» » Schema de tăiere corectă a cireșelor și răsadurilor adulte

Schema de tăiere corectă a cireșelor și răsadurilor adulte

Tăierea cireșelorTăierea neașteptată și incorectă a cireșelor va duce la scăderea randamentului. Coroana va deveni în formă de mătură, groasă. Lumina soarelui nu va mai lovi ramurile inferioare ale copacului. Situația descrisă va atrage apariția dăunătorilor, dezvoltarea bolilor. Pentru a asigura o recoltă bună, este necesară monitorizarea dezvoltării coroanei culturii pe tot parcursul anului, inclusiv iarna.

Tăierea primăverii

Procedura se efectuează înainte de debutul umflarea rinichilor. Un moment potrivit este considerat a fi perioada de la mijlocul lunii martie până la începutul lunii aprilie, când coroana începe să se formeze pe copac. Cireșele ar trebui să fie tăiate constant primăvara pentru primii 5 ani..

Evenimentele anuale diferă în funcție de principiile de tăiere:

 • Tăierea de primăvară a cireșelorPrimul an. 5 rinichi sunt numărați. Deasupra celei de sus, conductorul central este tăiat. În zonele cu un climat temperat, înălțimea trunchiului trebuie să fie de 50 cm, în regiunile sudice - 60. Ramurile laterale nu se ating.
 • Al doilea. Începeți crearea primului nivel al arborelui de piatră. La cele 3 cele mai puternice ramuri, blaturile sunt tăiate. 4 muguri sunt lăsați pe tragerea centrală. Lungimea maximă a ramurii - 50 cm.
 • Al treilea. Scapă de ramurile care acționează ca concurenți față de principalele. Cele puternice sunt tăiate astfel încât conductorul central să fie mai lung cu 15 cm. Din 2 niveluri se măsoară 50 cm, se scurtează la 5 muguri. Ramurile inferioare nu se ating.
 • Al patrulea. Ei încearcă să încetinească creșterea înălțimii. Lăstarii laterali sunt scurtați până la 1,5 m. Ramurile scheletice ale primului nivel, cu mai mult de 70 cm lungime, sunt tăiate cu 20 cm, 2 - cu 30. Cele puternice sunt lăsate pe nivelul 3. Ramurile rămase sunt eliminate.
 • A cincea. Se îndepărtează numai lăstarii slabi.

Este mai bine să pruneți cireșele când temperatura aerului este cu 5 grade peste 0, iar înghețurile nocturne nu au fost observate în ultimele zile.

Activități de vară

După înflorire, ramurile tinere ale anului curent sunt tăiate. Stimularea creșterii ramurilor laterale poate include eliminarea lăstarilor neliniați prin ciupire (ciupire). Tăierea ramurilor cu 10 cm, îndepărtarea celor inutile după recoltare. Abordarea va permite copacilor nu numai să depășească rapid tăieturile. Cultura va avea condiții favorabile pentru o bună creștere:

 • Activități de cireș de varăformând o coroană îngrijită;
 • creșterea productivității;
 • creșterea rezistenței la temperaturi scăzute;
 • prevenirea bolilor.

Activitățile de vară vor oferi copacului timp pentru a-și reface rezervele de nutrienți..

Procedurile de toamnă și iarnă

Pentru a prune corect cireșele toamna, ar trebui să studiați cu atenție coroana. Eliminați lăstarii slăbiți care cresc într-o direcție inutilă. Ramurile groase sunt tăiate, altele sunt îndepărtate cu foarfecele de tăiere.

Tipuri populare de nuci: soiuri și soiuri

Procedurile de toamnă și iarnă

Nu există o schemă exactă pentru tăierea cireșelor vechi, nu există o cultură tânără. Singura diferență este că tăierea răsadurilor din primul an nu se efectuează toamna. Un copac fragil poate să nu supraviețuiască frigului, înghețului.

În timpul iernii, în februarie, la temperaturi de înghețare, uneori se efectuează tunderea întineritoare. Nu organizați evenimente în alte luni.

Metode populare de tuns

Grădinarii europeni preferă să modeleze vasul direcționând toate lăstarii cu un unghi de 45 de grade, așezând suporturi sub crengi. Cu această abordare, este convenabil să alegeți fructe de pădure.. Există însă și alte modalități simple care pot crește randamentul unui pom fructifer..

 1. Metode populare de tunsScurtarea. Reduceți durata creșterii anuale pentru a permite creșterea laterală. Scurtare slabă - îndepărtarea a 4 părți din întreaga tragere, medie - jumătate, puternică - mai mult de jumătate.
 2. Metoda lui Brunner. Cuprinde mai multe etape. O tăiere laterală orizontală este tăiată pe ramură pentru a fi îndepărtată, lăsând 3 muguri. După aceea, jumătate din ramură în sine este eliminată. După 2 luni, este tăiat la orizontal (unde au fost lăsați rinichii).
 3. Subțierea. Folosit în situații avansate. Lăstarii bătrâni, bolnavi, sunt tăiați complet, încercând să formeze o coroană translucidă.

Opțiunile descrise sunt potrivite pentru tăierea cireșelor tinere și adulților. Evenimentele sunt relevante pentru toate regiunile din Rusia.

Scurtarea excesivă a ramurilor, îndepărtarea excesivă a lăstarilor duce la apariția unui număr mare de vârfuri, ceea ce duce la probleme:

 • îngroșarea coroanei;
 • fructificare târzie;
 • deteriorarea gustului fructelor de pădure.

Când să prune cireșele

Tăiați coroana cu o unealtă ascuțită, curată. Locurile tăiate uscate sunt tratate cu compuși de protecție speciali (vopsea în ulei, mastic sau lac de grădină).

Alder: unde crește, cum arată, proprietățile benefice ale plantei

O abordare competentă pentru tăierea unei culturi de fructe de piatră, dispozitivele dezinfectate vor elimina riscul ca agenții patogeni și bacteriile să intre în copac. Și fructele de pădure vor fi mari, nu își vor pierde gustul bogat..


Opinii: 144