» » Formarea coroanei de măr: scheme de bază și reguli importante

Formarea coroanei de măr: scheme de bază și reguli importante

Buna! Aș dori să știu cât mai multe despre formarea coroanei de măr. Este într-adevăr necesar să tăiem și să ghidăm sucursalele? Cum să formați coroana corectă a unui măr și să evitați greșelile? Și când este mai bine să faci?

Formarea coroanei este o etapă obligatorie în cultivarea unui pom fructifer, care vă permite să creați o anumită formă și volum. Procesul necesită o abordare competentă. În caz contrar, puteți face rău. Cum să formezi o coroană de măr? Această întrebare îi îngrijorează pe mulți grădinari, pentru că are multe nuanțe. În acest articol vom încerca să vă spun totul despre tăierea formativă: pentru ce este, când și cum trebuie făcută, vom considera cele mai frecvente greșeli.

  • frunzișul dens provoacă diverse boli. Ca urmare, aspectul merelor devine departe de a fi ideal, iar acest lucru se reflectă și în gust;
  • îngroșarea coroanei crește riscul ruperii ramurilor și apariția rănilor care nu se vindecă, care pot provoca moartea copacului;
  • dacă nu aveți grijă de măr, în curând fructele vor deveni mici și fără gust. Motivul este că zahărul obținut în timpul fotosintezei va fi cheltuit incorect - nu pentru mere, ci pentru creșterea ramurilor și frunzelor;
  • „pălăria” prea groasă afectează pătrunderea luminii solare în grosimea frunzelor, ceea ce încetinește procesul de maturare și afectează negativ calitatea fructului;
  • tăierea corectă vă permite să formați un cadru de încredere, care va ajuta copacul să sprijine greutatea culturii;
  • Forma convenabilă face mai ușoară culegerea fructelor - dintr-un măr supraîncărcat, recoltarea devine o problemă care necesită eforturi considerabile.

După cum puteți vedea, există suficiente motive pentru a stăpâni perfect arta formării coroanei. Cu greu merită să renunți la oportunitatea de a îmbunătăți sănătatea culturilor de fructe, de a crește randamentele și de a îmbunătăți gustul merelor..

Când se începe formarea?

Ei încep să taie ramurile la un an după plantarea mărului. Sistemul de rădăcini al puieților tineri este slab dezvoltat și nu este capabil să asigure o nutriție adecvată coroanei. Prin urmare, lăstarii se scurtează cu o treime. Ramurile de vigoare sunt candidații primari pentru tăiere. Cele inferioare au tăiat destul de mult.

Formarea coroanei se realizează anual, scurtând lăstarii cu un sfert din lungimea creșterii. Este mai bine să tăiați ramuri primăvara, înainte de începerea fluxului de seva. De obicei - în martie-aprilie.

Unul dintre punctele cheie este identificarea celor mai puternice ramuri rămase de anul trecut. Nu le puteți tăia - copacul nu va rezista acoperirii de zăpadă, nici greutatea propriei coroane, nici greutatea recoltelor.

Se practică și tăierea de toamnă. Acest lucru nu afectează cantitatea de recoltă. Mai mult, pregătește pomul pentru iarnă, eliberându-l de sarcini inutile. Uneori, lăstarii se taie vara. O condiție prealabilă este apariția unui număr mare de procese noi. Tăierea de vară are mulți adversari care cred că procedura poate afecta negativ calitatea fructelor. Pentru a evita consecințele neplăcute, se recomandă să eliminați doar ramurile care concurează cu ghidul și ramurile care cresc de-a lungul scheletului.

În orice moment se realizează formarea coroanei și indiferent de metoda aleasă, este important să se mențină un echilibru între lăstarii noi și cei vechi. Conductorul central trebuie să fie întotdeauna mai înalt, mai puternic și mai puternic. Când lăstarii cresc la nivelul ei, acestea sunt scurtate.

Scheme de formare

Există mai multe moduri de a forma coroana unui măr. Să aflăm despre caracteristicile și beneficiile celor mai populare scheme.

Etajate-descărcat

Este considerată cea mai simplă metodă de tăiere care are o mulțime de avantaje. Silueta copacului rămâne naturală, lăstarii iau o formă cu niveluri. Cu toate acestea, o astfel de formație este posibilă dacă distanța dintre meri depășește 3 metri..

Încep munca după ce zăpada s-a topit. Măsurați 50 cm de sol și marcați răsadul. Încă o marcă este făcută deasupra tulpinii pentru ramurile scheletice ale primului "etaj" la o înălțime de 30 cm. Tot ce este mai mare trebuie tăiat. Anul următor, procesele care apar sunt eliminate pe tulpină. O ramură este lăsată pe primul nivel. Al doilea nivel trebuie situat la 15 cm deasupra acestei ramuri - aici puteți deja lăsa două lăstari. În acest caz, unul privește într-o direcție, iar două în sens invers. Ramurile sunt tăiate aproximativ la fel - astfel încât acestea vor crește uniform.

Nu lăsați lăstari noi în locul tăierii conductorului central - asigurați-vă că le îndepărtați.

În al treilea an, cele mai puternice sunt selectate dintre ramurile situate la 50 cm deasupra primului nivel pentru construcția ulterioară a scheletului. Dacă există lăstari mari și mai mari, atunci sunt așezate deoparte, aderând la un interval de 15 cm. Ramurile principale sunt tăiate, cele concurente sunt îndepărtate. Anul următor, 40 cm se retrag din stratul proaspăt și ramura este așezată din nou. După aceea, procesul de formare a unei coroane cu descărcări de niveluri poate fi considerat complet. Rămâne doar să scurtăm regulat trunchiul central, menținând înălțimea copacului la aproximativ 2,5 metri.

în formă de Cupa

Această metodă este potrivită pentru soiurile cu creștere mică. Principiul de funcționare este similar cu cel descris mai sus, dar există încă mici discrepanțe. Trei lăstari ale primului nivel sunt vizați în direcții diferite, astfel încât să se obțină un unghi de 120 de grade între ele. Pentru a forma ramuri împerecheate, fiecare ramură care se extinde de la conductor este tăiată cu 40 cm.

Conductorul central este tăiat deasupra ramurii principale. O puteți face imediat sau o puteți face în 2-3 ani, când scheletul câștigă forță. Acum ar trebui să vă asigurați că mijlocul coroanei să nu depășească. Acest lucru necesită tăierea la timp a proceselor care se extind în adâncimi. Ramurile mici pot fi lăsate - pot fi recoltate.

Paleta verticală

Dacă copacii cresc lângă gard, atunci această metodă va fi optimă. Crearea unei astfel de coroane durează aproximativ 4 ani. Procesele scheletice ar trebui să formeze un „capac” plat și să fie localizate pe același plan. La fiecare nivel, lăsați 2 lăstari la ghid. Este important să mențineți o distanță de 80 cm între niveluri. Oferiți ramurilor noi o poziție înclinată.

Cu o abatere puternică a ramurilor principale, acestea sunt trase cu grijă. Cu o astfel de schemă de modelare, lățimea coroanei va fi de cel puțin 2 metri, în timp ce înălțimea poate fi reglată în voie prin tăierea anuală a conductorului și a lăstarilor..

Fusiform

O opțiune excelentă pentru grădinarii începători. Se cere tăierea conductorului principal „la rinichi”. Lăstarii semi-scheletici sunt scurtați la un nivel care credeți că este ideal. Formarea unei coroane sub formă de fus durează 3 ani. Totul începe cu răsaduri fără ramă vechi de un an, care nu sunt tăiate nici o treime. Primul nivel este format din ramurile din partea mijlocie prin îndoirea lor.

Anul următor, ghidul și toate lăstarii sunt tăiați - se obține un nou nivel. Când coroana atinge o înălțime de 2,5 metri (după aproximativ 3 ani), conductorul este tăiat deasupra ramurii orizontale (oricare). Dacă lăstarii orizontali se formează rapid, atunci conductorul central nu poate fi îndepărtat. Dacă atinge o lungime mai mare de 70 cm, atunci este mai bine să scapi de ea - atunci ramurile semischeletice vor apărea uniform.

Târâtor

Metoda este bună pentru soiurile subdimensionate. Deși, în linii mari, poziția solului poate fi dată oricărui pom. Pentru plantare este selectată o mică răsaduri proaspete cu tulpină flexibilă. Decupați partea superioară de 15 cm, apoi pliați-o în jos și blocați-o în acea poziție. Mai departe (în iunie) formează ramurile scheletice ale primului nivel din procesele laterale. Anul următor, se întreprinde o tunsoare diferențiată, adică. creșterea slabă este complet eliminată, restul este ușor scurtat.

În acest caz, fiecare ramură este conductorul central pe care va crește tânăra creștere. Ar trebui să fie mai scurt decât conductorul.

Ramurile celui de-al doilea nivel sunt, de asemenea, formate în al doilea an. Fiecare (cu condiția să fie suficient de puternic) este ciupit și îndoit în jos. Acțiunile ulterioare sunt de a îndepărta lăstarii direcționați în sus.

stufos

Această formă este bună dacă site-ul nu este foarte mare și trebuie să așezați mulți copaci într-o zonă mică și să vă protejați de neplăceri în procesul de îngrijire. Plantele cu o coroană stufoasă sunt compacte. Tăierea începe la un an de la plantare. Luați imediat 6 lăstari scheletici la o distanță de 15 cm.

Lăstarii rămân doar pe ramurile scheletice. Se taie cu o treime. În acest caz, ramurile inferioare ar trebui să fie mai lungi decât cele superioare. Urmăriți ghidul. După obținerea stabilității, acesta este tăiat peste ultima ramură laterală. Această metodă este potrivită pentru soiurile viguroase care dau o bună creștere a masei verzi..

Whorled-niveluri

Pentru a forma o astfel de coroană, va trebui să lăsați 5 ramuri formate din muguri adiacenți pe nivelul inferior. Pe cel de-al doilea "etaj" sunt lăsate 2 ramuri, situate prin mugur. Distanța dintre primul și al doilea nivel este de 60 cm. Alte niveluri nu se formează.

Conducătorului i se oferă o libertate deplină în dezvoltare - nu este oprit. În timp, se va separa de la sine și se va transforma într-o ramură laterală.

Ulterior, este necesară formarea a 12 lăstari și menținerea unui astfel de număr. Cu toate acestea, mulți grădinari reduc această cifră la 9, argumentând că aglomerația ridicată afectează stabilitatea lăstarilor..

Tăierea anti-îmbătrânire

Procedura se realizează în legătură cu meri cu viață lungă, care, dintr-un motiv sau altul, nu pot fi înlocuite.

Formarea coroanei întineritoare, realizată în conformitate cu toate regulile, vă permite să mențineți productivitatea și calitatea înaltă a fructelor. Principalul obiectiv este de a subțire lăstarii și de a „curăța” centrul.

De regulă, trunchiul este scurtat mai întâi și apoi zonele cu probleme sunt subțiri. Unghiul tăiat este de 45 de grade. Ramurile situate în unghi drept cu trunchiul sunt tăiate în mod necesar.

Tăierea întineririi se realizează la începutul primăverii, în timp ce copacul este încă „adormit”. Experții recomandă mai întâi îndepărtarea lăstarilor superiori, ceea ce îmbunătățește fluxul luminii solare și crește randamentele. Tăierea se poate face vara. La începutul lunii iunie, copacii sunt bine tăiați - lăstarii principali sunt scurtați cu ¾, zonele dense sunt subțiri. După tăiere, copacul este udat, iar trunchiul este albus pentru a proteja scoarța.

Greșeli comune

Formarea coroanei este o afacere responsabilă care necesită o abordare competentă. Va fi foarte dificil și uneori imposibil de corectat încălcările. Cele mai frecvente erori sunt:

  • mărimea coroanei crește. Motivul este tăierea și subțiarea insuficiente. Până în toamnă, răsadurile care au împlinit vârsta de un an ar trebui să aibă 4 ramuri scheletice de aproximativ 50 cm lungime.
  • dimensiunea coroanei scade. Motivul este eliminarea nu a unei competiții, ci a unei evadări conducătoare. Este important să găsiți și să ciupiți ramuri care concurează cu liderii în forță. Ulterior, acestea sunt eliminate complet.

Indiferenta absolută față de dezvoltarea arborelui este o altă problemă comună care necesită atenție imediată. Dacă nu se face nimic, „părul” mărului va deveni prea gros, iar fructele - mici și fără gust.

Este nevoie de câțiva ani pentru a forma o coroană. La început, ar trebui să căutați să obțineți o creștere puternică. Ele reprezintă punctul de plecare pentru crearea formei solicitate. Încercați să creați condiții favorabile pentru dezvoltarea plantelor - apă în mod regulat, eliminați buruienile, fertilizați.

Sfaturi video pentru pomii de tăiere de primăvară


Opinii: 57