» » Cum se taie o piersică toamna: reguli, diagrama, instrucțiuni

Cum se taie o piersică toamna: reguli, diagrama, instrucțiuni

Piersicii sunt locuitori capricioși ai infernului. Cel mai adesea sunt cultivate în regiuni calde ale Rusiei - Crimeea și Teritoriul Krasnodar, dar cu alegerea corectă a soiului, cultura poate fi plantată pe banda de mijloc. Piersicile necesită îngrijire constantă și tăierea regulată este o necesitate. Dacă ignorați evenimentul, recolta va scădea semnificativ, iar în timp, pomul va înceta să mai fructeze. Pentru a prune corect piersicile, trebuie să cunoașteți schema, caracteristicile și calendarul implementării acesteia.

Lăstarii înlăturați elementele necesare setului de fructe, iar randamentul este redus semnificativ. După câțiva ani de creștere necontrolată, copacul nu va putea susține creșterea unei coroane extinse și va muri de epuizare. Tăierea piersicii la timp are multe beneficii și va permite piersicii să crească și să se dezvolte normal..

 1. Scăparea de lăstari inutili. Dacă nu tăiați „balastul” sau ramurile în exces, planta se va transforma în ciuperci sloppy care vor da roade slab.
 2. Formarea unui schelet puternic. Tăierea întărește ramurile de fructificare, previne fracturile și le pregătește pentru fructificare.
 3. Eliminarea ovarelor inutile. Arborele aparține culturilor cu randament ridicat, iar dacă ovarele nu sunt îndepărtate, fructele vor fi mici și tari.
 4. O duritate crescută de iarnă Lăstarii slabi și uscați reduc rezistența piersicii la temperaturi scăzute și devin o „casă” pentru insectele dăunătoare.

Este necesar să pruneți piersicul pe întreaga perioadă a creșterii sale - primăvara, vara și toamna, urmând un anumit model și reguli.

Scheme și soiuri de tăiere a piersicii

Schema de tăiere a copacului implică formarea unei coroane cu o anumită formă, care depinde de zona grădinii și de regiunea de cultivare.

 1. Fusiform (piramidal). Schema vă permite să economisiți spațiu și să luminați uniform ramurile din toate părțile, ceea ce crește cantitatea de producție și calitatea fructului. Este cel mai potrivit pentru regiunile sudice calde, deoarece rezistența la îngheț a plantei este redusă semnificativ.
 2. Cupa formă. O piersică în formă de bol ocupă puțin spațiu pe parcelă, dar nu afectează randamentul și calitatea fructelor. Schema este folosită în zone mari în care pomii fructiferi nu interferează între ei și nu blochează lumina soarelui de alte plante..
 3. Arbust. Cea mai bună opțiune pentru Rusia centrală, deoarece crește rezistența culturii la temperaturi scăzute. Toate ramurile sunt bine luminate și suflate de vânt, piersicul este mai puțin bolnav și dă roade bine. Pentru a scăpa planta de „balast”, este mai bine să nu lăsați pe ea peste 80 de lăstari fructiferi.

Ramurile pot fi eliminate în două moduri - subțierea și scurtarea. Primul presupune îndepărtarea întregii împușcături până la baza, și este utilizat atunci când este necesar pentru întinerirea plantei. Tăierea poate fi ușoară, puternică sau moderată, în funcție de lungimea ramurilor care trebuie îndepărtate. În plus, există mai multe tipuri de tundere:

 • sanitar;
 • formative;
 • anti îmbătrânire;
 • diferențiate;
 • detaliat;
 • reconfortant.

Pentru creșterea normală și fructificarea culturii, este important să se efectueze diferite tipuri de proceduri la un anumit moment, ținând cont de regiunea în care crește piersicul.

Tăierea primăverii

Tăierea piersicii primăvara poate fi formativă sau sanitară. Procedura de formare a coroanei se realizează în regiuni cu climă temperată, deoarece în zonele calde primăvara este foarte scurtă, motiv pentru care lucrarea principală este amânată toamna. Tăierea se face între apariția mugurilor și deschiderea primelor inflorescențe. Toate ramurile uscate, înghețate sau deteriorate sunt îndepărtate din copac, precum și lăstarii cu mugurii cei mai puțini - sunt scurtați sau îndepărtați complet.

Tăierea de vară

Vara, tăierea se face de la mijlocul lunii iunie până la mijlocul lunii iulie, când încep să se formeze fructe pe ramuri. Principiul lucrării este următorul:

 • lăstarii slabi, uscați și deteriorați sunt îndepărtați din copac;
 • ramurile infertile se subțiază, dar nu prea mult - o mulțime de frunze crește pe ele, ceea ce permite plantei să primească mai mult oxigen și nutrienți;
 • dacă există multe ovare pe ramurile fertile, acestea trebuie să fie ușor scurtate, astfel încât să nu se desprindă sub greutatea fructului.

Unii grădinari neglijează tăierea de vară, dar este foarte descurajat să facă acest lucru - vă permite să obțineți o cantitate mare de fructe gustoase și suculente în perioada fructificării.

Tăierea de toamnă

Tăierea plantei în toamnă face posibilă pregătirea ei pentru iarnă și creșterea rezistenței sale la temperaturi scăzute. Perioada optimă de procedură este de la sfârșitul fructelor până la aproximativ 15 octombrie. Este imposibil să țineți evenimentul prea târziu, altfel rănile nu vor avea timp să se vindece până la îngheț, iar iarna planta poate muri.

Toate lăstarii roditori sunt scurtate, iar cele suplimentare sunt tăiate astfel încât să nu rămână mai mult de 80 de bucăți pe copac. În plus, trebuie să tai toate coturile fragile și cele care au semne de boală - insectele dăunătoare și microorganismele patogene tolerează iernile bine în grosimea lemnului, iar primăvara atacă pomul cu o răzbunare..

Cum să prune corect

Piersica este o cultură fructuoasă capricioasă, care are o atitudine negativă față de orice intervenție, astfel încât tăierea trebuie făcută cu atenție. Pentru procedură, veți avea nevoie de următoarele instrumente:

 • foarfece de grădină;
 • ferăstrău de grădină și cuțit;
 • lopper.

Toate instrumentele trebuie să fie ascuțite și trebuie tratate cu un fungicid sau antiseptic înainte de tuns. Tăieturile se fac exact, într-o singură mișcare, iar după finalizarea lucrărilor, acestea trebuie acoperite cu un chit special de grădină (cel puțin cele care au un diametru mai mare de 1 cm).

Sfaturi generale pentru prunderea piersicilor

Pentru creșterea corespunzătoare și fructificarea piersicilor, grădinarii sunt sfătuiți să respecte regulile generale pentru tăierea copacilor și formarea coroanei.

 1. În primul an după plantarea piersicii pe trunchi, este mai bine să lăsați patru lăstari, care vor servi drept bază pentru formarea coroanei.
 2. În timpul tăierii, trebuie să îndepărtați nu numai lăstarii uscați, deteriorați sau sterili, ci și pe cei care cresc în interiorul copacului. Acestea îngroșă coroana și blochează razele soarelui să acceseze restul ramurilor..
 3. Grădinarii experimentați au observat că ramurile fructifere cresc într-un unghi de 45 de grade față de trunchi. Această caracteristică trebuie luată în considerare la tăierea și acordarea unei atenții speciale acestora..
 4. Trebuie să tăiați lăstari de copaci, astfel încât să rămână cel puțin doi muguri pe fiecare dintre ei.
 5. Pentru întinerirea plantei și restabilirea fertilității sale pierdute, trebuie să eliminați toate ramurile mai vechi de patru ani (tăierea de întinerire, care se efectuează la fiecare 5 ani).

Tăierea de piersici este un eveniment obligatoriu care trebuie efectuat la timp, cu respectarea anumitor reguli. O procedură competentă și la timp va păstra capacitatea culturii de a da roade, iar pomul se va încânta cu un număr mare de fructe gustoase, suculente.


Opinii: 141