» » Tăierea cireșului - asigurând randamentul pomului

Tăierea cireșului - asigurând randamentul pomului

tăierea primăveriiTăierea cireșelor este o tehnică necesară care reglează creșterea, randamentul copacilor și este o prevenire împotriva bolilor. Grădinarii neexperimentați au milă de copacul tânăr și admiră coroana densă. Dar ramurile îmbătrânesc, se îngroașă, cu masa topuri

și ramificații. Fără lumină și aer, ramurile fructuoase vor muri, bolile fungice vor apărea în pădure și va trebui să uitați de fructe de pădure. Prin urmare, tăierea cireșelor este o procedură sistematică obligatorie..

Obiectivele și natura tăierii în diferite perioade ale vieții pomului

rezultatul tăierii corecte a cireșelorCultura se formează pe ramuri laterale orizontale. În plus, ramura din primul și al doilea an dă roade. Lemnul mai vechi de 4 ani pe copac începe deja să moară. Dacă nu tăiați ramurile de-a lungul coroanei în timp util, nu îndepărtați ramurile vechi și îngrășate, nu reglementați recolta, copacul va îmbătrâni înainte de timp.

Există anumite modele în formarea cireșelor prin tăierea pe care trebuie să le cunoașteți. Răsadurile din primul an nu sunt tăiate în toamnă, astfel încât arborele fragil să nu slăbească înainte de iarnă. Primăvara, în primii cinci ani formând o coroană, ramurile ar trebui să fie tăiate la 50 cm, restul, până la 30. Între ramurile scheletului ar trebui să fie mai mult de 30 cm, trunchiul dintre ele nu trebuie să depășească.

Dacă a fost o iarnă aspră, tăierea primăverii trebuie făcută când apare frunzișul, când găurile de îngheț devin clar vizibile. Orice tăiere se efectuează pe vreme caldă la temperaturi pozitive.

Tăierea cireșelor:

  • creează formarea corectă a coroanei;
  • oferi o creștere a fructelor, ceea ce înseamnă randament;
  • eliminați lemnul vechi, bolnav infectat.

Cu toate acestea, nu puteți doar să vă plimbați prin grădină și să tăiați crengi. Tăierea este o operație chirurgicală, se realizează la un anumit moment, iar scopul fiecărui tip de îndepărtare a excesului de ramuri este diferit. Atunci când tăiați, este important ca instrumentul să fie curat și ascuțit.

Schema de formare a coroanelor de cireșFigura prezintă o diagramă a tăierii formative a cireșelor dulci în primăvară. Din al doilea an de la înrădăcinare, se formează un pom fructifer din răsad timp de 3 ani. Aceasta se numește conturarea. Ținut în primăvară.

În perioada de fructare, se utilizează tăierea sanitară atunci când ramurile rupte și deteriorate sunt îndepărtate. După ce fructele s-au umplut până la 1 cm, se realizează subțierea - îndepărtați ovarele în exces, subțiați coroana. Recolta rămasă nu va rupe ramurile, se va matura mai repede, fructele de pădure vor fi mai mari. Diminuarea, îndepărtarea sau formarea fructificării tuturor ramurilor de îngrășare.

Tăierea cireșelor vechi are loc în etape. Ramurile îmbătrânite pe care este îndepărtată creșterea mică este o tundere întineritoare. În schimb, formațiuni fructuoase vor crește. Arborele va primi o a doua tinerețe. Toate operațiunile sunt efectuate la un moment dat. Doar tăierea anti-îmbătrânire este parțial efectuată chiar și în iarna caldă din februarie.

Fiecare tip de tăiere se face într-o perioadă favorabilă..

Formarea coroanei de primăvară

formarea unei coroane cu vișineToate tipurile de lucrări de lemn de primăvară încep când temperatura aerului crește peste +5 grade, iar înghețurile nu sunt așteptate noaptea. Primăvara formează o coroană, lăsând până la 9 ramuri în nivelul inferior. Al doilea nivel i se atribuie 2-3 ramuri formatoare de tragere.

Pentru a reduce creșterea tăiere cireșele se țin anual. Ghidul este tăiat și transferat anual pe mugurele lateral, astfel încât copacul să nu crească. În acest caz, lăstarul crescut este pliat în jos și din nou anul următor este tăiat la mugurele exterior. Acestea sunt îndepărtate sau transferate în ramuri de fructificare prin formarea de vârfuri, ramuri prea saging sunt trase în sus. O nouă creștere de la rădăcină este tăiată la pământ.

Schema de cosire a cireșelor în primăvară are ca scop întinerirea capetelor ramurilor. În funcție de rata de creștere a lăstarilor, acestea sunt tăiate la o anumită lungime:

  1. Tăierea slabă este determinată de un sfert din lungimea ramurii, trezește mugurii în vârf, se formează ramuri pentru recoltare.
  2. Tăierea medie - jumătate din lungime stimulează creșterea ramurilor spre exterior odată cu fructificarea acestui an.
  3. Tăierea puternică lasă câțiva muguri pentru a forma o ramură nouă.

Cum să prune cireșele, grădinarul se concentrează asupra stării copacului, a forței de creștere și a vârstei.este nevoie de 4 ani pentru întinerirea unui copac bătrân

Îngrijirea de vară a coroanei de cireș

Vara, se efectuează două tăieri. Vara, de îndată ce ovarele sunt vizibile și frunzele au înflorit, cireșele sunt subțiri. În acest moment, crenguțele cu lemn mort sunt clar vizibile - frunzele nu înfloresc pe ele. Excesul de ovar este îndepărtat. Tăierea cireșelor în timpul verii înseamnă a îndepărta toate ramurile care au început să se usuce de bolile fungice. Pentru a îndepărta crenguțele tinere care cresc în interiorul coroanei sau viitoarele blaturi, folosiți ciupituri. Prindând vârfurile lăstarilor, le puteți direcționa în direcția corectă. Îndepărtați o crenguță verde, nealignată vara - nu slăbiți copacul prin tăierea când ramura inutilă devine groasă. Acesta este răspunsul la întrebarea multor grădinari începători - este posibil să se prune cireșele vara.

După recoltare, cireșele au nevoie de tăiere sanitară. Ea constă în îndepărtarea crengilor rupte, tăierea vârfurilor neobservate. Grădinarii experimentați folosesc adesea nu tăierea vârfului, ci tragerea ei în direcția corectă cu frânghii. Doar ramurile orizontale produc culturi.

Cireșul are o reînnoire puternică. În loc de o tăietură, mai multe ramuri cresc. Pe baza acestui lucru, este mai bine să îndepărtați o ramură veche decât o mulțime de inutile, care vizează îngroșarea creșterii tinere.

Lucrări de tăiere în toamnă

tăierea corectă a ramurilor - la mijlocTăierea după căderea frunzelor este considerată toamnă. Cum să pruneți cireșele toamna depinde de creștere. Ramurile slabe sunt tăiate și cresc într-o direcție greșită.

Dacă trebuie să tăiați o ramură groasă, atunci trebuie să o faceți cu un ferăstrău, nu cu o tăietură. Grădinarii au observat că tăieturile de toamnă cu un ferăstrău se vindecă mai repede.

Toamna, lăstarii anuali sunt scurtați cu o treime. Trebuie să finalizați lucrarea cât mai repede, astfel încât copacul să câștige forță pentru iarnă.

Atunci când tăiați coroana unei cireșe în orice moment, trebuie să știți că o rană deschisă este locul introducerii bolilor. După ce tăierea s-a uscat, trebuie închisă cu un gradinar..

Veste de cireș formativ de vară - videoclip în 4 părți


Opinii: 195