» » Smochine de tăiere în toamnă: reguli și caracteristici

Smochine de tăiere în toamnă: reguli și caracteristici

Cultivarea unui pom fructifer din sud pe banda de mijloc nu este o sarcină ușoară, dar va opri acest grădinar avid? Pentru prima dată am plantat smochine acum câțiva ani și pot spune cu încredere - cu o grijă adecvată, un bărbat chipeș exotic poate crește chiar și în condițiile nu cele mai favorabile..

Activitățile obligatorii sunt udarea, fertilizarea și, desigur, tăierea. Este necesar să tăiați copacii, altfel nu numai că se vor transforma într-o mămăligă fără cusur de ramuri, ci vor înceta să dea roade. Astăzi voi vorbi despre caracteristicile și subtilitățile tăierii de smochine, care vă vor permite să obțineți în mod regulat o recoltă mare..

Smochinele cresc în mod natural în clime calde, cu sezoane lungi de vară, în principal în Asia și sudul Europei. În aceste țări, nu este dificil să crești un copac - înălțimea unor reprezentanți ai culturii ajunge la 1,2 metri, iar randamentul este de 300 kg de fructe dintr-un copac. Cu scăderi semnificative de temperatură, fructarea scade, iar pentru a evita acest efect, trebuie să eliminați smochinele de ramuri inutile și să direcționați fluxul de nutrienți către fructe.

În regiunile cu temperaturi foarte scăzute, copacul poate muri, deci este cultivat ca un arbust. Pentru a proteja un smochin de ger, trebuie să-i tăiați ramurile și să-l acoperiți pentru iarnă cu paie, crengi sau material special..

Când să înceapă tăierea

Smochinele dau roade între martie și iunie și între august și septembrie. Copacii sunt tăiați primăvara sau toamna, în funcție de regiune. În zonele în care înghețurile vin foarte devreme, procedura se face cel mai bine primăvara, altfel planta nu va avea timp să se refacă și va suferi de temperaturi scăzute. În regiunile cu o vară lungă, tăierea se face cel mai bine toamna - dacă alegeți momentul potrivit pentru procedură, smochinele se vor recupera și vor da roade.

În toamnă, tăierea se efectuează după ce copacul și-a vărsat frunzele - în jurul a doua jumătate a toamnei. În primăvară, procedura se efectuează după ce riscul de înghețuri recurente a fost lăsat în urmă - între 10 și 30 martie. Temperatura din afara ferestrei trebuie să depășească 8 grade, în caz contrar, planta nu va înflori pentru o nouă recoltă.

Cum să pruneți smochinele corect

Prima tăiere trebuie făcută cât mai devreme - dacă răsadul este puternic și bine stabilit, îl puteți tunde imediat după plantare. În cazul copacilor slabi, este mai bine să amânați procedura, în caz contrar, nu vor avea timp să se refacă din șoc, să încetinească creșterea lor și pot muri. Există mai multe opțiuni și metode pentru tăierea smochinelor, care sunt efectuate în scopuri diferite - copacii tineri realizează formarea coroanei, atunci este necesar să se efectueze tăierea sanitară și anti-îmbătrânire.

Procedura se realizează cu o foarfecă curată ascuțită, iar locurile tăieturilor sunt acoperite cu lac de grădină pentru a preveni răspândirea infecției.

Tăierea formativă

Cel mai adesea, tăierea fanilor este aleasă pentru smochine, ceea ce vă va permite să obțineți randamentul maxim. Tunderea se realizează după cum urmează:

  • după împlinirea vârstei de un an, 3 procese sunt lăsate pe plantă - unul vertical și două orizontale;
  • în al doilea an, lăstarii orizontali trebuie scurtați de trei muguri și legați de trunchi, tăiați conductorul pentru a stimula dezvoltarea de noi ramuri;
  • al treilea an - lăstarii care s-au dezvoltat anul trecut sunt scurtați de trei muguri, iar ramura verticală trebuie tăiată puțin.

După formarea scheletului copacului, nu este necesară tăierea suplimentară - trebuie doar să eliminați ramurile slabe, înghețate și prea vechi.

A doua metodă - standard - este potrivită pentru climatele reci. Scopul tăierii este de a forma un arbust care poate fi acoperit cu ușurință pentru iarnă. Pentru a forma un copac, trebuie să lăsați o gaură cu lungimea de 45-90 cm și 3-4 ramuri distanțate uniform, apoi să lăsați 8-10 ramuri care se vor îndepărta de trunchi.

Tăierea sanitară

Taierea sanitară presupune îndepărtarea tuturor ramurilor uscate, bolnave și slab în creștere. În regiunile nordice, coroana trebuie să fie subțiată cât mai mult posibil - astfel încât soarele să lumineze uniform toate lăstarii și inflorescențele. Pentru regiunile sudice, principiul tăierii va fi ușor diferit - ramurile centrale trebuie să fie groase, ceea ce le va proteja de arsurile solare.

Este obligatoriu să îndepărtați lăstarii suprapuși, deoarece se vor suprapune între ele și vor interfera cu fructificarea. Se recomandă tăierea lăstarilor prea puternici și îngroșați - încetinesc și fructificarea și „scoate” nutrienții.

Tăierea anti-îmbătrânire

Pentru smochinele vechi, ramurile trebuie scurtate la cel de-al doilea mugur și trebuie amplasate exact sub tăietură. Pentru a nu expune arborele la stres grav, tăierea ar trebui să fie efectuată în mai multe etape - jumătate din ramuri sunt tăiate într-un an, iar cealaltă jumătate este scurtată în al doilea an..

Smochinul este o cultură plastică care se pretează bine formării, ceea ce îi permite să fie adaptată la diferite condiții climatice. Cu o tăiere în timp util și corectă, copacii vor da roade mult timp și vor da o recoltă excelentă..

Să rezumăm

  1. Smochinele necesită tăiere regulată, altfel randamentul culturilor și calitatea fructelor vor scădea semnificativ.
  2. În climele reci și calde, regulile de formare a coroanei vor fi diferite, dar în orice caz, nu trebuie să existe ramuri uscate, bolnave sau prea îngroșate pe trunchi..
  3. În zonele în care temperatura în timpul iernii scade sub 20-22 de grade, copacii după tăierea de toamnă trebuie protejați prin acoperirea lor cu paie, burlap sau material special.

Opinii: 170