» » Cum să formezi coroana crassula (ticălosul) acasă?

Cum să formezi coroana crassula (ticălosul) acasă?

Crassula (ticălosul, „copacul banilor”) este un suculent perenic fără pretenții, care nu necesită îngrijiri speciale. Lăstarii ramurii plantei puternic în perioada de creștere activă, care se încadrează în primăvara-vară. Formarea coroanei necontrolate duce la faptul că tufișul arată sloppy, ramurile groase lungi trebuie fixate pe suporturi, altfel se pot rupe. Întrucât planta formează lăstari și frunze grele, este posibil ca un trunchi slab să nu-și susțină greutatea și să se desprindă. Mai multe scheme de tăiere sunt utilizate pentru a forma o coroană corectă și stabilă..

Pentru ce se poate tăia??

În sălbăticie, ticălosul poate atinge 1,5 m înălțime. Acasă, această plantă este cultivată într-o formă mai compactă. Tăierea unei meduze se face din mai multe motive:

 1. 1. Pentru a crește decorativitatea.
 2. 2. Pentru a îmbunătăți rezistența plantelor. Abundența ramurilor lungi îndoite în direcții diferite duce la faptul că „arborele de bani” începe să se dezintegreze și poate muri - din instabilitate va cădea pur și simplu din ghiveci, deoarece rădăcinile sunt puțin adânci și nu pot să țină masa cărnoasă grea a ramurilor și frunzelor..
 3. 3. Tăierea profundă contribuie la formarea unui trunchi central puternic.
 4. 4. Ramurile lungi și târâtoare împiedică transplantarea unui „copac de bani” adulți într-un nou ținut. O astfel de plantă este mai dificil de îngrijit..

Tăierea trebuie începută cât mai devreme posibil, astfel încât planta adultă să nu fie nevoită să îndepărteze multe lăstari și să se recupereze mai repede. Tăierea principală se face la începutul primăverii, înainte de începerea creșterii active, și a podului corectiv - vara. Cu tunderea corectivă, lăstarii asimmetric alungiți sunt scurtați și punctul de creștere a ramurilor laterale este ciupit.

Poza 1

Pentru a forma coroana corectă, tăierea este efectuată de mai multe ori pe măsură ce planta crește și se recuperează după fiecare procedură pentru îndepărtarea ramurilor și frunzelor. În varza mică, această lucrare constă în ruperea frunzelor și ramurilor inferioare pentru a consolida trunchiul central. Acei Crassali care cresc de câțiva ani au nevoie de o tăiere mai profundă. Resturile plantei pot fi folosite ca butași de propagare. Tăierile curbate sunt tăiate imediat, astfel încât să rămână doar o secțiune dreaptă, frunzele sunt îndepărtate în partea de jos a lăstarilor și plantate în pământ sau apă pentru înrădăcinare.

Tăiați geranii acasă: cum să formați o coroană și să atinge o înflorire luxuriantă?

Metode de tăiere

Sunt utilizate mai multe scheme de tăiere a unei femei grase, în funcție de ce formă a coroanei trebuie să obțineți:

 1. 1. Dacă intenționați să creșteți un copac cu un trunchi puternic central, atunci tunderea începe chiar și la plante mici. Pentru aceasta, se îndepărtează lăstari de ramificare și frunzele inferioare. La plantele mai vechi, o tulpină groasă poate fi obținută prin tăierea simultană a tuturor lăstarilor și aplicarea îngrășământului. O astfel de tăiere se face primăvara, înainte de creșterea rapidă a masei verzi a plantei. Toamna, la începutul lunii noiembrie, prindeți vârfurile lăstarilor.
 2. 2. Există o altă variantă a arborelui - cu un trunchi central gros și lăstari apicali atârnați. Această metodă de formare a coroanei este posibilă într-un singur caz - dacă în stadiul inițial s-au luat măsuri pentru întărirea trunchiului, altfel planta nu va rezista la greutatea ramurilor și se va rupe. Adică, mai întâi, tăierea tradițională se realizează pentru a construi un trunchi puternic, iar apoi pe ramura plantei se lasă lăstari de ramificare..
 3. 3. Obținerea unui tufiș compact și scăzut este facilitată de udarea rară și îndepărtarea frunzelor de pe trunchiul plantei.
 4. 4. Pentru a forma o coroană sub formă de tufă întinsă, vârfurile lăstarilor sunt ciupite. Promovează creșterea lăstarilor ramificați din mugurul situat sub tăietură. Puteți planta mai multe femei grase într-un vas, apoi lăstarii lor formează o tufă luxuriantă, dar plantele vor interfera cu dezvoltarea reciprocă.

Imaginea 2

O caracteristică a Crassula este că, prin udare abundentă și iluminare insuficientă, ramurile sunt trase. Prin urmare, în timpul sezonului activ de creștere, acestea trebuie să ofere suficientă iluminare și să reducă udarea în timpul iernii. Udarea excesivă poate provoca, de asemenea, saturarea și ruperea tulpinii. Arbustul plantei poate fi, de asemenea, ajustat cu ajutorul ghiveciului folosit pentru plantarea femeii grase. Dacă plantați o plantă într-un recipient superficial și lat, atunci va da multe lăstari laterale și se va dezvolta mai rău în înălțime.

Tăierea Kalanchoe acasă: cum să formezi un tufiș frumos?

Formarea coroanei plantelor tinere

Prinderea punctului de creștere în lăstari începe după 4-5 perechi de frunze, dacă trebuie să obțineți o coroană sub formă de tufiș. Pentru a crește copacii, ciupirea este amânată la o dată ulterioară..

Tăierea lăstarilor într-o Crassula tânără cu un trunchi central se realizează pe baza următoarelor principii:

 1. 1. Desfaceți lăstarii mici ai plantei situate în partea inferioară a trunchiului. Frunzele vechi, deteriorate, de la ticălos se cad singure în timp, astfel încât eliminarea lor nu este necesară.
 2. 2. Tăierea lăstarilor se realizează simetric, astfel încât în ​​viitor să nu se producă denaturarea arborelui. În acest scop, îndepărtați singure ramuri și prindeți lung.
 3. 3. Pe ramurile laterale care vor deveni scheletice, vârfurile sunt tăiate pentru a stimula ramificarea ulterioară. Scurtarea se face până la 5-6 perechi de frunze. Cu mai multe tăieri, ramurile vor îngroșa coroana „copacului cu bani”.
 4. 4. În ramurile lungi lignificate, care au început deja să se ramure singure, prind punctul de creștere. Dacă au o zonă lungă goală, atunci tăierea nu se face mult, lăsând 3-4 perechi de frunze.
 5. 5. Se recomandă lăsarea lăstarilor mici în partea superioară a trunchiului central, deoarece ramurile scheletice pot crește din ele. Tăierea astfel de lăstari, dacă devin de prisos, se poate face ulterior..
 6. 6. Dacă este necesar să se limiteze înălțimea totală a plantei, atunci ramurile superioare sunt tăiate la același nivel. Aceasta va forma o coroană sferică a plantei..
 7. 7. Ramurile lungi superioare de îndoire, chiar și cu un trunchi gros, afectează stabilitatea copacului, astfel încât acestea sunt tăiate. Dacă trunchiul în sine este îndoit, atunci este tăiat. Blatul tăiat poate fi folosit întreg pentru înrădăcinare. Trunchiul este tăiat după regula generală - la un centimetru deasupra unei perechi de muguri, tăiatul este tratat cu lac de grădină.
 8. 8. Tăierea se face la sfârșitul iernii - primăvara devreme. Iarna, femeia grasă are o perioadă de odihnă.
 9. 9. Într-o plantă cu tulpină slabă, îndepărtați lăstarii mici pentru a o consolida.
 10. 10. Pentru a crește un „copac de bani” înalt, acesta trebuie transplantat într-un ghiveci adânc.
 11. 11. Secțiunile, în special pe ramurile groase, trebuie dezinfectate.

Figura 3

Lăstarii tineri verzi sunt îndepărtați cu ușurință prin rupere sau răsucire și nu necesită pruner. Uneori, după ciupirea vârfurilor lăstarilor, nu se ramifică, ci eliberează o frunză. În acest caz, trebuie să le strângeți din nou..

Tăiați dracaena pentru ramificare acasă

Cum se taie o Crassula veche?

Plantele vechi care nu au fost tăiate și ciupite au ramuri lungi care se pot rupe de la propria greutate. Tufele devin prea groase și necesită o bandă pentru a o susține. Pentru astfel de femei grase, este necesară o tăiere cardinală:

 1. 1. Alege cel mai puternic trunchi, care va fi cel central.
 2. 2. Îndepărtați lăstarii slabi din partea inferioară a trunchiului.
 3. 3. Tăiați ramurile groase lungi, lăsând 1-2 muguri viabili. Tăierea este efectuată la o distanță de aproximativ 1 cm deasupra rinichiului. Aceste „cânepă” se vor usca ulterior și vor dispărea de la sine. Dacă tăiați o ramură prea aproape de mugur, atunci nu se va trezi și nu va da o nouă tragere și pleacă. Ramurile erecte, care vor forma o formă asemănătoare copacului, se scurtează mai puțin. Dacă există îndoieli cu privire la locul tăierii, atunci mai întâi puteți face o mică tăiere, vedeți cum vor crește mugurii și tăiați din nou „arborele de bani”.
 4. 4. Îndepărtați lăstarii mici, îngroșând coroana și frunzele mari.
 5. 5. Prindeți punctul de creștere al ramurilor rămase cu cel puțin un internode. Dacă nu faceți acest lucru, atunci lăstarii nu ciupiti se vor dezvolta mai intens, în detrimentul trezirii și creșterii mugurilor „inactivi” ai plantei.
 6. 6. Se întâmplă adesea ca trunchiul unei vechi Crassula să se înclină în timpul creșterii sale. Apoi, direcția acesteia este corectată cu o legătura către un suport într-un vas și încearcă să taie acele ramuri care contribuie la înclinarea plantei într-o parte..
 7. 7. Feliile scurse de pe ramurile groase se macină cu o cârpă moale uscată. Toate secțiunile sunt dezinfectate - tratate cu lac de grădină sau balsam.
 8. 8. Produceți udarea abundentă a solului.

Cu tăierea profundă, tulpinile groase sunt mai ușor de tăiat cu foarfecele de tăiere. Părțile greu accesibile ale plantei pot fi tăiate cu un cuțit ascuțit. Dacă mai multe crassule sunt tăiate simultan, atunci este necesar să dezinfectați instrumentul de tăiere pentru a preveni răspândirea bolilor.

Prinderea și tăierea frunzelor mari vechi stimulează ramificarea lăstarilor. În primul rând, acele lăstari care se răspândesc și sunt orientate în jos sunt supuse eliminării, deoarece slăbesc rezistența plantei. La tăiere, trebuie să lăsați câteva frunze, astfel încât o ramură mare să primească hrana prin fotosinteză, altfel se va usca.

Tăierea profundă se face înainte de activarea creșterii plantelor (în februarie-martie sau vară). Iarna, este nedorit să se facă acest lucru, deoarece secțiunile de pe lăstarii groși se pot putrezi. După procedură, nu este recomandat să transplantăm Crassula imediat, deoarece aceasta este un stres suplimentar pentru ea. După 2-3 săptămâni, vor crește noi frunze din mugurii „adormiți”. Dacă lăstarii tineri s-au format pe partea inferioară a plantei, atunci pot fi lăsați un timp, deoarece contribuie la îngroșarea trunchiului. Ulterior, aceste ramuri sunt tăiate și pentru a obține coroana unei crassule sub formă de copac..

După o tăiere radicală, planta trebuie păstrată în condițiile sale obișnuite, astfel încât să se poată reface. Dacă Crassula a crescut anterior în umbră parțială, atunci ghiveciul este plasat și în umbră parțială. O plantă obișnuită anterior cu razele luminoase ale soarelui poate fi așezată în vechea sa locație.

Dacă este necesar să schimbați în mare măsură coroana unui copac, atunci este imposibil să eliminați toate ramurile la un moment dat, deoarece cu un sistem rădăcină slab și lipsa fotosintezei, „copacul cu bani” va muri. Este mai bine să repetați tunderea mai târziu de două sau trei ori după ce planta are un pic depășit cu lăstari tineri, frunze și câștigă forță. La redimensionare, se ține cont și de direcția de creștere a noilor sucursale. Ei ar trebui să se indrepte spre uzină și să nu concureze cu alte ramuri. Dacă este necesar, lăstarii care au crescut în interiorul coroanei sunt îndepărtați.

Decorarea pomilor de bani Bonsai

Coroana bonsaiului în stil bonsai este formată de-a lungul mai multor ani. Literal, „bonsai” se traduce prin „crescut într-o tavă”, dar un copac miniatură nu se poate cultiva într-un vas mic. Nutriția slabă și udarea rară nu contribuie la creșterea și îngroșarea tulpinii. Este necesar să transplantați Crassula în fiecare an. Bonsaiul poate fi obținut din bonsai copac.

Trunchiul gros de Crassula se formează la creșterea lăstarilor lungi. Floarea este lăsată în mod deliberat să crească mai multe ramuri lungi timp de 2-3 ani, datorită cărora trunchiul central devine mai lat, apoi sunt complet tăiate. Tăierea în formă de cânepă depășește treptat și devine invizibilă. Dacă este necesar, trebuie să creați un suport pentru o fotografie lungă, pentru a nu se rupe. Dacă te uiți atent la femeia grasă bătrână, poți observa multe cicatrici pe trunchiul ei, ceea ce indică numeroase tăieri de lăstari. Această tehnică de creștere a bonsaiului vă permite să obțineți o femeie grasă sub forma unui copac vechi ghemuit în 8-10 ani. Înălțimea sa nu poate diferi de o femeie grasă de 3 ani, dar grosimea trunchiului este de 7-10 ori mai mare. După aceea, planta poate fi transplantată într-un bol cu ​​bonsai..


Opinii: 123