» » Cum să faci față frunzelor de piersic cret

Cum să faci față frunzelor de piersic cret

Piersica este un copac delicat, care se teme de îngheț, de diferiți dăunători și, desigur, de boli. Una dintre cele mai tipice și periculoase este ondularea frunzelor de piersic. Ce este și cum să ne descurcăm, vom spune în continuare.

Știați? În cazul în care piersicul răspândit din întreaga lume nu este cunoscut cu certitudine. Cercetătorii au stabilit că cea mai apropiată de el este specia sălbatică de piersic Prunus davidiana Franch, care se găsește în apropiere de Beijing (China). Se crede însă că planta a pătruns din nord-vestul Indiei până în Persia, de unde s-a răspândit apoi în toată Europa. În Italia, piersica a apărut pentru prima dată la mijlocul secolului I. Acum este cultivat activ în părți calde din Eurasia și America.

Ce este bucla de frunze de piersici

Boala este considerată cea mai frecventă și se numără printre liderii în frecvența daunelor la piersic. Apare pe lăstari și frunze tinere. Mai mult, dacă frunzele au deja 2 săptămâni, șansa lor de a prinde boala este minimă. Cel mai adesea se îmbolnăvesc la vârsta de 5 - 8 zile..

Boala se manifestă sub formă de umflături umflate pe frunze. La început sunt de culoare verde deschis, apoi devin roșii chihlimbar, apoi maro. Pe ele apare o acoperire de ceară, unde sporii ciupercii se maturizează..

Bulele devin fragile, iar frunzele se îngroașă, se usucă, devin negre și se sfărâmă. Mai întâi, cele inferioare, apoi în mijlocul împușcăturii. Drept urmare, câteva frunze rămân pe vârful său, și arată ca o perie. De regulă, lăstarii de un an și doi ani sunt afectați..

Ramurile în sine sunt, de asemenea, afectate de boală. Acestea devin gălbuie, se îngroașă, se îndoiesc, și se usucă complet. Internodele devin mai groase și mai scurte. În consecință, anul următor, un copac care nu are lăstari de anul trecut nu dă roade..

Cu o înfrângere puternică, mugurii dispar deja în primul an de infecție și fără să dea roade. Dacă reușesc să se formeze, se dovedesc de asemenea deformate..

Știați? Sursa infecției este sporii Taphrina deformans, o ciupercă marsupială. Arborele se infectează o dată pe an, primăvara. Sporii pătrund în muguri, precum și în fisurile și rănile lăstarilor, din care gingia începe să scurgă. Frunzele afectate devin un teren de reproducție pentru noi spori, care se împrăștie peste scoarța copacului, unde se răstoarnă, iar primăvara încep un nou ciclu de infecție. Taphrina deformans afectează în principal pomii fructiferi, dar cel mai adesea nectarinele și piersicile.

Dacă nu pulverizați piersicul din buclă în timp, puteți avea un copac complet gol în grădină deja în luna mai. Se slăbește și este posibil să nu supraviețuiască înghețului de iarna următoare.

Măsuri preventive împotriva ondulării

Prima și principala măsură preventivă pentru combaterea curlinessului este alegerea locului potrivit pentru plantarea unei piersici. Ar trebui să crească într-un loc însorit, uscat și departe de ceilalți copaci.

Important! Răspândirea rapidă a bolii este facilitată de umiditatea ridicată a aerului, temperaturi medii scăzute și schimbări bruște de temperatură. Prin urmare, primăvara este cea mai periculoasă pentru piersic..

Printre măsurile preventive, cea mai populară este tratamentul piersicii cu sulfat de cupru (1%), lichid Bordeaux (3%) sau fungicid. Dintre acestea din urmă, recomandă „Skor”, „Hom”, „Raek”.

Tratament preventiv petreceți de 2 ori pe an. Primul - toamna, după ce copacii au aruncat frunze. Al doilea - primăvara înainte ca primele frunze să apară. Deși unii experți recomandă după prima pulverizare, repetați după 4 - 5 zile.

Important! Pulverizarea se face pe vreme calmă și uscată. În caz contrar, vântul va duce soluția la plantele vecine, ocolind piersicul sau ploaia o va spăla imediat.

În toamnă, înainte de prelucrare, se recomandă să taie zonele afectate din copaci .

Cum să faci față bolii? Pregătiri pentru combaterea ondulării frunzelor

Tratamentul unui copac de această boală este foarte dificil și consumă timp, de aceea se recomandă să acorde o atenție suficientă metodelor preventive imediat după plantare.

Și un loc important printre ei este ocupat de lucrări sanitare-preventive. Acestea asigură tăierea sau eliminarea completă a lăstarilor afectați, care trebuie colectați imediat și arși în afara amplasamentului..

Dacă aceste evenimente au loc toamna, toate frunzele căzute din copac trebuie să fie arse împreună cu ele. Primăvara, acele lăstari sunt tăiate, pe care sunt indicate semne ale bolii.

Știați? Nu există încă un consens între grădinari - când este mai eficient să se prune primăvara: în mai, când lăstarii infectați sunt vizibili, dar sporii nu s-au răspândit încă prin copac, sau la începutul primăverii, împreună cu îndepărtarea lăstarilor înghețați și uscați.

Pe lângă tratarea piersicilor cu un amestec Bordeaux, utilizarea fungicidelor este eficientă în tratament. Cel mai adesea este recomandat să folosiți „Skor”, deoarece este non-toxic și, prin urmare, sigur pentru mediu și grădinarii înșiși.

Pentru o sută de metri pătrați de teren, este nevoie de 2 ml de medicament (1 fiolă), care trebuie dizolvat în 10 litri de apă. Efectul terapeutic durează până la 5 zile, iar efectul preventiv - până la 10 zile.

Folosiți, de asemenea, „Abiga-Vârf” la o viteză de 40 - 50 g la 10 litri de apă. Trebuie utilizat de 4 ori la intervale de 2 săptămâni.

Important! Grădinarii cu experiență știu că o piersică este o plantă fină care necesită respectarea strictă a regulilor de îngrijire a acesteia, a condițiilor climatice speciale. El nu este mai puțin sensibil la diverse medicamente. Dacă faceți o greșeală cu doza sau cu perioada de pulverizare, copacul poate vărsa tot frunzișul, fructele, să încetinească dezvoltarea lor sau să se usuce complet..

Remedii populare pentru combaterea ondulării

După cum sa menționat deja, tratamentul chimic al piersicilor cu fungicide și lichidul Bordeaux sunt cele mai eficiente metode de combatere a bolii. Însă unii grădinari încearcă să folosească substanțe chimice în ultimul loc, încercând cu toată puterea lor să vindece planta cu remedii populare.

Deci, se recomandă utilizarea pulverizare cu infuzie de tutun. Un kilogram de tutun uscat sau praf de tutun este turnat în 5 litri de apă clocotită și a insistat timp de 3 zile. Infuzia este filtrată, diluată cu apă 1: 2 și copacii afectați sunt pulverizați de 2 ori cu un interval de 2 săptămâni.

Este considerat eficient emulsie, preparat din 90 g de var tăiat și 350 g de lut înmuiat, diluat în 10 litri de apă. În primul rând, trebuie să diluați lutul cu apă până la netezire, iar apoi, amestecând bine, introduceți var tăiat. Soluția trebuie să fie fără sedimente.

Trebuie să-l utilizați imediat, fără să-l lăsați data viitoare. Dar efectul scontat va fi obținut numai cu pulverizarea regulată a copacilor. Această regulă se aplică și altor metode populare..

Dar cel mai adesea ciuperca se dovedește a fi rezistentă la decocturile populare.. Prin urmare, dacă nu doriți să utilizați medicamente serioase pentru tratamentul unui copac, pe lângă tunderea frunzelor de piersic afectate de curliness, se recomandă pulverizarea cu 1% lichid Bordeaux, un produs "Biostat" inofensiv, care conține uleiuri esențiale, precum și amestecuri speciale..

De exemplu, un amestec de var și sulf măcinat în raport de 1: 2 sau o soluție de suspensie de sulf coloidal (1%). În acest caz, se recomandă pulverizarea la o temperatură a aerului peste 25 ° C. Amintiți-vă însă, dacă remediile populare nu dau un rezultat vizibil, nu neglijați tratamentul piersicilor cu fungicide.

Soiuri de piersici rezistente la ondularea frunzelor

Mulți grădinari susțin că nu există soiuri de piersică care să fie rezistente la frunzele ondulate, doar că sunt mai puțin susceptibile să se îmbolnăvească de soiurile ale căror fructe au carne galbenă.

Alții subliniază că rezistența este demonstrată de soiurile Redhaveng, Juicy, Kievsky 12, Nadranny Kievsky, Bagrinovsky, Pamyat Rodionov, Donetsk galben, Saturn, Galben, Morettini, Simferopol timpuriu, Early Kuban.

Dar, indiferent de varietatea pe care o alegeți, măsurile preventive sunt cea mai bună protecție pentru o piersică împotriva ondulării..

Piersicul este un copac delicat și capricios. Poate muri dacă nu sunt respectate practicile agricole, dar suferă și mai mult de diverse boli. Bucla frunzelor este cea mai frecventă dintre ele. Puteți salva un copac din el doar cu metode de prevenire în timp util..

Dar dacă animalele de companie sunt afectate de boală, cele mai eficiente metode sunt tăierea și tratarea chimică a copacilor. Remediile populare în acest caz sunt ineficiente și pot fi periculoase. Boala se răspândește rapid. Timpul valoros poate fi pierdut în timpul utilizării lor..


Opinii: 58