» » Tăierea piersicii în diferite climaturi primăvara, vara și toamna

Tăierea piersicii în diferite climaturi primăvara, vara și toamna

piersic în grădină la dachaUnul dintre elementele indispensabile în îngrijirea copacilor este tăierea piersicii primăvara, vara și toamna. Arborele are nevoie de lumină maximă, dar construiește intens terenul. Drept urmare, coroana se îngroașă din cauza ramurilor fără recoltă, nu există suficientă lumină. Tăierea ajustează forma copacului și îndepărtează subterana grasă. Forțele arborelui sunt direcționate către formarea culturii.

Ceea ce a determinat alegerea formei coroanei

forma coroanei de piersicPiersicul este un copac termofil. Cu ajutorul realizărilor de reproducere, s-au obținut soiuri care au avansat în zona centrală a Rusiei și Trans-Urale. Cu toate acestea, copacul nu poate rezista înghețurilor stabile fără adăpost - ramurile îngheață, rădăcinile sunt afectate. Dacă copacul este acoperit devreme, coaja se va submina. În momentele de dezghețuri de iarnă, fluxul de seva poate începe la mijlocul iernii.

Depinde de caracteristicile climatice cum se taie piersicul corect, ce formă a coroanei să aleagă:

  1. Coroana în formă de cupă este folosită în zonele cu un climat cald și ierni blânde.
  2. Formarea unei „verigi de fructe” creează o tulpină târâtoare a două ramuri scheletice, care dau fructe alternativ. Plantarea este îngroșată, numită într-un alt mod „grădina de pajiști”, folosită în climele reci de sub adăpost.
  3. Forma tufișului reprezintă unele dintre cele mai dezvoltate lăstari de la sol, care sunt tăiate după ce au suportat. Această formă de piersic este adesea folosită în regiunea Moscovei..

Momentul tăierii piersicii în primăvară depinde de caracteristicile climatice ale regiunii. În iernile reci, când există un pericol de îngheț, prima tăiere din primăvară este transferată în perioada în care frunzele au înflorit - devine clar cât trebuie să tăiați ramurile afectate.

Sarcinile de formare a arborilor

fructe mari după tăierea corectăTăierea se face pentru a crește randamentul pomului și pentru a-și prelungi viața productivă. Elementele nutritive extrase de rădăcinile din sol sunt distribuite uniform de-a lungul trunchiului. În acest caz, ramurile fără fructe cresc mai repede, îngroșând coroana. Copacul din interior este gol, iar randamentul este minim. Dacă nu crește crenguțele tinere, fructificarea se va opri.

Tăierea se face pentru:

  • îmbunătățește iluminarea și ventilația pomului;
  • facilitează recoltarea;
  • stimulează formarea de lăstari roditori;
  • îndepărtați ramurile vechi, întinerind copacul;
  • modelează coroana.

Există mai multe tipuri de tăiere, fiecare dintre acestea fiind efectuat la un moment dat. Partea solă este formată din mai multe tipuri de creștere: ramuri generatoare de creștere și ramuri anuale de buchet. Blaturile și blaturile mixte sunt de asemenea ramuri, dar nu așteptați o recoltă de la ele.

Tăierea piersicilor în primăvară formează o tulpină cu forma dorită de la răsad, înainte de începerea fructificării și în anii următori. Pe parcursul întregului sezon de creștere, se efectuează tăierea sanitară - îndepărtarea crengilor bătute sau înghețate. Acest tip include subțierea arborelui de piersic, eliminarea ramurilor de îngrășat. Tăierea primăverii formează coroana unui copac tânăr și scurtează o parte din crenguțele fructuoase, astfel încât să se dezvolte noi lăstari. Aceasta se numește tunderea formei..

Tăierea piersicilor în primăvară este cea mai crucială perioadă pentru grădinarii începători. Este imposibil să întârziați, cu un flux puternic de seva, operația nu se face. Este necesar să formați un copac conform schemei, subțiri, dar lăsând lăstari roditori cu muguri. Desigur, ramurile verticale care cresc pe ramurile scheletice la o distanță de 1 metru față de trunchiul copacului trebuie îndepărtate pe inel. Se întâmplă, cu un nivel inferior foarte scăzut, astfel de ramuri sunt respinse prin tăierea treptată pe podul exterior. Efectul este completat prin tragerea ramurii în jos cu o funie.

Dacă ramurile vechi dau o creștere redusă, acestea sunt îndepărtate cu tăierea anti-îmbătrânire. Este important ca întinerirea să se facă pe parcursul mai multor ani, treptat. Nu puteți tăia mult lemn în același timp, copacul va muri.

Secvența formării diferitelor tipuri de coroane

Tăierea se face pe vreme uscată. Creșterea rădăcinii este eliminată în același timp.

conturarea unei coroane de piersici cu un bolSchema de tăiere a unei piersici într-un bol este tipică pentru a da o formă de răspândire, reglabilă creștere ascendentă.

La plantarea unei răsaduri, toate ramurile de pe trunchi sunt îndepărtate 50 cm de la sol. Lăsați 3-4 ramuri, care vor fi scheletice pentru nivelul inferior. Prindeți punctul de creștere de sus. În primăvara următoare, lăstarii crescuți sunt scurtați cu o treime, pe ele se formează ramuri de ordinul doi. În cel de-al treilea an, pe acest nivel, toate ramurile care cresc în profunzime sau orizontal sunt eliminate.

Pe măsură ce crește, se formează un al doilea nivel de 5 ramuri scheletice, dar partea superioară este tăiată constant pentru a limita creșterea. Dar rămâne cu 2 rinichi. Un copac format corect după 5 ani are 2 niveluri de fructe, ramuri rare și creșterea a nu mai mult de 3 metri.

tufiș cu coroana de piersicCând coroana este formată dintr-un tufiș, nu există un conductor central. Proiectarea tufișului se realizează imediat de la cele 4 ramuri inferioare, imediat după ce răsadul este așezat. Această plantare garantează o recuperare rapidă, chiar dacă o parte din lemn îngheață. Arbustul are destulă lumină, deoarece există puține ramuri. Vara, astfel de crenguțe sunt ciupite cu 30-40 cm pentru a crea un nou val de creștere a lăstarilor tineri pentru recolta anului viitor.

formarea unei coroane înfiorătoareFormarea legăturii de fructe este o formă târâtoare, crengutele sunt ușor de acoperit pentru iarnă. Piersicile sunt plantate dens - 2x0,5 m, pentru a obține cel mult 15 fructe de la fiecare copac. În primul an, piersicul este lăsat să crească și să câștige forță. Primăvara, răsadul este tăiat, lăsând 2 ramuri aproape de pământ. O ramură va da o recoltă, a doua - una de siguranță. Sunt schimbate în fiecare an.

Vara, o ramură este acoperită cu ramuri tinere de fructe, care vor da o recoltă. Pe a doua, ramurile sunt tăiate. Pe fiecare dintre ramuri sunt lăsate 2 ramuri, cele mai apropiate de trunchi, pentru a continua dezvoltarea arborelui. După recoltare, vechea ramură este tăiată. În acest timp, ramurile de înlocuire au crescut. Se dovedește un tufiș înfiorător.

Îngrijirea formativă a piersicii de vară

poda de piersic de varăVara este o perioadă în care îngrijirea săptămânală cu ciupirea, ciupirea sau îndepărtarea a 10 cm de lăstari poate reduce traumele de la tăierea în toamnă și primăvară.

Tăierea piersicilor vara este operația cea mai blândă. Numai vara este vizibil dacă pe copac există ramuri de degerături. Este necesar să le îndepărtați, lemnul nu mai este capabil să suporte curgerea de șop. Vara, se recoltează lăstari tineri care cresc în interiorul coroanei. Atunci când fructele sunt de până la 1 cm în secțiune transversală, este necesar să îndepărtați ovarele suplimentare. Se consideră corect dacă un copac adult are 80 de ramuri fructifere abundente sau 200 de infertile. Cu cât sunt mai puține fructe pe copac, cu atât vor fi mai mari și mai dulci. Tăierea de piersic de vară reglează randamentul, împiedică îngroșarea copacilor.

Tăierea copacilor de toamnă

tăierea piersicii de toamnăDupă recoltare piersică începe să te pregătești pentru odihnă. Până în noiembrie, copacul scade treptat fluxul de seva. După recoltare, este necesar să îndepărtați ramurile rupte, scurtând o parte a ramurilor de fructificare. În acest moment, mișcarea de seva este mai mică, rănile nu se udă, iar copacul nu primește stres sever..

Tunderea piersicii în toamnă are loc în perioada septembrie - 15 octombrie. Nu merită strâns, fiecare tăietură slăbește copacul. Trebuie să intre puternic iarna.

Doar îngrijirea piersicii pe parcursul întregului sezon de creștere formează coroana corectă cu cel mai puțin stres. Fiecare tundere este o operație chirurgicală asociată cu introducerea bolilor într-o rană deschisă..

Un nou mod de a prune piersicile vara - video


Opinii: 199