» » Randamentul din grădina ta depinde, de asemenea, de poda fructelor

Randamentul din grădina ta depinde, de asemenea, de poda fructelor

Tăierea de primăvară a pomilor fructiferiPlantarea unei grădini este doar primul pas spre recoltare. Pentru ca acesta să dea roade bine și să nu se îmbolnăvească, este nevoie de tăierea pomilor fructiferi. Faceți-o primăvara și toamna. Să vorbim despre primăvară.

DESPREprin tăierea unei plante, o răniți. Prin urmare, este foarte important să alegeți tipul și calitatea instrumentului pe care îl utilizați. Depinde de ei dacă arborele se va recupera rapid.

Vei avea nevoie:

Instrumente pentru tăierea pomilor fructiferiSe recomandă tăierea ramurilor cu un cuțit. Prunerul este mai ușor, dar face mai mult rău: comprimă puternic lemnul, iar rana se vindecă mai mult. Pentru ca grădina să se recupereze mai repede, tăierea trebuie să fie uniformă. Acest lucru poate fi obținut numai cu un cuțit de grădină..

Tăierea de primăvară a pomilor fructiferi

Grădinarii amatori au adesea o întrebare: când să prune pomii fructiferi primăvara, este posibil după începerea curgerii de șopti? Totul depinde de starea grădinii tale. Trunchiul s-a despărțit, ramurile s-au rupt sub greutatea zăpezii? Desigur, tăierea este inevitabilă. Când nu există așa ceva, atunci nu ar trebui să răniți copacii. La urma urmei, tăierea nu este un scop în sine. Dacă formați arbori conform regulilor, aveți nevoie doar de o operație corectivă minimă, care poate fi complet dispensată..

Tăierea de primăvară a pomilor fructiferiTăierea pomilor fructiferi este un factor important pentru o grădină sănătoasă și roditoare. Și trebuie să o faci cu pricepere. În primul rând, ar trebui să eliminați lăstarii:

 • care se depărtează de trunchi într-un unghi acut;
 • îndreptată spre centrul coroanei;
 • care nu dau roade (blaturi).

Există mai multe reguli la care grădinarii profesioniști respectă întotdeauna:

 1. Tăierea trebuie începută imediat ce au adormit înghețurile mari (cel mai adesea este sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii martie). Astfel, rănile nu se vor îngheța, iar când începe curgerea de seva, se vor vindeca rapid. Tăieturile ar trebui să fie uniforme, netede. Acestea trebuie lubrifiate cu var. De grădină..
 2. Trebuie să tăiați lăstarii deasupra ochilor care cresc afară din coroană. Efectuați o tăietură din interior spre exterior.
 3. Ramurile care sunt o extensie a trunchiului ar trebui să fie mai lungi decât restul.
 4. La copacii slabi, se face tăierea scurtă. Tăiat peste al doilea sau al treilea ochi.
 5. Cu o creștere puternică, faceți tăiere medie. Ramurile sunt tăiate peste al cincilea ochi.
 6. Pentru copacii viguroși, se efectuează o tăiere lungă, lăsând opt sau mai mulți ochi.

Formarea coroanei

Tehnica de formare a coroaneiPuteți începe să formați coroana unui copac tânăr în al doilea an de viață și să continuați câțiva ani. Fructele de pe mere și pere apar pe lăstarii pereni, iar prunele și cireșele dau roade anul următor după plantare. Știind acest lucru, tăierea de primăvară a pomilor fructiferi se poate face fără prea multe daune viitoarei recolte. Sisteme largi de formare a coroanei fără niveluri și cu niveluri reduse. Acesta din urmă este ideal pentru cireșe, prune, prune de vișine. Baza unei astfel de coroane este un trunchi și până la o duzină de ramuri laterale care cresc din trunchi în niveluri la o distanță de până la douăzeci de centimetri una de cealaltă.

Principii generale ale tăierii pomilor fructiferiȘi deci, cum să pruneți copacii fructiferi primăvara și să formați o coroană? Procedați după cum urmează:

 1. Ghidul este traseul central, tăiat cu aproximativ 80 cm de la bază. Principalul lucru: până la zece rinichi trebuie să rămână pe conductor. Lăstari noi, ramuri laterale vor pleca de la ei. Acesta este primul nivel.
 2. Anul viitor, scoateți ramurile deteriorate în timpul iernii, alegeți trei sau patru puternice. Ștergeți restul. Acesta este nivelul doi.
 3. Prin urmare, conform aceluiași principiu, formați cel de-al treilea nivel deja în al patrulea an..
 4. Arborele a atins o înălțime de patru metri (pomi fructiferi subdimensionați - maxim), îndepărtați ghidul de deasupra ramurii de sus. Astfel, opriți creșterea, formați complet coroana copacului..

Trebuie să tăiați copaci în mod regulat: o dată pe an sau primăvara și toamna. În orice moment, după cum este necesar, efectuați tăiere sanitară sau corectivă.

Tăierea copacilor fructiferi primăvara, perioada de timp este iarna târzie sau primăvara devreme. Acest lucru este important în special pentru caise, vișine, piersică, prune de vișine. Vara, tăierea se face numai pentru a îndepărta blaturile, ramurile care contribuie la densitatea inutilă a coroanei.Formarea și tăierea copacilor

Descriere: a - scurtarea lăstarilor în primul an - b, c - tăierea modelării lăstarilor coroanei de-a lungul unui contur dat - tăierea sanitară (îndepărtarea ramurilor uscate) - tăierea e subțierea pentru a îmbunătăți aerarea (înainte și după) - f - întinerire copaci bătrâni.

Tăierea pomilor fructiferi maturi

Grădina ta dă deja roade. Dar el, ca și copacii tineri, necesită întreținerea și îndepărtarea ramurilor uscate sau bolnave. Cum se potăresc corect pomii fructiferi primăvara?

Tăierea de primăvară a copacului tânărCoroana îngroșată a unui pom fructifer trebuie să fie subțiată. După cinci ani, conductorul este îndepărtat. Aceasta va limita creșterea ascendentă. Ștergeți o ramură în întregime sau parțial. Îndepărtarea parțială va încuraja creșterea ramurii care se află în apropiere. Este necesar să tăiați ramuri bolnave, uscate - iluminarea coroanei se îmbunătățește, fructele sunt distribuite uniform.

Tăierea se face cel mai bine când copacul este în repaus până când începe să curgă seva..

Dacă coroana este piramidală (ramurile de pere - cresc), ramurile în creștere trebuie coborâte: cele care sunt îndreptate în jos sunt lăsate, iar cele care sunt în sus sunt tăiate. La alți pomi fructiferi, ramurile sunt direcționate în jos - trebuie să fie ridicate: îndepărtați orientarea în jos.

Pentru a întineri un copac, va trebui să tăiați partea superioară a trunchiului și să subțiați coroana. Pentru a face acest lucru, eliminați ramurile vechi care intră în coroană, care sunt împletite. O coroană foarte densă, pentru a nu răni puternic planta, nu trebuie să fie subțiată peste noapte, întindeți operațiunea timp de doi-trei ani.

Scheme pentru tăierea perelor, vișinilor, mărului

Tăierea pomilor fructiferi în diagrama de primăvară pentru pere:

 1. Iarna, ramurile îngheață și apar vârfurile. Sunt îndepărtate sau tăiate complet.
 2. Tăierea intensă va slăbi copacul și va produce mult mai târziu decât se aștepta. Mai bine să faceți o tundere moderată.
 3. Este util să scurtați ușor ramurile copacilor. Acest lucru nu-i va întări decât..

Pentru cireșe, cireșe:

 1. La copacii tineri, cinci-șapte ramuri puternice sunt lăsate, „căutând” în direcții diferite. Distanța dintre ele este de până la 10 centimetri.
 2. Toate ramurile slabe sunt eliminate.
 3. Ghidul trebuie să fie cu 20 de centimetri mai lung decât restul.
 4. Cireșele și cireșele se taie doar primăvara.

Pentru meri:

 1. Înainte de a începe tăierea, trebuie să curățați trunchiul, ramurile principale de lăstari.
 2. Întinerește o plantă veche, crește productivitatea eliminând o treime din ramuri și lăstari - principalul lucru este să nu exagerezi.
 3. Trebuie să vă pruneți câțiva ani.

Câteva sfaturi de la grădinari cu experiență

Când lucrați în grădina dvs., luați în considerare experiența altor grădinari și nu uitați:

 1. Când îndepărtați crengile, nu lăsați cânepa, tăiați chiar în trunchi.
 2. O tăietură făcută în mod corespunzător lasă o urmă a unui „inel” bine depășit.
 3. Când eliminați ramurile groase, mai întâi tăiați din partea de jos și apoi din partea superioară. Astfel, coaja va rămâne intactă dacă ramura cade.
 4. Tragerea a fost eliminată incorect, există daune - curățați-o, prelucrați tăierea cu un lac.
 5. Este mai bine să aștepți până în primăvara viitoare, cu tăierea copacilor înghețați..
 6. Sigilați golurile, nu puteți găuri găuri de scurgere.
 7. Dacă există pericolul ca ramurile să se rupă sub greutatea fructului, nu puneți recuzită. Este mai bine să tăiați parțial fructele. În caz contrar, planta se va obișnui cu ea și nu va putea ține ramurile pe cont propriu..

Cum să tăiați corect planta și să nu o deteriorați, veți afla urmărind videoclipul la sfârșitul articolului.

Sfaturi de grădinari experimentați

 1. La tăiere, prunerul trebuie ținut cu o parte îngustă către ramură..
 2. Dacă doriți să formați o coroană luxuriantă a unui copac tânăr, scurtați ghidul cu ¼.
 3. Ar trebui să existe un singur conductor. Există concurenți - lichidați.

La un an de la plantarea plantei, scurtați trunchiul cu 20 de centimetri, iar ramurile la 7 centimetri. Vă rugăm să rețineți: ramurile din partea de jos trebuie să fie mai lungi.

Videoclip cu arbori fructiferi de primăvară


Opinii: 92