» » Arbori de tăiere: când și cum să potă copacii corect

Arbori de tăiere: când și cum să potă copacii corect

Cele mai bune perioade de tăiere sunt iarna târzie și primăvara devreme, înainte de începerea creșterii noi. În această perioadă, tăierea se face pe un număr mare de plante de grădină, care includ pomi fructiferi..

Tăierea copacilor este necesară pentru menținerea sănătății plantelor, pentru a le oferi forță și frumusețe. În culturile de fructificare, această procedură ajută la creșterea randamentului..

Normele de bază pentru tăierea oricărui tip de copac sunt: ​​folosirea unor unelte curate și ascuțite, realizarea unei tăieturi sub punctele adânci ale copacului, prelucrarea în timp util a tăierii.

  1. Subțierea. Această metodă de tăiere se caracterizează prin ștergerea unei întregi ramuri. Este tăiată acolo unde se ramifică dintr-o ramură sau un trunchi mai mare. Această metodă este rar folosită, deoarece subțierea nu stimulează creșterea și reduce doar greutatea plantei. Această metodă este potrivită în scopuri decorative, astfel încât planta să nu pară prea masivă..
  2. Recoltare neselectivă. Esența sa constă în tăierea ramurilor oriunde, ceea ce va stimula mugurii adormiți să regreze lăstarii învârtiți. Această metodă ajută la creșterea densității plantelor..
  3. Tăierea selectivă. Potrivit acesteia, tăierea trebuie făcută la cel mai apropiat mugure sau ramură laterală. Diametrul ramurii rămase este egal cu jumătate din diametrul lăstarului eliminat. Această metodă reduce înălțimea arborelui.

Cum să prune pomii fructiferi corect

Timp de mulți ani, mătușa mea s-a bucurat de recolta generoasă de mere din meri în căsuța ei de vară. Dar, pe măsură ce timpul a trecut, iar recolta a devenit din ce în ce mai mică, până când pomul nu a mai avut fructe deloc. Mătușa a decis că vinovățiile sunt condițiile climatice, dar problema era diferită: nu a tăiat ramurile copacului.

Prin tăierea ramurilor pomilor fructiferi, scutiți planta de greutatea excesivă a fructelor și permiteți lumina soarelui să pătrundă în centrul coroanei. Razele soarelui și aerul care pătrunde în centrul coroanei asigură o mai bună circulație și împiedică planta să se îmbolnăvească.

Tăierea copacilor se distinge prin trei tipuri de coroane:

  1. legat cu conductorul de centru
  2. lider schimbat
  3. în formă de castron

Dacă copacul nu a fost tăiat înainte de începerea formării fructelor, atunci tăierea va trebui să se facă mai puternic, cu tăierea și reducerea dimensiunii ramurilor. Acest lucru este necesar pentru a crește randamentul arborelui și pentru a crea o structură a coroanei care nu se îndoaie sau se rupe sub greutatea culturii..

Trebuie să tăiați copacii o dată pe an. În acest fel, planta nu va suferi de tăiere severă pe o perioadă mai lungă de timp. Este posibil să tăiați cât mai multe ramuri în timp ce copacul a crescut în ultimul an.

Important! Cu toate acestea, trebuie amintit că la tăierea ramurilor vechi care s-au format în ultimul an, numărul de ramuri tăiate nu trebuie să depășească 1/3 din toate ramurile plantei..

În primul rând, ramurile vechi trebuie să fie eliminate. Dacă aveți de-a face cu copaci pitici, atunci nu ar trebui să vă îndepărtați de crengi și de copaci obișnuiți. Copacii mai mici decât copacii normali cresc mai lent.

Unele soiuri de mere, pere și prune se disting prin formarea fructelor pe ramuri de dimensiuni medii, prin urmare, dacă coroana a devenit prea groasă, puteți tăia în siguranță ramurile vechi și neproductive.

Urmăriți creșterea ramurilor orizontale, deoarece ramurile care cresc vertical, adică în sus, dați o creștere mare, dar în același timp randamentul lor scade.

Dacă ramurile, de asemenea direcționate vertical, cresc în jos, atunci productivitatea lor va fi scăzută din cauza lipsei de lumina soarelui. Prin urmare, ar trebui să tai lăstarii care cresc în sus și în jos, lăsând orizontală.

Pentru o mai bună înțelegere a procesului de tăiere a copacului, urmăriți videoclipul tutorial pentru începători cu instrucțiuni pas cu pas:

Cum să prune mere și pere

Trebuie să tăiați copacul în funcție de tipul coroanei împărțite. Pe măsură ce îmbătrânește, trăgerea principală se poate apleca din cauza fructelor grele, împiedicând lumina soarelui să ajungă la ramurile inferioare. În acest caz, merită să tăiați partea superioară a filmării principale..

În această situație, lumina solară va pătrunde în centrul coroanei, iar ramurile noi vor crește în sus, înlocuind trunchiul central sculptat. Tăiați ramurile laterale după cum este necesar pentru a ajunge cu ușurință la orice parte a plantei.

Cum se prune o prună

Întrucât pruna este predominant un copac stufoasă, nu este posibilă formarea unei plante cu un trunchi central din ea. O altă formă de tundere este potrivită aici - în formă de bol.

Dacă aveți la dispoziție hibrizi din Japonia și America, atunci trebuie să taie mai multe ramuri decât soiurile de prune din Europa. Partea superioară trebuie să fie deschisă pentru accesul liber al luminii solare la ramurile inferioare. Dacă ramurile se apleacă prea mult la pământ, atunci acestea trebuie scurtate..

Cum să pruneți piersica și caisul

Astfel de arbori fructiferi se caracterizează printr-o creștere mare a ramurilor, de aceea merită să le tăiem în cantități mari pentru a crește criteriile de producție pentru calitate. Pentru a face convenabil să lucrați cu acești copaci în viitor, tăiați partea superioară a coroanei. Nu uita de ramurile care cresc aproape de pământ..

Când tăierea este completă, nu îngrășați excesiv, deoarece acest lucru va face ca arborele să crească rapid noi ramuri. Datorită creșterii rapide a ramurilor vara, copacul poate fi deteriorat în sezonul de iarnă..

Cum să pruneți cireșele

Într-o vișine plantată recent, o coroană este creată cu un conductor principal, care, la plantele mai vechi, este îndepărtat, iar o coroană de lider modificată vine să înlocuiască tipul coroanei cu palangru.

Tăierea se face similar cu tăierea ramurilor unei piersici, dar nu într-o cantitate atât de mare, altfel iarna copacul va fi deteriorat de vremea rece, ceea ce va afecta cu siguranță durata de viață a cireșei.


Opinii: 72