» » Cum să pruneți copacii de piersici corect

Cum să pruneți copacii de piersici corect

Până de curând, piersicile erau considerate ceva exotic, foarte puțini își puteau permite să se sărbătorească cu acest fruct..

Datorită muncii crescătorilor, a fost posibil să se creeze astfel de soiuri de piersici care pot da roade chiar și în cele mai improprii condiții pentru această cultură..

Cu cultivarea corectă a unei piersici, puteți obține nu numai un copac foarte frumos, ci și un număr mare de fructe de o calitate excelentă.

La urma urmei, aceste fructe sunt extrem de utile, datorită conținutului ridicat de vitamine și compuși utili, care au un efect benefic nu numai asupra dezvoltării corpului copilului, dar sunt utile și pentru adulți..

În procesul de cultivare a copacilor din orice cultură, îngrijirea ar trebui să constea nu numai în udarea și fertilizarea obișnuită, ci și în formarea coroanei. La urma urmei, dacă frunzele copacului sunt formate incorect, atunci acest lucru va afecta în orice caz nivelul de fructificare, deoarece frunzele și ramurile suplimentare vor lua energie din fructe.

Este mai bine să tăiați orice pom fructifer, inclusiv o piersică, când copacul nu s-a „trezit” în sfârșit după iarnă, adică sucul se deplasează foarte slab spre trunchi.

Dacă tăiați ramurile în momentul potrivit, copacul va supraviețui unei astfel de stresuri mecanice foarte ușor, iar aceste „tăieturi” de pe ramuri și trunchi se vor vindeca mai repede.

Trebuie să alegeți sincronizarea tăierii, dar trebuie înțeles că în diferite perioade ale anului, scurtarea și îndepărtarea ramurilor va afecta planta în moduri diferite. De exemplu, tăierea de primăvară trebuie făcută pentru ca coroana să se formeze corect..

Dacă ramurile cresc corect, aceasta va facilita procesarea și lăsând în spatele copacului va fi și mai ușor să acoperiți planta pentru iarnă, iar fructele vor fi frumoase și gustoase, pot fi colectate foarte ușor.

Tăierea de vară este extrem de rară, întrucât în ​​acest moment pomul se dezvoltă activ, iar o mulțime de sucuri, atât de necesare plantei, se deplasează prin vene. Vara, pot fi tăiați doar acei copaci care au suferit de ger în timpul iernii. În astfel de plante, ramurile afectate vor fi clar vizibile, care ar trebui eliminate..

Toamna, copacii sunt tăiați pentru a pregăti planta pentru frigul de iarnă și pentru scopuri sanitare. O astfel de procedură nu va afecta în mod semnificativ procesul viitor de fructificare..

Trebuie îndepărtate toate ramurile vechi, uscate și bolnave. În aceste țesuturi slăbite se pot instala diverse dăunători în timpul iernii, a căror dezvoltare poate avea un efect foarte negativ asupra sănătății piersicului..

Dacă v-ați stabilit scopul tăierii unui copac nu pentru a schimba radical forma coroanei, ci pentru a modifica parțial ramurile, atunci puteți efectua această procedură în orice moment convenabil pentru acest lucru..

În general, este indicat să se prune primăvara devreme, când temperatura noaptea nu scade sub zero..

Există multe tipuri de tăiere a piersicii. Iată cele mai faimoase:

  • Tăierea gospodăriei
  • Ca parte a acestui tip de procedură, ramurile uscate și deteriorate sunt îndepărtate.

  • Tunderea conturului
  • Se ține în fiecare an. Ramurile exterioare sunt expuse, iar volumul coroanei trebuie limitat.

  • Tăierea reconstructivă
  • Esențial pentru formarea ramurilor scheletice și supraaglomerate

  • Tăierea diferențială
  • Se realizează pentru a subția capătul coroanei. Ramurile inferioare trebuie scurtate.

  • Tăierea detaliilor
  • Toate ramurile sunt scurtate

În ceea ce privește schema de tăiere, totul depinde de forma pe care ai ales-o pentru piersicul tău. Coroana poate fi formată curată sau curată îmbunătățită.

Coroana în formă de cupă nu are o tragere centrală, un nivel de ramuri centrale și există doar 3 - 4 dintre ele, doar una. Copacii de piersici cu o coroană de această formă nu sunt înalți, toate fructele și ramurile primesc o doză mare egală de lumină solară.

Tulpina cu o coroană în formă de bol atinge o lungime de 45 - 60 cm, dar uneori un pic mai mult. Dintre lăstarii laterali, trebuie să alegeți 3 - 6 dintre cei mai buni, iar ei trebuie să fie distanțați uniform.

Trebuie să fixați vârful superior al lăstarului și acele ramuri care sunt situate mai jos în cazul în care au crescut la 20 - 25 cm lungime. Pe scurt, trebuie să ciupiți acele ramuri care cresc spre centrul copacului.

Răsadurile tinere de un an au nevoie transplant primăvara, în timp ce lăsați lungimea ramurilor la nivelul a 3 - 4 muguri.

Anul următor, din 5 - 6 lăstari, trebuie să alegeți 3 - 4 ramuri, care vor fi principalele. Acestea ar trebui să fie distanțate uniform. După ce le tăiați, din ele se vor forma 6 - 8 ramuri în formă de furculiță.

Dacă decideți să formați o coroană cu o coroană cuțită îmbunătățită, atunci puteți obține mai multă recoltă, iar ramurile nu se vor rupe nici măcar sub influența unui vânt foarte puternic.

Diferența dintre această formă și forma cuplată este că intervalul dintre ramuri este de 10 - 20 cm.

Pentru formarea unei coroane cu cuptă îmbunătățită, trebuie alese 3 - 4 lăstari principali, care se află uniform în jurul tulpinii. Acestea vor trebui să fie ciupite.

De asemenea, un copac cu o astfel de coroană ar trebui să aibă un conductor central, care ar trebui să fie cea mai puternică tragere..

Formarea ramurilor principale este aceeași ca și în cazul unei coroane în formă de bol..

Pentru a face coroana deschisă și largă, trebuie să alegeți acele lăstari care formează un unghi de 45 de grade cu trunchiul..

Există multe modalități de a tăia o piersică, dar cele mai cunoscute dintre ele sunt lungi și scurte, cu un nod de înlocuire, tăierea.

Tuns scurt necesare pentru a preveni expunerea timpurie a ramurilor scheletice și a împușcăturii centrale.

Dacă avem în vedere că numai creșterile de anul trecut intră în fructificare pe un copac de piersici, atunci trebuie să se creeze legături productive. Acestea arată ca niște mici noduri de înlocuire cu două lăstari - unul pentru înlocuire, celălalt pentru fructificare.

Lăstarii tineri trebuie tăiați la nivelul a 2 - 3 muguri, din care apoi vor crește 2 ramuri. Unul dintre ele nu poate fi scurtat, adică doar câțiva centimetri din vârf pot fi tăiați. Fructele alungite vor forma fructele.

A doua ramură trebuie tăiată foarte curând - în 2 - 3 muguri. În decurs de un an, din ele se vor forma 2 ramuri, cu care va trebui repetată procedura descrisă. Această metodă de tăiere are ca scop controlul creșterii pomului și contribuie, de asemenea, la o aranjare mai convenabilă a fructelor viitoare..

De asemenea, este interesant să citiți despre cele mai bune soiuri de piersici

Cand tăiat lung trebuie să eliminați flori în exces care pot crea o încărcătură excesivă pe lăstarii fructiferi și pe copac.

Această metodă americană de tăiere a unei piersici nu se poate face decât în ​​a patra săptămână de dezvoltare a pomilor, deoarece în acest moment se determină dimensiunea viitoarei piersici. Dacă eliminați florile la un moment nepotrivit, fructele vor crește mici.

Pentru a tăia orice copac, precum și o piersică, aveți nevoie de o foarfecă de grădină, un ferăstrău, un pruner și un delimitator. Acestea trebuie să fie foarte ascuțite, deoarece cu un instrument contondent nu veți face rău decât plantei..

De îndată ce vine primăvara, cu siguranță veți putea să vă pruneți corect piersicile, provocând daune minime plantei..


Opinii: 164