» » Tăierea de toamnă a pomilor fructiferi

Tăierea de toamnă a pomilor fructiferi

Tăierea de toamnă a pomilor fructiferiCopacii din grădină necesită îngrijire pe tot parcursul anului, iar longevitatea și randamentul recoltelor fructifere depind de cât de bine se realizează. Unul dintre cele mai importante puncte de îngrijire a copacilor și arbuștilor este tăierea, a cărei sarcină principală este formarea corectă a coroanei. Formarea începe de la o vârstă fragedă, iar esența sa se reduce până la părăsirea și stimularea ramurilor necesare dezvoltării și fructificării și înlăturarea ramurilor interferice, în creștere incorectă, vechi și bolnave. Alături de măsuri de îngrijire precum fertilizarea și protejarea împotriva dăunătorilor și a bolilor, tăierea corectă ajută planta să distribuie uniform nutriția și puterea, prin urmare, recolta pe copaci cu o coroană bine formată este abundentă, iar fructele sunt de înaltă calitate.

Tăierea pomilor fructiferi

Tăierea este eliminarea completă sau parțială a lăstarilor și ramurilor, o modalitate de îngrijire a arbuștilor și copacilor ornamentali și fructiferi, care servesc la reglarea dezvoltării, creșterii și fructificării acestora. În plus față de funcția formativă, tăierea îndeplinește, de asemenea, una sanitară - subțiază coroana și eliberează un copac sau un tufiș de ramuri care pun în pericol sănătatea plantei și pun în pericol longevitatea acesteia. Și dacă arborele a intrat la bătrânețe, atunci întărirea tăierii efectuate la timp îi va conferi o nouă putere și va prelungi anii, practic fără a reduce indicatorii cantitativi și calitativi ai recoltei. Copacii sunt tăiați atât primăvara cât și toamna, în unele cazuri copacii sunt tăiați chiar și vara. Să facem imediat o rezervare: tăierea copacilor de toamnă este permisă numai în zonele cu ierni blânde, reci, iar în regiunile nordice această procedură se face cel mai bine primăvara, deoarece înghețurile care vin la scurt timp după tăierea de toamnă duc la înghețarea scoarței la locurile tăiate și la uscarea lemnului, ceea ce, de regulă, duce la moartea plantelor. Există tipuri de pomi fructiferi care se taie în fiecare an, sau chiar de două ori pe an, și există cei care nu au nevoie de tăierea anuală. Fiecare tehnică agricolă are propriile reguli, iar tăierea copacilor nu face excepție. Când să potă copaci de anumite tipuri și cum se realizează tăierea pomilor fructiferi toamna sunt subiectele conversației noastre..

Video

Tăierea mărului

Când să potă un pom

Pomii sunt tăiați primăvara, în cazuri rare vara, când fructele de maturare într-o coroană densă nu au suficientă lumină, precum și toamna. Cu toate acestea, dacă în primăvara dinaintea începerii curgerii de șobolan cu ajutorul unui pruner, consecințele iernii sunt eliminate - capetele înghețate ale ramurilor sunt îndepărtate, în timp ce formează coroana arborelui, apoi tăierea în noiembrie este realizată în principal în scopul reorganizării coroanei. Procedura se începe după ce toată frunzișul a căzut din copaci. Tăierea unui măr colorant se realizează fie la începutul verii, fie înainte de iarnă.

Plantarea și îngrijirea corectă a unui pom în grădină

Tunderea mărilor de toamnă

Toamna, se efectuează tăierea crengilor vechi, precum și ramurile putrezite, rupte, stricate. Deoarece copacul este latent, tăierea este lipsită de stres.. Cum să prune un pom în toamnă? Iată un plan aproximativ:

  • Mai întâi, tăiați ramuri mari sparte sau uscate;
  • tăiați cele mai slabe ramuri care cresc prea aproape unul de celălalt;
  • ramificați ramurile care cresc într-un unghi acut;
  • acoperiți toate secțiunile cu lac de grădină sau vopsea pe ulei de uscare: rănile de pe ramurile uscate sunt tratate imediat, iar pe cele tinere - numai după o zi;
  • arde toate ramurile tăiate.
Tunderea de toamnă a mărilorÎn fotografie: Creșterea unui măr în grădină

Pomii tineri fac o tundere slabă cu foarfecele de tăiere - scurtează creșterea anului curent cu un sfert din lungime. După aceea, pomii în creștere, dacă nu cresc prea repede înălțimea, nu sunt tăiați timp de trei până la cinci ani, îndepărtând doar crengile uscate și rupte. Meri vechi de cinci până la șase ani trebuie tăiați la intensitate medie: ramurile puternice sunt tăiate cu o treime. Tăierea puternică se folosește în cazurile de îngroșare a coroanei: pentru subțierea ramurilor se scurtează la jumătate. Tăierea întineririi pomilor vechi se realizează în trei etape: într-un an, aproximativ o treime din ramurile vechi sunt tăiate, următoarea treime din ramurile vechi se taie după un an, iar ultima treime după un alt an. Prunerul nu va lua ramuri puternice pentru adulți, va trebui să purtați un ferăstrău. Toate instrumentele pe care le veți folosi pentru a tăia sucursalele trebuie să fie ascuțite și dezinfectate complet..

Boli și dăunători ai mărului - control și prevenire

Tăiați meri coloranți

În ceea ce privește pomii coloranți, trebuie să știți că, cu cât tăiați mai mult, cu atât mai activ ceea ce ați lăsat în urmă crește. Dacă tăiați mai mult de jumătate din ramură, atunci restul de 3-4 muguri vor da lăstari puternici anul viitor. Dacă tăiați mai puțin de jumătate din ramură, restul de 5-7 muguri vor produce 5-7 lăstari medii. Conductorul central al coloanei nu trebuie tăiat, altfel coroana se va ramifica. Formând coroana într-o manieră coloană, în anul plantării, tragerea coroană a răsadului este legată de un suport, iar legăturile de fructe se formează din lăstarii laterali, iar dacă sunt prea puternice, atunci sunt tăiate într-un inel, astfel încât să nu retardeze creșterea conductorului și așteptați până la creșterea lăstarilor noi din care poate forma scheletul coroanei.

Plantarea și îngrijirea pomilor coloranți în grădină

Pară de tăiere

Când să prune o pere

Newbies în grădinărit consideră că tăierea unei pere nu este diferită de tăierea unui măr, dar acest lucru nu este în întregime adevărat. Vă vom spune despre, când și cum să pruneți perele, și tu însuți faci o analiză comparativă. O pere, precum un măr, nu este recomandat să fie tăiată în fiecare an. Tunderea sanitară de toamnă a perelor este admisă atâta timp cât temperatura exterioară este peste zero, dar dacă înghețurile se lovesc brusc, atunci prunele ar trebui să fie transferate la primăvară - pe vreme rece, copacii nu pot fi tăiați, deoarece rănile rămase după tăierea nu numai că se vindecă, ci și conduc la înghețarea ramurilor, motiv pentru care ei mor. Cel mai bine este să pruneți pară primăvara când temperatura aerului se încălzește până la 8 ºC. Cu toate acestea, dacă va fi necesar să faceți acest lucru toamna, atunci podașul în septembrie, dar nu mai târziu, va fi destul de acceptabil. Cea mai convenabilă formă de coroană pentru recoltare este piramidală, iar acest lucru trebuie luat în considerare la tăierea formativă a unei pere.

Tunderea de toamnă a perelorÎn fotografie: Pere pe copac

Tăierea perelor toamna

Încep să formeze coroana de pere deja în primul an de viață: este foarte important să se determine imediat ramurile scheletului, astfel încât, în viitor, coroana să se dezvolte corect și simetric. Răsadurile anuale sunt tăiate la o înălțime de 40-50 cm de la sol. La copacii vechi de doi ani care au dobândit deja 6-8 ramuri laterale, alegeți 3-4 dintre ei ca scheletici și să-i prune la același nivel. Ghidul este tăiat cu 20 cm mai mare decât ramurile scheletului. Tăierea copacilor mai maturi în toamnă urmărește în principal scopuri sanitare: îndepărtarea coroanei îngroșate, ramurile bolnave și deteriorate în timpul fructificării. De asemenea, nu doare să scurtezi lăstarii de un an și chiar partea superioară a capului cu o treime din lungime, dacă perele se întinde prea mult - acest lucru va consolida arborele, va consolida ramificarea și va servi ca un impuls pentru dezvoltarea sporită a mugurilor. Cu toate acestea, încercați să nu deranjați forma piramidală a coroanei în timpul tăierii. După finalizarea procedurii, tratați tăieturile și deteriorarea scoarței cu lac de grădină: pe ramurile vechi uscate și pe ramurile tinere, verzi, doar o zi mai târziu.

Plantarea și îngrijirea corectă a unei pere în grădină

Pentru a face tunderea pentru întinerirea unei pere vechi, trebuie să începeți prin scurtarea vârfului său, dar dacă ați tăiat conștiincios arborele de la an la an, iar înălțimea coroanei corespunde indicatorilor optimi, atunci continuați la subțierea acestuia: îndepărtați ramurile uscate, vechi, neportante, tăiați lăstarii crescând într-un unghi acut sau paralel cu trunchiul și scurtați lăstarii rămași cu un sfert din lungime. Tratați toate secțiunile cu lac de grădină sau vopsea pe ulei de semințe de in. În echitate, trebuie spus că tunderea întineritoare a ramurilor vechi de pere este mai puțin dureroasă pentru plantă în primăvară, când temperatura aerului atinge 5 ºC, dar mugurii încă nu s-au trezit.

Video

Prună de prun

Când să tăiați prunele

Pruna, la fel ca și alți arbori de grădină, necesită întreținere pe tot parcursul anului și trebuie tăiată în diferite momente, după cum este necesar. Primăvara, până când mugurii s-au deschis, zonele înghețate sunt îndepărtate din prună și pregătite pentru sezonul de creștere, formând o coroană. Vara, uneori trebuie să ajutați copacul să facă față unei recolte abundente, împiedicând ramurile să se desprindă, iar toamna, când se încheie toamna frunzelor, este necesar să pregătiți pomul pentru iarnă.

Prună de tăiere de toamnăFoto: pomul fructifer

Tăierea prunelor toamna

Tunderea prunelor de toamnă, pe lângă pregătirea pomului pentru iernare, este menită să crească randamentul acestuia. Când sezonul de creștere este complet și toate frunzele sunt aruncate, iar pruna începe să se pregătească pentru pat, ramurile uscate și rupte afectate de insecte sau boli sunt eliminate din copac, iar dacă vârful a crescut peste 2,5 m, atunci acesta trebuie scurtat. Apoi, se taie lăstarii cu creștere prea activă, se îndepărtează lăstarii concurenti, care în primăvară, începând să crească, vor începe să îngroașă coroana, împiedicând pătrunderea luminii solare în ea. La copacii tineri, lăstarii sunt tăiați de sus și pe laturi cu cel mult o treime și ramurile care cresc în interiorul coroanei sunt complet îndepărtate. Tăierea ramurilor vechi este lăsată pentru primăvară, dar dacă aveți nevoie să o faceți toamna, îndepărtați ramurile care nu au dat roade anul acesta, tăiați lemnul mort și ramurile infectate cu ciuperci sau dăunători. Toate resturile trebuie să fie arse, iar tăieturile trebuie procesate. Prunele vechi trebuie tăiate primăvara, deoarece rănile de pe ele se vindecă încet, deseori gingia începe să curgă din ele, iar înghețurile de iarnă pot distruge un copac care ar putea să crească și să dea roade mulți ani.

Plantarea și îngrijirea corectă a prunelor în grădină

Tăierea cireșelor

Când să prune cireșele

Cireșele nu trebuie să fie tăiate anual, dar dacă o astfel de nevoie este coptă, poda formativă și întineritoare se realizează primăvara, dar acesta este un subiect serios pentru un articol lung. Toamna, cireșele sunt supuse numai tăierii sanitare. Timpul de tăiere a cireșelor în toamnă depinde de condițiile meteorologice și climatice ale regiunii, de exemplu, în zonele cu un climat rece, cireșele sunt tăiate în septembrie, iar în locuri cu ierni calde, tăierea în octombrie este destul de acceptabilă. Principalul semn că este timpul să înceapă tăierea este sfârșitul căderii frunzelor, totuși, dacă previzorii vremii prezic debutul iminent al înghețului, este mai bine să amânați procedura de tăiere la perioada de primăvară..

Cireșe de tăiere de toamnăÎn fotografie: fructe de cireș

Tăierea cireșelor toamna

Răsadurile anuale nu sunt tăiate în toamnă, deoarece nu au încă suficientă rezistență pentru a se recupera înainte de îngheț. La copacii mai în vârstă, se lasă până la cinci ramuri puternice direcționate către părțile laterale, care nu cresc mai aproape de 10 cm unul de celălalt. Copacii maturi sunt supuși la tăiere sanitară, dacă este necesar - sunt îndepărtate ramuri uscate și bolnave. De asemenea, este imperativ să îndepărtați toată creșterea care slăbește copacul și servește drept refugiu pentru rozătoarele mici și insectele dăunătoare în timpul iernii. Dacă vișinul este înrădăcinat de sine, lăstarii pot fi folosiți ca material de plantare, deoarece păstrează caracteristicile varietale ale plantei părinte. Supraflarea cireșelor altoite nu este potrivită în acest scop, iar vătămarea din ea poate fi mare, deci trebuie distrusă. Tăierea întineririi cireșelor vechi și tăierea formativă a copacilor tineri se face primăvara.

Plantarea și îngrijirea corectă a cireșelor în grădină

Triciușul de caise

Când să prune o caise

Caisele sunt tăiate primăvara, vara și toamna, iar primăvara, tăierea se realizează temeinic - atât formativ, cât și sanitar, și, dacă este necesar, întinerire. Vara, tăierea se face numai atunci când există pericolul ca ramurile să se rupă sub greutatea fructului. Sarcina tăierii sanitare de toamnă este de a pregăti caisul pentru iernare..

Caisele de tăiere de toamnăFoto: recolta bogată de caise

Triciușul caisului toamna

Înainte de a începe tăierea, trebuie să determinați ce tip de coroană doriți să formați în copac - cu niveluri sau fără niveluri. Dacă sunteți limitat în spațiu, poate avea sens cupa coroanei, ceea ce implică tăierea ramurilor cu aproximativ jumătate. Dar indiferent de forma coroanei pe care ați format-o, toamna este necesar să îndepărtați toate ramurile bolnave, uscate și rupte, să subțiați coroana, îndepărtând lăstarii și ramurile care cresc spre interior - tăierea sanitară a caisului trebuie făcută toamna. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că cultura caisului este termofilă, așa că aveți grijă, încercați să nu faceți tăieturi adânci pe ea, iar dacă faceți rău copacului, tratați rana cu sulfat de cupru și acoperiți-l cu lac de grădină, astfel încât scurgerea gingiilor să nu se întâmple.

Plantarea și îngrijirea corectă a caiselor în grădină

Tăierea de piersici

Când să tăiați o piersică

La fel ca și alți arbori de grădină, piersicul, care până de curând a fost periculos pentru grădinile noastre, poate fi tăiat în orice moment al anului, cu excepția iernii. Primăvara, pomul este pus în ordine după iernare, modelând coroana sau corectând-o, tăind capetele înghețate ale lăstarilor, făcând întărirea tăierii copacilor bătrâni. Vara, tăierea se efectuează numai dacă apare nevoia. Tăierea de toamnă, așa cum probabil ați înțeles deja, are ca scop pregătirea pomului de piersic pentru iarnă..

Tăierea piersicii de toamnăÎn fotografie: Piersici pe un copac

Tunderea piersicii toamna

Toamna, va trebui să tăiați toate ramurile inutile și bolnave, astfel încât acestea să nu ia mâncarea de pe ramurile sănătoase care promit fructificarea. Când eliberați un copac de ramurile infectate cu orice boală sau dăunători, nu uitați să ardeți astfel de ramuri, astfel încât boala și larvele dăunătoare să nu se răspândească în grădină. După tăierea sanitară, nu uitați să tratați tăieturile cu lac de grădină sau vopsea în ulei.

Plantarea și îngrijirea corectă a unei piersici în grădină

Tăierea cireșelor

Când să prune cireșele

Este mai bine să formați o coroană de cireș primăvara, cu toate acestea, tăierea de toamnă a cireșelor se realizează nu numai în scopuri sanitare, ca și în alți arbori de grădină, ci și pentru întinerirea copacului - acestea sunt recomandările majorității experților. Cu toate acestea, există practicieni care cred că tăierea cireșelor trebuie făcută în toamnă doar în cazuri de urgență - de dragul îndepărtării lăstarilor bolnavi sau răniți. Tăierea puternică a cireșelor în toamnă încetinește fructificarea. Depinde de tine să decizi ce să faci cel mai bine. Puteți încerca să pot întări podele în toamnă, iar dacă nu vă plac consecințele, reprogramați podaua data viitoare..

Tăierea de toamnă a cireșelorFoto: cireșe coapte pe o ramură

Tăierea cireșelor toamna

Profesioniștii recomandă formarea coroanei unei vișine dulci în formă de con cu o bază largă - se încălzește bine și este iluminată, iar aerul circulă liber între ramuri. De asemenea, puteți modela coroana într-un bol sau în niveluri. Toamna, după ce frunzele au căzut, îndepărtați toate ramurile bolnave, uscate, rupte și deteriorate și dăunători de boli sau dăunători. Pentru a întări coroana, ramurile cu vârsta între șase și opt ani sunt tăiate într-un inel, iar tăieturile trebuie tratate cu lac de grădină sau vopsea în ulei.

Plantarea și îngrijirea corectă a cireșelor în grădină

Tăierea altor arbori de grădină

După cum ați înțeles deja, tăierea principală și intensivă a tuturor pomilor fructiferi, cu excepția mărului și a perei, se face cel mai bine primăvara, când temperatura aerului este deja peste zero, dar mugurii de pe copaci nu s-au umflat încă. Urmează zile calde, în timpul cărora copacii se recuperează mult mai repede în urma rănilor și a stresului cauzate de tăierea. În ajunul iernii, este mai bine să ne limităm doar la cele mai necesare măsuri - îndepărtarea ramurilor, care în zadar vor lua mâncare din copac în timpul iernii. Conform aceluiași principiu, se realizează tăierea toamnei și nu numai copacii de grădină descriși - gutui, cătină, irgi, prune de cireș, viburn, mămăligă și altele..

Tăierea de toamnă a gutuiuluiFoto: maturarea fructelor

Vă oferim o descriere a câtorva dintre tehnicile utilizate în tăierea copacilor:

- Tăierea rinichilor: cu acest tip de tăiere, puteți schimba creșterea unei ramuri în direcția dorită. Alegeți un rinichi pe un lăstimp vechi de un an, care arată în direcția corectă și tăiați o ramură lângă el, la un unghi de 45 °, astfel încât un ciot prea mare să nu rămână în lateralul lăstarului opus mugurii - este suficient un vârf cu o înălțime de 1,5-2 mm, deoarece un mai înalt se usucă, iar mugurele nu se va trezi primăvara.

- Tăiați la inel: pentru a elimina o ramură în creștere incorectă, care în zadar ia mâncare din copac, aceasta este tăiată complet de-a lungul marginii exterioare a inelului - un fel de aflux de scoarță la joncțiunea ramurii tăiate cu cea care rămâne. Astfel, veți transfera cursul creșterii de la ramura inutilă la cea dorită, devenind ramura laterală principală.

Tunderea de toamnă a tufelor de fructe

Pentru îngrijirea arborilor de grădină se folosesc următoarele tipuri de tăiere: formatoare, reglatoare, întinerire, restaurare și sanitare.

Video

Stratul de lac de grădină aplicat pe rană nu trebuie să fie mai subțire de 3-5 mm. În locul acestui remediu testat timp, s-a recomandat recent utilizarea vopselelor din latex care conțin săruri de cupru, precum și așa-numita scoarță artificială - o compoziție care accelerează repararea țesuturilor și protejează rana de uscare, umiditate și microorganisme dăunătoare.


Opinii: 153