» » Câteva caracteristici ale plantării și îngrijirii gutuiului în grădină

Câteva caracteristici ale plantării și îngrijirii gutuiului în grădină

gutui în grădina din țarăGutuile iubitoare de căldură, care ne-au venit din nu foarte îndepărtate, dar extrem de diferite de climatul nostru, Caucazul, nu cresc în fiecare grădină. Pentru ca cultura să se înrădăcineze cu succes și chiar să dea roade, are nevoie nu numai de condiții speciale, ci și de îngrijire competentă. Cu toate acestea, această lucrare este destul de justificată, deoarece, în consecință, crește un copac cu care culturile de grădină cu care suntem obișnuiți să nu putem compara.

De ce? Este foarte simplu: copacul are o dimensiune compactă, cu o creștere „convenabilă” de la 3 la 5 m pentru întreținere, cu o coroană de răspândire densă, sub formă de emisferă. În plus, gutuiul înflorește foarte frumos: inflorescențele mari de culoare alb-roz sunt dens împletite cu ramuri, în plus, înfloresc la mijlocul lunii mai, când toată lumea a uitat de mult de înghețurile de întoarcere, ceea ce înseamnă că fructificarea este garantată. Ei bine, și un bonus suplimentar - fructele în sine, mari, rotunde, cu gust galben bogat, dulce și acru, cu o notă de tartă piquantă.

Este posibil să se stabilească dacă gutuiul va „trăi” pe complot fără niciun dispozitiv prin intermediul observației obișnuite: dacă piersica și caisul se vor simți bine în grădina ta, atunci gutuiul va fi confortabil acolo, deoarece are aproximativ aceeași termofilicitate ca și aceste plante..

Caracteristici de aterizare

răsaduri de gutuiSistem radicular gutuie în general, este superficial și nu se scufunde la o adâncime mai mare de 1 m. Cultura în sine este necesară pentru căldură, dar în același timp are o rezistență mare la secetă și este capabilă să reziste inundațiilor pe termen scurt. Astfel de caracteristici fac posibilă cultivarea gutuiului chiar și în zonele cu o locație ridicată a apelor subterane..

Cultura nu este solicitantă pe sol și poate să se înrădăcineze aproape peste tot. Dar pentru ca fructele să fie mari, este mai bine să aveți grijă de hrănire în avans, adăugând îngrășăminte chiar și în timpul plantării și hrănindu-le periodic în viitor.

Gutuile încep să dea roade repede: o răsaduri altoită dă prima recoltă în al treilea an.

Înainte de plantare, răsadul trebuie înmuiat într-o soluție stimulantă de creștere. Pregătiți în prealabil gaura de plantare, alegând un loc însorit și adăugând un amestec fertil. Când plantați mai multe exemplare, lăsați cel puțin 5 m între ele.

Caracteristici de îngrijire

grijă de gutuiDupă cum am menționat deja, fructarea gutuiului depinde de îngrijirea corespunzătoare. O atenție deosebită trebuie acordată următoarelor puncte:

  1. Udarea. În ciuda rezistenței sale la secetă, gutuiul este exigent pentru udare. Este mai bine să-l udăm rar, dar în porțiuni mari, astfel încât năpârlitul de pământ să se ude peste tot. Cu cât este mai mare răsadul (copacul), cu atât are nevoie de apă. În timpul sezonului, copacul trebuie „udat” de cel puțin 6 ori.
  2. Protecția barilelor împotriva spargerilor de îngheț. Spre deosebire de majoritatea culturilor, gutuiul are o scoarță întunecată, ceea ce o face cea mai vulnerabilă la razele aprinse ale soarelui la începutul primăverii, când pământul încă nu s-a dezghețat. Pentru a preveni deteriorarea, trebuie să înfășurați ramurile scheletului cu bandaje de agrofibră sau să le spălați.

Puteți forma un gutui cu un tufiș, dar cel mai adesea este cultivat ca un copac standard, tăind și modelând regulat primii 5 ani de viață. În viitor, copacul nu are nevoie de forfecare, doar rămâne tăierea sanitară.


Opinii: 130