» » Tăierea sezonului a cireșelor: scheme și sfaturi pentru începători

Tăierea sezonului a cireșelor: scheme și sfaturi pentru începători

Cultivarea corectă a cireșelor este imposibilă fără o tundere completă competentă. Este permisă efectuarea acestei proceduri aproape în orice moment al anului, cu excepția perioadei de iarnă. În toamnă, vară și primăvară, tăierea are propriile caracteristici specifice și motive pentru realizarea acesteia. Baza pentru formarea eficientă a coroanei este alfabetizarea punerii în aplicare a acesteia, care este determinată de nivelul de cunoștințe și abilități al grădinarului, precum și de experiența acestuia.

Principiile formării coroanei

Se obișnuiește să se înceapă tăierea cireșelor în două cazuri:

 • pentru întinerirea plantei;
 • pentru formarea coroanei competente.

Cireșele intră în perioada de fructare mai devreme decât majoritatea altor culturi fructifere. Acest avantaj se transformă treptat într-un dezavantaj grav - copacul începe să îmbătrânească mai repede decât oricine altcineva. Aproximativ al 15-lea an de cultivare, cireșele sunt aproape în pragul vieții și al morții. Lăstarii încep să se usuce rapid, randamentul devine aproape zero, calitatea acestuia scade.

Formarea coroanei corecte și efectuate regulat poate prelungi viața unei plante. De obicei, randamentul scade ușor, dar calitatea fructelor, de regulă, crește..

Taierea ajuta la protejarea cireselor de boli si daunatori. După tăiere, ramurile bolnave ar trebui să fie arse chiar la fața locului, fără a le lua în afara grădinii, deoarece acest lucru contribuie la răspândirea bolii. Un copac cu o coroană bine formată primește mai multă lumină solară. După tăiere, substanțele nutritive sunt redistribuite și o parte vizibilă se duce la fructe.

Tăiați coacăzele toamna, primăvara, vara: scheme pentru începători

Tăierea cireșelor toamna

Ca și în cazul tuturor fructelor de piatră, cireșele ar trebui să fie tăiate în toamnă. Această procedură contribuie la pregătirea corectă a pomului pentru iernare. Mulți tineri grădinari dăunează plantei refuzând să cultive cireșe la un moment dat al anului din teama de a le deteriora. Nu este recomandat să atingeți numai răsadurile din primul an de plantare, deoarece riscă să nu mai suporte iarna în acest caz..

Schema de tăiere de toamnă

Perioada de tăiere este permisă în funcție de regiune. În regiunile nordice, este de dorit să se finalizeze formarea coroanei la sfârșitul lunii august - prima jumătate a lunii septembrie, iar în regiunile sudice copacul este încoronat în noiembrie. Principalele condiții care indică momentul corect al tăierii sunt următoarele:

 • fluxul de seva a încetat, ceea ce indică sfârșitul sezonului de creștere;
 • înghețul nu apare încă noaptea.

Tăierea de toamnă a cireșelor se realizează conform următoarei scheme:

 1. 1. Ramurile voluminoase care blochează alte lăstari sunt îndepărtate. O excepție este făcută numai pentru ramurile scheletice - formatori de coroană.
 2. 2. Nu este recomandat să tăiați ramuri mici, merită amânat pentru primăvară.
 3. 3. Este necesar să scăpați de ramuri duplicate. Acest lucru va permite copacului să întinerească menținând același nivel de randament..
 4. 4. Dacă există ramuri care cresc într-un unghi acut față de trunchi, acestea sunt tăiate.
 5. 5. Fiecare tăietură este tratată imediat cu lac de grădină și alte mijloace adecvate..
Schemele corecte de tăiere a murei de grădină pentru grădinari începători.

Coroana de primăvară

Tăierea cireșelor în această perioadă a anului este fundamentală pentru această cultură. Este permis să fie limitat la o singură din această formațiune, cu condiția să se desfășoare timp de câțiva ani.

Schema de tăiere de primăvară

Cireșul este o plantă foarte termofilă, de aceea este permis să o tai doar după ce mugurii de flori încep să se umfle. Perioada calendaristică scade de obicei în aprilie. În acest moment, în același timp, puteți verifica mugurii în același timp și a verifica ce ramuri au suferit de înghețuri de iarnă și cât de puternică este înfrângerea.

Trebuie avut în vedere doar că procedura trebuie finalizată înainte de începerea curgerii de șop..

Toate ramurile care creează îngroșarea excesivă sunt tăiate. În acest caz, este necesar să lăsați toate acele lăstari, lungimea lor fiind mai mică de 30 cm. Dacă tragerea se întinde drept în sus, ar trebui îndepărtată pentru ca arborele să nu se dovedească prea mare. Doar acele ramuri ar trebui să fie lăsate paralele cu solul. În ultima etapă de înregistrare, conductorul central este de asemenea scurtat. Nu trebuie să fie cu mai mult de 20 cm mai mare decât ramurile scheletului.

Tăierea cireșelor din feltru primăvara are propriile caracteristici specifice și este mai dificilă. În primul sezon după aterizare plantele sunt tăiate astfel încât înălțimea lor să nu depășească 50 cm.

După un alt an, o a patra parte din toate creșterile laterale sunt eliminate. Trebuie avut în vedere faptul că acest tip de cireș reacționează negativ la o coroană excesiv de îngroșată, scăzând brusc nivelul randamentului. În acest sens, cea mai mare parte a lăstarilor sunt îndepărtate, lăsându-le doar pe cele mai puternice, după care le-au tăiat anterior la 10 cm.

Formarea unui tufiș de struguri: scheme și sfaturi pentru începători

Formarea coroanei vara

În timpul sezonului de creștere, tăieturile de pe copac durează relativ mult timp. În acest sens, tăierea de vară este de natură auxiliară..

Încoronarea în timpul verii este un tratament ușor pentru a corecta creșterea ramurilor. În același timp, ei scapă de ramurile afectate de boli..

Tehnica de tăiere a plantelor tinere

În primul an de cultivare, este obișnuit ca un răsad să lase aproximativ cinci dintre cele mai puternice și dezvoltate ramuri (în cazul plantelor stufoase - până la zece), iar cele slabe sunt îndepărtate complet, fără cânepă, fără a uita să proceseze locul tăiat cu gradina de grădină. Merită să vă asigurați că lăstarii rămași se află la o distanță de cel puțin 10 cm unul de celălalt și, în același timp, au o direcție în direcții diferite.

În cel de-al doilea anotimp și ulterior, la tăiere, trebuie luate în considerare următoarele puncte:

 • îndepărtați orice ramură care crește adânc în coroană;
 • lăstarii formați pe partea standard sunt complet despărțiți vara sau lăsați până la primăvară și apoi sunt deja tăiați;
 • în timpul creșterii și dezvoltării cireșelor, pentru o formare mai completă a coroanei, este necesară păstrarea ramurilor scheletice, numărul cărora de obicei variază între 12 și 15 bucăți.

Diferența de tăiere a diferitelor tipuri de cireșe

Formarea coroanei în diferite plante prezintă diferențe semnificative. Așadar, există o diferență atunci când se încununează formele de copac și stufoase:

 • Cireș arboreal. În acest caz, nu este recomandat să scapi de toate ramurile și lăstarii la rând, deoarece planta va suferi un stres sever. Este necesară tăierea coroanei an de an, până când înălțimea sa este de aproximativ 3 metri. Dacă creșterea arborelui devine mai mare decât acest indicator, atunci ramurile cadrului și conductorul central sunt transferate prin tăierea în ramurile laterale. Unii copaci câștigă rapid masă vegetativă, iar lăstarii lor cresc 45-50 cm pe sezon. În acest caz, se elimină obișnuitul subțire a lăstarilor. De-a lungul anilor, această procedură va contribui la formarea coroanei frumoase corecte. Dacă, dintr-un motiv sau altul, creșterea arborelui a încetinit semnificativ, ramurile sunt îndepărtate care nu dau o creștere proaspătă tânără peste 15 cm pentru cel puțin un sezon. Atunci când se formează o coroană, este obișnuit să se recurgă la sisteme combinate sau cu niveluri reduse..
 • Cireș de Bush. În această situație, încoronarea este mai cardinală. Fiecare tragere este tăiată astfel încât înălțimea sa să nu depășească jumătate de metru. Ramurile scheletice din primele și a doua ordine sunt tăiate pe rând în două etape. Tăierea cireșelor de tufă ar trebui să fie făcută cu grijă, pentru a nu prune lăstarii de fructificare, deoarece acest lucru va afecta negativ randamentele..

Este recomandabil să abandonați prunerul în timpul procedurii și să utilizați doar un cuțit și un ferăstrău de grădină, pentru a nu dăuna plantelor..


Opinii: 111