» » Înlăturarea corectă a ramurilor inutile atunci când se taie mărul

Înlăturarea corectă a ramurilor inutile atunci când se taie mărul

Când și de ce să se prunePomii cresc în multe livezi, dar nu toți produc o recoltă bună. Pentru a obține fructe gustoase și sănătoase, trebuie să pruneți mărul anual. Când această procedură este efectuată regulat, coroana corectă se formează în copac. Nu puteți tăia ramuri fără a cunoaște anumite reguli, altfel puteți provoca daune ireparabile arborelui.

Când și de ce să se prune

Mărul aparține celor mai rezistente culturi de grădină. Tăierea regulată se face pentru vindecarea și întinerirea copacului. Perioada de tăiere a ramurilor în exces este determinată ținând cont de condițiile climatice locale.

Dacă pruneți într-o perioadă greșită, planta se poate îmbolnăvi. În consecință, va dura mult timp până la recuperare..

Cum să pruneți mărul în diferite perioade ale anului:

  • Copaci de diferite vârsteÎn primăvară. În această perioadă, se efectuează tăierea formativă și sanitară, pe care grădinarii o efectuează în intervalul dintre începutul mișcării sucului și umflarea rinichilor. Coroana este subțiată, dacă este necesar, iar apoi i se oferă forma dorită. Ramurile înghețate și uscate sunt tăiate, deoarece nu vor mai da roade. În plus, copacul va risipi energie la restaurarea lor. Ramurile direcționate în interiorul coroanei într-un unghi acut sunt îndepărtate. Lăstarii și lăstarii anuali care se desfășoară în paralel cu ramura mai veche sunt, de asemenea, eliminați.
  • Instrumente necesareVară. Mărul este scurtat în scopuri de prevenire și igienizare. Când copacii sunt acoperiți cu frunziș, se pot observa cu ușurință coturi inutile care umbresc coroana. Ele pot fi scurtate sau îndepărtate în întregime. Vara, la plantă se formează lăstari tineri, care trebuie să fie ciupiti pentru a nu câștiga forță. Acest lucru va opri creșterea creșterii timp de 1,5-2 săptămâni. Ramurile suplimentare pot fi rupte cu mâinile tale. Topurile competitive care cresc vertical în sus sunt tăiate sau tăiate cu foarfece de tăiere. Nu beneficiază de ele. Ele îngroșează doar coroana mărului.
  • Tăierea de primăvară a mărilor în conformitate cu toate regulileToamna. Tăierea începe după ce frunzișul cade de pe măr. Planta este pregătită pentru iarnă eliminând ramurile vechi și epuizate. Primul pas este să scapi de ramurile mari deteriorate, care, de exemplu, nu puteau suporta greutatea fructelor și s-au crăpat. Astfel de ramuri, potrivit grădinarilor experimentați, vor îngheța oricum. Înainte de începerea iernii, este recomandat să se subțieze coroana. În lateral, care are multe ramuri, toate ramurile subțiri sunt tăiate, dar rămân cele puternice. Dacă coturile au crescut într-un unghi nepotrivit, atunci acestea sunt de asemenea îndepărtate. Secțiunile rezultate trebuie tratate cu o fosa septică.
  • In iarna. În lunile de iarnă, tăierea mărului se efectuează numai în regiunile sudice. Feliile congelate durează mult timp, iar unele dintre ele pot putrezi. După tăiere, temperatura aerului trebuie să fie de cel puțin +10° C pentru o semilună. La începutul înghețului, tăierea trebuie oprită de urgență.
Ce ar trebui să facă proprietarul dacă ficusul lui Benjamin vărsă frunze

Copaci de diferite vârste

Tăierea măruluiUnii locuitori de vară fără experiență se confundă, crezând că toți pomii sunt tăiați în același mod. De fapt, tăierea copacilor tineri și adulți diferă nu numai în regularitate, ci și în model.

Meri tineri sunt tăiați pentru a forma o coroană. Răsadurile sunt tăiate primăvara înainte de sezonul de creștere. Pe un măr tânăr, toată creșterea este eliminată, astfel încât să rămână doar 4 ramuri scheletice, care vor fi baza coroanei. Coturile trebuie să fie la 40 cm una de alta. Anul următor, schema arată diferit: aleg cele 5 cele mai puternice ramuri și le scurtează la 30 cm. Curburile care rămân trebuie eliminate. Trunchiul principal este făcut puțin mai scurt.

Copacii bătrâni sunt tăiați pentru longevitate și întinerire. Dacă faceți tăierea corectă a mărului, atunci nu numai că puteți crește fructificarea, dar și distribui rațional spațiul în grădină. Pomii adulți sunt tăiați cel mai adesea toamna. În primul rând, se taie și se taie ramurile uscate, precum și cele care cresc în interiorul coroanei. Ramurile scheletice sunt apoi îndepărtate care interferează cu recolta și creșterea altor ramuri. La mărul de peste 20 de ani, vârful trunchiului este tăiat la o înălțime de 3-3,5 m.

Instrumente necesare

Important! Instrumentul utilizat trebuie să fie bine ascuțit, astfel încât să nu se obțină tăieturi sfâșiate în timpul lucrului. O zonă tăiată perfect se vindecă mult mai repede.

Plantarea de toamnă a crizantemelor: tăierea și îngrijirea tufișurilor toamna

Instrumente de care un grădinar va avea nevoie:

  • Îngrijirea și tăierea unui măr tânărSecatori. Manevrează crenguțe fine.
  • Ferăstrău de grădină. Potrivit pentru tăierea ramurilor mai groase.
  • Drujba. Tăie uniform ramurile mari, lăsând o tăietură lină.
  • Mănuși de grădină. Protejează mâinile de zgârieturi și tăieturi.
  • Ochelari de protecție. Protejează-ți ochii atunci când utilizați ferăstrăul.

Fiecare copac din grădină necesită atenție și grijă. Dacă tăiați mărul în timp util și corect, atunci o recoltă completă cu fructe mari și frumoase va fi oferită în fiecare an..


Opinii: 158