» » Scoatem gutui: când și cum se păstrează recolta

Scoatem gutui: când și cum se păstrează recolta

Anul acesta au vrut să pună fructele pentru păstrare și pentru aceasta le-au păstrat pe copac până la ultimul moment. Drept urmare, gerul a lovit noaptea și majoritatea fructelor au înghețat. Spune-mi când este mai bine să recoltezi gutui pentru a evita o astfel de situație?

gutuieAtitudinea față de gutui în rândul grădinarilor este ambiguă: unii le place nota de tartă și amărăciunea, alții preferă să folosească fructele doar sub formă prelucrată, de exemplu, pentru gem. Cu toate acestea, toată lumea este convinsă că gutuiul este foarte util pentru organism și este cu adevărat gustos în felul său. Fructele sale „shaggy” de culoare galbenă strălucitoare au o aromă de încântare incredibilă și o mulțime de proprietăți utile. Cele mai multe dintre ele se găsesc în fructele bine coapte, de aceea întrebarea de când se recoltează gutui pentru a obține fructe coapte este foarte relevantă pentru locuitorii de vară.

Citiți și articolul: gem de gutui - o reteta simpla!

Vremea recolteigutui într-un coș

gutuie - una dintre culturile de fructe care se coacă mai târziu decât toată lumea, prin urmare, fructele sale sunt eliminate ca ultimele. Unele soiuri timpurii coacă în septembrie, în timp ce altele sunt pregătite pentru recoltare aproape toamna târziu, până la începutul lunii noiembrie.

Dar, în cele mai multe cazuri, grădinarul depinde în continuare de capriciile naturii: uneori înghețurile timpurii sunt forțate să îndepărteze gutuiul necorespunzător, deoarece este important să scoateți cultura din crengi înainte să înghețe și să își piardă gustul și proprietățile de păstrare. Cu toate acestea, este în regulă ca fructele să fie culese într-o stare semi-coaptă, nu, pentru că au capacitatea de a „ajunge”, adică să se coacă, în interior.

Dacă toamna caldă permite, este mai bine să păstrați gutuiul pe copac până la ultima - în acest fel va fi mai delicios. Dar dacă fructele s-au îngălbenit complet și au început să se sfărâme, acest copac semnalează că recolta este deja complet coaptă și este timpul să o recoltați..

Unde și cum se păstrează fructele?gutui într-o cutie

Pentru depozitare se folosesc soiuri târzii de gutui - ei sunt cei care cel mai adesea nu au timp să se coacă complet pe ramuri înainte de îngheț. Astfel de fructe sunt smulse, indiferent de prezența petelor verzi pe ele, ceea ce indică faptul că gutuiul nu este încă copt. Nu se mănâncă imediat (foarte acru și acru), ci se lasă să se coacă în 20-30 de zile. În acest timp:

  • punctele verzi dispar;
  • fructele devin o frumoasă culoare galbenă;
  • astringența lasă gustul.

Gutuile sunt păstrate suficient de bine și timp îndelungat. Pentru aceasta, fructele sunt puse în cutii, turnate rumeguş și scoase în pivniță. Le puteți pune într-un recipient cu mere, dar nu pere - cu acesta din urmă, gutuiul se va coace mai repede.

Cu cât temperatura camerei este mai scăzută (dar nu valorile minus) și nivelul de umiditate, cu atât este mai mult timp depozitat gutuiul..

Stocurile mici pot fi stivuite pe raftul de jos din frigider prin rebobinarea fiecărui fruct cu hârtie.

Video despre recoltarea fructelor de gutui


Opinii: 134