» » Reguli pentru tăierea copacilor în grădină și instrucțiuni pas cu pas pentru grădinarii începători

Reguli pentru tăierea copacilor în grădină și instrucțiuni pas cu pas pentru grădinarii începători

Orice pom fructifer trebuie tăiat. Acest lucru este necesar mai ales în anii fructificării, altfel în timp coroana se va îngroșa, iar fructele se vor micsora. Mulți grădinari, considerând această muncă dificilă și care necesită anumite cunoștințe de tăiere, apelează la profesioniști. Dar regulile de bază pentru îngrijirea plantațiilor de grădină pot fi stăpânite în mod independent. Trebuie să faceți lucrările anual și să vă pregătiți în avans inventar de calitate.

Scopul tăierii pomilor fructiferi

Tăierea pomilor fructiferi se realizează pentru a stimula creșterea lor, obținerea unei recolte bogate și prelungirea vieții plantelor. Ramurile deteriorate și uscate sunt îndepărtate, ceea ce reduce efectul decorativ al copacilor. Coroanei i se oferă dimensiunea și forma dorită, plantele sunt întinerite. Tăierea protejează copacii de boli și dăunători, fructificarea lor devine abundentă.

După tăiere se modifică raportul dintre masa rădăcinilor și coroanei. Rădăcinile care absorb nutriția încep să crească, îmbunătățind metabolismul azotului și carbohidraților, regimul apei și sinteza compușilor organici.

Tăierea este necesară atât copacilor tineri cât și celor îmbătrâniți. Dar trebuie să fie efectuat în termenul alocat și să respecte cu strictețe regulile pentru plantele de tăiere.

Toți pomi fructiferi de grădină și arbuști trebuie să fie tăiați. Când tăiați ramurile, trebuie să studiați cu atenție regulile de lucru pentru a nu le face rău. Unii grădinari lasă copacii singuri pentru a păstra recolta, dar după subțierea coroanei:

 • volumul recoltei crește;
 • fructele devin mai gustoase, mai mari, protejate de dăunători;
 • cireșele întineresc și nu îmbătrânesc mai mult;
 • copacul ia forma corectă, este împiedicat de o singură parte.
Reguli de sezon pentru tăierea copacilor pentru începători

Cronometrarea ramurilor de tăiere

Se recomandă tăierea copacilor livezii primăvara, toamna și iarna. În acest moment, mișcarea seva se oprește, planta este în repaus. Dacă climatul din regiune este dur în timpul iernii, atunci lucrările ar trebui să fie făcute la începutul primăverii sau în septembrie-noiembrie. În regiunile sudice, acest lucru se face mai des în sezonul rece..

Dar timpul optim pentru îngrijirea copacilor este primăvara. Ramurile trebuie tăiate înainte ca mugurii să înceapă să se umfle. Mai întâi trebuie să se acorde preferință plantelor vechi. Formează muguri mai devreme decât copacii tineri. Nu trebuie să uităm că, după această procedură, arbuști și arbori vor dura mult timp pentru a se recupera..

Tăierea de iarnă-toamnă nu este de dorit pentru cireșe, cireșe dulci, caise. Un flux puternic de gingie va apărea primăvara.

Schemele corecte de tăiere a murei de grădină pentru grădinari începători.

Îngrijirea plantelor lunare

Trebuie să folosiți calendarul lunar, ținând cont de climatul zonei dvs., concentrându-vă asupra plantelor. Este recomandabil să efectuați lucrări pe o lună în scădere, în faza a 3-a sau a 4-a. Plantele din această perioadă tolerează bine procedura de întinerire. În acest moment, sucurile sunt direcționate de la vârfuri către rădăcini. Nu este recomandat să lucrați în zilele lunii noi și ale lunii pline, precum și în ziua a 23-a lunară..

Prin acest calendar, puteți afla zilele favorabile pentru tăierea sucursalelor. Din aceasta, puteți calcula posibilele consecințe negative. Îndepărtarea ramurilor trebuie făcută cu atenție și pas cu pas.

Este imperativ să întinerim plantele de fructe vechi într-un an în care este de așteptat o recoltă abundentă..

Reguli pentru tăierea cireșelor pentru începători

Formarea coroanei

Pentru a crește randamentele, trebuie să urmați pașii principali:

 • tunderea răsadului după plantare;
 • tăierea unei plante fructifere la vârsta de 5-7 ani;
 • subțierea coroanei unui copac de fructare adult de 7-9 ani;
 • tăierea ramurilor unui copac îmbătrânit de peste 10 ani.

Greutatea mare a fructelor și deteriorarea ramurilor sunt foarte frecvente la pere, de aceea trebuie să fie tăiate anual.

feluri

În funcție de sarcinile și obiectivele grădinarului, acesta este împărțit în 5 tipuri:

 1. 1. formativă. Realizat pentru a crea coroana densității și siluetei dorite a plantei fructifere. Formează partea scheletului, care va fi mai adaptată la stresul crescut..
 2. 2. de reglementare. Coroana emisă anterior este păstrată. Tufele, în funcție de varietatea răsadului, sunt scurtate de un anumit număr de muguri (de la 3 la 12). Regularitatea recoltei este îmbunătățită datorită obținerii unei iluminări bune a ramurilor și neîncărcării trunchiului cu lăstari tineri.
 3. 3. Anti îmbătrânire. Prezentat numai pentru plantele mature. Toate ramurile vechi sunt supuse eliminării, ceea ce stimulează creșterea celor noi. Procedura se efectuează în 3-4 ani.
 4. 4. reconfortant. Metoda permite plantelor care au fost deteriorate din orice motiv să continue să crească, să înflorească și să dea roade. Trebuie să eliminați toate procesele deteriorate.
 5. cinci. Sanitar. Ramurile bolnave, uscate și sparte sunt îndepărtate.

Nu este nevoie să eliminați ramurile localizate pe orizontală, pe ele se formează multe fructe. Ele pot fi tăiate doar ușor, astfel încât ramura să nu se rupă din abundența fructelor.

Modalități

Există 2 metode cunoscute:

 1. 1. prescurtare. Lăstarii tineri sunt tăiați pentru a-i împiedica să crească în afara coroanei. Ramurile cu trei muguri sunt selectate, dintre care unul este tăiat. Anul următor, filiala va oferi 3 lăstari tineri. Unul dintre ei va crește cu siguranță paralel cu pământul și nu spre exterior. El este lăsat să taie restul.
 2. 2. rărire. Acesta este un tip de tăiere sigură pentru plante. Sunt îndepărtate complet chiar de la bază. În acest loc există un pli de scoarță care nu trebuie atins. Acesta va ajuta la întărirea mai rapidă a locului tăiat și va reduce riscul de boli ale copacului.

Tăierea se face întotdeauna deasupra mugurii și numai la o pantă.

Instrumente pentru lucru

Principalele instrumente pentru îngrijirea plantelor fructifere sunt:

 • lopper;
 • foarfece de grădină;
 • foarfece;
 • ferăstrău de grădină;
 • cuțit de grădină.

Toate accesoriile trebuie să fie bine ascuțite, astfel încât tăieturile să fie drepte. Capetele lopperului și ale secatorilor sunt îngustate pe cât posibil. După utilizare, instrumentele trebuie să fie aranjate și depozitate într-un loc uscat..

Tăierea crengilor plantelor fructifere este o procedură care nu numai că îmbunătățește aspectul copacilor, dar contribuie, de asemenea, la creșterea fructelor și la creșterea rezistenței la îngheț.


Opinii: 78