» » Tăierea de piersic de vară

Tăierea de piersic de vară

tăierea de piersiciMajoritatea grădinarilor vor poteca piersicul toamna. Formarea toamnei a coroanei copacului este irațională. Vara, piersicul cheltuiește o mulțime de nutrienți în formarea de lăstari și muguri vegetativi, majoritatea fiind îndepărtați în timpul tăierii de toamnă. Ca și în cazul tăierii tuturor pomilor fructiferi, toamna, îndepărtați toate coroanele care cresc pe ramuri interioare, uscate, înghețate și bolnave. După o astfel de tăiere, piersicul nu va forma un număr mare de muguri de fructe, deoarece va cheltui o mulțime de substanțe nutritive pentru a se recupera de la tunderea toamnei..

Susținătorii acestei teorii efectuează tăierea piersicii vara, când temperatura solului crește la + 20 ° C. În același timp, coroana copacului este formată astfel încât ramurile să reziste la un număr mai mare de fructe..

Formarea coroanei se poate face în trei moduri: timbru înalt, timbru scăzut și bol.

Un caz special al formării unui copac cu un bol este formarea unei coroane de către un tufiș. Luați în considerare avantajele și contra de fiecare tip de formare a coroanei.

Formarea scăzută a matriței

La formarea coroanei cu o ștampilă scăzută, se lasă până la trei niveluri de ramuri scheletice. În cea mai mare parte, ramurile superioare sunt tăiate. Cu o ștampilă scăzută, tragerea de frunte este scurtată la 1,5 m. Această metodă de tăiere este potrivită pentru soiurile de piersici pitice. Cea mai mare parte a mugurilor de fructe se formează pe al doilea nivel al ramurilor scheletice. Arborele nu crește peste 2 m. Dezavantajul acestei metode de tăiere este cantitatea mică de fructe. Cu această metodă de formare a coroanei, piersicul este mai puțin sensibil la frunzele cretate..

Formând ștampilă înaltă

La formarea unei coroane cu un timbru înalt, piersica va forma un număr mai mare de muguri de fructe, deoarece la tăiere se lasă până la cinci niveluri de ramuri scheletice, în timp ce se taie primele două niveluri de ramuri. Dezavantajul acestei metode de formare este sensibilitatea ridicată a piersicii la boli fungice și dăunători..

Avantajul formării unei coroane cu timbru mare este o creștere a randamentului.

Formarea bolului

Când se taie vara, cel mai des se folosește formarea coroanei castron. Cu această formație, ramurile primesc mai multă lumină solară, fructele se coacă mai repede și obțin mai multă dulceață. Pentru formarea trunchiului principal al piersicii este tăiată, lăsând lăstari puternici laterali și un „ciot” înalt de 3-5 cm. Cu ajutorul spălătoriei, ramurile sunt transferate într-o poziție orizontală. Dezavantajul acestei formațiuni este că ramurile se pot rupe sub greutatea fructului. Lemnul în formă de bol este mai ușor de manipulat. Cu această metodă de formare, chiar și o piersică de cinci ani poate fi ferită de îngheț..


Opinii: 166