» » Tăierea cireșelor primăvara, vara și toamna: scheme, video, fotografii

Tăierea cireșelor primăvara, vara și toamna: scheme, video, fotografii

Majoritatea oamenilor visează să crească vișine delicioase și suculente în grădina lor. Dificultatea creșterii acestui copac este creșterea puternică a coroanei, care poate fi extrem de dificil de format. Tăierea ramurilor nu este ușoară, dar esențială. Calitatea și cantitatea culturii depinde de îngrijirea coroanei. Nu-ți pare rău pentru ramurile tinere, deoarece în locul lor vor apărea cu siguranță cele noi, fructifere. Pentru a nu strica copacul, tăierea trebuie făcută conform tuturor regulilor..

Când copacii cresc liber, coroana lor se îngroașă, rezultând următoarele:

 • ca urmare a lipsei de lumină, ramurile fructifere nu cresc în interiorul coroanei;
 • prea puține fructe se formează pe ramurile rămase, sunt de calitate slabă;
 • cu o coroană densă, riscul de reproducere a dăunătorilor și a agenților patogeni crește.

Tăierea lemnului corect are o serie de avantaje, și anume:

 • crește calitatea și cantitatea fructelor;
 • riscul de dăunători și boli este redus;
 • durata de viață a plantei crește;
 • copacul devine mai rezistent la condițiile de iarnă.

Înainte de a începe să tăiați cireșele, este important să înțelegeți de ce este nevoie, de exemplu, trebuie să suspendați creșterea arborelui. Din scopul tăierii unui copac, se alege tipul acestuia:

 1. Formarea - astfel veți crea o coroană atractivă din exterior, care, mai presus de toate, va fi foarte rezistentă la înfiorările naturii. Sarcina principală a unei astfel de tunderi este considerată a fi formarea unui cadru puternic. Este important să cunoașteți regulile pentru tăierea lăstarilor pe toate nivelurile. Cu această metodă de tăiere a crengilor, vei face copacul mai atractiv și în plus îl vei proteja de dăunători;
 2. anti-îmbătrânire - în acest fel decorați în plus copacul și îl scăpați de ramuri vechi care au încetat să dea roade. La începutul toamnei, ramurile sunt tăiate, rezultatul vă va încânta deja prin prima căldură, când apar cireșele și primele ovare;
 3. sanitare - deci reduceți densitatea coroanei și probabilitatea de infecție. Prin această metodă de tăiere, ramurile uscate, bolnave și vechi sunt îndepărtate;
 4. forțat - ramurile rupte de fenomene naturale sunt tăiate. Dacă există fructe la această tragere, atunci trebuie tăiate extrem de atent și numai dacă este nevoie urgentă.

Când veți decide cu privire la sarcina principală, va fi posibil să decideți mai exact când și unde să începeți să cosiți cireșele..

Caracteristici de tăiere în diferite perioade ale anului

Metode de tăiere

Este mai bine să începeți tunderea de la plantare în sine. În diferite perioade ale anului, procedura are propriile nuanțe, de care orice grădinar ar trebui să știe..

Tăierea de iarnă

Arborele reacționează extrem de negativ la frig, așa că este mai bine să nu-l atingeți odată cu sosirea înghețului. O excepție poate fi tăierea anti-îmbătrânire. Această procedură se efectuează în februarie, când vremea este mai caldă. Tăierea întineririi trebuie făcută atunci când randamentul plantei scade..

Tăierea primăverii

Tăierea în primăvară se realizează până la umflarea mugurilor. Cea mai bună perioadă va fi mijlocul lunii martie sau cel puțin prima săptămână a lunii aprilie. Schema pentru o astfel de tăiere este scurtarea ramurilor scheletice. Coroana unui copac este formată de obicei în 2 niveluri. Pe primul nivel vor rămâne până la 9 ramuri scheletice, pe al doilea doar 3.

Pentru a împiedica cireșul să crească, ramurile sunt scurtate la o lungime de 3 metri. Când copacul începe să dea roade, se face tăierea subțire. În plus, primăvara este necesară tăierea ramurilor înghețate și slăbite..

Tăierea de vară

Tăierea cireșelor în timpul verii are loc în 2 etape. Procedura se realizează imediat după ce pomul nu mai înflorește, dar încă nu dă roade. În practica obișnuită, tăierea se face în iunie, a cărei schemă este de a scurta ramurile tinere pentru a forma ramuri orizontale noi..

Tăierea de vară se poate face prin ciupire. Această opțiune este potrivită pentru ramurile tinere care încă nu au avut timp să facă lemn. Vara, este foarte vizibil modul în care ramurile tinere ale cireșului cresc într-o direcție greșită. Dacă strângeți vârful unei astfel de ramuri, atunci o puteți direcționa în direcția corectă, fără eforturi suplimentare. A doua etapă de tăiere va fi efectuată după recoltare.

Mai multe detalii despre recolta de vară sunt afișate în videoclip:

Tăierea de toamnă a cireșelor

Toamna, tăierea cireșelor are loc imediat după ce frunzișul a căzut complet. Toate lucrările trebuie finalizate până la sfârșitul lunii septembrie, deoarece, ulterior, tăierea de lângă copac se vindecă mai rău. Tăierea este eliminarea tuturor ramurilor libere și rupte. Acest lucru va ajuta copacul să-și supraviețuiască mai bine hibernarea. În plus, este important să îndepărtați la baza acele ramuri care cresc într-o direcție greșită sau într-un unghi diferit. Această metodă se numește decimare..

O opțiune suplimentară și destul de populară pentru tăierea în toamnă se scurtează în continuare. Esența acestei proceduri este de a scurta lăstarii tineri cu 1/3. Tăierea în toamnă este importantă cu instrumentul potrivit, ar trebui să fie un ferăstrău de grădină. Tăieturile de la un ferăstrău se strâng mult mai repede decât de la o tăietură obișnuită. Toamna, cireșele acumulează toți nutrienții obținuți vara, așa că nu este necesar să forțați copacul să-i irosească pentru a strânge tăieturile din secante.

Potă pentru creșterea fertilității

secatori

Pentru a crește rodnicia cireșelor, trebuie să eliminați acele ramuri care cresc vertical. Chestia este că ramurile situate pe verticală, de obicei, dau roade mult mai mult decât altele. După îndepărtarea ramurilor verticale, ramurile rămase vor primi mai mulți nutrienți..

Grădinarii competenți abandonează complet prunerul și au văzut că crește randamentul cireșelor. Astfel de instrumente de grădinărit trebuie utilizate numai în cazuri extreme, locuitorii de vară îi înlocuiesc cu o frânghie obișnuită.

Esența acestei tehnici nu este tăierea ramurilor, ci îndoirea lor.


Opinii: 150