» » Arbori fructiferi și arbuști pentru parcela din grădină

Arbori fructiferi și arbuști pentru parcela din grădină

Grădină tânără pe un teren personalAchiziționând pomi fructiferi și arbuști pentru un teren de grădină, proprietarul său pune bazele unor plantații cu adevărat strategice. La mulți ani care urmează, ei determină aspectul teritoriului adiacent casei, iar cu grijă corespunzătoare devin principala sursă de culturi de fructe..

Ce culturi de fructe și fructe de pădure interesează cel mai adesea grădinarii? Cum să vă aranjați plantele preferate pe site și să le găsiți cartierul potrivit?

Arbori fructiferi și arbuști: fotografii și nume ale culturilor populare

Datorită lungimii țării, răspândită pe mai multe zone naturale simultan, este aproape imposibil să desemnați o singură listă de arbori și arbuști. Și totuși, există specii pentru care grădinarii sunt siguri că vor încerca să găsească un loc potrivit. Fotografiile și numele acestor pomi fructiferi și arbuști sunt bine cunoscuți chiar și celor care sunt departe de grădinărit..

Partea principală a grădinii este ocupată de meriPrintre pomi fructiferi, liderii incontestabili sunt Măr diferite soiuri și date de maturare. Acestea sunt urmate de pere și cele mai comune fructe de piatră: cireșe și prune..

Prunele de soiuri diferite cresc în aproape fiecare grădină.Tufele de fructe și fructe de padure, care se găsesc aproape peste tot, includ zmeură, diverse tipuri de coacăze și coacăze. Astăzi câștigă în mod activ popularitate:

 • vindecare cătină;
 • pui de cires;
 • din timp caprifoi.

Popularitatea cătinului este în creștereMurele se mută în livadă, din ce în ce mai des pe parcelele, puteți găsi ciocane, irgu și alte culturi, care cu ceva timp în urmă erau percepute ca secundare sau plantate doar pentru amenajare.

Lista arbuștilor pentru grădină este mult mai largă decât lista de arbori de mai sus. Acest lucru nu este surprinzător. O livadă din copaci va da prima recoltă nu mai devreme de 5-7 ani, iar arbuștii sunt gata să mulțumească grădinarul deja în al doilea sau al treilea an după plantare.

Sucul delicios de vișine este cultivat pentru gem și compoturiUn avantaj suplimentar al arbuștilor este dimensiunea lor relativ mică și mai puțin laborioasă în îngrijire. Cu toate acestea, nimeni nu va putea înlocui perele cu coacăze. Prin urmare, fără copaci, grădina nu va fi niciodată completă..

Se crede că în regiunile nordice, grădinarii sunt limitați la alegerea lor de climatul dur, dar cu cât este mai sud, cu atât este mai diversă populația de parcele de grădină..

Într-adevăr, pornind din regiunea Pământului Negru Central, nu este neobișnuit în rândurile culturilor de fructe și fructe de pădure:

 • caisă;
 • prune de cireș;
 • dudă;
 • diferite tipuri de nuci;
 • cireș și hibridul său cu vișine.

Nu poți face fără cireșe în grădinăLista arbuștilor este în creștere struguri, yoshta, lemn de câine și viță de vie fructifică perenă.

Dar dacă până de curând, grădinarii de pe banda de mijloc și mai multe regiuni nordice erau obligați să se mulțumească cu o listă foarte modestă de culturi de fructe și fructe de pădure, astăzi lucrurile se schimbă radical.

Pepinierele oferă cu succes copaci fructiferi și arbuști pentru regiunea Moscova de mult timp, care nu erau disponibile anterior în Regiunea Pământului Neagră. Limitele distribuției culturilor de sud s-au mutat serios spre nord, nu numai din cauza schimbărilor climatice, ci și datorită muncii direcționate a crescătorilor..

Boabe utile de coacăzeAceastă momeală se încadrează grădinarii fără experiență, care doresc, prin toate mijloacele, să obțină o „Grădină a Edenului” într-o zonă limitată. Îi poți înțelege! Dar nu este suficient să achiziționați răsaduri, este important să le plantați și să le cultivați corect, ținând cont de toate solicitările plantelor și caracteristicilor teritoriului.

Reguli pentru plasarea pomilor fructiferi și a arbuștilor în grădină

Recolta viitoare a grădinii depinde de planificarea corectă a plantațiilor.Puieții tineri plantați în grădină cresc an de an. În câțiva ani, când vine timpul fructării, coroanele cresc cu 1,5-2 metri. Iar copacii maturi ocupă și mai mult spațiu.

Nu este suficient să alegeți soiurile cele mai rezistente de iarnă, cu randament ridicat, este necesar să planificați cu exactitate viitoarea livadă.

Este mai bine să faceți acest lucru pe o foaie de hârtie, pe baza măsurătorilor distanțelor de la zona de plantare la cele mai apropiate clădiri, drumuri, garduri ale proprietăților învecinate. Atunci când plantați pomi fructiferi și arbuști într-un teren de grădină, este necesar să se țină seama nu numai de preferințele estetice ale proprietarului, dar și de normele obligatorii. Ele reglează distanța de la fabricile mari până la clădirile rezidențiale și comerciale, rutele de transport, comunicațiile și linia de limitare care trece între secțiuni.

Deci, de exemplu, de la un măr sau o pere la o clădire rezidențială sau garaj ar trebui să aibă cel puțin 3,5 - 4 metri. Această distanță se datorează funcționării sigure a clădirii și nevoii de îngrijire constantă a unei culturi horticole mari. Pentru arbuști, distanța este mai mică și este de un metru și jumătate, ceea ce face posibilă:

 • să efectueze întreținerea pereților, ferestrelor și a altor structuri și comunicații fără obstacole;
 • nu vă temeți de umiditatea excesivă în contact strâns cu vegetația;
 • aveți grijă de culturile de fructe și fructe de padure, recoltați-le, tăiați-le și replantați-le.

Masa de viață a copacilor și arbuștilorÎn plus față de restricțiile obligatorii, de bun-simț și de siguranță, există și alte reguli care ar trebui luate în considerare la planificarea unei livezi..

Este extrem de important să respectați distanța dintre răsaduri pe rânduri, precum și să țineți cont de termenul limită pentru creșterea unei anumite culturi într-un singur loc.

Cartier util și dăunător de arbori fructiferi și arbuști din grădină

O grădină bine organizată are întotdeauna o recoltă bună de fructe și fructe de pădureO importanță considerabilă pentru viitoarea plantare este cunoașterea nevoilor speciilor de plante individuale și a caracteristicilor acestora:

 1. Unele culturi preferă să crească la soare, altele se adaptează ușor la umbră.
 2. Pentru unii dintre pomii fructiferi și arbuști din zona grădinii, un loc deschis, suflat de toate vânturile, este potrivit, iar celălalt va trebui să găsească adăpost.
 3. Cerințele plantelor pentru fertilitate și udare variază.

Este puțin probabil ca în zona limitată a site-ului să fie posibilă satisfacerea tuturor solicitărilor animalelor de companie verzi. Într-o mică grădină de țară, inevitabil unii arbuști sfârșesc sub coroanele copacilor în creștere. Pentru ca un astfel de cartier să nu afecteze randamentul, meta pentru plantarea pomilor fructiferi și a arbuștilor iubitori de umbră în grădină este determinată în avans.

Astfel de culturi includ coacăz negru, caprifoi, subdimensionate, tufișuri de fructe de pădure, cum ar fi merișoare, afine și lingonberry. Dacă colțul umbrit al grădinii este bine ventilat, viburnul se va stabili bine aici. Murele și zmeura sunt cultivate în umbră parțială.

Grădinarii au observat de mult că, chiar și în condiții confortabile, plantele de grădină refuză uneori fructele în plină forță, arată asuprit și cresc slab. Se pare că motivul acestui comportament este un cartier ales corect. Ca și în natură, copacii, arbuștii și culturile erbacee formează comunități strânse într-o grădină fructifică. Opțiunile de mai sus pentru un cartier reușit și periculos de pomi fructiferi și arbuști din tabel vor ajuta la crearea celor mai bune condiții pentru fiecare specie și să obțineți la maxim.

Graficul de compatibilitate cu grădinăritulPuteți aranja plantările astfel încât plantele înrudite să fie în apropiere. O astfel de soluție va fi extrem de utilă, de exemplu, pentru cireșe și pețiole, dintre care multe soiuri sunt auto-fertile și au nevoie de un polenizator pentru a obține o recoltă. O imagine similară este observată atunci când crește cătină. Este adevărat, aici trebuie să existe un tufiș mascul pentru mai multe plante feminine..

Găsiți un loc în grădină și pentru zmeurăÎn plus, pentru cătină, care se propagă de bună voie prin straturi de rădăcină, mure și zmeură, este mai bine să găsești un loc departe de restul plantațiilor de grădină, altfel lăstarii puternici ai acestor culturi vor stăpâni jumătate din grădină într-un an..

Arbori fructiferi și tufișuri de fructe de pădure - video


Opinii: 54