» » Reguli generale pentru tăierea copacilor primăvara

Reguli generale pentru tăierea copacilor primăvara

Aproape fiecare tufiș sau lemn, care este plantat în scopuri decorative sau pentru a obține produse, necesită tăiere, care trebuie efectuată conform anumitor reguli, în caz contrar, va fi mai mult rău decât bine. Astăzi vom vorbi despre regulile de tăiere arbuști și copaci, vom discuta despre nevoia unor astfel de acțiuni și vom descrie, de asemenea, întregul proces în detaliu.

De ce prune

Să începem spunând că arborele de tăiere și arbuști se desfășoară nu numai primăvara, ci și vara / toamna, respectiv, în funcție de sezon, scopul tăierii variază și.

Tăierea formativă. Astfel de acțiuni se desfășoară atât pentru formarea coroanei unui arbore sau arbust, pentru a crea forma dorită, cât și pentru a obține simetrie, astfel încât cultura să se coacă uniform pe toate ramurile fără a supraîncărca o parte separată. plante.

Pentru a ajusta fructificarea. Realizat exclusiv pentru culturi care dau o recoltă. Ideea este să ajustați perioada de fructare și frecvența.

Pentru a îmbunătăți iluminarea.Cert este că ramurile superioare pot fi atât de îngroșate încât cele inferioare nu vor primi deloc lumină, din cauza căreia produsele vor începe să se coacă în momente diferite și să aibă o calitate diferită. Ținut să crească randamentele.

Știați? Folosind tăierea și modelarea corectă a coroanei, puteți crește bonsai din păducel, care nu va fi inferior copacilor japonezi în miniatură. Pentru a obține bonsai, se efectuează o serie de tăiere, ciupire și se utilizează și un cadru și o legătură.
Anti-îmbătrânire și sanitare. În primul caz, se realizează în scopul opririi îmbătrânirii pomului. Prin tăierea lăstarilor vechi, forțați planta să crească noi, tinere. În cel de-al doilea caz, eliminăm ramurile deteriorate, uscate și bolnave, astfel încât copacul să nu sufere de boli și dăunători, precum și pentru curățarea coroanei și îmbunătățirea iluminării lăstarilor inferiori.Se pare că fiecare furcă de tăiere este necesară într-o anumită situație și toate problemele sunt rezolvate plante într-o tăietură se obține numai în cazuri rare. În acest caz, trebuie să tăiați nu numai la timp, ci și corect, altfel vă „înlocuiți” cultura și aceasta va fi imediat lovită de diverse boli și dăunători.

Probabil veți fi interesat să citiți despre tăierea corectă a copacilor și arbuștilor, cum ar fi: măr, pară, cireașă dulce, cireașă, prună, caisă, piersică, struguri, zmeură, stafidă, agrișă.

Trucuri pentru începători

În continuare, vom discuta despre tehnici de tăiere care vor ajuta neexperimentați grădinari eliminați corect lăstarii inutili și formați o coroană.

Ramuri de tăiere

Procesul constă în eliminarea creșterilor anuale pentru a spori creșterea și a stimula dezvoltarea rinichilor, care sunt localizați înainte de tăiere. De asemenea, ramurile se îngroașă după scurtare, ceea ce are un efect pozitiv asupra productivității (ramurile mai groase rezistă mai bine la greutatea fructului și suferă mai puțin de rafalele de vânt).În timpul scurtării eliminăm 1/5 sau 1/4 (ușor scurtare), dar nu din întreaga ramură, ci din creșterea anuală. Adică de la lungimea în care ramura a crescut într-un an.

În funcție de forța de tăiere, sunt slabe, medii (1/3 din lungime) și puternice (1/2). Acum să vorbim despre tăierea anti-îmbătrânire, când o parte semnificativă a împușcăturii este înlăturată.

Dacă se elimină o creștere de 2-3 ani, atunci se consideră alungare ușoară, îndepărtarea lemnului vechi de 3-4 ani este întinerire, iar dacă majoritatea lăstarilor scheletului sunt tăiați, este o întinerire puternică..

Important! Întinerirea puternică se realizează foarte rar, în caz de leziuni grave la lăstari sau pentru a reduce radical dimensiunea coroanei.

Îndepărtarea ramurilor perene

Îndepărtarea lăstarilor perene trebuie efectuată nu numai pentru a îndepărta ramurile bolnave sau uscate, ci și pentru subțierea coroanei sau formarea acesteia.

Puteți tăia ramuri atât rotunde, cât și parțial, îndepărtând lăstarii pe o parte. De asemenea, este posibil să scoateți conductorul central pentru a restricționa creșterea, dar acest lucru se realizează după ce planta s-a format..

Important! Efectuați o similară tăiere necesare după formarea completă a plantei. În primii ani de la plantare, îndepărtarea nu poate fi efectuată.
Îndepărtarea inelelor ajută la subțierea coroanei în mod circumferențial, precum și la reducerea stresului general, la accesul la lumină în ramurile inferioare și la îmbunătățirea comunicării nutrienților în partea aeriană.

Eliminarea parțială ajută la compensarea dezvoltării lemn, când mai multe lăstari se dezvoltă pe o parte decât pe cealaltă. Simetria rezultată conferă o stabilitate mai bună, iar în timpul fructificării, un astfel de copac nu se va „învârti” într-o parte.

Caracteristici ale formării unei coroane piramidale și plângătoare

Să începem cu faptul că formarea coroanei ar trebui să se facă imediat după plantarea plantei, și nu atunci când aceasta s-a format deja și puteți regla doar coroana. Să începem cu coroana piramidală.

O astfel de coroană are mai multe niveluri, pe care se dezvoltă până la 5 ramuri scheletice, care se extind din trunchi în unghiuri aproape drepte. Prima tăiere formativă se realizează imediat după plantare..

Trebuie să tăiem tulpina centrală la un mugure, care va fi opus pantei copacului. În continuare, se taie lăstarii, formând niveluri. Lăstarii tari tăiați lăstarii mici, slabi. Ramurile scheletului stâng trebuie scurtate de 2 ori.

Mai mult, se monitorizează creșterea și se realizează o a doua tăiere, formând un al doilea nivel. Ramurile scheletice ale celui de-al doilea nivel trebuie să fie situate peste intervalele primului.

Important! Lacune între niveluri - 50 cm.
După cel de-al doilea nivel, restul este așezat, astfel încât fiecare nivel ulterior să aibă ramuri scheletice mai scurte decât cea anterioară. După toate manipulările, se obține o coroană în formă de piramidă, care este perfect iluminată de razele soarelui și este capabilă să dea o recoltă bună.

Dacă doriți să obțineți o coroană piramidală fără niveluri, atunci nu așezați ramuri scheletice și nu tăiați ramurile subțiri suprapuse.

Coroana plângând.Este format atât cu ajutorul unei tunderi corecte, cât și folosind diferite întinderi. Mai întâi trebuie să tăiem trunchiul până la ramurile scheletului inferior..

În continuare, scurtăm ramurile scheletului la jumătate, astfel încât în ​​timpul creșterii ramurile mici sunt direcționate în jos. Trebuie să scoatem mugurii inferiori și să tăiem toate lăstarii care cresc.

Dacă trebuie să formați o coroană plânsă mare, atunci lăsați câteva ramuri scheletice și, după tăierea inițială, lăsați o ramură lângă tăierea scheletului care va crește în sus. De asemenea, trebuie tăiată periodic pentru a realiza compactarea și ieșirea într-o nouă ramură scheletică..

Puteți utiliza, de asemenea, întinderea, dar este posibil să nu calculați puterea și să spargeți lăstarii. Mai mult decât atât, întinderea se aplică pe un copac de 3-4 ani, altfel ramurile se vor „împăia” cu siguranță pe jumătate.

Știați? Cu ajutorul grefelor, puteți forma o coroană plângătoare uimitoare sau o „fântână” cu mai multe niveluri în care poate fi întoarsă chiar și un mic ciot.

Întâlnirea tăierii fructelor, cum să înlocuim coroana unui brad vechi

Acum vom discuta despre tăierea pomilor fructiferi pentru începători cu înlocuirea corectă a coroanei vechi pentru a crește randamentele sau pentru a obține un aspect estetic frumos..

O singură dată

Tăierea se face pentru a îndepărta lemnul bolnav, deteriorat la primele furci. În funcție de înălțime lemn, tăierea se realizează la 60-150 cm de la sol, astfel încât să existe lăstari sau muguri pe partea stângă deasupra pământului. În caz contrar, pentru copac va fi foarte dificil să crească toată masa verde..

Tăierea trebuie să fie dreaptă. Nu trebuie să existe fisuri, ciuperci sau orificii pe lemn sub tăietură. Ar trebui să obții ceva de genul acesta: un ciot înalt, din care există lăstari. În plus, pe măsură ce lăstarii cresc, acestea pot fi formate într-o coroană piramidală folosind întindere.Drept urmare, veți tăia lemnul vechi dintr-o singură dată și, dacă totul merge bine, veți obține un copac tânăr cu fructificare bună în câțiva ani. Ideea este nu numai în partea de deasupra, ci într-un sistem rădăcină bun, care nu ocupă o suprafață nu mică și va oferi un impuls pentru creștere.

Îndepărtarea în 2 pași

După câteva decenii, multe culturi de grădină cresc la o astfel de înălțime încât este imposibil de recoltat, iar lăstarii inferiori mor din cauza îngroșării coroanei, care este foarte dificil de subțire. Prin urmare, mulți grădinari decid să înlocuiască coroana în 2 etape, despre care vom vorbi..

În primul an, majoritatea lăstarilor scheletului sunt tăiați pe partea de sud, reducând în același timp ramurile mici care se formează în direcția dorită. După 2-3 ani, se realizează aceleași manipulări cu partea nordică a copacului, după care primesc o coroană reînnoită, care dă mai multe fructe disponibile pentru colectare..Ideea este că pe măsură ce formați, veți recolta în fiecare an..

Important! Tulpina trebuie să fie sănătoasă, altfel tunderea nu va funcționa..

Beneficiile și contra de tăiere de primăvară

Este timpul să vorbim despre avantajele și contra de tăiere tufe de fructe iar copacii primăvara.

Pro:

  1. Feliile se strâng rapid datorită fluxului bun de seva.
  2. Condiții confortabile.
  3. Puteți îndepărta atât ramurile uscate, cât și cele bolnave, și cele înghețate până în momentul în care copacul începe să-și dea toată puterea pentru formarea unei mase verzi.
afla cum să alegeți foarfecele de tăiere a grădinii.
Minusuri:
  1. Trebuie să ghiciți momentul exact pentru ca rănile să se vindece rapid.
  2. Momentul tăierii diferitelor plante variază, ceea ce face imposibilă „prelucrarea” întregului grădină.
  3. Tăierea de primăvară nu este potrivită pentru plante, care formează muguri de flori pe lăstarii de anul trecut.

Astfel se încheie discuția pe tema tăierii diferiților arbori de grădină și arbuști. Trebuie înțeles că formarea coroanei trebuie realizată numai în conformitate cu regulile, a căror încălcare va duce la deformarea părții de deasupra și diferite boli. Încercați să evitați greșelile greu de remediat ulterior..


Opinii: 103