» » Tăierea copacilor toamna, instrucțiuni pentru începători

Tăierea copacilor toamna, instrucțiuni pentru începători

Cum să potă copacii în mod corespunzătorTăierea copacilor în toamnă este un proces foarte important de care depinde în mare măsură sănătatea grădinii, randamentul ei și longevitatea. Tăierea se poate efectua primăvara și toamna, se poate efectua în subțierea coroanei sau întinerire pentru culturile vechi de fructe. Trebuie să ținem cont de tipurile și soiurile lor, pentru a nu dăuna grădinii. De asemenea, este necesar să vă asigurați că tăierea se efectuează înainte de începerea curgerii de șobolan în primăvară și după ce se oprește toamna..

Tipuri de procedură

Există două moduri de a tăia:

 1. Tăierea copacilor de toamnăSubțierea - tăierea ramurilor chiar la baza. Se realizează cu scopul unui acces mai intens al aerului și al luminii solare la ramuri, frecvența este o dată la 12 luni. Această frecvență durează până când coroana este complet formată. La tăierea copacilor și arbuștilor toamna, ramurile minore sunt îndepărtate, lăsând mai multe din cele principale, distanțate uniform în jurul întregii circumferințe a trunchiului. Copacii maturi sunt subțiri la fiecare doi-trei ani. Îndepărtați ramurile situate în interiorul coroanei, crescând în jos, în sus, într-un unghi acut, precum și răsucite sau împletite între ele, creând îngroșare, blocând accesul soarelui la mijlocul coroanei.
 2. Tăierea este folosită dacă trebuie tăiată doar partea superioară a împușcăturii. Scopul utilizării acestei metode este controlul creșterii ramurilor, activarea aspectului ovarului și creșterea ramificării laterale. La tăierea copacilor, partea superioară a ramurii este tăiată, tăind la un mugure, din care o ramură va începe să crească în direcția dorită. Pentru răsadurile vechi de doi ani, a doua metodă este deosebit de importantă: ramura centrală este tăiată la 25 de centimetri de mugurele superioare, iar toate cele laterale - la o distanță de 35 de centimetri de mugurii extreme. La tăierea copacilor toamna, lăstarii uscați și ramurile afectate de boli sunt tăiate și arse. Nu se recomandă scurtarea coroanelor pomilor fructiferi cu raci negri sau viermi de sticlă, tăierea va duce la moartea lor.

Ambele metode sunt bune pentru formarea coroanei pentru a oferi acces la lumina soarelui..

Momentul tăierii

Tăierea pomilor fructiferi și a arbuștilor se poate face primăvara devreme sau toamna, în funcție de regiune. Este recomandabil să se utilizeze tăierea de toamnă în regiunile sudice, unde nu există înghețuri severe. Momentul tăierii pomilor fructiferi toamna în regiunile nordice se face în primele două luni ale toamnei - perioadă în care înghețarea și uscarea scoarței pe tăietură este deja posibilă, provocând uscarea plantei fructifere.

Subțierea și scurtarea în toamnă provoacă moartea copacilor tineri. Așadar, în regiunile nordice este mai bine să amânați tăierea până în martie, când temperatura scăzută a sfârșit. În zonele de sud, grădinăritul poate fi continuat din octombrie până la umflarea mugurilor în martie.

Instrucțiunea de tăiere

Cum să potă copacii bătrâniGhidul începător pentru tăierea copacilor toamna va ajuta la ghidarea corectă și precisă a procesului. Ca urmare a tăierii corecte, randamentul va crește de mai multe ori, grădina se va întineri, iar calitatea fructelor se va îmbunătăți. Dar în această chestiune este important să nu exagerați. A fi capabil să țină corect ferăstrăul și tăietorul nu înseamnă că puteți începe să tăiați. Este necesar să vă înarmați cu cunoștințele despre cum să procedați corect fără a face rău plantațiilor de fructe. Pentru a ști cum să prune copaci în toamnă, trebuie să vă ghidați după următoarele orientări:

 • Alegeți dintr-un număr mare de ramuri 5 sau 6 principale.
 • Îndepărtați nivelul ramurilor inferioare de pe trunchi.
 • Îndepărtați ramurile ciocnite de sus: înălțimea de la gâtul rădăcinii până la baza lăstarilor trebuie să fie de 25-45 cm.
 • Efectuați îndepărtarea "pe inel", nu lăsați cioturi, altfel va duce la moartea scoarței într-un cerc de la nod.
Cultivarea unui copac de întâlnire dintr-un os acasă

Apoi se formează gumă pe tăietură, apoi un gol. Procesul distructiv va fi agravat și mai mult de îngheț. După tăiere, trebuie să:

 1. Tăiați unsoare cu un diametru mai mare de 1 centimetru cu ulei de semințe de in, ungere cu lac de grădină sau vopsit cu vopsea în ulei.
 2. Se udă răsadurile cu multă apă pentru a nu le îngheța.
 3. Hrănește plantele cu îngrășăminte minerale.

Schema procedurii toamna

Trebuie să abordați tăierea individuală, respectând următoarele reguli:

 • Tunderea copacilor toamnaRamurile nivelului inferior ar trebui să fie mai groase decât cele superioare: astfel se formează nivelurile.
 • Tragerea care intervine cu filialele din cartier este scurtată de o a treia parte în raport cu celelalte.
 • Este necesar să scurtăm ramurile care cresc la 90 de grade până la trunchi.
 • Unghiul dintre ramurile primului nivel care conțin ramuri situate unele în raport cu altele ar trebui să fie de 45 de grade.
 • Distanța dintre primele două niveluri poate fi de 62-65 centimetri.
 • Coroana trebuie să includă 3-4 niveluri de ramuri.

Prelucrarea copacilor vechi

Când se taie copaci toamna în septembrie, octombrie sau noiembrie, asigurați-vă că aveți în vedere vârsta lor. Pentru exemplarele vechi, este produs o dată la 2-3 ani. De ce este atât de rar? Pentru că mugurii copacilor bătrâni încetează să dea roade. Pentru a face acest lucru, ar trebui să:

 1. Cum să alegeți instrumentele de tăiereEfectuați tăierea anti-îmbătrânire prin îndepărtarea ramurilor care au vârsta mai mare de 4 ani. În același timp, lăsați ramurile mai groase decât cele superioare.
 2. Îndepărtați lăstarii în mijlocul coroanei, strâmbi, împletite, bolnave, uscate și rupte, afectate de lichen.

În plus, trebuie să țineți cont de următoarele nuanțe:

 1. Tăierea în fiecare an poate deveni periculoasă pentru mere, pere, prune și vișine, deoarece duce la „estomparea” copacilor la același nivel, fructificarea lor după ce scade mult.
 2. Pe de altă parte, tăierea copacilor fructiferi anual poate reduce expunerea microbiană și crește rezistența la boli. Astfel se deosebește de circumcizie, care se realizează o singură dată în câțiva ani..
 3. Același număr de ramuri este tăiat ca și în creșterea sezonului trecut, dar numărul acestora nu ar trebui să fie mai mult de o treime din total.
 4. Puteți tăia ramura în mod oblic peste mugurele de afară. Tăierea oblică asigură o bună scurgere a apei, iar mugurele exterior nu va afecta îngroșarea coroanei. Dacă este îngroșat puternic, este important să scapi de ramurile vechi, care au mai puțin ovare și mai puține fructe. Este de dorit să direcționați creșterea ramurilor pe orizontală.
 5. Puteți șterge ramuri atât vechi, cât și noi..
Prelucrarea piersicii toamna pentru boli

Instrucțiunea de tăiere a copacilorDar copacii pitici nu ar trebui să fie tăiați puternic, deoarece cresc mult mai lent. Acesta este motivul pentru care este recomandabil să tăiați copaci pitici cu ușurință. Astfel de manipulări vor face posibilă obținerea unei recolte mai mari de la copacii bătrâni, pentru a-i proteja de boli și dăunători. Aceste acțiuni vă vor ajuta pregătește grădina pentru iarnă.

Cum să pruneți copacii în mod corespunzător sau ce metodă este mai corectă, fiecare decide pentru sine, deoarece nu numai că randamentul copacilor depinde de acest lucru, ci și frumusețea grădinii.


Opinii: 59