» » Tăierea pomilor fructiferi (iarnă și primăvară)

Tăierea pomilor fructiferi (iarnă și primăvară)

Tăierea de primăvară a pomilor fructiferiOricât de mult iubim frumusețea naturală și miraculoasă a naturii, mai devreme sau mai târziu trebuie să ne dăm seama că copacii și tufișurile din grădina noastră au nevoie de tăiere. La urma urmei, funcția principală a pomilor fructiferi este fructificarea, iar îngroșarea coroanei nu contribuie la creșterea randamentului. Crengile de tăiere, dacă sunt făcute în conformitate cu toate regulile, stimulează randamentele crescute ale recoltelor fructifere, tăierea sanitară își menține sănătatea, protejându-le de boli și dăunători și tăierea plantelor prelungește viața lor.

Când este cel mai bun moment pentru a prune copacii

Când să tai copacii pentru a-i răni cât mai puțin? Cel mai bun moment pentru a prune copacii este de la sfârșitul lunii ianuarie până la începutul lunii aprilie, când plantele sunt în stare lată, seva nu a început încă să se miște în ele și mugurii de pe copaci nu s-au umflat. De fapt, puteți efectua tunderea începând din noiembrie, dar nu există nicio garanție că înghețurile nu vor lovi a doua zi, așa că este mai bine să amânați procedura mai aproape de primăvară. De îndată ce temperatura aerului din grădină crește peste -8 ºC și se menține la acest nivel timp de câteva zile, puteți începe tăierea formativă și sanitară..

Tăierea de primăvară a tufelor de fructe și fructe de pădure în grădină

Tăierea formativă a unui copac se realizează în termen de cinci ani din momentul plantării: trebuie să modelați coroana astfel încât să fie convenabil să aibă grijă de copac și astfel încât lumina soarelui să intre în grosul acestuia.

În anii următori, la începutul primăverii, se efectuează tăierea sanitară, al cărei scop este îndepărtarea înghețată, uscată, ruptă, concurentă între ele, deteriorată de dăunători sau boli și ramuri și lăstari care se afundă în partea inferioară a coroanei. Cu toate acestea, dacă este necesar, nu va deteriora copacii și tăierea sanitară toamna.

Tăierea corectă de primăvară a pomilor fructiferi

Tăierea întinerită restabilește creșterea încetinită a copacilor bătrâni și stimulează formarea de muguri generativi. De asemenea, este mai bine să o efectuezi la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, iar copacii încep să se întinerească nu atunci când sunt deja bătrâni, ci după primele două sau trei recolte sau imediat ce observi o scădere a înfloririi..

Instrumente de tăiere a copacilor

Ce instrumente aveți nevoie pentru a prune copacii din grădina dvs.? Iată o listă completă de instrumente pentru orice, chiar și cele mai dificile cazuri:

 • ferăstrău - combustibil, electric sau baterie;
 • dispozitiv de tuns cu combustibil - un ferăstrău care vă permite să tăiați la o înălțime de până la 5 m fără a utiliza scări și scări
 • tăietor de gard viu, care este utilizat atunci când trebuie să conferiți coroanei o formă neobișnuită;
 • o tocătoare de lemn pentru prelucrarea reziduurilor instalațiilor;
 • foarfece de tuns modificate cu mânere lungi pentru tăierea ramurilor cu diametrul de 20 până la 50 mm;
 • pruner de aer pentru tăierea ramurilor nu mai groase de 20 mm;
 • bare de ferăstrău;
 • scară;
 • ferăstrău de grădină în formă de semilună, de preferință cu dinți întăriți;
 • un cuțit de grădină folosit pentru tăierea creșterii anuale și tăierea lăstarilor verzi din copaci tineri;
 • daltă;
 • perie metalică pentru curățarea rănilor și fisurilor din lemn;
 • mijloace pentru etanșarea rănilor - var de grădină sau pastă de Ranet.

Tăierea pomilor fructiferi iarna

Tăierea copacilor fructiferi este o procedură destul de dureroasă, de aceea este mai bine să o efectuați iarna, când copacii se află într-o stare de adormire profundă.. Care sunt avantajele tăierii de iarnă? În primul rând, lemnul înghețat este mai ușor de tăiat, nu au rămas sau zgârieturi pe el. În al doilea rând, în absența frunzelor, starea scoarței de pe ramuri este mai bine vizibilă, de aceea este mai ușor să determinați gradul de deteriorare cauzat de o boală sau dăunător și să alegeți o tehnică de tăiere. În al treilea rând, ca urmare a dezghețurilor și a apariției bruște a frigului, pe copaci se formează o crustă de gheață, ceea ce crește sarcina, astfel încât ramurile lungi se pot desface, iar scurtarea ramurilor ajută la evitarea acestei probleme. În al patrulea rând, în timp ce se odihnește adânc, copacul va experimenta un stres minim din procedură. În al cincilea rând, tăierea de iarnă se poate face fără grabă..

Încep să se tundă de la cei mai maturi copaci, deoarece mugurii lor de fructe se trezesc mai devreme decât mugurii de frunze. Sunt ani în care tăierea în februarie este destul de justificată. Merele sunt tăiate mai întâi, deoarece sunt cei mai rezistenți la îngheț. Tăierea de iarnă a soiului Umplutură albă, Anis stripy, Grushovka Moskovskaya, Papirovka, Borovinka, Antonovka și Titovka este cea mai bine tolerată - după tăiere, productivitatea lor nu scade, iar rănile se vindecă la fel de repede ca în cazul prăjirii de primăvară..

Cum să potă copacii primăvara

Apoi vine rândul altor pomi - pere, gutui, cenușă de munte și mai aproape de primăvară, când a trecut amenințarea revenirii vremii reci, fructele de piatră sunt tăiate - prune, cireșe, caise, piersici și alți pomi fructiferi.

Tăierea de iarnă a răsadurilor tinere se face pentru a reduce randamentul acestora, deoarece productivitatea ridicată dăunează uneori sănătății pomului - sub greutatea prea multor fructe, ramurile răsadurilor se pot rupe.

Iarna, este bine să întinerești copacii cu vârsta peste 10 ani. Tăierea copacilor bătrâni se realizează după următoarea schemă: jumătate din ramurile de pe partea de sud sunt tăiate la lungimea dorită, iar creșterile care apar sunt scurtate și subțiri. Doi ani mai târziu, aceeași procedură se face cu jumătatea nordică a coroanei. O astfel de tăiere a ramurilor nu duce la pierderea rezistenței la îngheț, iar copacul continuă să dea roade în mod stabil.

Pentru a evita înghețarea rănilor, este necesar să folosiți un instrument steril foarte ascuțit, iar locurile tăiate trebuie tratate cu lac de grădină..

Tăierea pomilor fructiferi primăvara

Tăierea pomilor fructiferi primăvara se face imediat ce zăpada se topește. Pe banda de mijloc, tăierea în martie este destul de frecventă, în locurile cu un climat mai rece, este de preferat tăierea în aprilie. Dacă din anumite motive nu ați pus grădina în ordine la începutul primăverii, iar starea copacilor necesită acest lucru, atunci ca o excepție de la reguli, tăierea copacilor poate fi efectuată în mai și chiar la începutul lunii iunie, cu toate acestea, ar trebui să fie mult mai blândă decât primăvara, altfel poți pierde întreaga ofertă de nutrienți, care în acest moment este îndreptată spre vârfurile creșterii de anul trecut.

Există diferite moduri de formare a coroanelor de pomi fructiferi:

 • nivelat - cu un aranjament pronunțat cu niveluri de ramuri. Acest tip de coroană este mai potrivit pentru culturile de semințe;
 • neted - pentru pere, meri, cireșe, caise și prune care cresc pe portaltoi de dimensiuni medii;
 • tierless - pentru caise;
 • stufoase - pentru mere, pere, gutui, prune, piersici și vișine;
 • în formă de vază sau în formă de bol - pentru piersică, vișine, caise, unele soiuri de mere și pere;
 • fusiform - pentru meri și pere cu coroană de răspândire pe stocuri mici și mijlocii;
 • fan compact - pentru meri mijlocii și mici;
 • palmetta - pentru pere și mărimi mici și mijlocii;
 • palmeta oblică - pentru mere și pere de soiuri medii și înalte, cu ramificare puternică;
 • semi-plat - pentru mere și pere, cultivate la scară industrială.

Alegerea tipului de coroană depinde de tipul arborelui și de înălțimea trunchiului său, iar înălțimea trunchiului este predeterminată de condițiile de creștere și de mărimea amplasamentului. Pe o parcelă de grădină mare, puteți crește copaci mari cu tulpină înaltă (160-180 cm) sau jumătate tulpină (120-140 cm), dar dacă parcela este mică și trebuie să așezați numărul maxim de specii și soiuri de pomi fructiferi, atunci ar trebui să optați pentru forme cu nivel scăzut (80-100 cm) sau pitici (tulpina nu mai mare de 80 cm). În copaci cu tulpini înalte, coroana este de obicei tăiată sub formă de bol sau este dată cu o formă slab legată, iar în copaci cu talie joasă, coroana este adesea formată sub formă de fus.

Cel mai frecvent tip în grădinăritul hobby este coroana cu creștere liberă, care are dimensiuni ușor limitate, menținând relația corectă între conductorul central și ramurile scheletului. Conductorul central ar trebui să domine toate ramurile în lungime și grosime. Când conductorul atinge înălțimea necesară, astfel încât să nu depășească, încep să o taie. Ramurile scheletului se formează pe trunchi, astfel încât acestea sunt distanțate uniform atât în ​​înălțime cât și în jurul circumferinței, fără a concura între ele. Acestea nu trebuie să se îndepărteze de baril într-un unghi prea ascuțit.

Tăierea copacilor iarna și primăvara în grădină

Pentru a efectua procedura de tuns, trebuie să alegeți o zi caldă și uscată, deoarece precipitațiile complică foarte mult procesul, iar secțiunile mari vor dura mult timp pentru a se vindeca. Cum se procedează la tăierea corectă a copacilor? Tragerea apicală este tăiată mai întâi. Apoi, lăstarii inferiori sunt tăiați la toate furculițele, cea care crește într-o direcție greșită este îndepărtată din cele două ramuri care se intersectează, ramurile direcționate spre trunchi, vârfurile învârtite, lăstarii tineri crescând pe ramurile apropiate de trunchi, ramurile îngroșate și lăstarii rădăcini sunt tăiați. Dar mai întâi, în scopuri sanitare, trebuie să tăiați toate ramurile și lăstarii ruși, înghețați, dăunători și bolile afectate.

La o zi după tăiere, toate secțiunile cu un diametru mai mare de 7 mm trebuie tratate cu lac de grădină, pastă sau argilă galbenă amestecată cu bălegar de vacă.

Tăierea copacilor decorativi

Speranța de viață și gradul de decorativitate al copacilor depind în mare măsură de cât de rapid se face tăierea, a căror cronologie este strâns legată de ciclul biologic al plantelor, de caracteristicile speciei și de înflorire..

Copacii și arbuștii, care înfloresc pe lăstarii anului trecut, iarna sau primăvara, sunt tăiați imediat după înflorire, iar în prima jumătate a verii formează lăstari noi pentru a înflori anul viitor..

Plantele lemnoase ornamentale care formează flori pe lăstarii anului curent se taie toamna sau primăvara devreme, iar tăierea de toamnă este preferabilă tăierii de primăvară.

Cum să prune copacii din grădina dvs. primăvara și iarna

Tăierea sanitară a pomilor ornamentali se realizează conform acelorași reguli ca curățarea pomilor fructiferi: se îndepărtează lăstarii, se intersectează și se îngroașă coroana, furculițele, precum și lăstarii care cresc în interiorul coroanei sau în unghi acut. În acest caz, trebuie să se mențină forma coroanei caracteristice speciei, scurtând lăstarii în funcție de nivelul tăierii de anul trecut..

Tăierea corectă de toamnă a pomilor fructiferi în grădină

Dar tăierea formelor ploioase de copaci decorativi, care se numește candelabra, are propria sa particularitate și constă în faptul că în fiecare primăvară, creșterea primăverii de anul trecut este scurtată prin tăierea acesteia la mugurul exterior și creșterea coroanei în direcția orizontală, astfel încât să ia forma unei umbrele. Această metodă de formare a coroanei este folosită la tăierea mesteacănului, a cenușii de munte, a salcâmului galben și a umbrelor de mere.

Când scurtați lăstarii, asigurați-vă că tăietura trece peste un vegetal dezvoltat, și nu pe un mugure de flori: tăietura trebuie să înceapă la nivelul bazei mugurii de pe partea din spate și să se termine deasupra vârfului mugurii.


Opinii: 82