» » Cum se potăresc cireșele toamna, schema de tăiere a copacilor tineri

Cum se potăresc cireșele toamna, schema de tăiere a copacilor tineri

Tăierea cireșelorPentru ca livada să poată face fructe în mod regulat și să dea o recoltă bună, este necesar să o tăiați în fiecare an, respectând anumite reguli. Prin tăiere, puteți forma coroana corectă a copacului, ceea ce crește, de asemenea, randamentele. Toți pomii fructiferi și cireșele sunt supuse acestui proces. Schema de tăiere a cireșelor în toamnă are propriile sale caracteristici.

De ce ai nevoie de cireșe de cireș

Nu toată lumea știe dacă cireșele pot fi tăiate în toamnă. Mulți grădinari începători consideră că pomii fructiferi nu au nevoie de tăiere, deoarece oricum pomul dă rod. Dar este demn de remarcat faptul că o astfel de recoltă va fi posibilă până când coroana va fi îngroșată complet. Când se întâmplă acest lucru, puteți uita de recoltă.

Există puțină lumină solară și nu există ventilație în copertina densă. Acesta este motivul perimării ramurilor roditoare, iar acele ramuri care sunt încă capabile să fructeze vor produce fructe lipsite de gust și mici..

Tăierea de toamnă a cireșelor va ajuta la rezolvarea acestei probleme. Aceasta este o afacere supărătoare, deoarece cireșele se dezvoltă rapid și anual dau noi sucursale. Cu toate acestea, eficacitatea lucrării se observă imediat.

Tăierea cireșelor în toamnă este necesară pentru:

  • formați coroana arborelui;
  • crește-i randamentul;
  • îndepărtați ramurile rupte, slabe și vechi;
  • crește rezistența la îngheț;
  • pentru combaterea dăunătorilor și prevenirea bolilor.

Încă din toamnă, cireșele s-au acumulat cu nutrienți, ceea ce îi ajută să suporte mai bine iarna. Trebuie menționat că ramurile orizontale laterale sunt cele mai fructuoase. Cu tăierea regulată, forța de viață a pomului va fi îndreptată tocmai către aceste ramuri..

Schema corectă

Schema de tăiere a cireșelorDe îndată ce frunzișul a căzut de la vișine, puteți începe să lucrați. Cel mai bine este să aveți timp pentru a finaliza totul înainte de sfârșitul lunii septembrie. Dacă tăierea se efectuează la o dată ulterioară, secțiunile se vor agrava. Dacă îndepărtările slabe sunt îndepărtate în timp, atunci copacul va suporta mai bine iarna.

Liviston îngrijirea palmelor acasă

Grădinarul novice nu este familiarizat cu modul în care să poată cireșele toamna.. Schema de tăiere constă în subțierea și scurtarea ramurilor:

  • Subțierea este un proces în care toate ramurile care cresc într-un unghi neregulat, precum și ramurile nepotrivite pentru fructificare, sunt eliminate la bază..
  • Tăierea este o procedură în care toate lăstarile anuale sunt tăiate cu 1/3.

Drept urmare, 8 ramuri ale scheletului principal rămân pe copac, situate în trei niveluri. În partea inferioară, rămân 3-4 ramuri principale, direcționate în direcții diferite. Este inacceptabil ca aceștia să se agațe unul peste altul. Ramurile celui de-al doilea nivel se ridică cu 60 cm deasupra primului, iar golurile dintre ele sunt cam la jumătate de metru.

În ceea ce privește instrumentul de lucru, este mai bine să folosiți un ferăstrău de grădină. După acesta, tăieturile de pe copac se strâng mai repede decât după secatoare.

Moduri de bază

Cireșele dulci au nevoie de îngrijire aproape tot anul. Există mai multe tipuri principale de tăiere pentru acești arbori în horticultură:

  • Cum se potăresc corect cireșeleformativă. Sarcina sa principală este de a forma o bază scheletică solidă a copacului, care are un efect pozitiv asupra dezvoltării cireșelor și a maturizării culturii. Această tăiere este deosebit de importantă mai devreme în viața plantei..
  • Anti îmbătrânire. Este necesar pentru formarea coroanei copacilor depășiți și bătrâni care au încetat să mai dea roade. Efectul va fi vizibil în prima primăvară după tăiere. Cireșele dulci înfloresc bine și multe fructe sunt legate. Este necesar să se efectueze podele de întinerire după recoltarea recoltei, iar pomul va restabili vitalitatea. Acest lucru se întâmplă de obicei la jumătatea lunii septembrie..
  • Sanitar. Esențial pentru prevenirea bolilor. Vara, ramurile sunt infectate cu diverse infecții, așa că în fiecare toamnă trebuie să scapi de ramurile infectate..
Cum să plantezi corect și să crești un avocado acasă

Uneori, prunirea se efectuează în perioada fructificării. Acest lucru se întâmplă dacă ramurile unui copac sunt deteriorate: acestea se rup adesea sub greutatea fructului. Astfel de ramuri sunt tăiate împreună cu boabele. Dar o astfel de procedură trebuie efectuată doar ca ultimă soluție, deoarece arborele este slăbit în această perioadă, iar secțiunile se vindecă mult timp.

Note pentru grădinari

Când să prune cireșeleNu este recomandat să pruneți cireșele tinere. Ramurile unui copac tânăr nu s-au maturizat complet, nu vor rezista bine iarna. În acest caz, este mai bine să se prune primăvara..

Lungimea ramurilor unui copac care nu are încă cinci ani nu trebuie să depășească 50 de centimetri. Ramurile care nu formează coroana arborelui sunt scurtate la 30 cm.

Distanța dintre ramurile scheletului trebuie să fie de cel puțin 30 cm. Distanța optimă este de până la jumătate de metru.

Grădinarii cu experiență cred că, în unele cazuri, este mai bine să scapi de o ramură veche mare decât de creștere tânără..

Când aveți îndoieli despre ce ramură trebuie tăiată, este mai bine să începeți cu ramurile care cresc în jos. Se recomandă îndepărtarea ramurilor care cresc sub 90 cm de la sol.

Locurile de tăiere pe un copac sunt prelucrate cu lac de grădină, vopsea sau ulei de uscare.

Pentru a accelera creșterea ramurilor, trebuie să reduceți numărul de muguri de flori.


Opinii: 153