» » Ce poate fi plantat lângă un pom în grădină - compatibilitatea cu alte culturi

Ce poate fi plantat lângă un pom în grădină - compatibilitatea cu alte culturi

Atunci când planificați o grădină, este important să respectați vecinătatea corectă a copacilor și arbuștilor. Mărul este considerat o cultură care se înțelege bine cu alte specii, dar se dezvoltă cel mai bine într-o plantare cu o singură specie. Răsadurile de pomi nu se înrădăcinează bine în locul în care un copac din această specie a crescut anterior: este plantat un exemplar tânăr, retrăgându-se câțiva metri în lateral. Unii copaci și tufișuri au un efect negativ asupra creșterii culturii fructelor, astfel încât vecinătatea lor din grădină trebuie evitată pentru a nu reduce randamentul. Și cu ajutorul vecinilor de succes, puteți spori creșterea mărului și încetinirea răspândirii unor dăunători..

Cartier cu arbori și arbuști

Atunci când planificați plantarea plantelor cultivate, trebuie să se țină seama de compatibilitatea arborilor și arbuștilor din grădină. Aproape toate plantele eliberează substanțe de semnalizare chimice care sunt răspândite prin aer sau subteran și afectează mediul înconjurător. Influența poate fi pozitivă sau negativă. În acest fel, plantele își transmit semnale chimice între ele, recuperează spațiul de locuit și se adaptează mediului. Mărul este, de asemenea, un participant activ la această interacțiune, iar vecinii săi pot inhiba sau stimula creșterea acestei culturi de fructe..

Puteți afla despre compatibilitatea unui pom cu reprezentanții altor specii dintr-o zonă din tabel.

VedereCum afectează un măr când este plantat aproape
Liliac, trandafir, viburnum, iasomie, brad, castan de cal, salcâm, coacăzAu un efect deprimant. Vecinătatea cu ei afectează negativ creșterea și productivitatea pomului fructifer
cireașăCartierul este favorabil pentru măr, dar în timp deplasează vișinul, deoarece crește mai repede
Mesteacăn, arțar, plopAu un sistem rădăcină puternic, astfel că un pom fructifer, atunci când este plantat împreună cu ei, lipsește umiditatea în sol și poate muri
Stejar, teiVecini buni pentru un pom fructifer, dar ar trebui să fie plantați la o anumită distanță
ZmeurăAfectează favorabil, mai ales dacă lăstarii acestor două culturi sunt în imediata apropiere
Ianuarie comunăContribuie la răspândirea anumitor boli ale culturilor de fructe
Pin, cedruAcidificați solul, creând condiții bune pentru creșterea pomului, care necesită sol ușor acid pentru creștere
RowanPromovează răspândirea molii de cenușă de munte, ale căror omizi dăunează merelor
Cireșă dulce, prună, pere, caprifoiAu un efect benefic asupra mărului atunci când este plantat aproape

Culturile din sud, precum caisul și piersicul nu sunt recomandate să fie plantate lângă meri și alți pomi fructiferi, astfel încât să se poată dezvolta pe deplin.. Evitați apropierea de fructe și arbori de foioase cu un sistem puternic de rădăcini, pentru a nu crea condiții pentru o concurență sporită pentru umiditatea din sol..

Pruna, cireșul și vișinul dulce sunt predecesorii buni pentru măr. În locul în care au crescut aceste culturi, se pot planta răsaduri de măr și vor crește și se vor dezvolta bine..

Este posibil să plantezi castraveți cu vinete într-o seră, cu ce să-i plantezi în aceeași seră?

Ce să plantezi sub măr?

Dacă nu este nevoie să economisiți spațiu în grădină, atunci sub plantarea în grup a mărilor, puteți săpați o peluză - acest lucru va preveni acidifierea și epuizarea solului, contribuind la restabilirea valorii nutritive și a fertilității sale. Dar dacă suprafața este limitată, paturile cu flori sau paturile sunt așezate sub pomi fructiferi.

Dintre legume, roșii și astfel de condimente sunt considerate vecini de succes pentru un măr:

  • mărar;
  • pătrunjel;
  • anason;
  • cimbru;
  • coriandru.

Mirosul frunzelor lor respinge dăunătorii copacilor. Nu este recomandat să plantezi cartofi în apropierea acestei culturi de fructe - epuizează solul.

Mărul creează o nuanță difuză în care unele culturi decorative și florale cresc bine. În cercul său aproape de tulpină, puteți aranja un pat de flori cu flori precum gălbenele, clopote, margarete, primule, crocuse, plăcinte de zi. Fericiile și plantele acoperite cu sol cresc bine sub acest copac, precum și rostopasca, care în același timp îl protejează de unii dăunători.

Dacă sistemul de rădăcini al unui copac se află aproape de suprafață, atunci legumele și plantele cu flori din jurul său sunt plantate pe un pat liber, pentru a nu deteriora rădăcinile copacului atunci când săpați.

Cireșele, zmeura, prunele, cireșele sunt considerate vecini buni pentru un măr din grădină. Ar trebui să se evite plantarea strânsă a unor arbuști ornamentali, cenușă de munte, mesteacăn, plop. Sub pomul fructifer, puteți planta roșii și culturi picante, precum și plante cu flori tolerante la umbră sau să semeni o peluză.


Opinii: 57