» » Cum să prune caisele în funcție de anotimp și scop

Cum să prune caisele în funcție de anotimp și scop

Spune-mi cum să prune o caise? Anul trecut am cumpărat o casă, există mai mulți copaci vechi și neglijați pe site, inclusiv o caisă. Primăvara nu a fost timp să ne ocupăm de ele, așa că vara nu am văzut o recoltă specială. Dar au reușit să planteze o altă răsad soi. Mi-aș dori să se dezvolte corect, iar copia veche trebuie pusă în ordine. Cum se face corect și când?

cum să prune o caiseOrice grădinar știe că, fără tăierea competentă și la timp a pomilor fructiferi, nu trebuie să se aștepte randamente mari. Chiar dacă se bucură în primii ani cu un număr mare de fructe, în timp acești indicatori vor scădea. Știind cum să prune o caise nu poate doar să formeze un copac frumos, ci și să mențină același randament..

În primul rând, este de remarcat faptul că tăierea caiselor trebuie făcută nu numai primăvara. Această cultură are o particularitate. Păstrează aproape întregul ovar fără a-l arunca, ceea ce duce la supraîncărcare. Prin urmare, este important să se efectueze nu numai primăvara, dar, de asemenea, toamna și chiar vara poda de caise. Despre cum și când să facem acest lucru, vom vorbi acum.

Cum să pruneți caisul primăvara

caisul de tăiere de primăvarăPrimăvara este cel mai important anotimp pentru caise, în special pentru răsadurile tinere. În luna martie se realizează tăierea formativă, care va juca un rol decisiv pentru un randament suplimentar. Tot în primăvară, puteți combina formarea cu tăierea sanitară, dacă nu a fost efectuată toamna..

Formare caisul tânăr este cel mai adesea efectuat, conferind coroanei o formă cu nivel scăzut. Pentru asta:

  1. În primul an, dacă răsadul crește într-un singur trunchi, vârful este tăiat, lăsând nu mai mult de 80 cm înălțime. Dacă există ramuri laterale, conductorul central este scurtat, dar astfel încât să se ridice la aproximativ 20 cm deasupra ramurilor laterale. Dintre acestea, până la 4 dintre cele mai puternice au rămas, crescând cu aproximativ un nivel. Restul sunt tăiate în inel.
  2. În al doilea an de viață, vor exista formațiuni laterale pe ramurile din stânga. Dintre acestea, se aleg și 3-4 lăstari, îndepărtând restul și scurtând formațiunile de anul trecut. În același timp, la o înălțime de aproximativ 50 cm, este așezat un al doilea nivel al mai multor ramuri care cresc la aceeași distanță. În acest caz, acestea trebuie, de asemenea, să fie scurtate, astfel încât lăstarii superiori să fie mai mici decât cele situate mai jos. Conductorul central este de asemenea scurtat, lăsând cu cel puțin 40 cm înaintea primei ramuri laterale.
  3. Până la cel de-al treilea an de viață, formarea primului nivel este finalizată, lăsând până la 6 ramuri anuale pe lăstarii de ordinul doi. Numărul ramurilor care cresc din trunchi, dar nu și ramurile scheletice, este ușor redus. Conductorul este îndepărtat complet.

Din al 4-lea an de viață, caisul începe să dea roade. Acum este important să se mențină coroana astfel încât să nu se îngroașe și să se efectueze tăierea sanitară. O dată la trei ani, dezvoltarea caiselor întinerește.

Când și de ce se face tăierea de vară?

caise de podă de varăScopul tăierii de vară este întinerirea caisului matur. Se efectuează nu mai mult de o dată la 3 ani, tăind lăstari de îngroșare și ramuri laterale formate pe cele două niveluri inferioare. De asemenea, lăstarii tulpini sunt îndepărtați și lăstarii tineri sunt scurtați. Dintre ramurile tinere formate, nu mai rămân mai mult de 4 dintre cele mai puternice, restul sunt îndepărtate.

În caisele vechi neglijate, mai multe ramuri scheletice sunt scurtate drastic (până la 30 cm). Dacă fructificarea are loc doar în vârfurile ramurilor, lăstarii scheletului pot fi complet expuși..

întinerirea caiselor vechiAstfel de proceduri sunt efectuate la începutul lunii iunie, astfel încât până la iarnă pomul să aibă timp să se refacă și să depună muguri de flori pe ramurile secundare. Tăierea de vară stimulează apariția creșterii tinere. De asemenea, contribuie la o „maturizare” mai rapidă și la supraaglomerarea lemnului a ramurilor scheletice.

Pentru caisul care crește slab sau lipsește umiditatea sau nutriția, este mai bine să amânați prunele de vară pentru sezonul următor..

Caracteristicile și scopul tăierii de caise de toamnă

caisul de tăiere de toamnăToamna, se efectuează în principal prunele sanitare pentru a pregăti caisul pentru o iarnă de succes. Pentru aceasta, ramurile bolnave și uscate sunt îndepărtate complet, iar ramurile de fructe sunt scurtate (cu excepția celor scheletice). Este important să avem timp pentru a finaliza lucrările până la jumătatea lunii octombrie și în zona centrală - până la sfârșitul lunii septembrie. În caz contrar, cu o scădere bruscă a temperaturii, caisul se va îngheța, neavând timp să vindece rănile.

Video de tăiere a caiselor de primăvară


Opinii: 189