» » Tăierea corectă a cireșelor - cum și când să efectuați procedura?

Tăierea corectă a cireșelor - cum și când să efectuați procedura?

Mulți grădinari cultivă cireșe pe site-ul lor. Pentru ca plantele să crească sănătoase, trebuie să aveți o idee despre cum să pruneți corect cireșele. În toate etapele creșterii unei culturi, procedura se desfășoară în moduri diferite. Există norme și programe specifice pentru fiecare soi și sezon. Cu o abordare corectă a tăierii, formării coroanei și îngrijirea plantelor, puteți obține o recoltă abundentă..

Necesitatea formării coroanei

Una dintre cele mai delicioase și mai timpurii fructe de pădure este cireșa dulce. Pentru ca fructele să fie suculente, mari și gustoase, la fel ca orice plantă, este necesară o îngrijire corespunzătoare. Printre măsurile obligatorii pentru fructificarea și obținerea unei recolte abundente se numără tăierea și modelarea coroanei, efectuată în conformitate cu toate regulile și la timp.

Fără tăiere, copacul dă roade pentru o perioadă scurtă de timp, întrucât lăstarii în exces nu permit trecerea luminii și numărul mugurilor de pe copac scade, ramurile se sting, acest lucru duce la scăderea numărului de ovare, iar cele care rămân fructe fără gust și mici.

Fără îngrijire adecvată, copacii devin vulnerabili, se creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor, ceea ce îi face să moară mai repede din cauza bolilor. Insectele stau pe un tufiș dens, depun larve. Chiar dacă inspectați în mod regulat plantațiile, cu frunze cu mai multe straturi, este dificil să observați dăunători în faza inițială..

O îngrijire regulată și adecvată ajută la menținerea sănătății, la o hibernare confortabilă de iarnă și la creșterea speranței de viață a copacilor.

Tăierea după anotimpuri

Până în prezent, nu există un consens în ceea ce privește calendarul cireșelor. Pe lângă disputele privind necesitatea modelării toamnei și primăverii, experții recomandă efectuarea unei astfel de proceduri de cel puțin 2-3 ori pe an. Fiecare opțiune este aplicată strict în timpul alocat pentru aceasta.

Dacă, atunci când cumpărați, experții au informat despre cum și când este mai bine să prune, ținând cont de caracteristicile soiului tău de vișine, atunci ar trebui să urmați aceste recomandări.

Formarea primăverii

Tăierea primăverii se efectuează înainte de debutul fluxului de șop și umflarea mugurilor sau după acesta. Formarea, realizată în primul caz, este mai ușoară, deoarece coroana este vizibilă mai bine, iar după curgerea de șop se promovează vindecarea rapidă a secțiunilor rezultate, ceea ce este important pentru ramurile scheletice. Unul dintre factorii importanți este condițiile meteorologice, înghețurile sunt inacceptabile, care pot distruge coroana subțire a unui copac..

Tăierea formativă pentru puieți tineri se realizează și primăvara. Pentru a forma trunchiul, scheletul și coroana corectă, cireșele tinere sunt tăiate în mod regulat din momentul plantării, dar nu de multe ori, astfel încât împușcarea să aibă timp să se refacă. Perioada de execuție a gospodăriei de primăvară depinde de locație: în prima jumătate a lunii martie este produsă în Rusia centrală, la sfârșitul lunii februarie în regiunile sudice, în ultimele zile ale lunii martie sau la începutul lunii aprilie în partea de nord a țării.

Tăierea de vară

Există două opțiuni pentru formarea coroanei de vară.

Prima opțiune de tăiere se realizează la începutul lunii iunie după înflorire. Vârfurile lăstarilor tineri sunt îndepărtate, ceea ce stimulează apariția celor laterale. Această metodă este necesară în cazul creșterii rapide a butașilor sau a direcției greșite a dezvoltării lor. Această procedură poate fi efectuată numai după ce toate frunzele au înflorit și se formează ovare, apoi puteți vedea zone incapabile fără frunze, ramuri infectate cu o ciupercă.

Pentru a îndepărta ramurile tinere îndreptate în cealaltă direcție, se folosește metoda de ciupire, care se realizează cu ajutorul unui pruner și oprește temporar sau definitiv creșterea, dar întărește restul ramurii. Avantajul tăierii de cireșe de vară este că îndepărtarea butașilor tineri nu dăunează copacului și tolerează acest lucru mai ușor decât îndepărtarea ramurilor groase.

După recoltare, se efectuează cea de-a doua tăiere de vara (sanitară), care se încadrează la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august. O astfel de îndepărtare constă în curățarea plantei de crengi rupte inutile și scurtarea lăstarilor regrupați cu 10 cm, ceea ce permite copacului să recupereze și să acumuleze nutrienți până la următoarea fructificare. Această opțiune este potrivită pentru toate regiunile, iar pentru cireșele care cresc în nordul țării, o adevărată mântuire, deoarece vara este foarte scurtă..

Tăierea de toamnă

Toamna, se face un tip sanitar de tăiere cu îndepărtarea ramurilor vechi, infectate, înghețate, pentru a exclude boala cireșelor. După ce frunzișul a scăzut, coroana este vizibilă, principalul lucru este să aveți timp înainte de vremea rece, astfel încât rănile din copac să se vindece, iar acestea se vindecă mai mult în această perioadă și probabilitatea înghețării lor este mai mare.

Cireșele trebuie să aibă timp pentru a acumula nutrienți înainte de sosirea iernii. Din cauza condițiilor climatice diferite în cea mai mare parte a Rusiei, tăierea trebuie făcută înainte de sfârșitul lunii septembrie, în sud - până în noiembrie.

Tăierea de iarnă

O opțiune extremă pentru îndepărtarea și îngrijirea formării coroanei, care este posibilă la sfârșitul iernii, de obicei în februarie, în timpul încălzirii, pentru a întineri un copac care nu dă roade sau care produce puține fructe. Tăierea de iarnă nu este necesară pentru copacii tineri și sănătoși.

Atunci când efectuați tăierea de iarnă, pentru a nu răni planta, este necesar să îndepărtați lăstarii cu o metodă blândă. Pregătiți instrumentele în avans și îndepărtați lăstarii inutili pas cu pas atunci când vremea este bună.

Formarea copacilor tineri

Tăierea începe atunci când se atinge o anumită înălțime: răsadurile prea mici nu pot supraviețui acestei proceduri. În medie, înălțimea trunchiului ar trebui să fie de 50 cm, dar în regiunile sudice acestea se prunesc la 70 cm, iar în cele nordice, până la 30-40 cm. Acest lucru este necesar, deoarece cireșul este un copac înalt și astfel încât să nu existe un aranjament supraevaluat al coroanei și ramurilor, trebuie respectate dimensiunile. tulpină pentru recoltare și igienizare ușoară.

Dacă înălțimea nu este suficientă, atunci formarea răsadului este transferată în sezonul următor. Tulpina este întotdeauna formată primăvara, pentru dezvoltarea ramurilor scheletice se lasă cel puțin șase muguri pe răsad, iar tulpina este tăiată deasupra lor, în timp ce lăstarii laterali rămân intacti.

Tăierea se face cu un cuțit ascuțit dezinfectat, iar rana trebuie tratată cu un dezinfectant, de exemplu, mastic, lac de grădină, vopsea sau ulei de uscare. Trunchiul nu este tăiat niciodată, pentru a nu deteriora ramurile fructifere și a reduce randamentul.

Al doilea an

La răsadurile vechi de doi ani încep să se formeze nivelurile inferioare ale coroanei; pentru aceasta, trei sau patru lăstari mari buni sunt lăsați pe trunchi, iar restul sunt tăiați complet la rădăcină cu un cuțit ascuțit. Lăstarii rămași se scurtează la 50 cm, astfel încât să nu se atingă.

Tulpina principală este tăiată pe trei-patru muguri, dintre care în viitor se va forma al doilea nivel al coroanei. Prelucrarea prin feliere este necesară. Dacă nu se face acest lucru, atunci bacteriile și dăunătorii pot intra în rană. După formarea coroanei, planta este slăbită și sistemul imunitar trebuie consolidat.

Al treilea an

În cel de-al treilea an de viață, se formează al doilea nivel al coroanei, cel inferior este tăiat, iar trunchiul continuă să fie conturat. În nivelul inferior, trebuie să selectați cea mai slabă ramură și să tăiați lăstarii rămași la lungimea ei, iar butașele care cresc într-o direcție inutilă pentru decorarea coroanei sunt îndepărtate.

Asigurați-vă că ramurile sunt distanțate uniform și se depărtează de trunchi într-un unghi de 45 de grade, tot excesul este tăiat.

Din mugurii de anul trecut, apare un al doilea nivel, în care ramurile în exces sunt îndepărtate și cele care rămân cu 10-15 cm mai scurte decât ramurile primului nivel sunt scurtate. Pentru al treilea nivel, cinci până la șase dintre cei mai buni muguri sunt lăsați la 50 cm deasupra celui de-al doilea nivel și tulpina este tăiată deasupra lor.

Al patrulea an

În cel de-al patrulea an de viață, formarea vișinului dulce se încheie și devine un copac adult. Pentru început, cea mai slabă ramură orizontală a celui de-al treilea nivel este selectată, iar la nivelul acestuia trunchiul este tăiat, ramurile rămase ale nivelului al doilea și al treilea sunt scurtate la o dimensiune de 70–80 cm, iar în primul nivel la 50 cm..

Acest lucru completează formarea arborelui, dar tăierea primăverii se realizează și pe copacii mai vechi de patru ani pentru subțierea și curățarea sanitară a coroanei. Principala regulă atunci când conturați coroana unui copac adult este: nu tăiați vârfurile ramurilor cu muguri umflate în creștere, deoarece acest lucru ajută la uscarea întregii lăstari. În timpul tăierii de primăvară, copacul este realizat, iar în toamnă, este subțiat. Pentru plantele mature, dacă au peste patru ani, pot fi tăiate oricând în conformitate cu obiectivele urmărite..

Caracteristici de tăiere de vară

Așa cum am menționat mai sus, vara există două opțiuni pentru cireșe, a căror punere în aplicare va crește rodnicia și va împiedica extragerea. La începutul verii, după sfârșitul înfloririi și formarea ovarelor, când puteți vedea ramuri fără frunze sau bolnave, are loc prima etapă a tăierii, odată cu îndepărtarea lăstarilor neliniați. Această procedură este relevantă în cazul butașilor supraîncărcați și prezența celor infectate. Ramurile sparte sunt tăiate, iar cele regrupați sunt scurtate.

O abundență de recoltă sănătoasă se poate realiza prin îndepărtarea excesului de crengi. Dacă este păcat să îndepărtați ramurile, atunci există un alt mod: puteți lega lăstarii împreună cu trunchiul de o țepă puternică, care este îndepărtată după un an sau doi, în funcție de momentul în care ramurile s-au îndreptat și au luat direcția dorită. În plus, puteți utiliza un ferăstrău de grădină pentru a face mici tăieturi deasupra mugurilor, ceea ce va încetini întinderea lăstarilor și va permite dezvoltarea ramurilor laterale..

Rănile rămase după tăiere vor copleși, iar cireșele vor crește activ. Îndepărtarea în timp util a lăstarilor care cresc în coroană reduce probabilitatea de supraaglomerare și încurcătură a coroanei.

Caracteristici ale formării coroanei de toamnă

Procedura de formare a coroanei constă în îndepărtarea ramurilor slabe și uscate în scopuri sanitare pentru a elimina focurile de infecții, aceste lăstari sunt arse imediat.

Toate ramurile sunt scurtate cu o treime din creșterea lor, acest lucru ajută pomul să supraviețuiască mai bine iernii. Este mai bine să folosiți un ferăstrău de grădină ascuțit decât o foarfecă de tăiere pentru execuție, deoarece rănile din ea se vindecă mai repede, dar este important ca tăieturile să se vindece înainte de apariția vremii reci.

Cum se face un tufiș australian și spaniol?

În primul caz, metoda prevede formarea unui copac cu creștere scăzută, cu o coroană din mai multe trunchiuri cu valoare egală. Cu această formație, vișinul australian crește activ, este convenabil să scoateți fructele din copac. Pentru a obține această formă, trebuie să scurtați răsadul după plantare, lăsând 50 cm.

Apoi, selectați cele patru lăstari înalți care au apărut în primul an. Ștergeți restul punctelor de creștere. Când lăstarii rămași au 3–5 cm lungime, trebuie să fie așezați perpendicular pe trunchi. Pentru această procedură, utilizați mijloacele disponibile. Mulți grădinari folosesc coji de haine, cu ajutorul lor, tragerea este apucată la locul potrivit..

În al doilea an de viață, plantele îndepărtează toate lăstarii care se află în interiorul frunzelor. Lăsați doar ramuri orizontale sau cele apropiate de acest nivel. În primăvară, în al treilea an, tăiați toate punctele de creștere cu lungimea de până la 8-10 cm, care cresc pe ramurile scheletice. În toamnă, toate ramurile apărute în anul curent sunt eliminate. Pentru o îngrijire suplimentară, este suficient să se efectueze formarea coroanei și să se mențină tușul de cireș australian o dată la 5-6 ani.

Arbustul spaniol este o formație densă a coroanei. Potrivit pentru arbori dens plantați, spații limitate. Datorită acestei tăieri, creșterea ascendentă este redusă. Lăstarii practic nu cresc, dar devin susceptibili la îngheț, atacuri de insecte, încep să dea roade câțiva ani mai târziu decât tufișurile formate conform schemei australiene.

Pentru formarea tufei de fructe în funcție de sistemul spaniol, se aleg răsaduri de un an pe portaltoi de creștere slabă și activă. Recoltarea se face fără utilizarea scărilor - fructele sunt recoltate direct din pământ. Calitatea cireșelor este excelentă, boabele se coacă complet, tufișul arată frumos, copacul nu simte disconfort.

Schema spaniolă are următoarele avantaje:

  • Schema de tăiere a fost dezvoltată cu participarea unor profesioniști cu experiență.
  • O plantă pentru adulți se va dovedi sub forma unui buchet.
  • Nu este dificil să efectuați formarea conform acestei scheme..

La început după plantare, nu trebuie să faceți nicio manipulare cu răsadul. În al doilea an, în primăvară, copacul este tăiat la o înălțime de 40-70 cm, mugurii de creștere activă care au crescut în acest timp sunt tăiați astfel încât sunt cu 10-15 cm mai mari decât conductorul central. Nu ar trebui să existe mai mult de patru astfel de puncte de creștere. Restul sunt complet eliminate. În septembrie, lăstarii cu o lungime de 50 cm se realizează pe spalieruri și creează vizual chiar și frunzișul.

În martie sau aprilie a sezonului următor, cireșele nu sunt atinse, iar anul viitor taie lăstarii care au crescut pe spalier și nou pentru toată perioada. Ramurile sunt scurtate, lăsând 25 cm de pe toată lungimea. Lăstarii centrali nu sunt atinși. Cu această metodă de tăiere a tufei, va da roade într-un an după toate etapele formării. În ciuda numeroaselor avantaje ale tăierii spaniole, aceasta este utilizată doar în sudul Rusiei și în țările din sudul Europei, deoarece există riscul de degeraturi a plantei.


Opinii: 50