» » Cum să pruneți o nucă

Cum să pruneți o nucă

nucul coptTăierea nucului este o necesitate în horticultură. Necesită cel puțin pregătire, deoarece are o posesie unelte de gradina

insuficient.

Cum să începeți

Totul în ordine:

  1. De la bun început, se identifică părți bolnave sau vechi ale plantei.
  2. Configurarea dezvoltării viitoare a ramurilor tinere.
  3. Obțineți randamente și creștere corespunzătoare.

Tăierea în sine trebuie făcută într-o anumită perioadă a anului..

Când să taie?

tăierea nuculuiDesigur, îngrijirea începe primăvara, înainte de dezvoltarea lăstarilor. Cel mai bun moment este martie și aprilie. Cum să tăiați corect nucul în acest caz? Trebuie să vă decideți despre vreme. Când noaptea scade temperatura sau, mai simplu, înghețurile s-au încheiat deja, dar plantele de grădină încă nu „au prins viață”. Aceasta este perioada ideală pentru muncă..

O altă fază este plecarea în toamnă. Dar este efectuat în scopuri sanitare, și nu pentru formarea fătului. Acest lucru va face mai ușor pentru copac să îndure iarna. Dacă primăvara am întârziat la procesare, atunci această opțiune nu va fi de prisos. Cum să pruneți o nucă? Părțile uscate și bolnave ale ramurilor sunt îndepărtate. În caz contrar, paraziții vor apărea pe copac în timpul iernii. Tot ce nu este necesar în viitor pe un copac de nuc trebuie tăiat.

Greșeli majore

trezindu-se după iarnăTăierea de nuc necesită:

  1. Un instrument de calitate și ascuțit. Foarfecele de tăiere tăiate sau ferăstraiele lasă urme care afectează trunchiul.
  2. Prelucrare competentă. Secțiunile nu trebuie să fie lubrifiate cu decocturi sau vopsele, deoarece aceasta nu este o grefă. Trunchiul plantei se va vindeca mai repede.
  3. Nu începeți să lucrați la temperaturi scăzute. Când este departe de iunie în afara ferestrei, ramurile de nuc sunt destul de fragile și este mai dificil să le îndepărtați..
  4. Experimente. Da, totul este în conformitate cu regulile și reglementările, dar tăierea nucului nu este o instrucțiune uscată. Și doar empiric este deja posibil să „ajute” pomul în formarea coroanei. Dar nu ar trebui să fii dus cu un pruner sau un cuțit, altfel planta ar putea muri. Puteți lucra puțin mai greu pe măsură ce îmbătrâniți..

Mai multe despre sezonul de primăvară

Așa cum am menționat deja, după iarnă încercăm să formăm coroana nucă..

Puteți începe să lucrați cu o plantă tânără numai după ce ați atins o anumită înălțime - aceasta este de 1,5 metri sau mai mult.

Mai mult, trunchiul în sine are cel puțin 80 de centimetri. Și coroana are aproximativ 60 cm sau mai mult. Pentru formarea competentă în viitor, este suficient să lăsați 10 ramuri scheletice. Și lăstarii trebuie să fie scurtați cu 20 de centimetri.

Video: Tăierea nucului:

Ce altceva este de dorit să faci:

  1. Eliminați apendicele stem.
  2. Centrul este tăiat numai după formarea ramurilor proaspete.
  3. Eliminați lăstarii grași.

Schema de tăiere a nucului primăvara:Schema de tăiere a primăverii

Este posibil să procesați o piuliță vara?

Tăierea de plante perene nuc la începutul verii. Aceasta este aproximativ mijlocul lunii iunie. Această perioadă este remarcabilă pentru fluxul de nuanță atât de activ. Este permis să lucreze la coroană, eliberând pomul de ramurile care au crescut în interior.

Dar nu este indicat să atingeți o plantă slabă. Asigurați-vă că așteptați până în anul în care copacul câștigă forță. Aceasta este de obicei la cel puțin 2-4 ani de la plantare. La început, nu 10, ci doar 5 lăstari se formează pe acesta, tăindu-i pe ceilalți în avans, în timp ce mugurii se umflă.

fructe de nucȘi pe o nucă veche de doi ani, toate ramurile sunt tăiate, rămânând doar doi muguri. Mai mult, unul este principalul, al doilea este backup. Și dacă amândoi se trezesc, atunci mai rămâne doar unul. Pentru sezonul următor, totul urmează aceeași schemă - rămâne doar un singur mugure pentru viitor. Așa se obține fructificarea bună.

Chiar și la copaci tineri în sezonul de toamnă, lăstarii se taie dacă au crescut peste 60 cm. Este recomandabil să faceți acest lucru în septembrie.

Potă pentru întinerire

formarea coroanei de nucAceastă procedură este necesară deja pe un copac adult și se aplică atunci când se observă o tendință către scăderea randamentului. Și, de asemenea, dacă fătul se naște cu o formă mai mică sau neregulată. Aici trebuie să aștepți primăvara. Și tăiați acele ramuri care au devenit mai înalte decât restul. Coroanele care cresc spre interior sunt de asemenea tăiate. Acest lucru este necesar pentru a crește cantitatea de lumină și este mult mai ușor să colectați o piuliță pe ramuri de aceeași lungime..

Nu uitați de ramurile în care există ramuri laterale. De asemenea, sunt tăiate. Și în viitor, vor apărea muguri noi, care formează deja lăstarii potriviți pentru o coroană proaspătă..

Se întâmplă, de asemenea, că nuca a primit îngheț și totul este înghețat până la rădăcină. În acest caz, trebuie să tăiați trunchiul la un ciot, iar planta se va recupera. În timp, puteți forma o coroană proaspătă, trebuie doar să așteptați ramuri noi.

Coroana congelată trebuie nivelată. Și pe astfel de copaci, deja în sezonul cald, nu este interzisă prelucrarea unor mici ramuri supraaglomerate. Pe ele se pot forma multe lăstari anuale. Și aceasta este baza pentru recolta viitoare.

Formarea coroanei de nuc - video


Opinii: 119