» » Cum să planificați plantarea în grădină

Cum să planificați plantarea în grădină

Planificarea aterizăriiÎn zone mici, în afară de legume, mulți grădinari ar dori să cultive flori, pomi fructiferi și tufișuri de fructe de pădure. Pentru a plasa toate aceste culturi în conformitate cu cerințele tehnologiei agricole, fiecare centimetru trebuie utilizat cu prudență. Cu toate acestea, planificarea plantării este importantă nu numai pentru proprietarii de parcele mici: chiar și o suprafață de un hectar în dimensiune necesită o abordare economică, în caz contrar, în locul unei moșii frumoase, se poate dovedi ceva complet mediocru. Cum să planificați corect o grădină cu flori, o grădină de legume și o grădină pe site și vor fi discutate în articolul nostru.

Beneficiile planificării plantelor

Planificarea plantării în grădina ta vă va permite să maximizați utilizarea zonei și, în consecință, să obțineți o recoltă bună a tuturor culturilor - cu cel puțin 20% mai mult decât cu plasarea spontană. Un aranjament bine gândit al paturilor va facilita foarte mult îngrijirea plantelor. Pe lângă culturile de grădină și legume, pe parcelă, trebuie să găsiți un loc pentru rezervoare pentru apa de irigație și pentru un container sau o groapă de compost în care veți arunca deșeurile pentru a obține îngrășământ organic valoros. Planul site-ului este desenat pe hârtie. Ar trebui să fie detaliate și să conțină informații despre toate clădirile și copacii deja în creștere..

Planificarea plasării culturilor

Determinarea acidității solului și adaptarea compoziției sale la culturile cultivate

Pentru planificarea rațională a plantării, este necesar să studiați compoziția solului de pe șantier și să aflați pentru ce plante este potrivit. Se recomandă să se determine aciditatea solului în laborator, luând probe din diferite părți ale sitului. Acasă, este posibil să se efectueze un test, dar nu va fi la fel de exact: probele de sol sunt turnate într-un recipient și li se adaugă puțin oțet. Dacă la suprafață apar bule, acest lucru indică un pH neutru sau alcalin al solului, iar absența unei reacții înseamnă că aciditatea solului este crescută. Solul greu și argilos trebuie săpat cu nisip, turbă și sol negru. Procentul de aditivi depinde de culturile pe care intenționați să le cultivați.

Schimbă aciditatea soluluiÎn fotografie: Verificarea acidității solului

Cum se aplică oportunitatea geografică la planificare

Când planificați paturile, trebuie să țineți cont de locația site-ului. Pe versanți, este mai bine să așezați paturi transversale orientate spre sud și sud-est. În zonele joase, paturile sunt formate de la sud la nord: în acest fel se încălzesc mai repede. Pe solul uscat cu ape subterane adânci, plantarea este localizată de la vest la est. În acest caz, umbra plantelor va menține umiditatea în sol mai mult timp. Pe un teritoriu mare, este indicat să localizați o grădină de legume în sud și o livadă în nord. Dacă copacii cresc pe șantier, paturile sunt rupte la o anumită distanță de ele, astfel încât legumele să nu fie la umbră.

Formăm paturileÎn fotografie: Construim paturi în curte

Crearea paturilor

Numărul de paturi este planificat în conformitate cu legumele plantate. Lățimea lor nu trebuie să fie mai mare de 1,2 m, dar cu cât paturile sunt mai înguste, cu atât este mai ușor să ai grijă de ele - să plantezi, să faci buruieni și să apei. Spațiul de rând este lăsat la 0,5 m lățime, astfel încât este convenabil să vă plimbați între paturi, să culegeți fructe de pădure și fructe și să curățați gunoiul toamna. Aspectul estetic al grădinii depinde de respectarea limitelor clare dintre paturi. Pasajele sunt presărate cu pietriș sau coajă grosieră pentru a preveni creșterea buruienilor.

Planificarea paturilorÎn fotografie: Decorarea paturilor

Patul de grădină în sine poate fi tăiat cu o margine mică de pătrunjel, salată sau lovage. Curburile nu ar trebui să blocheze lumina de plante. Scopul lor este de a sublinia frumusețea și de a economisi spațiu utilizabil. Pentru împrejmuirea întregii grădini, se folosește cel mai adesea un gard, dar este mai bine să plantezi fructe și fructe de pădure sau arbusti ornamentali în loc de ea - mure, coacăze, struguri, cotoneaster, liliac sau spirea.

Paturi vrac

Aceste paturi sunt crescute peste nivelul solului, astfel încât se încălzesc mai repede la soare. În climele mai reci, acest avantaj este deosebit de valoros. Este bine să se creeze astfel de paturi în locuri unde apa subterană se află aproape de suprafață, precum și în zonele supuse inundațiilor prin apa topită în primăvară..

În paturile înalte, este convenabil să se cultive castraveți, ceapă și usturoi - culturi care sunt sensibile la umiditate ridicată și sunt ușor afectate de putregaiul rădăcinii.

Pentru a aranja un astfel de pat, trebuie mai întâi să-l marcați: încercați-l cu gâștele și conectați aceste cârlige în serie cu sfoară. Deșeurile grosiere, tulpinile și ramurile sunt așezate sub pat pentru a fi drenate, iar solul fertil este turnat deasupra.

Paturi vracÎn fotografie: paturi vrac
Paturile înalte au următoarele avantaje:
  • se încălzesc rapid primăvara, ceea ce vă permite să plantați culturi mai devreme;
  • temperatura solului în astfel de paturi este întotdeauna mai mare, de aceea, pe ele se pot cultiva culturi termofile;
  • patul se instalează rapid și este potrivit pentru orice legume, cu excepția varză iubitoare de umiditate;
  • în zonele joase cu inundații regulate, paturile înalte sunt singura cale de a dezvolta plante utile;
  • în paturile înalte este mai ușor să crești fertilitatea solului.

Paturile voluminoase prezintă, de asemenea, dezavantaje: costul ridicat al solului importat, precum și uscarea rapidă a solului la căldură și, prin urmare, nevoia de udare frecventă. Această problemă este rezolvată prin mulcirea suprafeței, dar aceasta este, de asemenea, costuri suplimentare ale forței de muncă și financiare..

În lipsa unei borduri în timpul ploii, apa curge din paturi, iar solul este spălat.

Pat-box

Prin îmbunătățirea patului în vrac se obține o cutie. Acesta este numele unei plantații de culturi îngrădite. Nu este dificil să creezi o cutie, dar vei avea nevoie de material pentru gardul său - cărămidă, piatră, scânduri, ardezie etc. Deșeurile organice (ramuri, frunze, blaturi, humus) sunt așezate în partea inferioară a cutiei. Solul fertil este turnat pe stratul de drenaj. La garduri cu paturi, ardezie sau cărămizi, umiditatea este păstrată mai bine, deoarece aceste materiale nu sunt încălzite atât de mult de soare. Gardul ține buruienile în afara drumului și există mai puține buruieni. Este convenabil să lucrați cu astfel de paturi, iar dacă slăbiți constant pământul, atunci săparea toamnei nu poate fi necesară. Paturile bine făcute arată solid și elegant.

Pat-boxÎn fotografie: Cutie de pat

Compatibilitate cu aterizarea

La planificarea plantării plantele iau în considerare compatibilitatea lor între ele. Plantele, la fel ca oamenii, pot avea o plăcere sau neplăcere pentru fiecare. Dacă sunt ignorate, o compatibilitate slabă a culturilor poate afecta negativ randamentul..

Video

Căpșunile și leguminoasele se înțeleg bine între ele. Plasarea salată și spanacul cot la cot pot ajuta ambele culturi să aibă un gust mai bun. Dar plantele cultivate nu le place pelinul amar: toxinele pe care le secretă au un efect depresiv asupra lor. Dar bulionul de pelin se poate speria Limacși, purice, afide și alte insecte dăunătoare, de aceea este recomandabil să găsiți un colț retras pentru această plantă. Roșiile adoră să crească pe compost din propriile blaturi. Aceasta este una dintre puținele plante pentru care nu este necesar să căutați o altă grădină în fiecare an: roșiile pot fi cultivate într-un loc până la 5 ani.


Opinii: 173