» » Tăierea de piersici: sincronizarea corectă și cele mai bune scheme de tăiere

Tăierea de piersici: sincronizarea corectă și cele mai bune scheme de tăiere

Cum să pruneți o piersică corectPiersica este o cultură cu creștere rapidă, care începe să dea roade la câțiva ani după plantare. Cu toate acestea, copacul nu este capabil să controleze cantitatea de fructe și, dacă nu pruneți piersicul în timp util, acestea vor fi mici și își vor pierde aroma. Prin urmare, trebuie să cunoașteți toate caracteristicile, deoarece nu toată lumea are informații despre când și cum se poate tăia o piersică în toamnă sau primăvară.

Moduri de bază

Piersicile pot fi tăiate în mai multe moduri. Dintre acestea se disting următoarele:

 1. Tăierea de piersiciTăierea sanitară este o necesitate. Dacă la momentul potrivit pomul nu este tratat din crengi rele, se poate îmbolnăvi și poate muri..
 2. Formativă. După ce a format o anumită formă a coroanei, îngrijirea și recoltarea sunt facilitate, iar duritatea de iarnă crește și ea.
 3. Metoda de tăiere a reglementărilor. După formarea completă a coroanei, nu trebuie permisă îngroșarea. În caz contrar, randamentul va fi slab, iar sănătatea copacului se va catara.
 4. Anti îmbătrânire. Lemnul de fructe produce ovare, iar scheletul trebuie întinerit prin îndepărtarea lemnului vechi.

Cum să pruneți corect o piersică toamna

Reguli de tăiere a piersicii

Cel mai bine este să tăiați recolta în această perioadă., când fluxul de seva este acoperit.

Planta va tolera procedura mai ușor și va scăpa rapid de răni. Dar, dacă planta găsește brusc părți afectate, acestea trebuie îndepărtate imediat, altfel infecția se va răspândi.

În funcție de sezon, procesul are propriile nuanțe:

 1. Cum să pruneți o piersică corectPrimăvara, procedura se realizează pentru a forma forma corectă a coroanei, deoarece pe copac apar o mulțime de lăstari proaspeți. Desigur, sunt capabili să dea roade, dar sub fructe grele sunt supuse distrugerii. Perioada de formare în termeni se încadrează undeva de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii aprilie. Practic nu există dificultăți în schema de tăiere a piersicii în primăvară. Dacă piersica este cultivată într-o zonă uriașă, atunci cea mai bună formă pentru ea este cea în formă de cupă. Pentru grădinile mici sau căsuțele de vară, o coroană piramidală este potrivită. Acesta este format astfel: trebuie să lăsați patru ramuri uriașe pe primul nivel și aproximativ cinci lăstari mari pe al doilea. Toate ramurile laterale sunt tăiate cu o treime în fiecare an pentru a menține forma corectă a coroanei. În plus, primăvara, conductorul central cade sub scurtare.
 2. Tunderea piersicilor toamnaSchema pentru tăierea unei piersici în toamnă nu este atât de complicată. Scopul modelării toamnei este pregătirea corectă a pomului pentru perioada de iarnă. Tăierea corectă a piersicilor în toamnă se face după cum urmează: mai întâi, trebuie să scurtați ramurile cadrului de fructe cu stratificarea. Ele trebuie tratate cu o treime, astfel încât toate rănile de pe copac să aibă timp să dispară înainte de iarnă. În acele regiuni în care cade multă zăpadă în timpul iernii, este necesar să îndepărtați toate ramurile fragile, altfel acestea se vor rupe sub greutatea zăpezii. Pentru a preveni răspândirea infecției pe șantier, toate ramurile rămase după scurtare trebuie să fie arse.
 3. În timpul iernii, nu există frunze pe copaci, așa că mulți grădinari efectuează procedura de tăiere în această perioadă. Cu toate acestea, nu este încă recomandat să scurtăm această cultură la frig: copacul este sensibil la îngheț, există o mare probabilitate de moarte după prelucrare. Dar, dacă se observă brusc afectări sau se observă ramuri uscate, acestea trebuie eliminate imediat.
 4. Deși perioada de vară nu este foarte potrivită pentru formarea unei piersici, în anumite condiții poate fi efectuată. Perioada de la mijlocul lunii iunie până la mijlocul lunii iulie este favorabilă, deoarece în acest moment apar oase în fructe. Schema de scurtare a verii arată astfel: ramurile deteriorate sau slabe sunt eliminate, deoarece părăsesc copacul fără substanțele vitale necesare. Ramurile nefertile și cele mai multe lăstari care cresc adânc în coroană sunt, de asemenea, predispuse la îndepărtare..
Fig sau smochin, cultivarea, fructele și proprietățile sale utile

Instrumente pentru lucru

Puteți elimina ramurile cu instrumente obișnuite de grădină., care trebuie sterilizate. Lista instrumentelor de lucru:

 1. Când să prune o piersică toamna sau primăvaraPrunerul este unul dintre instrumentele principale pentru tăierea ramurilor cu grosimea de 25 mm. De asemenea, permite tăieri netede. Atunci când alegeți un pruner, trebuie să vă uitați la marginile sale, astfel încât acestea să se conecteze între ele. Cu cât lama de scule este mai lungă, cu atât mai bine.
 2. Lopperul are propriile sale caracteristici - mânerele de lungime incredibilă, care fac posibilă tăierea ramurilor prea groase ale copacului. Fără nicio dificultate, ele pot îndepărta ramuri de grosime enormă, pe care prunerul nu le poate stăpâni..
 3. Un ferăstrău de grădină care lucrează se ocupă de crengi de orice grosime.
 4. Avantajele cuțitului de grădină sunt confortul mâinii și calitatea bună a piesei de lucru din oțel. Datorită ei, cuțitul de grădină rămâne ascuțit mult timp și produce prelucrări de înaltă calitate. Acest instrument este selectat pentru confortul mâinii.
 5. Foarfecele de grădină au și propriile caracteristici - sunt capabile să îndepărteze mai multe ramuri de grosime mică simultan și la același nivel.

Scheme de scurtare

Există trei scheme principale de scurtare a coroanei: strugure, copt și columnar. Fiecare dintre ei are propriile pro și contra:

 1. Tunderea piersicii toamnaCu o metodă de formare cuplată, coroana este capabilă să ia forma unui bol: ramurile inferioare mai mari sunt distribuite într-o poziție orizontală față de sol. Partea superioară a coroanei va fi plată datorită alinierii lăstarului și curățării ramurilor dense de la mijloc. Formarea se poate face imediat după plantarea pomului. În primul rând, punctul de creștere a răsadului este ciupit, ramurile fragile sunt îndepărtate. Trebuie să rămână doar patru lăstari, care trebuie poziționate la un unghi de 50 de grade în raport cu trunchiul. În anii următori, ramurile scheletului trebuie păstrate..
 2. Modelul de struguri are de obicei un plan mare, ramurile scheletului sunt în poziție orizontală. Săgeata și nodul de înlocuire ar trebui să se formeze pe ramurile principale. Cea mai mică distanță între legăturile care pot să dea roade ar trebui să fie de 15-20 cm.
 3. Când folosiți metoda columnară, nu este nevoie să tăiați ramuri care cresc mai adânc în coroană. Este interzis să prindeți punctul de creștere. Nu trebuie să mai rămână mai mult de patru lăstari pe niveluri, acestea vor aduce o recoltă bună. Merită să scurtăm ramurile mai vechi cu 5 muguri și, de asemenea, cu o creștere incredibilă, acestea ar trebui să fie în continuare ciupite.
Descrierea arțarului tătar și a caracteristicilor cultivării sale

Schema de tăiere a piersicii în toamnă

Acum este ușor să tăiați corect piersicul în toamnă sau primăvară.

Este important să vă amintiți că tăierea piersicii este recomandată anual. Dacă totul este făcut corect, pomul îi va mulțumi grădinarului cu o recoltă excelentă..


Opinii: 110