» » Tăierea de piersici este un proces dificil și obligatoriu

Tăierea de piersici este un proces dificil și obligatoriu

Vrei să crești un frumos copac de piersici în grădina ta și să aduni fructe delicioase în fiecare an?

Citiți cu atenție și luați notă de ceea ce vă vom spune.

Scopul principal al tăierii tuturor soiurilor de piersic, precum și a oricărui alt pom fructifer, este de a asigura creșterea corectă a ramurilor fructifere, precum și creșterea fructelor mari și suculente, distribuite uniform pe structura coroanei copacului.

Și cel mai important, oferind forma corectă chiar coroanei acestei minunate plante.

Cum și când este cel mai bun moment pentru a prune un piersic

Schema de tundere

Tăierea își propune să consolideze piersicul în faza de creștere, canalizându-și puterea în direcția de care are nevoie grădinarul. Toate ramuri de piersic poate fi împărțit condiționat în următoarele tipuri: vârfuri de creștere, mixte, anuale, buchet, generative, învârtite. Partea principală a fructelor de piersic este localizată pe ramuri anuale purtătoare de buchet, dar, printre altele, ramurile generatoare au și fructe, deși în cantități mai mici. Se poate distinge condiționat de procedura de tăiere a răsadului și a unui piersic copt există două tipuri principale de tundere:

Un pas de tăiere Este o formă de îngrijire a piersicii cum ar fi prescurtare. Acest tip de tăiere are ca obiectiv procesul de reglare artificială a fructificării unui copac prin scurtarea, la tăierea unor ramuri de fructificare, astfel încât ramurile scheletice principale ale copacului să nu fie expuse inutil. Rezultatul unei asemenea tăieri este stimularea formării de lăstari noi..

Al doilea tip de tuns - aceasta face parte din îngrijirea sanitară a răsadului și se face referire la aceasta subțiere. Subțierea nu este altceva decât îndepărtarea excesului de ramuri parazite ale copacilor. Acest lucru este realizat pentru a proteja copacul de risipa inutilă a forței sale. În timpul acestui proces, toate ramurile care cresc în interiorul coroanei și cresc vertical sunt eliminate..

Acest lucru se realizează în timpul creșterii sale, astfel încât toată forța de viață a arborelui conținut în seva este direcționată maxim spre realizarea creșterii forțate a principalelor ramuri de fructificare, iar pomul dă un randament ridicat. În procesul acestui tip de tăiere, ramurile de copaci bolnave și uscate sunt de asemenea îndepărtate..

De asemenea, este necesar să menționăm astfel de două tipuri de tuns modelarea tăierii și tăierea anti-îmbătrânire. Formare tăierea este folosită pentru a ajuta copacul să formeze o coroană „obișnuită”, în formă de coroană. ȘI intinerire tăierea, la rândul său, are ca scop întinerirea, de regulă, a unui copac deja matur.

Un copac tânăr formează o coroană în primul an de viață. Înainte de o astfel de tăiere, trebuie să măsurați mai întâi înălțimea trunchiului, care corespunde la o jumătate de metru de la locul de altoire până la prima ramură suficient de dezvoltată, tăiat prin metoda „inel” toate lăstările de-a lungul unei lungimi date. După aceea, trebuie să așezați primul nivel de ramuri de copaci, unde ar trebui să existe aproximativ 3-5 ramuri scheletice principale, de preferință situate între ele într-un cerc cu o distanță de 10-15 cm..

Mai mult, se taie puțin (până în partea superioară a ramurii) acea ramură, care poate fi numită ca conductor de centru. Restul, lăsate pentru formare, sunt de asemenea scurtate la o lungime de aproximativ 15 cm - până la primul mugure extern.

Tăierea copacilor anti-îmbătrânire este realizată de îndepărtarea ramurilor de fructificare, randamentul pe care a scăzut. Cu această purificare, copacul este provocat să crească ramuri tinere, noi, cu un număr mare de ovare - flori pentru fructele viitoare. Astfel, crearea unei iluminări bune pentru toate ramurile coroanei. În timpul procesului de podă de întinerire, ramuri scheletice trebuie scurtate într-un loc unde vârsta lor este de 3-5 ani, în timp ce sunt tăiate lângă lăstari tineri. Aceste lăstari tineri vor forma o coroană reînnoită în viitor. Prin tăierea piersicii, acestea ating aproximativ 50 - 60 cm din creșterea sa anuală.

Tăierea în toamnă

Sarcina principală și scopul circumciziei în toamnă piersicul este capacitatea de a efectua îngrijirea sanitară a copacului și de a regla capacitatea acestuia de a da roade. Acest lucru se realizează prin scurtarea ramurilor de fructificare individuale..

Toamna este bună deoarece condițiile climatice permit pomului de piersic să îndure tăierea ramurilor coroanei sale cel puțin nedureroase.

În această perioadă, o scădere faza activă a vegetației pomilor, iar tăierea în acest moment protejează piersicul de boli și stres sever. Acest lucru duce la concentrarea forțelor arborelui în protecția împotriva frigului de iarnă și, ulterior, la distribuirea corectă și uniformă a ovarelor de flori pe ramurile fructifere..

Toamna în sine vă permite să creați o perioadă convenabilă pentru recuperarea plantelor după tăiere. Tăierea în sine este stresantă pentru orice copac, în special piersicul. Acest copac are o capacitate crescută de a forma ramuri noi și, în consecință, are accident vascular cerebral copios de suc vital în întreaga structură a copacului. Tăierea, forțând să redistribuie fluxul de energie vitală a copacului. Acest copac își cheltuiește energia semnificativ, ceea ce duce la o scădere accentuată a randamentului..

Tăierea de toamnă pomul fructifer de piersic este, în general, recomandat din primele zile ale lunii septembrie. Poate fi efectuat aproape până la până pe 15 octombrie, dar abia după sfârșitul secerișului. Cu condiția unei toamne mai mult sau mai puțin călduroase, aceasta oferă timp piersicii să se revină de la stres după tăiere și să-și recapete puterea..

Tăierea primăverii

Tăierea unui copac de piersici primăvara are, de obicei, propriul său scopul principal - să formeze o coroană a unui copac cu forma corectă, mai des una în formă de cupă, care va asigura o iluminare uniformă a tuturor ramurilor și acces liber la ele în timpul recoltei. În plus, o coroană de piersică bine formată dă capacitatea de a accesa cu ușurință toate ramurile sale fructifere. Și acest lucru vă permite să le oferiți îngrijire adecvată pentru ei..

Coroana corectă asigură, de asemenea, o distribuție uniformă a încărcăturilor de la rafalele bruște ale vântului. Piersicul nu îi place acest lucru, deoarece ramurile sale tind să crească sub unghiuri ascuțite, ceea ce face copacul vulnerabil la efort fizic. Este interesant de menționat că cea mai puternică influență asupra naturii și uniformității distribuției fructelor viitoare se exercită prin tăierea piersicii în primăvară. În acest moment era deja vizibil umflarea rinichilor, care în viitor vor deveni fructe de piersic.

O caracteristică importantă a tăierii de primăvară a piersicului este că acesta se face întotdeauna după începutul sezonului de creștere, iar acest lucru este inacceptabil atunci când se potăge alte specii de pomi fructiferi..

Tăierea de primăvară a unei piersici se efectuează în perioada care se încadrează între începutul creșterii (umflăturii) mugurilor și începutul înfloririi arborelui. Această perioadă de creștere a copacului durează de obicei aproximativ trei săptămâni - aceasta este martie și mijlocul lunii aprilie..

Tăierea vara

Vara, tăierea copacului de piersici se face, de regulă, mai rar decât toamna sau primăvara, urmărind altceva.. Motivul principal al tăierii de vară mai rare ca atare, este faptul că în faza activă a sezonului de creștere, copacul acumulează multe substanțe utile în timpul vieții sale. Acest lucru se întâmplă și în frunzele copacului. Și sunt cunoscuți că servesc drept lemn ușor. Dar numai vara, și nu într-o altă perioadă, este mai bine să vezi numărul de ramuri înghețate iarna, care trebuie tăiate.

Tăind vara, scoatem din copac o parte semnificativă a puterii sale, de care are nevoie atât de mult pentru o bună creștere a fructelor. Vara, de regulă, se elimină toate lăstarii care cresc la mijlocul coroanei. Acest lucru îmbunătățește semnificativ iluminarea acestuia, ceea ce afectează grav culoarea fructelor. Într-o anumită măsură, poda de vară include procesul de subțiere a fructelor. Acest lucru se realizează atunci când începe să se formeze un os în fructe, care apare în cele mai multe cazuri după procesul căderii naturale a unei părți mici din fructe după ce sunt legate.

Nu se distinge o perioadă clară de tăiere a verii și calendarul acesteia. Are loc, mai ales în prima jumătate a verii - această perioadă se încadrează la începutul lunii iunie și durează până în primele zece zile ale lunii iulie. Arborele de piersici este predispus la fertilitate excesivă. Și în perioada de creștere a verii, este convenabil să scăpați de piersic de fructele în exces care îl supraîncărcă. Acest lucru îmbunătățește calitatea și dimensiunea fructelor rămase..

De asemenea, interesant de citit caracteristici ale tăierii piersicii de primăvară

Instrumente

Trebuie menționat că trebuie să fie tot instrumentul grădinarului, care este folosit pentru tăierea copacilor de grădină și a piersicilor absolut service, și foarte ascuțit. Acest lucru va salva mâinile grădinarului de răni și va face la fel cu copacul. În plus, toate instrumentele de lucru ale grădinarului, în special cea de tăiere, trebuie, fără a eșua, periodic dezinfectați cu o soluție de sulfat de cupru, nu foarte puternic soluție de alcool, sau soluție de permanganat de potasiu. Această procedură va proteja copacul de infecții și răspândirea diferitelor tipuri de boli, precum și ciuperci..

Pentru o tundere în siguranță, instrumentul trebuie steriliza. Pentru sterilizare de înaltă calitate, scufundați scula de tăiere (de preferință integrală) într-o soluție dezinfectantă aproximativ 15 - 25 minute și uscați-o în aer. Numai după ce această procedură preliminară a început tăierea. Dezinfectarea instrumentului grădinar ar trebui să devină o regulă obligatorie.

Luați în considerare o listă a instrumentului de lucru al grădinarului, cu care se fac manipulări în procesul de tăiere a copacilor. Aceasta include pruner, delimber, ferăstrău de grădină, cuțit de grădină, foarfece de copac. Oricare dintre aceste instrumente sunt necesare în lista de instrumente de lucru a grădinarului..

de exemplu, foarfece de grădină Practic este principalul instrument în mâinile grădinarului atunci când tăie un copac. Este proiectat pentru tăierea ramurilor de copaci până la și inclusiv ramurile de 25 mm grosime. De asemenea, face ușor tăierea netedă..

Atunci când alegeți o secțiune, trebuie să acordați atenție faptului că ambele margini de tăiere, atunci când sunt închise, sunt foarte strâns împletite între ele. Totul este ca în cazul foarfecelor - dacă prunerul taie hârtia, înseamnă că este potrivit pentru o muncă confortabilă și va răni cel mai puțin copacul. Lama de lucru a secatarilor trebuie să fie cât mai lungă. Acest lucru vă va permite să ajungeți confortabil la colțurile retrase ale coroanei copacului..

Lopper, la rândul său este destinat în scopuri similare. Dar acest instrument are o caracteristică de proiectare. Acestea sunt mânere destul de lungi, care acționează ca un pârghiu fizic atunci când se taie ramuri mai groase de copac. Cu acest instrument, puteți tăia cu ușurință ramurile de două ori mai groase decât cele pe care le poate face prunerul. Dar nu trebuie să folosiți de multe ori astfel de caracteristici ale acestui instrument, tăind ramuri prea groase. Acest lucru afectează semnificativ calitatea tăieturii, ceea ce afectează vindecarea rănilor și sănătatea copacului în general..

Cu privire la ferăstrău de grădină, atunci principalul său avantaj este capacitatea sa de a face față aproape unei ramuri de orice grosime și chiar cu un trunchi al unui copac adult. Grădina a văzut frunze în urmă îngrijite, chiar tăiate fără a se deteriora grav scoarța sau bavurile reziduale. Dintii ei de lucru sunt reglați, de regulă, de o grosime care depășește de două ori grosimea lamei de ferăstrău în sine. Această caracteristică vă permite să nu înfundați tăierea în timpul tăierii cu rumeguș și nu permite lățeaua de ferăstrău să se mărite în timpul lucrului într-o tăietură profundă.

Principala cerință pentru cuțit de grădină - aceasta este comoditatea de a o ține în mâini și calitatea oțelului piesei de lucru. Depinde de ea capacitatea unui cuțit de grădină de a rămâne ascuțit mult timp și de a-și face treaba eficient în mod eficient. După cum se spune, un cuțit de grădină este ridicat de mână. Aceasta înseamnă că cuțitul trebuie să se încadreze cât mai confortabil în mâna grădinarului..

Foarfece de grădinărit de asemenea, aveți caracteristici pe care trebuie să le cunoașteți. Aceasta include capacitatea lor de a tăia mai multe ramuri subțiri ale unui copac, în același timp, la același nivel, deoarece arbustii de curte sunt tăiați. Cu o cantitate mare de lucru într-o coroană foarte îngroșată, acest lucru este convenabil.

Astfel, principalele cerințe pentru tăierea uneltelor de grădină sunt: ​​instrumentul trebuie să fie sigur în timpul funcționării și al transportului - trebuie ascuțit brusc - rezistă la forțe semnificative - să aibă mânere confortabile și, dacă este posibil, să fie suficient de ușor.

Caracteristici:

Arborele de piersici este destul de piperat iar respectarea perioadelor favorabile de tăiere, conform calendarului lunar, va facilita acest proces dureros pentru orice plantă. Prin urmare, nu va fi inutil să te uiți la calendarul lunar al grădinarului înainte de lucrările de grădinărit..


Opinii: 175