» » Lucrări de grădină la tăierea de vară a mărilor

Lucrări de grădină la tăierea de vară a mărilor

Recoltare bună a merelorGrădinarii cu experiență acordă o atenție deosebită pomilor fructiferi în orice anotimp. Tăierea de vară a mărilor este obligatorie, deoarece oferă o mulțime de avantaje atât pentru pomul în sine, cât și pentru grădinar.

Importanța tăierii de vară

Tăierea de vară a mărilorScopul principal al tăierii este de a asigura înflorirea târzie pentru măr. Acest lucru previne posibile deteriorări ale mugurilor reglați de gerurile de ceață și de ceață târzie..

Câteva motive pentru tăierea de vară:

 • Îndepărtarea lăstarilor cu creștere rapidă crește aportul de nutrienți esențiali fructelor în creștere.
 • Este mai ușor să modelați coroana copacului pentru a vă asigura că fructele primesc suficientă lumină solară și pentru a facilita recoltarea grădinarului.
 • Îndepărtarea lăstarilor întinerește bradul vechi și vindecă pomul tânăr.
 • Subțierea asigură o mai bună penetrare a luminii solare în coroană, ceea ce afectează o mai bună maturizare a merelor și previne formarea de leziuni maligne pe frunze
 • Tăierea unui pom în vară are un efect pozitiv asupra apariției de muguri noi, stimulează creșterea lor și inhibă creșterea lăstarilor.

Efectul tăierii asupra fructelor

Formarea coroanei după tăierea veriiPot fi puși mărul vara? Nu numai că este posibil, ci și necesar! Perioada fructificării pomilor va depinde de gradul de subțiere. Tăierea slabă și rară va grăbi aspectul culturii, tăierea puternică va întârzia maturarea fructelor cu cel puțin 1 an. Îndepărtarea ramurilor provoacă o creștere puternică a lăstarilor noi în apropierea tăierii. Tunderea modifică raportul dintre sistemul radicular și coroana aeriană. Substanțele necesare care provin din rădăcină alimentează mai puține puncte de creștere. Acest lucru duce la creșterea rapidă și crescută a lăstarilor noi..

Unii meri cresc viguros, dar nu dau roade. Grădinarii remarcă faptul că anumite soiuri au caracteristici specifice - o perioadă lungă, neproductivă pentru sugari. Pomii care se dezvoltă în condiții favorabile și au suficiente substanțe nutritive minerale, în mare parte azotate, nu formează muguri de flori.

Deflecția și fixarea ramurilor într-o poziție orizontală, în jos, vor asigura păstrarea asimilatelor în partea aeriană a copacului.

Această procedură trebuie efectuată la sfârșitul lunii iunie. Aproximativ un sfert din ramuri (nu scheletice și semi-scheletice) sunt securizate cu sfoară sau bandă.

Această manipulare slăbește ramurile și le încurajează să formeze muguri de flori..

Pomul decojit din lăstari în excesPentru prima dată, poda de meri vara pentru începători pare dificilă și supărătoare. Da, așa este, dar numai la început, în timp ce manipulările sunt efectuate pe arborele „neatins”. Grădinarul trebuie să monitorizeze procesele grase inutile (vârfurile) de pe trunchiul copacului și să le îndepărteze la timp. Se observă că un proces spart se vindecă mult mai ușor și mai rapid decât o tăiere cu un pruner sau un ferăstrău.

Pe aceste cioturi pot fi implantate și alte soiuri de meri sau alte culturi de fructe. Dacă nu este nevoie de ac de haine, zonele deteriorate sunt „acoperite” cu mastic sau vopsea în ulei.

Reguli de bază pentru tăierea unui pom

Înainte de a începe munca, inspectați cu atenție pomul, abia apoi începeți. Lipiți-vă de pământul din mijloc. Eliminați o mulțime de ramuri - există riscul să nu obțineți o recoltă, lăsând o mulțime de mijloace inutile pentru a nu obține rezultatul dorit.

Formarea coroanei

Formarea coroanei unui copac tânărUn anumit set de manipulări oferă pomului un aspect finisat și o coroană formată. După plantarea unui copac tânăr în grădină, acesta va avea prima tăiere, care determină înălțimea trunchiului. Manipulările ulterioare pentru tăierea lăstarilor sunt necesare pentru a asigura formarea corectă a ramurilor scheletice și a ramificațiilor..

Durata formării coroanei durează câțiva ani. Pentru paletă va fi nevoie de 4 ani, pentru forme despicate și cuplate va dura cel puțin 8 ani.

Randamentul arborelui va depinde de corectitudinea muncii depuse. Grădinarii cu experiență recomandă prudență și prelucrare blândă. Acest lucru nu va stresa copacul și va avea timp să se recupereze înainte de toamnă..

Tunderea trunchiuluiFormarea coroanei în timpul plantării spalieruluiMeri tineri care încă nu au dat roade au nevoie în special de tăiere. În fiecare an următor, numai tăierea este actualizată. Pentru pomii maturi, această metodă este necesară pentru a crește randamentele..

Stam - înălțimea trunchiului de la gulerul rădăcinii până la prima ramură scheletică. Pentru o grădină amatoră, sunt preferați meri cu tulpini joase (40-60 cm).

Întinerire

Întinerirea coroanei unui copac vechiTăierea poate da un copac bătrân viață nouă și îl poate face să dea roade. Manipulările obișnuite blânde ale formării coroanei reînnoiesc fructul, determinând pomul să aducă o recoltă de înaltă calitate. Procentul ovarelor crește de mai multe ori în timpul înfloririi. Tăierea întineririi începe abia după încetarea creșterii și uscării părții superioare a coroanei mărului.

În mod ideal, „întinerirea” se realizează de 2 ori pe an (vara și iarna).

Rezultatul este evaluat după mai multe criterii:

 • Starea externă a arborelui.
 • Culoarea frunzelor de mere, structura.
 • Coaja trunchiului este întreagă, densă, fără fisuri.
 • Creșterea ovarelor arborelui.

Maturarea simultana a merelorTăierea de vară se realizează după anumite reguli:

 • În timpul lucrului, ramurile competitive sunt îndepărtate, vârfurile, ramurile de îngroșare crescând adânc în coroana mărului.
 • Tragerile care se extind din ramura scheletului sau trunchi într-un unghi acut sunt supuse tăierii.
 • Rata de maturare a merelor va depinde de locația ramurilor, astfel încât cele orizontale vor da fructe mai devreme și în cantități mai mari.

Diferențe în tăierea copacilor bătrâni și tineri

Există câteva nuanțe în tăierea unui pom în timpul verii, schema va fi diferită pentru pomii de vârste diferite.

Pentru tineri

Coroana unui copac tânărCopacii care nu au dat încă culturi ar trebui să fie tăiați ușor, scopul principal este să asigure o creștere activă. Ramurile scheletului servesc ca bază. Conform schemei, procesele care interferează cu viața pomului sunt eliminate, ele trebuie tăiate în unghi acut. Ele îndepărtează activ ramurile care interferează cu creșterea celei principale. Repetați procedura după 2-3 ani.

O coroană formată corespunzător va oferi comoditate la recoltare și la buna maturare la soare. Nu puteți face fără tăierea de vară dacă nu doriți să alegeți mere mici, fără gust, din copacul dvs. din grădină. În același timp, procesele bolnave și uscate sunt întrerupte. Dacă nu se va face acest lucru, vor lua nutrienți din ramurile sănătoase..

Pentru ca pomul să nu sufere de o recoltă abundentă, este necesar să îndepărtați o parte din ovarele cu flori.

Pentru vechi

Coroana unui copac vechiTrebuie să știți cum să pruneți în mod corespunzător un pom la vârsta adultă. Principalul semn că un copac are nevoie de tunderea întineritoare este o scădere a creșterii lăstarilor (mai puțin de 30 cm) și a unei culturi de proastă calitate. Ramurile situate într-un unghi acut față de trunchi trebuie îndepărtate. Cei care cresc vertical taie creșterea în 2 ani.

Grădinarii cu experiență insistă că un copac adult nu trebuie lăsat să crească în sus. Aceasta degradează calitatea pomului și randamentul. Ramurile care au mai mult de 3 ani trebuie tăiate până la o înălțime de 6 cm. Când apar lăstari, este aleasă cea mai puternică, care poate înlocui ramura eliminată. Această procedură va asigura recolta fructelor de calitate pe arborele care moare..

Feliile de lemn cu un diametru mai mare de 1 cm trebuie să fie netezite cu un cuțit și vopsite cu vopsea în ulei pe ulei de uscare. Acest lucru va proteja lemnul liber împotriva cariilor..

Tăierea de vară vă va vindeca pomii și va crește randamentul în grădina dvs..

Tăierea de vară a pomilor fructiferi - video

Prima parte

Partea a doua


Opinii: 154