» » Formarea unui gutui cu un copac

Formarea unui gutui cu un copac

modelarea coroanei de gutuiLa creșterea gutuiului, formarea sub formă de copac este cel mai des folosită, ceea ce vă permite să obțineți o plantă compactă ușor de îngrijit. Tăierea regulată și corectă nu numai că va oferi copacului o formă frumoasă, dar va face și mai ușor îngrijirea acestuia, precum și recolta.

Cum să tăiați?

stadiile formării coroaneiDacă decideți să crească un gutui cu un copac, primul pas este să expulzați tulpina, adică trunchiul central, principal. Pentru a face acest lucru, lăsați unul, cel mai important, trageți și tăiați restul creșterii de la rădăcină.

Acum puteți trece direct la formarea coroanei în sine:

  1. La aproximativ 50-70 cm deasupra nivelului solului, scurtați partea superioară a trunchiului central (și până acum singurul).
  2. Când anul următor răsadul eliberează ramuri laterale, acestea trebuie, de asemenea, să fie scurtate, lăsând nu mai mult de 40 cm.
  3. Procedați la fel cu fiecare grup ulterior de neoplasme laterale, tăindu-le la o înălțime (lungime) de 40 cm și ramificați coroana.

Toată creșterea rădăcinilor care se formează în timpul sezonului de creștere trebuie tăiată complet.

Trebuie avut în vedere că prea puternic tăiere numai rău: va amâna fructificarea și va provoca creșterea activă a lăstarilor, ceea ce va duce la îngroșarea coroanei.

Când să tăiați?

tăierea de varăPentru a accelera formarea coroanei, se poate efectua podă formativă vara. În acest caz, la începutul verii, lăstarii anuali se reduc, iar până la sfârșitul lunii iulie, se taie doar wen. În plus, îndepărtarea lăstarului central va ajuta la frânarea creșterii coroanei. Acest lucru ar trebui să fie făcut vara, lăsând ramuri laterale, apoi copacul va crește nu în înălțime, ci în lățime.

Primăvara, ramurile tinere formate vara trebuie, de asemenea, să fie scurtate. În același timp, lucrările de frânare a creșterii coroanei nu se opresc și numai lăstarii laterali orizontali sunt lăsați din lăstarii tineri, iar cei centrali care cresc vertical sunt îndepărtați complet, cu excepția cazului în care obiectivul este acela de a obține un copac mare.

Pentru a accelera debutul fructării, puteți face o crestătură a mugurilor de fructe.

Principii generale pentru formarea și tăierea de gutui

La decupare, trebuie să țineți cont de următoarele nuanțe:

  • de la rădăcină până la începutul coroanei (locația ramurilor laterale) ar trebui să fie de cel puțin 50, dar nu mai mult de 70 cm;
  • numărul maxim de ramuri de pe un copac este de 15 bucăți, din care 2-3 sunt ramuri vechi de cinci ani, până la 4 bucăți de lăstari de trei ani și doi ani și o creștere tânără (dacă lăsați mai mult, coroana va fi îngroșată, ceea ce va afecta atât aspectul, cât și fructarea);
  • întrucât după împlinirea vârstei de cinci ani, randamentul pe astfel de lăstari scade foarte mult, acestea trebuie înlăturate complet cu înlocuirea unei creșteri tinere);
  • ciupirea ramurilor situate vertical trebuie făcută înainte de înflorire.

În plus față de conturare, gutuiul trebuie să fie în permanență în stare bună. Pentru a face acest lucru, primăvara, îndepărtați lăstarii care cresc în interiorul coroanei și vertical spre sol, în contact cu ea, precum și toate ramurile uscate și deteriorate..


Opinii: 182