» » Quince: plantare și îngrijire în câmp deschis

Quince: plantare și îngrijire în câmp deschis

Gutuina obișnuită (în imagine) este o plantă cu fructe comestibile mari, crește în regiunile sudice. Prin eforturile crescătorilor, soiurile cu rezistență crescută de iarnă au fost crescute, ele dau roade bine pe banda de mijloc.

Gutuie obișnuită

O rudă îndepărtată a gutuiului comun, henomelelor sau gutuiului japonez este cultivată cu succes în statele baltice și în regiunea Leningrad. Un arbust ornamental fără pretenții este tors cu mici fructe parfumate. În fotografie - gutui japonez.

camelie

Rădăcinile plantei sunt situate în stratul de suprafață la o adâncime de 70 cm, dar cresc destul de departe în lățime, până la 2 metri. Gutuile pot fi plantate lângă meri și pere, dar la o distanță de 5 metri.

Un copac adult nu tolerează un transplant, plantăm o răsaduri imediat într-un loc permanent. Pentru fructificarea abundentă, se recomandă plantarea pe site a mai multor soiuri de gutui.

Gutuile cresc bine pe solul sod, solul negru, solul argilos și loam. Dacă solul este nisipos, este imperativ să puneți un strat de lut pe fundul groapei de plantare.

Gutuile pot fi plantate cu un nivel ridicat de ape subterane, planta este capabilă să reziste stagnării prelungite a apei fără consecințe negative. Săpăm găuri de plantare superficiale, 40 cm - dimensiunea lor este de 60 x 60 cm. Lăsați cel puțin 4 metri între plante.

Adăugați îngrășăminte în sol pentru plantare:

 • cenușă - 50 g;
 • superfosfat - 150 g.

Umplem gaura cu amestecul de sol cu ​​câteva zile înainte de plantare și turnăm o găleată de apă în ea. Etapele de plantare:

 1. Îndepărtarea unor pământ din groapă.
 2. Punem răsadul în gaură, asigurându-ne că gulerul rădăcinii este la nivelul solului.
 3. Răspândim rădăcinile pe orizontală și le umplem cu sol.
 4. Formăm un cilindru de pământ de 5 - 7 cm înălțime de-a lungul perimetrului coroanei pentru a reține apa.
 5. Turnați 3 - 4 găleți de apă în cercul trunchiului.
 6. Mulăm zona de plantare cu turbă, rumeguș putred sau frunze uscate. Pentru plantarea de primăvară, grosimea stratului este de 5 cm, pentru plantarea toamnei - 10 cm.
 7. Dacă rădăcinile răsadului au fost deteriorate, lăstarii lui pot fi scurtați cu 1/3 din lungime și jumătate din frunze pot fi îndepărtate. Aceste măsuri vor ajuta sistemul de rădăcină al plantelor să se recupereze mai devreme..

Puteți planta o răsad în primăvară și toamnă. Cea mai bună opțiune este o plantare de primăvară. Peste vară, planta va deveni mai puternică și va îndura bine iernarea. Plantăm o răsad în grădină numai după ce a trecut amenințarea înghețurilor de întoarcere.

Cresterea si ingrijirea

Quince-ul este o plantă fără pretenții. Pentru a obține o recoltă bună, este suficient să efectuați măsuri agronomice simple în timp util. Propagat de semințe de gutui, butași și procese bazale.

Reproducerea butasilor de gutui (video):

Udarea

O plantă adultă va suporta calm seceta, răsadurile tinere trebuie udate regulat. În perioada de creștere, un gutui adult este udat de 3 ori:

 • înainte de înflorire;
 • în iunie, pentru o dezvoltare mai bună a copacilor;
 • la sfârșitul verii, pentru o mai bună fructificare.

Un copac va avea nevoie de cel puțin 40 de găleți de apă pentru a uda corect cercul trunchiului. Înainte de udare, slăbim solul la o adâncime de 10 cm, după care mulăm cu un strat gros de iarbă tăiată (până la 25 cm) pentru retenția de umiditate.

Top dressing

Quince-ul răspunde bine la hrănire. Aplicăm îngrășăminte după udare pentru a nu arde rădăcinile.

 • În primăvară, la dezlănțuire, introducem îngrășăminte cu azot în cercul trunchiului - 30 g la 1 mp. m.
 • Vara, planta poate fi hrănită cu îngrășăminte organice, infuzie de apă de gunoi de grajd sau suspensie.
 • Toamna, ne hrănim cu îngrășăminte de potasiu și fosfor, adăugăm 20 g la 1 mp. și săpați solul până la adâncimea de 10 cm.

Controlul dăunătorilor și al bolilor

Gutuile au o imunitate puternică, dar pulverizarea preventivă nu va strica. Efectuăm tratamentul cu preparate de cupru de 2 ori în timpul sezonului de creștere, puteți utiliza Bordeaux lichid (soluție 3%):

 • la începutul primăverii înainte de pauză de muguri;
 • toamna, după recoltare.

În lupta împotriva dăunătorilor, folosim droguri tradiționale - Karbofos, Iskra, Fitoverm și altele. Oprim tratamentul cu insecticide cu o lună înainte de recoltarea fructelor. Excepție fac biopreparate precum Fitoverma, care pot fi consumate cu o săptămână înainte de recoltare.

Tunderea

Gutuile sunt tăiate sanitar și formativ pentru a maximiza randamentul și modelarea plantei. Toamna, nu se retrage mult timp, păstrând frunzele pe crengi. De aceea, în această perioadă, este indicat să ne limităm la tăierea sanitară. Vara, lăstarii cu creștere rapidă sunt ciupite. Este mai bine să pruneți gutui la începutul primăverii, până când se trezesc mugurii.

 • Am tăiat toate lăstarii deteriorați și înghețați.
 • Scurtați creșterea de anul trecut cu 1/3 (ramuri până la 50 cm) și 1/2 lăstari mai lungi.
 • Topuri de tăiere (ramuri în creștere verticală).
 • Tăiați ramurile îngroșând coroana.

Cum să tăiați gutui (video):

Tăierea formativă ar trebui să fie făcută timp de 5 ani, apoi vă puteți limita numai la tăierea sanitară. La creșterea gutuiului sub formă de copac, nivelul inferior al ramurilor ar trebui să fie situat la o înălțime de 50 cm de gâtul de scoarță sau locul de altoire. Pentru creștere sub formă de tufiș, o răsaduri anuale se scurtează la o înălțime de 40 - 50 cm și se ramifică ramuri scheletice 4 - 5 în unghiuri diferite.

Recoltarea fructelor

Fructele se coacă mult timp. Sunt îndepărtate numai atunci când se îngălbenesc și devin parfumate. În funcție de soi, puteți recolta în septembrie - octombrie. În fotografie - fructe de gutui.

Fructe comune de gutui

Pregătirea pentru iarnă

Înainte de apariția vremii reci, trebuie să se efectueze irigarea cu umiditate, folosind cel puțin 40 de găleți de apă. Sistemul de rădăcină de gutui este aproape de suprafața solului, de aceea există o amenințare că poate fi deteriorată de îngheț.

 • Toamna, mulăm zona rădăcinii cu un strat de gunoi de grajd.
 • Acoperim locul inoculării și secțiunea rădăcinii a trunchiului cu ramuri de molid..
 • Acoperiți răsaduri tinere cu ramuri de molid.

În locurile cu ierni severe, gutuiul este învelit în material nețesut (firbond, lutrasil) și legat cu ramuri de molid.

Creșterea gutuilor japoneze

Primele flori ale acestei plante rezistente la îngheț și nepretențioase apar în mai - iunie. Fructele Chaenomeles au dimensiuni mici, foarte acri și aromate - se coacă în august - septembrie. În fotografie - chaenomeles înflorit.

Înflorit gutuie japoneză

Acest arbust subdimensionat este plantat într-un loc însorit, protejat de vânt. Chaenomeles tolerează calm seceta, dar nu tolerează apariția apei. Gutuile japoneze cresc bine într-un sol ușor acid. Dacă solul este puternic, argilos, gutuie ornamentală este cel mai bine plantat pe un deal.

Pentru iarnă, planta nu trebuie izolată, dar este mai bine să îndoiți ramurile la pământ. Dacă este zăpadă mică, ramurile se pot îngheța și vor trebui să se recupereze mult timp..

Puteți planta o plantă primăvara, până se trezesc mugurii, iar toamna, cu o lună înainte de îngheț. Răsadurile sunt așezate la o distanță de 1 m, gulerul rădăcinii nu este îngropat. Dacă intenționați să formați un gard viu dintr-un gutui decorativ, lăsați 50 cm între plante.

Planta este hrănită în perioada de înflorire. Puteți utiliza îngrășăminte minerale complexe și organice, excremente de păsări și gunoi de grajd.

Planta este tăiată după recoltare înainte de primul îngheț. În primăvară, tăiați toate ramurile afectate de îngheț.

Gutuile japoneze au imunitate puternică. Practic nu se îmbolnăvește, dăunătorii nu sunt atrași de frunzele ei dense din piele.

Gutuile obișnuite poartă fructe gustoase și sănătoase. Este adesea folosit ca portaltoi de pere. Chaenomeles este un arbust ornamental, înflorește devreme, florile sale frumoase împodobesc grădina la începutul primăverii. Fructele aromate din gutui japonez pot fi folosite pentru a face vin original.


Opinii: 96