» » Când și cum se potăresc cireșele toamna

Când și cum se potăresc cireșele toamna

Pregătirea pentru frigul de iarnă nu este doar recoltarea la timp, ci și pregătirea grădinii și grădinii de legume pentru înghețurile care urmează. În acest articol, ne vom uita la momentul în care să recoltăm cireașă, la fel de toamna izola copaci și pregătește-i pentru îngheț, care sunt secretele firet cu experienta grădinari.

De ce ai nevoie de tunderea toamnei

Toamnă curățare copaci din ramuri vechi sau bolnave - un proces important care se vindecă plantă.Avantajele acestei proceduri sunt destul de mari:

 • formarea și corectarea coroanei copaci;
 • întinerire prin îndepărtarea ramurilor vechi bolnave;
 • eliminarea și prevenirea apariției îngroșării excesive a scoarței;
 • potențială creștere a randamentelor viitoare.

Este de remarcat faptul că există diferite metode de tăiere - metoda de subțiere (când ramurile sunt tăiate chiar la baza) și metoda de scurtare (ramura nu este complet tăiată). Ambele metode sunt utilizate în cultivare cireșe și alte specii de fructe.

Se crede că tăierea plantei o slăbește, făcând-o mai susceptibilă la îngheț. Acest lucru este parțial adevărat - atunci când grădinarii fără experiență folosesc tehnica greșită de tăiere.

Este important pentru grădinari să știe cum să prune în mod corespunzător pomii fructiferi și arbuști: pară, măr (în primăvară, toamna, copaci bătrâni), piersică, prună, agrișă, stafidă, zmeură, struguri (în primăvară și vară).

Cronometru optim pentru tăierea toamnei

Principala regulă de succes firet - cultivarea completă la timp, înainte de prima îngheţ. În regiunile calde, frigul nu poate veni până la sfârșitul zilei decembrie - prin urmare, în acest caz, reorganizarea este permisă până la sfârșitul lunii noiembrie. În latitudinile nordice, înghețurile pot apărea în septembrie, deci prelucrarea lemn ar trebui făcută cât mai curând posibil.

Un set de instrumente de grădină pentru lucru

Tăierea unui copac nu este un proces laborios, dar totuși necesită îngrijire și ceva efort. Acesta este un proces destul de delicat pentru cireșe, așa că este mai bine să alegeți instrumente de calitate de la companii de încredere. Pentru cultivarea și îndepărtarea ramurilor, este posibil să aveți nevoie astfel de instrumente:

 • secatori. Este principalul instrument auxiliar pentru desfășurarea lucrărilor. Funcționează bine pentru crengi subțiri sau ramuri tinere de copaci.
 • Sadovaya a văzut (Bomfaier). Se folosește pentru îndepărtarea ramurilor sau lăstarilor vechi cu o grosime mai mare de 50 mm.
 • Lopper. Ind indispensabil atunci când lucrați în locuri greu accesibile și incomode - de exemplu, cu o împletire puternică a ramurilor.

Fii atent - totul instrumente ar trebui să fie bine ascuțite, astfel încât să se depună eforturi mai mici, siguranța grădinarului și cea mai mică deteriorare a copacului. Este de dorit ca instrumentul să aibă o prindere antiderapantă și capete ascuțite foarfece - acest lucru va face instrumentul sigur de utilizat.

De asemenea, nu uitați de mănuși speciale de grădinărit - acestea vă pot proteja mâinile în cazul unei alunecări bruște..

Verificați varietatea soiurilor de cireș: "Shpanka", „Carmină prețioasă”, "Generos", "Rodie de iarnă", "Ashinskaya", „Cireș minune”, "Far", "Abundent", "Chernokorka", "Morozovka", „Ural Ruby”, "Lyubskaya", "Negru mare", "Turgenevka", "Tineret", "Shokoladnitsa".

Diferențe de tăiere în funcție de vârstă

Fiecare specie are propriile nuanțe în procesare și cultivare - și depinde nu numai de aceasta soiuri de copaci. Salubrizarea cireșelor variază în funcție de vârstă, gradul de fructare, timpul de cultivare și tipul soiului de arbori. Să aruncăm o privire mai atentă la fiecare dintre aceste metode..

Tăierea tânărului

Principiul principal pentru cultivarea unui copac tânăr este formarea coroanei corecte. Copacii tineri sunt rareori sensibili la orice boală, astfel încât podaua pentru a distruge ramurile bolnave sau uscate nu este de obicei folosită. De asemenea, ramurile sunt subțiri în acest scop evitați îngroșarea proceselor, care poate deteriora coroana copacului. În această etapă, merită să știți care ramuri sunt scheletul copacului, baza lui - ele nu pot fi tăiate.

Cand a planta copaci, crenguțele sunt cultivate simultan, lăsând 5-6 cele mai puternice. Punctele de tăiere trebuie acoperite cu o specială teren de grădină sau vopsit cu vopsea în ulei pentru a vindeca rănile. Cel mai bine este dacă ramurile din stânga sunt direcționate în direcții diferite - acest lucru asigură formarea corectă a coroanei de răspândire.

Important! Nu trebuie să se permită ca la tăiere, ramurile să rămână în grabă cu un colț ascuțit de la baza trunchiului. Acest lucru va inhiba creșterea crengilor fructifere..

Tăierea fructelor

Diferența dintre vișini și alți pomi fructiferi este că aceștia încep să dea roade din timp, ceea ce este atât un punct pozitiv, cât și unul negativ. Pe de o parte, un astfel de randament este convenabil pentru grădinar, dar, pe de altă parte, procesele de epuizare și îmbătrânire a copacului se accelerează. Prin urmare, ramurile de fructificare sunt supuse și cultivării..

Debridarea regulată împiedică arborele să se epuizeze. Aici principiul „mai puțin este mai mult, dar mai bun”. Pe ramurile rămase, chiar dacă există o cantitate mică, randamentul va fi mai intens, boabele vor deveni mai suculente și mai gustoase..

Știați? Cireșele sunt clasificate ca plante iubitoare de căldură, iar dacă rănile rezultate din salubritate nu au timp să se vindece înainte de începerea înghețului, copacul poate a te imbolnavi.

Potă veche

Sarcina principală a cultivării copacilor bătrâni este eliminați ramurile bolnave și uscate, împiedicând dezvoltarea lăstarilor tineri. Aceasta este o necesitate îngrijire, ceea ce va ajuta la prevenirea apariției boli și, ca urmare, moartea cireșelor. Se crede că cel mai bun moment pentru a prune lemnul vechi este în lunile de primăvară, când este suficient de cald și riscul de înghețuri subite este redus. Tăierea cireșelor vechi în primăvară va ajuta pomul să suporte mai ușor astfel de stres. Dacă pe ramă există ramuri care se întind puternic și se îndoaie, acestea trebuie de asemenea eliminate..

Diferențe de tăiere după formă

Cultivarea pomului depinde și de ce fel de cireșe se administrează. Salubrizarea copacului și cireș de tufiș are diferențe fundamentale.

Tunderea cireșelor de tufă

Schema despre cum se potăresc corect cireșele de tufă toamna este destul de simplă - există câteva reguli de amintit.

 1. Cultivarea de ramuri de acest tip are loc în mod necesar înainte de începutul locului de formare a mugurilor (creștere sau în lat).
 2. Nu puteți tăia ramuri împreună cu mugurii.
 3. Când capetele crengilor arbustului devin mai subțiri și mai slabe, acestea trebuie îndepărtate. Ramura nu este complet îndepărtată, ci mai des de o treime sau jumătate din lungime.
 4. Nu uitați să asigurați punctele tăiate cu o soluție specială de grădină..
 5. Ramurile scheletice sunt de obicei scurtate la o ramură laterală, care are potențialul și tendința de a crește în sus. Dacă vișinul are o țesătură puternică, este necesară și subțierea..
 6. Este mai bine să lăsați lăstari noi - acest lucru va afecta favorabil dezvoltarea viitoarei recolte.

Important! Dacă este necesară ștergerea unui număr mare de sucursale simultan, acest lucru nu poate fi făcut dintr-o singură dată. Această procedură este destul de dureroasă și stresantă pentru cireșe și poate contribui la apariția bolii..

Tăierea copacilor

Diferența fundamentală între o specie asemănătoare copacului și una artizanală este că, în primul caz, fructele sunt situate numai pe ramuri anuale (creșteri), iar în al doilea - pe ramuri anuale și buchet. O plantă de copac necesită o abordare mai atentă a cultivării - nu tăiați toate ramurile la rând. Coroana trebuie să fie scurtată treptat, fără a reduce lungimea ramurilor la mai puțin de 2-3 metri. Dacă arborele și-a încetinit creșterea, ar trebui tăiate ramuri care să nu reproducă o creștere nouă și proaspătă. Dacă, dimpotrivă, vișinul a crescut ritmul de creștere, nu uitați de subțierea ramurilor..

Anti îmbătrânire cultivarea (tăierea tuturor ramurilor vechi) a unui cireș de copac se poate face numai dacă creșterea anuală a ramurilor nu depășește 15 cm.Notă: traversarea ramurilor trebuie igienizată.

Știați? Forma coroanei de cireș poate fi formată și ajustată începând cu primul an de creștere - cu cât este mai vechi copacul și mai groase ramurile, cu atât procesul de tăiere va fi mai dureros.

Activități post-pruning

Cel mai important lucru care trebuie făcut pentru a ajuta pomul să facă față stresului primit și să vindece rănile este să tratezi locurile tăiate (chiar și cele mai mici) cu un lac special pentru grădină sau vopsea de ulei pe ulei natural de in. Puteți achiziționa astfel de dispozitive la un punct de vânzare specializat. Dacă nu acoperiți zonele goale - vișin, fiind o plantă fructifică din piatră, pur și simplu nu veți supraviețui iarna (chiar dacă este un copac puternic, robust).

Sfaturi și secrete ale grădinarilor experimentați

Un proces precum cireșele de cireșe poate fi dificil pentru începători. Cu toate acestea, merită să ne amintim că cultivarea acestei plante toamna nu-l va aduce decât bine și va ajuta la îndurarea iernii..Grădinarii cu experiență oferă aceste sfaturi:

 • Este necesar să se efectueze circumcizia numai înainte de apariția înghețului.
 • Amintiți-vă diferența dintre vișini și alți pomi fructiferi: mugurii copacului nu sunt localizați pe întreaga lungime, ci la capete - prin urmare, atunci când igienizați, trebuie fie îndepărtați complet, fie subțiri, lăsând 2-3 muguri pe fiecare ramură. În acest caz, randamentul nu va scădea..
 • Pentru întinerirea completă a cireșelor, aveți nevoie de un ferăstrău.
 • Este indicat să tăiați copacul astfel încât toate lăstarii anuali să aibă aproximativ aceeași lungime - 30 cm. În acest caz, ramurile nu vor fi expuse.
 • Nu uitați să eliminați creșterea anuală a rădăcinilor de cireșe - astfel de ramuri reduc semnificativ randamentul..
 • Cea mai optimă înălțime pentru cireșe va fi o înălțime de până la 3 metri - acest lucru trebuie luat în considerare la cultivare.
 • Procesul de tăiere trebuie să fie în mod necesar anual - vișinul se îngroașă foarte repede și încetinește creșterea ramurilor de fructificare.
 • Nu puteți tăia toate ramurile la rând, ar trebui să distingeți între ramurile anuale și buchetul.

Până în prezent, opiniile diferă în ceea ce privește dacă este posibil să se taie cireșele toamna, sau este doar meritat în primăvară. Cu toate acestea, experiența grădinarilor competenți și rezultatele cercetărilor au dovedit că procesul de cultivare din toamnă este cel mai bun mod de a ajuta pomul să se pregătească pentru frig..

Este foarte important să ne amintim că scopul tăierii nu este de a schimba planta dincolo de recunoaștere, ci de a corecta și igieniza, ceea ce îmbunătățește recolta viitoare și asigură prevenirea împotriva diferitelor boli. Respectarea corectă a tehnicii de tăiere va asigura îngrijirea sănătoasă a pomilor și apariția unei recolte bune în sezonul următor..


Opinii: 148