» » Îngrijirea pomilor: totul despre tăierea corectă în primăvară și toamnă

Îngrijirea pomilor: totul despre tăierea corectă în primăvară și toamnă

Toți copacii de grădină necesită multă grijă și atenție, ceea ce sigur va garanta gradinarilor harnici un randament ridicat..

Astăzi vom vorbi despre tăierea unui pom. Vom analiza toate avantajele și contra de tăiere a primăverii și toamnei, a schemelor pentru tăierea corectă a crengilor copacilor, precum și când este mai bine să tăiem mărul.

De asemenea, luați în considerare caracteristicile îngrijirii pomilor tineri și bătrâni.

Tot ceea ce trebuie să știți despre tăierea unui pom

Tăierea regulată a ramurilor de măr nu este numai stimulează creșterea corespunzătoare lemn și formarea unei coroane frumoase. De asemenea, datorită tăierii anuale a unui măr tânăr, putem stimula formarea de fructe mari și frumoase..

Astfel, prin tăierea mărului, putem atinge diverse obiective. Trebuie menționat că schema și caracteristicile direcției de tăiere depind semnificativ de vârsta arborelui și pot viza:

 • tăierea coroanei unui măr, care ar fi nu numai frumos și corect, dar și convenabil pentru recoltare;
 • consolidarea și creșterea corespunzătoare a ramurilor tinere de copaci, înlăturarea concurenților;
 • creșterea numărului de ramuri care pot da roade, îndepărtând ramurile uscate și inutile;
 • diluarea coroanei pentru a oferi fructelor cantitatea potrivită de lumina soarelui;
 • tăierea ramurilor vechi, deteriorate și uscate care interferează cu dezvoltarea de noi;
 • pregătirea mărului pentru debutul perioadei reci de iarnă.

Este important să rețineți că tăiere meri de obicei ținut toamna sau primăvara, mai rar vara. Alegerea sezonului pentru exercițiul de acest tip lăsând în spatele unui pom fructifer va depinde de obiectivele pe care doriți să le atingeți prin tăierea.

Tăierea de toamnă a unui măr: beneficii, reguli, termeni

Tăierea de toamnă se efectuează la sfârșitul toamnei, după ce toate frunzele au căzut și copacul începe să treacă la o perioadă de calm de iarnă. Scopul principal al tăierii este îndepărtarea ramurilor vechi, putrede sau vopsite..

Acest lucru permite copacului să fie pregătit pentru iarnă. Este important să știi asta după apariția înghețului, nu trebuie să începeți să îndepărtați ramurile pomului. În caz contrar, veți crea o rană la locul tăiat (locul tăiat poate îngheța și va începe să putrezească), care va dura mult timp pentru a se recupera.

Schema de tăiere de mere în toamnă

Pentru a elimina eficient crengile de meri inutile, trebuie să respectați următoarea schemă:

 • în primul rând, merită înlăturat cele mai mari ramuri care au fost rupte sau deteriorate din diverse motive;
 • acolo unde crește un număr mare de ramuri, coroana trebuie să fie subțiată, lăsând doar cele mai puternice și mai uniforme - ramurile slabe și ramurile concurente trebuie eliminate;
 • trebuie, de asemenea, să tăiați acele ramuri care se depărtează de trunchi într-un unghi acut - acest lucru trebuie făcut deoarece, în primul rând, cu o recoltă abundentă, astfel de ramuri se pot rupe foarte repede sub greutatea fructului și, în al doilea rând, vor interfera foarte mult cu recolta și va îngroșa coroana, blocând lumina soarelui de la fructe;
 • locurile în care sunt tăiate ramurile trebuie prelucrate cu atenție, în caz contrar, primele înghețuri pot deteriora scoarța - grădina var este folosită pentru prelucrare - puteți acoperi de asemenea deteriorarea cu vopsea pe bază de ulei;
 • toate ramurile pe care le tăiați trebuie colectate și arse - acest lucru se face pentru a distruge posibilele dăunători și bolile fungice care s-ar putea forma pe ramurile slabe și deteriorate.

Tăiați meri tineri

De la tuns un tânăr măr va depind de forma coroanei un pom fructific pentru adulți și, de asemenea, randamentul său.

De asemenea, în acest fel creăm condiții optime pentru distribuirea corectă a luminii solare către fructe. Se creează o relație armonioasă între fructificare și creșterea pomilor. Dreapta îngrijire sub formă de podă de măr, dă putere ramurilor.

Cum se formează coroana unui măr tânăr?

Coroana pomului poate fi de diferite tipuri. În special, ca rezultat al tăierii vizate, se poate obține formă de coroană fusiformă, combinată sau medie.

Cea mai ușoară cale este formarea unei coroane cu niveluri reduse. Pentru asta merită prună uscată pe un răsad toate ramurile, cu excepția a 4-6 ramuri scheletice, lăsând o distanță de 30-40 de centimetri între ele.

Un alt mod simplu de a forma o coroană este o formă de standard mediu. Pentru asta toate ramurile de sub 80 sau 110 centimetri de la nivelul solului sunt tăiate. Toate ramurile de deasupra celei mai mici ramuri scheletice rămân intacte și se dezvoltă independent.

Când să potă pomii tineri?

Cel mai optim timp pentru tăierea răsadurilor meri și copaci tineri este primăvară. Mai mult, trebuie să tăiați copacii înainte de debutul sezonului de creștere, adică înainte de înflorire.

De asemenea, interesant de știut tăierea pomilor de coloane

Tăierea unui pom anual

Direct la aterizare un puiet de un an ramura de sus este tunsă astfel încât înălțimea rămasă a arborelui este de aproximativ 1 metru. Datorită acestei proceduri, în primul an de creștere a răsadului, se vor putea forma lăstari laterali, care ulterior vor deveni baza coroanei unui copac adult..

Dacă răsadul are multe ramuri, atunci merită prune toate lăstarii laterali cu aproximativ 40 de centimetri, în funcție de lungimea filmării în sine.

Lăstarii cei mai înalți, care cresc într-un unghi acut față de tulpina principală a răsadului se recomandă ștergerea. Ramurile care formează un unghi drept cu tulpina răsadului sunt scurtate la 3 sau 5 muguri.

Este important să știți că, cu cât unghiul este mai larg, cu atât se va forma coroana mai puternică, iar astfel de copaci intră în perioada de fructare mult mai devreme..

Tăierea corectă a unui puiet de măr de doi ani

Un pom la vârsta de doi ani are, pe lângă trunchiul principal, mai multe lăstari laterali. Când se poate tăia se lasă doar 3-5 lăstari, care în opinia ta arată cel mai puternic și care se îndepărtează de trunchi în unghi drept. Îndepărtăm toate ramurile inutile, fără a face economii.

De asemenea, am tăiat conductorul principal, dar în așa fel încât acesta să fie cu aproximativ 4-5 muguri mai mare decât restul ramurilor. Lăstarii rămași trebuie, de asemenea, să fie scurtați, astfel încât să se formeze coroana corectă - cele inferioare trebuie să fie mai lungi decât cele superioare cu 30 de centimetri.

Astfel veți forma o coroană puternică, rotunjită, pentru pomul dvs. de doi ani..

Grădinarii sfătuiesc în următorii 2-3 ani nu puie copacul tânăr, altfel risti întârzie începutul fructificării. Dar totuși, nu uitați să îndepărtați crengile deteriorate și rupte..

De asemenea, trebuie să monitorizați constant formarea coroanei. Dacă ramurile laterale încep să crească foarte rapid, trebuie să fie scurtate astfel încât să ofere coroanei o formă rotunjită, lăsând distanța necesară între toate ramurile, care a fost scris mai sus.

Reguli pentru tăierea pomilor vechi

Pe lângă asta tăierea unui pom vechi va îmbunătăți fructificarea mărul tău, datorită lui vei putea distribui corect spațiul din grădină. Tăierea mărilor vechi nu degeaba numit anti-îmbătrânire - permite formarea de noi ramuri de fructificare și previne diferite boli.

Tăierea unui copac adult este recomandată numai dacă trunchiul său este intact și are multe ramuri scheletice puternice.

Instrucțiuni de bază pentru tăierea unui pom de adulți

Este mai bine să începeți să tăiați un pom vechi în toamnă. in primul rand șterge totul urmează ramuri deteriorate și uscate. De asemenea, cele care sunt îndreptate spre interiorul coroanei sunt tăiate și reprezintă un obstacol în ieșirea din mijlocul coroanei de lăstari tineri.

Trebuie luate măsuri radical - nu vă temeți tăierea ramurilor mari, dar fără rod. Astfel, veți obține un efect mult mai pozitiv decât tăierea multor lăstari fructiferi tineri..

Șterge ar trebui să ramuri scheletice multiple, mai ales dacă nu cresc corect, amestecând recolta și creșterea altor ramuri. De asemenea, la un pom de adulți, în vârstă de aproximativ 20 de ani, este importantă deschiderea coroanei. Aceasta se face prin tăierea vârfului trunchiului la o înălțime de aproximativ 3-3,5 metri (în funcție de soiuri de mere).

Tăierea de primăvară a mărului - tot ceea ce trebuie să știți

Tăierea primăverii timpurii este recomandată pentru mai multe până se umflă ramurile. Mulți oameni cred că cea mai bună tăiere a mărului este iarna, în timpul înghețurilor. Această alegere are în mod firesc avantajele sale:

 • tăierea ramurilor inutile în timpul iernii este mult mai ușoară și astfel vei deteriora mărul cu mult mai puțin;
 • minimizează probabilitatea de spălare a scoarței de măr, care apare foarte des în timpul tăierii de primăvară;
 • dacă utilizați un instrument ascuțit pentru tundere, atunci posibilitatea de a îngheța un diametru mare a zonei tăiate este minimizată dacă le acoperiți cu pas.

Dar totuși, cea mai bună și mai stabilită cale este mărul de tăiere de primăvară.

Reguli de bază și avantaje ale tăierii de mere în primăvară

 1. Tăierea de primăvară nu numai că protejează tăieturile de îngheț, ci și datorită pornirii rapide după tăierea fluxului de seva, tăieturile sunt strânse rapid.
 2. Locurile de tăieturi trebuie acoperite cu lac de grădină, precum și este recomandat să faceți acest lucru în toamnă.
 3. Lăstarii de tăiere se află deasupra ochilor, astfel încât pe o parte marginea este la nivelul ochiului, iar pe cealaltă, este ușor deasupra acestuia.
 4. Nu uitați de formarea coroanei - ramurile mijlocii și inferioare ar trebui să fie mai lungi decât cele care se află deasupra lor - partea superioară ar trebui să fie cea mai lungă.
 5. Tragerile care s-au format anul trecut trebuie tăiate.
 6. Lungimea tăierii ar trebui să depindă de tipul de creștere a arborilor: pentru meri cu creștere mică și pitică, merită să se taie numai 2-3 ochi; pentru meri de dimensiuni medii, lăstarul este tăiat cu aproximativ 5 ochi - lăstarii marilor înalți sunt tăiați cu aproximativ 7-8, și chiar mai mult, ochii..

Opinii: 91