» » Reguli pentru tăierea cireșelor pentru începători

Reguli pentru tăierea cireșelor pentru începători

Cireșul dulce ocupă un loc special în grădină, adesea doar grădinarii cu experiență decid să-l planteze pe site-ul lor. În lipsa unei îngrijiri adecvate, nu puteți aștepta o recoltă obișnuită și de înaltă calitate. Tăierea în timp util are o importanță deosebită în creșterea unei culturi, ceea ce va ajuta la formarea coroanei corecte a unei răsaduri tinere și la efectuarea curățării sanitare a lăstarilor deteriorați, care afectează negativ dezvoltarea arborelui și randamentul acesteia.

Tăierea este recomandată primăvara, vara și toamna. Dar este necesar să înțelegeți că procedura trebuie să fie efectuată conform regulilor și luând în considerare toate caracteristicile cireșelor, în caz contrar, în loc de beneficiu, va dăuna copacului. Eficiența tăierii depinde în mare măsură de termenele de respectare, astfel încât, pentru a o realiza corect, trebuie să vă familiarizați cu caracteristicile procedurii. Ignorarea acestora va face ca ramurile să devină fragile sub greutatea fructului și îmbătrânirea prematură a copacului..

Tipuri de tundere

Tăierea cireșelor se realizează pentru a forma coroana și pentru a o curăța de lăstari rupți, deteriorați și în exces. O astfel de procedură este obligatorie pentru această cultură, deoarece are diferențe semnificative în comparație cu alți pomi fructiferi. Cireșul dulce are capacitatea de a crește mulți lăstari tineri, dar nu este capabil să se ramifice. Particularitatea sa este că fructele sunt formate exclusiv pe lăstari anuali și ramuri de buchet, prin urmare, în absența tăierii, recolta va fi slabă și neregulată..

Există trei tipuri principale de proceduri, care sunt efectuate în funcție de rezultatul dorit:

 1. 1. Tăierea formativă. Se realizează pe răsaduri tinere pentru a forma corect coroana, ceea ce face posibilă întărirea scheletului cireșei. Recomandat primăvara devreme în fiecare an, timp de 5 ani. Prima etapă de formare trebuie făcută direct la plantarea unei răsaduri într-un loc permanent. În același timp, se creează niveluri de ramuri, care vor contribui la îmbunătățirea randamentelor și a culegerii fructelor..
 2. 2. Tăierea anti-îmbătrânire. Este utilizat pe copaci bătrâni când randamentul este redus vizibil. Scopul implementării sale este întinerirea copacului și, prin urmare, restabilirea productivității, extinderea vieții sale. A avut loc la începutul toamnei din septembrie. Nu trebuie să amânați procedura până în timpul iernii, deoarece cireșele sunt sensibile la temperaturi scăzute, iar tăieturile nu vor putea strânge rapid, ceea ce va reduce semnificativ imunitatea copacului.
 3. 3. Tăierea sanitară. Pe tot parcursul sezonului, unele ramuri sunt expuse la boli și pot fi deteriorate de rafale de vânt și păsări, de aceea merită să le dezbrăcați dacă este necesar. Acest tip de tăiere este utilizat pentru a restrânge creșterea stocurilor tinere, care este în creștere în anul curent. Se recomandă efectuarea procedurii vara, în iulie sau în toamnă în septembrie, ceea ce va permite copacului să se recupereze și să strângă rănile la timp înainte de iarnă.
Reguli pentru tăierea copacilor în grădină și instrucțiuni pas cu pas pentru grădinarii începători

Beneficii

Tăierea cireșelor se realizează pentru a reduce creșterea ascendentă, ajută la formarea coroanei corecte a copacului și la îndepărtarea ramurilor necesare. Procedura are următoarele avantaje:

 • ajută la trecerea luminii la nivelul inferior al ramurilor;
 • formează un schelet corect și puternic al unui copac;
 • păstrează coroana în dimensiuni optime;
 • crește fructificarea;
 • prelungește viața copacilor bătrâni;
 • inhibă creșterea trunchiului principal, ceea ce îmbunătățește recolta de fructe.

Atunci când efectuați prunele, termenele trebuie respectate, altfel nu vor aduce rezultatul scontat.

Reguli de sezon pentru tăierea copacilor pentru începători

Scheme și caracteristici

Există mai multe scheme de formare a coroanei de cireș, fiecare având propriile sale caracteristici. Alegerea metodei de tăiere depinde de experiența grădinarului și de preferințele individuale ale acestuia. Formarea coroanei ar trebui să înceapă din primul an după plantarea răsadului într-un loc permanent. Pentru grădinarii începători, pentru a determina tipul de tăiere, este necesar să se ia în considerare schemele de bază pentru punerea în aplicare a acesteia..

Cireșul este un copac polenizat, de aceea trebuie să plantați două exemplare în același timp sau lângă cireș, altfel recolta nu poate aștepta nici măcar cu tăierea corespunzătoare.

Reguli și schemă pentru tăierea strugurilor toamna pentru începători

Descărcat la nivel

Esența acestei metode este formarea unei coroane de cireș din 8 ramuri principale, care ar trebui dispuse alternativ în trei rânduri. Nivelul cel mai mic trebuie să includă 3-4 ramuri îndreptate în direcții diferite. Nu au voie să stea unul peste altul. Al doilea rând trebuie să fie cu 60 cm deasupra precedentului. Distanța dintre cel de-al doilea și cel de-al treilea nivel trebuie să fie de cel puțin 50 cm.

Caracteristici ale procedurii:

 1. 1. În primul an, se recomandă tăierea vârfului de răsad la o înălțime de 85-90 cm, și în regiunile cu un climat aspru la o înălțime de 65-70 cm. Dar cel puțin 6 muguri vegetativi ar trebui să rămână pe răsad, din care se va forma primul rând de ramuri. Locul tăieturii trebuie acoperit cu pas de grădină, ceea ce va preveni infecția.
 2. 2. În al doilea an, tăierea trebuie făcută primăvara, dar înainte de începerea vegetației lăstarilor. Ramurile se formează din mugurii lăsați, de aceea este necesar să lăsați 3-4 lăstari principali, care vor fi situați uniform pe trunchi și să nu interfereze unul cu celălalt. Restul ramurilor ar trebui tăiate, dar nu lăsând cioturi. Lăstarii selectați ai primului nivel trebuie tăiați la o înălțime de 50 cm, iar conductorul principal trebuie scurtat deasupra celui de-al patrulea mugur deasupra ramurii laterale. Toate punctele tăiate sunt tratate cu chit de grădină.
 3. 3. În al treilea an, formarea coroanei continuă, prin urmare, trebuie să se efectueze tăierea cu respectarea regulilor. O ramă cu cea mai mică creștere anuală este selectată dintre ramurile primului rând și toate celelalte ramuri ale acestui nivel sunt scurtate de-a lungul lungimii sale. În același timp, toate lăstarii care cresc în mijlocul coroanei sunt îndepărtate. Apoi se formează ramurile celui de-al doilea rând și lungimea lor este tăiată astfel încât să fie cu 10 cm mai scurte decât ramurile nivelului anterior. Conductorul principal trebuie să fie tăiat cu 50 cm deasupra celui de-al doilea rând de ramuri, dar cel puțin 6 muguri trebuie să rămână pe el pentru a forma al treilea nivel.
 4. 4. În al patrulea an, este necesară scurtarea tijei principale la o ramură laterală slabă, ceea ce va reduce creșterea în înălțime. Tăiați nivelul inferior la o lungime de 80 cm, al doilea - cu 50 cm, iar al treilea - cu 10 cm mai puțin decât lungimea ramurilor din rândul precedent. De asemenea, efectuați o curățare cardinală a coroanei de la lăstarii care cresc la mijloc sau care au un unghi acut de atașare la trunchiul principal. Cel mai mare randament de fructe va fi format pe ramuri care cresc orizontal.
 5. 5. În al cincilea și al șaselea an, tăierea se efectuează similar cu cea de-a patra etapă. În același timp, lungimea nu numai a ramurilor principale și a trunchiului este scurtată cu 50 cm, ci și a lăstarilor localizați pe ele. În același timp, se efectuează curățarea ramurilor deteriorate și rupte și îndepărtarea fără milă a tuturor lăstarilor îngroșând coroana.

Ignorarea regulilor procedurii va conduce la un rezultat zero.

turtit

Recent, această metodă de tăiere a fost populară pentru grădinari, deoarece vă permite să formați corect ramuri pentru recoltare fără dispozitive suplimentare..

Ordinea de conduită:

 1. 1. În primul an, la plantarea unei răsaduri, este necesar să se taie conductorul principal la o înălțime de 80 cm față de nivelul solului, iar în iunie să se identifice cele două ramuri scheletice principale ale rândului inferior, care ar trebui să fie situate unul lângă celălalt. Toate celelalte lăstari sunt tăiate la bază, fără a lăsa cioturi. Locul tăieturii trebuie tratat cu chit de grădină..
 2. 2. În al doilea an din martie, trebuie să se desfășoare a doua etapă de formare a coroanei. Pentru aceasta, ramurile rândului inferior trebuie să fie scurtate la o lungime de 50 cm de trunchiul principal. La o înălțime de 60 cm de la primul nivel, este necesar să selectați două ramuri puternice care vor forma al doilea rând. Locația lor ar trebui să fie opusă unul față de celălalt. Toate celelalte lăstari sunt tăiate, iar conductorul principal este scurtat la o înălțime de 30 cm de ramura laterală superioară.
 3. 3. În cel de-al treilea an, este necesar să tăiați tulpina principală peste vârful slab superior, ceea ce va opri creșterea în sus și curăța coroana de crengi îngroșate. Rândul inferior de lăstari trebuie tăiat la o lungime de 80 cm, iar al doilea rând la o lungime de 50 cm.

Acest lucru completează formarea coroanei, este necesar să se efectueze anual tăierea sanitară a ramurilor.

tufiș

În fiecare an, tăierea „tufă spaniolă” câștigă popularitate, esența acesteia fiind că formarea coroanei are loc ca un tufiș, ceea ce simplifică mult recoltarea fructelor.

În primul an de tăiere, tulpina principală trebuie tăiată la o înălțime de 30-70 cm, în funcție de locația mugurilor de pe ea. Pe tot parcursul sezonului, este necesar să se identifice cele patru ramuri principale ale nivelului inferior, care trebuie să fie distanțate uniform pe trunchi. Pentru ca aceștia să dobândească un unghi de conectare de 60 de grade, acestea trebuie direcționate în direcția corectă. Pentru a face acest lucru, în faza inițială, se folosesc pâlpii de haine, iar ulterior sarcina este legată. De îndată ce ramurile scheletului cresc, acestea trebuie tăiate cu 15 cm deasupra conductorului principal deasupra mugurii care crește spre exterior și nu spre mijlocul coroanei. Atunci când lăstarii cresc, acestea trebuie tăiate la o înălțime de 50 cm.

În al doilea an, răsadul ar trebui să aibă un nivel inferior de ramuri scurtate, pe fiecare dintre care s-au format lăstari alungiți de ordinul al doilea. Apoi, două fire paralele sunt trase de-a lungul rândurilor de copaci la nivelul solului, păstrând o distanță de 1 metru între ei. Dar tulpina principală ar trebui să fie clar la mijloc..

Pe fiecare ramură principală a rândului scheletului, este selectată o tragere inferioară și legată de o sârmă, astfel încât ramura capătă o direcție orizontală. Această procedură va ajuta la deschiderea și extinderea coroanei. Apoi, formarea este continuată atunci când mugurii înfloresc și începe înflorirea. Toate lăstarii care nu sunt legați trebuie să fie scurtați la o lungime de 25 cm de la bază, indiferent de mugurii de flori. Tăierea se face peste rinichi orientat spre exterior..

La mijlocul verii, când lăstarii supraîncărcați ating 60 cm lungime, este necesar să repetați procedura de primăvară: trageți cele inferioare pe sârmă și scurtați-le pe cele superioare la o înălțime de 25 cm de la bază.

Începând cu cel de-al treilea an, formarea coroanei se încheie, dar în fiecare an copacul este curățat de lăstari îngroșători, precum și de ramuri rupte și deteriorate. Ramurile care depășesc 2,5 m lungime și sunt în contact cu copacii vecini sunt tăiate. La fiecare patru ani, se taie a patra parte a tuturor ramurilor fructifere și a unei ramuri scheletice. Acest lucru va ajuta la întinerirea copacului și la extinderea duratei sale de viață. Ramurile scheletului sunt tăiate la o lungime de 35 cm de trunchiul principal, trecând la ramura următoare.

Metoda de tăiere a tufelor spaniole vă permite să formați un copac compact și scăzut, care va avea o fructificare stabilă și vă va permite să recoltați fără a apela la scări.

Tăierea copacilor bătrâni

Pentru a îmbunătăți randamentul și a întineri bradul vechi, este necesară tăierea specială. Pentru aceasta, perioada optimă este primăvara, înainte de începerea sezonului de creștere a lăstarilor. În acest moment, coroana arborelui este pe deplin vizibilă și permite efectuarea corectă a procedurii:

 1. 1. Tăiați toate ramurile principale de-a lungul perimetrului coroanei la o înălțime de 3-3,5 metri.
 2. 2. Îndepărtați toate ramurile care cresc în jos.
 3. 3. Cu o aranjare strânsă a ramurilor, mai promițătoare trebuie lăsată, iar cealaltă ar trebui tăiată la bază.
 4. 4. Tăiați lăstarii îngroșând coroana.
 5. 5. Toate lăstarii anuali trebuie să fie scurtați la o înălțime de 40 cm de la bază.
 6. 6. Tratează toate secțiunile cu o grădină.

Tăierea întineririi trebuie efectuată treptat, pe parcursul a trei ani, deoarece îndepărtarea simultană a lăstarilor va slăbi imunitatea copacului și va duce la moartea sa.

Posibile greșeli

Atunci când potă, grădinarii pot face greșeli, ceea ce va pune în pericol nu numai recolta viitoare a fructelor, dar, de asemenea, va slăbi semnificativ imunitatea cireșelor:

 1. 1. Prioritățile nivelurilor ramurilor principale ar trebui plasate corect: rândul de jos ar trebui să fie mai puternic decât a doua și a treia.
 2. 2. Toate lăstarii care cresc mai adânc în coroană trebuie îndepărtați fără regret și imediat.
 3. 3. Pentru tăierea sanitară toamna, se recomandă utilizarea unui ferăstrău, deoarece rănile după ce se vindecă mai repede.
 4. 4. Până la vârsta de cinci ani, ramurile răsadurilor trebuie să fie lăsate nu mai mult de 50 cm.
 5. 5. Când întinerește un copac, este mai bine să îndepărtezi o ramură scheletică decât multe creșteri tinere.

Tăierea cireșelor este o procedură laborioasă, dar este o parte integrantă a îngrijirii. Doar atunci când este efectuat, se poate conta pe o viață lungă a pomului și pe o recoltă obișnuită de fructe. Respectând toate regulile și recomandările, puteți obține rezultatul dorit cu cea mai mică pierdere..


Opinii: 115