crească din nou. Din această cauză, grădinarii consideră că tăierea cireșelor nu merită, dar această părere este eronată..

Vârsta maturizată de cireș, timp de tăiere

Cireșele, ca și alți pomi fructiferi, merită tăiate. Dar tăierea trebuie făcută numai după ce vișinul împlinește vârsta de 6 ani. Dacă începeți să formați coroana mai devreme, atunci copacul imatur se va dezvolta mai lent și va da randamente mici. În plus, rănile cireșelor tinere durează mai mult pentru a se vindeca. Din această cauză, iarna, după tăierea toamnei, copacul poate îngheța.

Tăierea corectă

De la vârsta de 6 ani, este necesar să formați o coroană de cireș în fiecare sezon. În primul rând, ramurile înghețate, uscate și bolnave sunt îndepărtate. General reguli de tăiere cum ar fi în alți pomi fructiferi, dar ramurile direcționate în interiorul coroanei nu sunt întotdeauna tăiate, deoarece cel mai mare număr de muguri de flori este așezat pe lăstarii tineri. Aceasta este o caracteristică a cireșilor. La o aruncare tânără a unui copac de 5-7 cm lungime, se pot forma până la 8 muguri de fructe. Chiar dacă o astfel de tragere este direcționată în interiorul coroanei, aceasta va cheltui toți nutrienții pentru dezvoltarea fructelor, nu va avea energie pentru creștere și nu va îngroșa coroana. Tragerea centrală a unui copac în vârstă de 7-8 ani este tăiată pentru a îneca creșterea cireșului și a-l transfera în ramificație laterală.

Când vișinul împlinește 15 ani, se efectuează numai tăierea cosmetică, scurtând ramurile copacului.

Lăstarii înăbușiți trebuie îndepărtați complet sau tăiați în 3 muguri, astfel încât să stimulați formarea de muguri de flori pentru anul următor.


Opinii: 174