» » Formarea coroanei este o etapă importantă în creșterea prunului de vișine

Formarea coroanei este o etapă importantă în creșterea prunului de vișine

Spune-mi cum să formez corect coroana de prune de cireș? Mai multe răsaduri au fost plantate anul trecut, iar acum arată mai mult ca tufișuri decât copaci. O mulțime de ramuri au crescut, în timp ce cresc aproape una de cealaltă.

tăiere de prune de cireșO caracteristică a prunului de cireș este creșterea sa destul de rapidă. Pe de o parte, aceasta este o proprietate pozitivă, deoarece în câțiva ani după plantare puteți obține un frumos copac luxuriant. Dar există și o latură negativă în acest sens - ca urmare a îngroșării prunului de cireș, începe să doară, iar randamentul unui copac adult scade. Dacă lăsați totul să își ia cursul, în curând va trebui doar să visați la recoltă, iar pruna de cireș în sine se va rătăci repede. Prin urmare, este foarte important să știi să formezi corect coroana prunului de cireș, deoarece atât cantitatea, cât și calitatea fructelor, cât și viața de ansamblu a pomului depind de aceasta.

Tăierea formativă ar trebui să înceapă în anul în care este plantată răsadul, apoi să elimine anual ramurile în exces. O coroană formată corespunzător facilitează îngrijirea copacului și vă permite să reduceți înălțimea prunului de cireș.

Depinzând de soiuri de prune de vișine puteți forma un copac:

  • tufiș;
  • în formă de bol (cu o coroană cu niveluri reduse).

Imediat după plantare, răsadul trebuie scurtat, lăsând trunchiul nu mai mult de 70 cm înălțime.

Indiferent de forma în care este planificată coroana copacului, este necesar să tăiați în mod regulat vârfurile și ramurile care se ating, cresc în jos sau prea aproape unul de altul.

Caracteristici ale formei de tufă de prune de cireș

tipuri de coroana

Cea mai ușoară opțiune este să oferiți prunului de cireșă forma unui tufiș. În acest caz, îngrijirea copacilor va fi minimă - va fi suficient să se subțieze în mod regulat tufișul, îndepărtarea lăstarilor în exces pentru a evita îngroșarea, precum și scurtarea ramurilor lungi cu creștere rapidă.

Tăierea principală a prunului de cireș ar trebui să înceapă la începutul primăverii..

Cum se face o prună în formă de bol?

coroana cu un nivel scăzut

Forma arborelui asemănătoare cu bolul asigură o bună iluminare și schimb de aer în adâncimea coroanei. Pentru a face acest lucru, tăiați conductorul central și direcționați ramurile rămase în direcții diferite, îndoindu-le la sol dacă este necesar și fixându-le. Pentru a stimula ramificarea, scurtați lăstarii cu 50 cm, iar dacă ramurile sunt mai scurte, îndepărtați o treime din lungimea lor.

Pentru o formă de coroană cu un nivel scăzut, ramurile scheletice în cantitate de cel mult 5 bucăți trebuie să fie așezate la o distanță de 70 cm față de suprafața solului. Îndepărtați regulat toate lăstarii cu creștere mai mică și ciupitiți ramuri noi. Încă din primii doi ani prune de cires crește foarte intens, iar lăstarii stângi pot ajunge până la 2 m lungime, trebuie scurtați vara, lăsând nu mai mult de 50 cm.

Trebuie respectată o distanță de cel puțin 45 cm între niveluri și aproximativ 20 cm între ramurile puternice semischeletice.

Tăierea prunului de cireș - videoclip


Opinii: 150