» » Două moduri populare de a propaga gutui: butași și lăstari tineri

Două moduri populare de a propaga gutui: butași și lăstari tineri

reproducerea gutuiuluiNu toată lumea îi place fructele dulci și acre din gutui, dar cei care au apreciat gustul și aroma visează să crească această cultură în grădina lor și nu se limitează la un singur copac. Cea mai frecventă metodă de propagare a gutuiului este grefarea, precum și înrădăcinarea creșterii tinere. Cum se face corect, vom vorbi despre asta astăzi.

Propagarea gutuiului prin butași

reproducerea gutuiuluiButașii de gutui încep la sfârșitul verii, în august. În primul rând, trebuie să pregătiți butași:

  1. Într-un copac bun, sănătos și roditor, tăiați butașii din ramurile tinere inferioare.
  2. Tăiați butașii corect, făcând tăierea inferioară sub rinichi, iar cea superioară deasupra rinichiului, făcând un pas înapoi.
  3. Eliberați gambe din frunze.

Fiecare tulpină trebuie să aibă cel puțin trei muguri vii.

Tăiați rădăcini rădăcinile plantându-le într-un loc pregătit anterior, cu sol liber și fertil. Acest lucru este ușor de făcut - trebuie doar să lipiți ramurile, așezându-le vertical sau sub o ușoară pantă, lăsând de asemenea o distanță de 10-15 cm între ele.

Mugurii superiori, care au rămas peste nivelul solului, ar trebui să fie preferabil ușor mulat, presărat cu pământ.

Unii grădinari lasă pur și simplu butașii în sol în aer liber, dar acest lucru reduce semnificativ șansele lor de înrădăcinare și cea mai mare parte a materialului de plantare se usucă fără a avea timp să crească rădăcini. Pentru ca înrădăcinarea să aibă succes, butașii de gutui trebuie protejați de temperaturile extreme și pentru prima dată creează condiții de seră pentru ele. În acest scop, pe ambele părți, suporturile sunt instalate sub forma unei mici înălțimi și o peliculă este aruncată peste ea. Marginile sunt acoperite cu pământ, astfel încât filmul să nu fie suflat de vânt.

După aproximativ 2-3 săptămâni, vor apărea primele rădăcini, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să se scoată butașii, dar filmul nu mai este necesar. Un transplant într-un loc permanent se realizează toamna, până la acel moment butașii vor fi format un sistem de rădăcină propriu.

Reproducerea lăstarilor tineri de gutui

creştereGutuile aparțin acelor culturi care în sine spun grădinarilor cum să-și scoată urmașii din ele. De-a lungul vieții sale, copacul formează multă creștere tânără, care este de obicei tăiată astfel încât să nu strice aspectul coroanei și să nu atragă seva. Totuși, acesta este un material excelent pentru obținerea de noi copii..

Un lăstar tânăr crește în partea de jos a trunchiului în apropierea solului însuși și își construiește imediat propriile rădăcini, reprezentând un răsad în miniatură gata. Nu este dificil să o separați de planta mamă prin tăierea cu un cuțit ascuțit, împreună cu o bucată de scoarță în care creanga a crescut.

Pentru stimularea și accelerarea formării lobilor (ramuri laterale), rădăcina centrală lungă este scurtată ușor.

Planta separată este plantată în sol într-un loc umbrit, îndepărtând toate frunzele, astfel încât să nu piardă umiditatea atât de repede.


Opinii: 104