» » Tăierea de piersici - schemă pentru grădinari începători

Tăierea de piersici - schemă pentru grădinari începători

Piersica este o cultură extrem de solicitantă. Partea principală a cultivării acestui pom fructific este tăierea anuală corectă. Pentru a nu dăuna plantei și pentru a nu reduce abundența fructelor pentru anul următor, este important să cunoaștem regulile și principiile de bază ale acestui eveniment important..

De obicei, multe mai multe fructe sunt legate pe ramurile unui copac decât este capabil să furnizeze nutrienți și, prin urmare, fructele devin mai mici, își pierd bogăția gustului sau pot cădea pur și simplu fără să se coacă. O astfel de suprasarcină de câțiva ani duce planta la moarte..

Toate tipurile de tăiere de piersici

Copacii de piersici crescuți în grădină trebuie să raționeze numărul de ovare anual, iar la începutul dezvoltării lor, precum și să întinerească periodic și să elimine îngroșarea coroanei. Principalele tehnici de tăiere folosite pentru aceste culturi sunt:

 • Răsturnarea - adică îndepărtarea întregii ramuri complet de pe inel. Ca de obicei, ramurile vechi, bolnave, deteriorate sau pur și simplu inutile sunt tăiate în acest fel. Această opțiune de tăiere nu are efect practic asupra randamentului, dar servește într-o măsură mai mare ca procedură de întinerire..
 • Scurtare - este de 3 tipuri: slab, moderat și puternic. La început, aproximativ 1/4 din lungimea de 5% din numărul de ramuri de pe copac este tăiat. Al doilea înseamnă tăierea a 10% din ramurile unei piersici anume cu 1/3 parte. Al treilea este eliminarea a 1/2 lungimea de 20% din ramurile plantei.

Fiecare tăiere efectuată în legătură cu piersicul joacă un rol și are un scop definit în fața sa. Astfel, această procedură este clasificată și în funcție de scopuri:

 • Sanitare - în proces, toate ramurile bolnave și deteriorate, părțile plantei care nu au supraviețuit iernării sau sunt rănite mecanic sunt eliminate din cultură.
 • Întinerire - este necesară pentru copacii cu vârsta peste 2 ani. Numărul de ramuri tăiate nu trebuie să depășească 20% din numărul total de ramuri la un moment dat, altfel piersicul nu se poate recupera din răni.
 • Formativ - principiile și schemele sale sunt folosite, așa cum îi spune și numele, pentru a forma coroana. În același timp, toate fragmentele care depășesc limitele formei dorite sunt tăiate.
 • Diferențiat este subțiarea coroanei în partea superioară pentru a stimula activarea dezvoltării celei inferioare. Această tunsoare este indicată pentru o piersică cu vârsta cuprinsă între 4 și 9 ani..
 • Detaliat - eliminarea a 1/2 din numărul total de ramuri vechi și tăierea moderată a tuturor celorlalte lăstari. Se aplică copacilor cu vârsta peste 9 ani.
 • Restaurativ - efectuat în caz de deteriorare gravă a coroanei de ger sau rafale de vânt, grindină. Esența sa constă în tăierea puternică a tuturor ramurilor până la lemnul vechi de 3 ani și în îndepărtarea părților deteriorate și rupte ale plantei.

Forme posibile de coroană - pe care să le alegeți?

Piersicul este o cultură termofilă și, de aceea, este de preferat cultivarea acesteia pe banda de mijloc ca un arbust cu mai multe ramuri scheletice. Pentru aceasta, se formează 2-3 trunchiuri echivalente pe o răsaduri tinere, iar dacă înghețurile o deteriorează pe una dintre ele, atunci planta se va putea recupera destul de ușor datorită prezenței altor ramuri de tulpini și dezvoltării unor lăstari noi, dintre care unul va ocupa locul înghețatului după ceva timp și ulterior portbagaj de la distanță.

Când crești o piersică ca un tufiș, cea mai bună opțiune ar fi să formezi un bol-coroană. Ar trebui să începeți imediat după plantarea unei plante tinere - este important să prindeți cât mai devreme conductorul principal, lăsând 5 - 8 lăstari pe copac. De asemenea, cultura este adesea cultivată cu o coroană fără legătură, pe o tulpină de aproximativ 55-70 de centimetri, sub forma unui arbust cu tulpină de 25-35 cm sau fără.

Formarea răsadurilor tinere

Plantarea inițial executată în mod competent a răsadului simplifică foarte mult îngrijirea în procesul de întreținere. Adesea această cultură este cultivată pe un portaltoi, planta anuală altoită trebuie plantată la o adâncime atât de mare încât locul de altoire se află la 5 centimetri deasupra solului. Acest lucru va ajuta la detectarea și eliminarea în timp util a lăstarilor de portaltoi, astfel încât acestea să nu ia vitalitatea culturii și a substanțelor nutritive din sol..

După plantare, așa cum am menționat anterior, se lasă 3-4 lăstari promițătoare puternice pe o piersică tânără și se scurtează la două perechi de muguri, ghidul și toate celelalte ramuri sunt tăiate complet. Prin udare regulată și grijă bună, până la începutul toamnei, pe arbore vor crește lăstari puternici de 7-8 metri, acest lucru va indica faptul că plantarea și formarea inițială a coroanei au avut succes. În primul an, nu este efectuată o tunsoare înainte de iarnă, pentru a nu reduce imunitatea unei plante tinere în ajunul înghețului.

În cel de-al doilea an după plantarea piersicii pentru a forma o coroană cu niveluri, tăierea se efectuează după cum urmează:

 1. 1. La începutul primăverii, înainte de începerea curgerii de șobolan în ramurile copacului, 3-4 lăstari puternici suprascrisi sunt scurtați cu 1/4 parte, lăsând 7-8 muguri pe fiecare, din care vor apărea ramurile fructifere în viitor. Restul lăstarilor sunt tăiați într-un inel, în special cei care cresc pe orizontală - interferează cu penetrarea oxigenului și a luminii solare în trunchi, interferează serios cu dezvoltarea lăstarilor fructiferi.
 2. 2. În luna mai, toate ramurile lăsate prin legarea lor de cărămizi situate pe sol sunt fixate la un unghi de 45 de grade în raport cu solul.
 3. 3. În același timp, pentru a stimula formarea mai multor muguri de fructe, vârfurile lăstarilor sunt ciupite ușor.

În procesul de tăiere a unui piersic, ar trebui să te străduiești să formezi o tufă sferică, păstrând echilibrul fiecărei părți a coroanei. Pentru a face acest lucru, toate ramurile trebuie să aibă aproximativ aceeași dimensiune și forță..

Coroana „bol” este formată într-un mod ușor diferit. Creșterea acestor arbori este restricționată la nivelul de 3 metri, în timp ce bola va atinge o înălțime de 50 de centimetri. Această formă este creată cel mai adesea în regiuni cu un sezon cald de vară uscat și pe pârtii.

Schema de formare a copacilor tineri:

 1. 1. Copacii sunt plantați la intervale de 2,5 metri.
 2. 2. Când răsadul atinge jumătate de metru de creștere, 4-6 lăstari puternici sunt lăsați pe el, iar ghidul este tăiat. Ramurile inferioare care cresc orizontal sau spre interior sunt tăiate.
 3. 3. În primăvara următoare, din lăstarii lăsați anterior, selectați 4 ramuri distanțate uniform unele de altele într-un cerc de la trunchi și scurtați-le cu 4 muguri. Toate celelalte sunt tăiate într-un inel. Dacă tăierea a fost făcută corect și arborele are potențial bun, atunci prin căderea pe fiecare ramură se formează 7-8 lăstari periferici cu muguri de fructe.
 4. 4. În luna mai, în același mod, cu ajutorul unui grâu, toate ramurile sunt fixate la un unghi de 45 de grade față de sol pentru a forma un „bol”.

Tăierea fructelor de piersici cu vârsta de peste 3 ani

Piersicii încep să dea roade începând cu cel de-al treilea an de viață, iar principalul obiectiv al formării coroanei lor este de a crea condiții confortabile pentru obținerea de randamente anuale constant ridicate..

Tăierea în perioada de fructificare a dezvoltării ar trebui să fie concentrată pe îmbunătățirea iluminării în spațiul coroanei și randamentul raționamentului. Chestia este că, începând cu vârsta de 8 ani, cu grijă bună, o piersică poate lega până la 1.000 de fructe pe ramuri, dar nu mai mult de trei până la patru sute de fructe sunt capabile să furnizeze nutrienți plantei.

Pentru pomii fructiferi se fac următoarele tipuri de tăiere:

 • Diferențiat - subțierea vârfului coroanei, mutarea formării fructelor la periferie.
 • Tăierea pentru înlocuire - tăierea jumătății lăstarilor cu muguri de flori cu 1/4 din lungimea lor - pentru fructificare, iar a doua parte a ramurilor existente până la 3 muguri - pentru creșterea lăstarilor de înlocuire. Această procedură se repetă de fiecare dată..

O tundere similară a piersicilor se efectuează în toamna regiunilor, iar pe banda de mijloc în a doua jumătate a lunii martie imediat după măsurile sanitare.

Întinerirea copacilor după 8 și 10 ani

Copacii au nevoie de tunderea anuală de întinerire atunci când împlinesc vârsta de 8 ani dacă piersicul a fost altoit și 10 ani dacă planta este cultivată independent. La începutul procedurii, toate lăstarii uscați, deteriorați și infectați sunt îndepărtați, apoi ramurile vechi sunt scurtate la lemn vechi de 3-4 ani, tăind părți ale copacului care nu mai sunt capabile să fructeze de înaltă calitate.

Dacă piersica a împlinit vârsta de 12 ani fără a fi supusă tăierii anti-îmbătrânire, atunci trebuie luată o măsură pentru restaurarea imediată, altfel arborele ar putea muri. În acest caz, doar 2-3 dintre ramurile cele mai puternice rămân pe coroana plantei, care sunt scurtate cu 1/3 din lungime, restul este tăiat într-un inel.

Dacă părțile arborelui destinate tăierii depășesc o treime din întreaga coroană în volum, atunci tăierea trebuie efectuată în etape. Eliminând jumătate din fragmente simultan, grădinarul riscă să producă răni grave culturii, care, datorită vârstei, nu este în măsură să se recupereze..

După încheierea tăierii, lăstarii care cresc de la rădăcină sau deasupra locului altoi încep să formeze o ramură scheletică puternică, care ar trebui să crească mai puternic în 2-3 ani și să înlocuiască complet trunchiul vechi.


Opinii: 126