» » Caracteristici ale cireșelor de tăiere

Caracteristici ale cireșelor de tăiere

Cireșa dulce ocupă un loc special în grădina unui grădinar cu experiență, iar cei care au decis să o planteze pentru prima dată, deoarece adulților și copiilor le place gustul dulce caracteristic.

Pentru ca fructele de înaltă calitate ale vișinii frumoase să ne mulțumească, pomul are nevoie de îngrijire adecvată.

Și aceasta nu este numai udarea și săparea, ci și tăierea în timp util, care nu ar trebui să dăuneze, ci și să ajute la creșterea randamentului și a longevității plantei.

Acest articol se concentrează asupra celui mai important pas în îngrijirea cireșelor - tăierea. Pentru a nu distruge copacii, trebuie să aveți cunoștințe de bază despre îndepărtarea ramurilor și a lăstarilor. Este o idee bună să începeți luând în considerare ce tipuri de tăiere de cireș există..

Ce trebuie să știți înainte de a începe să tăiați cireșele

Tipuri de tundere

1) Tăierea formativă. Se realizează în primul an de plantare a cireșelor și este chiar prima tăiere a unui copac. Din denumire reiese clar că trebuie să formăm scheletul unui copac, o bază puternică, deoarece ramurile din coroană vor fi amplasate în egală măsură pe ea și, de asemenea, să creăm condiții optime pentru maturarea fructelor de cireș. Se efectuează la începutul primăverii, când vișinul este încă în stadiul de somn..

2) Tăierea în timpul fructificării - acesta este un tip de tăiere când, în timpul maturarii, fructele scapă de rupturi, infectate și de cele care acoperă dens coroana lăstarilor. Asigurați-vă că încetiniți creșterea conductorului central și în ramurile scheletice, această acțiune este realizată pentru a transfera creșterea către lăstarii laterali cei mai slabi. Acest lucru este valabil mai ales pentru nivelul cel mai înalt al coroanei..

3) Tăierea anti-îmbătrânire - Acesta este un tip de tăiere care se efectuează atunci când fructificarea se stinge. Pentru a prelungi timpul de fructificare și a crește cantitatea de recoltă de fructe de pădure, trebuie să scurtați ramurile tuturor comenzilor.

Timpul de tundere

Când este mai bine să pruneți cireșele, primăvara, vara sau este încă toamna? Dacă formăm coroana corectă a copacului, atunci primăvara, și anume martie, înainte ca mugurii să se umfle, este cea mai potrivită. La urma urmei, când vom tăia, arborele nu va ieși, iar rana de pe ramuri se va vindeca rapid.

Tăierea sanitară, iar aceasta este îndepărtarea ramurilor bolnave și inutile, cel mai bine se face toamna. Scăpând de lăstarii uscați, care nu fructifică, îndepărtează excesul de greutate din cireșe și le pregătește pentru iarnă.

Tăierea nu este recomandată în lunile de iarnă, la urma urmei, lemnul în această perioadă a anului este fragil din cauza temperaturii scăzute, iar tăieturile sunt de slabă calitate și nu se vindecă mult timp.

Unii agronomi efectuează, de asemenea, tăierea de vară pentru a scăpa de lăstari, în special cei care cresc în interiorul coroanei și de pe ramurile bolnave și rupte..

Tăierea și modelarea coroanei pentru cireșe, acesta trebuie efectuat anual. Lăstarii lui cresc foarte repede, trebuie să fie reținuți în creștere, îndreptați către o anumită formă. Când vișinul începe să ne încânte cu fructe, trebuie să îndepărtați conductorul, care este situat în centru.

Acest lucru își va opri puțin creșterea și îl va transfera către ramurile laterale, ceea ce ulterior va oferi potențialul dezvoltării de noi formațiuni fructifere. Îndepărtați întotdeauna ramurile care intră în interiorul coroanei, pentru a preveni dezvoltarea de furci ascuțite.

Schema de tundere

Până în prezent, nu a fost inventată o schemă universală pentru tăierea cireșelor dulci. Dar reguli uniforme de tăiere puteți lua în considerare controlul asupra creșterii arborelui și direcția acestuia.

Într-una din țările europene, grădinarii au inventat o metodă interesantă, datorită cărora puteți smulge cu ușurință fructele, de exemplu, stând pe picioare, fără a folosi scări. Este interesant prin faptul că încearcă să direcționeze ramurile copacilor într-o direcție orizontală, nu verticală, așa cum sunt obișnuiți, tăind doar partea superioară a fotografierii.

Această schemă de tăiere se numește cupped, adică tăierea se face astfel încât ramurile să crească la un unghi de 45 de grade. A ei latura negativă este că pomul trebuie să sprijine ramurile, deoarece acestea se pot rupe sub greutate.

Caracteristici de tăiere

Cireșa dulce dă roade pe lăstarii anuali și pe ramurile de buchet. Arborele se caracterizează printr-o ramificare slabă și o creștere puternică a lăstarilor în același timp și este dificil să formezi o coroană pe el.

Pentru a forma o coroană corectă, compactă, plină cu crengi la maxim, încep să taie copacul încă din primul an de plantare..

Tăierea se face înainte de începutul sezonului de creștere. Când se taie cireșe recomandat subțiați mai mult coroana și tăiați mai puțin lungimea ramurilor.

Crengile de cireș, care încă nu dau roade, care cresc într-un unghi acut, sunt separate cu o sarcină sau legate de ramura inferioară, deoarece, dacă nu se face acest lucru, ramura cu cireșe se poate rupe. Iar acele ramuri care se abat de la coroană încearcă să tragă în sus pentru a-i da o anumită formă.

Cresteri epuizate, a caror lungime este de 20 cm, sunt tinere. Când tăiați, îndepărtați ramurile vechi de 2 ani. Tăierea anti-îmbătrânire efectuat la fiecare trei-patru ani. Și când apar lăstarii de sus, acestea trebuie îndepărtate imediat și transferate în ramurile de intrare.

Formarea coroanei

Necesar trebuie să formați coroana, dacă nu facem acest lucru, atunci vom obține un copac foarte înalt cu ramuri puternic reduse. Cum se recoltează astfel de cireșe?

Cea mai bună înălțime pentru ea este considerată a fi de la 3,5 la 4 m, iar coroana ar trebui să fie rotundă sau rotundă, acest lucru va ajuta la recoltarea unui randament ridicat și va facilita întreținerea. Să vedem care sunt principalele tipuri de coroane de cireș.

Coroana cu nivel scăzut. Acest tip de formare a coroanei este considerat cel mai bun pentru cireșe. Copacii cu această formă au o tulpină de 60 - 70 cm înălțime, apoi există un trunchi pe care este amplasat nivelul inferior al ramurilor de primul ordin..

Acestea sunt 3-4 ramuri principale, care sunt situate pe laturi diferite ale conductorului și nu una peste alta. Următoarele ramuri scheletice sunt situate la 60-80 cm deasupra primului nivel de-a lungul trunchiului și la o distanță de 40-50 cm una de cealaltă și, cel mai important, nu sunt situate deasupra ramurilor inferioare, ci în golurile dintre ele, atunci când le privesc de sus.

În primul an, când arborele tocmai a fost plantat, trebuie să măsurați înălțimea trunchiului, aproximativ 60-70 cm, apoi numărați de la 4 la 6 muguri (se vor forma ramuri scheletice) și tăiați deasupra mugurii superiori..

Primăvara viitoare, din lăstarii tineri care au crescut, vom forma primul nivel al coroanei de cireș. Pentru a face acest lucru, selectați 3-4 ramuri, lăsându-le 50-65 cm lungime, conductorul central este tăiat la o înălțime de 60-70 cm de ramura superioară a primului nivel al coroanei deja formate de noi, în timp ce numărați 4 muguri din care ramuri de primul ordin al celei de-a doua niveluri.

În cel de-al treilea an, este important să tăiați coroana, să tăiați lăstarii care se află într-un unghi acut față de ghid sau să crească în coroană. Vă rugăm să rețineți că ramurile de ordinul al doilea nu sunt mai lungi decât ramura scheletică a primului ordin și, chiar mai bine, mai scurte cu 10-15 cm, le tăiați la lungimea dorită. Măsurăm pe conductorul central de la al doilea nivel cu 40-50 cm, numărând de la 4 până la 6 muguri și îi tăiem peste mugurul superior, ne vor oferi ramuri ale celui de-al treilea nivel.

În al patrulea an, trebuie să împiedicați creșterea ghidului central. Pentru a face acest lucru, tăiați conductorul deasupra tragerii laterale slabe la un nivel de 50 cm. Facem ca ramurile supraîncărcate ale celui de-al treilea nivel să fie mai scurte decât conductorul central cu 20 cm. Toate alungirile ramurilor scheletului trebuie să fie de aproximativ 70–80 cm, iar dacă acestea sunt mai scurte decât această lungime, atunci acestea nu sunt atingere. Nu uitați să faceți și tăiere sanitară.

Pentru toți anii următori, sarcina este de a controla înălțimea cireșei dulci și de a face aceeași tăiere ca în al patrulea an, pentru a vă asigura că ramurile laterale nu depășesc 50 cm.

De asemenea, interesant de citit caracteristicile plantării și îngrijirii vișinilor târziu

Coroana aplatizată - este considerat cel mai popular printre grădinari. După plantarea unei răsaduri de un an în primăvară, tăierea se efectuează la o distanță de 70-80 cm de sol, iar în iunie, se izolează un conductor de centru și două ramuri, care ar trebui să crească din părțile opuse, toate lăstarii în exces sunt tăiați.

Primăvara viitoare, în martie, vedem că ramurile inferioare supraîncărcate se află la o distanță de 40-50 cm față de bază, iar conductorul principal ar trebui să fie cu aproximativ 20 cm mai înalt decât ramurile laterale. În mai putem măsura 50-60 cm de nivelul inferior și alegem următoarele: două ramuri opuse. Îndepărtați restul lăstarilor. În al treilea an, când stratul superior al coroanei a fost deja format, este necesar să tăiați conductorul cheii unde se află ramificarea laterală slabă.

Coroana stufoasă. Copacii de acest tip sunt mici și ușor de recoltat, dar ocupă mult spațiu în lățime. După plantarea răsadului, primăvara, este scurtată la 70 cm de la sol. Măsurăm 20 cm de coroană și îndepărtăm toate mugurii. În iunie, trebuie să alegeți 5-6 lăstari puternici care cresc cel mai uniform, restul trebuie rupt.

Primăvara viitoare, ar trebui să încercăm să oferim ramurilor scheletice regrupe o poziție orizontală și să tăiem și 10-12 muguri de-a lungul marginilor ramurilor. Vara, monitorizăm îndepărtarea ramurilor de ordinul doi care cresc în direcție verticală.

În al treilea an, trebuie să realizăm subțierea - am tăiat ramurile de ordinul al doilea care se intersectează. Pentru ramurile de ordinul al doilea, al treilea și mai mare în anii următori, lucrăm, ca și în al treilea an, unde este necesar, scurtăm și subțiem.

Timp

Tăierea cireșelor toamna timp, ar trebui să acordați atenție faptului că este necesară formarea unei coroane cu niveluri slabe sau cuțite. Ramurile bolnave, infectate, rupte sunt îndepărtate imediat, indiferent de anotimp.

Înainte de a începe să tăiați cireșele, amintiți-vă din nou de toate sfaturile și regulile obținute din acest articol, aruncați o privire mai atentă asupra copacului dvs. și continuați, știți că tăierea corectă este cheia unui randament ridicat și a longevității arborelui dvs..


Opinii: 148