» » Câți ani dă un pom de fructe - un favorit printre pomii fructiferi

Câți ani dă un pom de fructe - un favorit printre pomii fructiferi

Este greu să-ți imaginezi o grădină fără meri. Am decis să plantez copaci pe site-ul meu, dar vârsta lor a fost de scurtă durată. Boli și o coroană strâmbă, crengi rupte - aceasta nu este întreaga listă de nenorociri care mi-au căzut pe cap. A trebuit să caut urgent informații: cum să salvez pomii fructiferi.

Două întrebări la care căutam un răspuns: cât timp trăiește un pom în grădină și cum îi poți prelungi viața? Îmi amintesc încă zilele petrecute în grădina bunicii mele. Giganți mari pereni au crescut acolo, care le prezentau mere în fiecare an. Din copilărie mi-am amintit de soiul de mere - Streyfling. De viață a rămas iubit.

În grădina ei am încercat să creez condiții pentru cultivarea pomilor fructiferi. În articol povestesc totul despre măr, astfel încât să știu despre el, cum se spune, în sus și în jos.

Mărul este ușor de recunoscut prin frunzele sale rotunjite, pubescente pe o parte. Primăvara, copacii și-au îmbrăcat o ținută albă de zăpadă, doar unele soiuri se auto-polenizează, altele au nevoie de ajutor sub forma unor copaci vecini din aceeași perioadă de fructificare.

Mărul poate avea o înălțime de până la 8 metri. Cultura cultivată pe un portaltoi pitic abia atinge o înălțime de 4-5 metri. Diferite soiuri rezistă la îngheț în diferite moduri, au o imunitate specială la boli. Virtutea pomului fructifer este fructul. Merele coacă din vară, iar soiurile de iarnă se păstrează până în primăvară. Fiecare soi are propriul gust, culoarea fructului și conține invariabil substanțe utile. Mai ales în mere pectină și fier.

Deci, câți ani fructează un măr în Rusia centrală? Se dovedește că un copac, cu grijă adecvată, poate depăși o etapă veche de un secol. Speciile sălbatice împlinesc vârsta de 150 de ani. De-a lungul vieții lor dau roade, dar de-a lungul anilor, randamentul scade..

Notă! Curba de fructificare este diferită pentru fiecare soi. Prin urmare, înainte de a planta copaci în grădină, trebuie să studiați caracteristicile soiului selectat..

Botanii cred că durata pomului crește în latitudinile sudice. Acest lucru se datorează climatului. În Siberia, frigul obositor și scurta vară afectează copacul, care se uzează mai repede.

Un alt factor care afectează vârsta, cât de devreme a început să cedeze pomul.

  • Cativa copaci. fiind tânăr, gata să se prezinte cu mere. Dar puterea nu este suficientă și uneori copacul este uzat.
  • Un copac matur cu o coroană dezvoltată și un sistem de rădăcini este gata pentru realizări. Cu o recoltă mare, ramurile pot rezista la greutatea merelor, iar pomul însuși este capabil să asigure aprovizionarea cu nutrienți a fructelor.

Cum să crească perioada de fructificare și randamentul pomilor

Pentru grădinari, este important ca arborele să crească mult timp pe șantier, dar beneficiază și de o recoltă anuală. Chiar și fructificarea se face potrivit la doi ani pentru locuitorii de vară. În multe feluri, timpul măsurat de natură depinde de soi și în al doilea rând - de condiții.

Primele fructe apar pe măr la 3-5 ani. Randamentul crește în fiecare an. În realitate, un copac își va epuiza resursele în 20-40 de ani. Pe site-ul meu, acest lucru se datorează în principal tăierii necorespunzătoare a copacului. Prin urmare, voi acorda o atenție specială acestei greșeli comune a grădinarilor..

Dar înainte de sfaturi, vă sfătuiesc să vizionați videoclipul. Recomandările vizuale vă vor ajuta să obțineți o recoltă de mere în fiecare an:

Îngrijirea corespunzătoare a mărului

Potrivirea corectă

Pentru creșterea unui măr, aleg o zonă iluminată. Plantez copaci la o distanță de 3 metri unul de celălalt.

Cu o masă de apă subterană înaltă pe șantier, plantez o răsaduri pe un deal artificial sau aleg locul cel mai înalt din grădină. Când plantează, sap o gaură adâncă, acoperă rădăcinile cu sol fertil: humus cu cenușă de lemn.

Tunderea

Ramurile ar trebui să primească suficientă lumină. Nuanțe de coroană dense. Un alt dezavantaj al lipsei de tăiere este o pierdere mare de energie și nutrienți pentru a menține frunzele și a coace fructele..

Important! Tăierea în timp util și competentă formează corect forma arborelui.

Dacă nu se face acest lucru, copacul va crește strâmb și pe o singură față. Supraponderalul va afecta apoi ruperea ramurilor și, din punct de vedere estetic, este urât.

Fertilizare

Aplic top dressing nu numai primăvara, ci și vara. Grădinarii împart fertilizarea în trei etape.

  1. Prima hrănire este necesară primăvara, după zăpada topită. Arborele va fi recunoscător pentru materia organică și îngrășământul mineral complex, de exemplu, nitrofoska sau azofoska.
  2. A doua fertilizare este utilă în iunie. Mă hrănesc cu o soluție de îngrășământ verde, adaug și cenușă de lemn, cu care mă praf partea inferioară a trunchiului, blocând calea dăunătorilor.
  3. Al treilea pansament mineral este necesar în iulie în timpul formării fructelor.

Notă! Alimentația adecvată a mărului în vară devine cheia recoltării de anul viitor. În acest moment, mugurii sunt așezați. Asigurați-vă că fertilizați și apă!

De obicei, hrănesc mărul în același timp cu alte culturi, deci nu este nevoie de efort suplimentar.

Controlul dăunătorilor

Albesc trunchiurile de copaci primăvara. Pe tot parcursul sezonului, mă asigur că cercul trunchiului nu are buruieni. Dacă este necesar, tratez copacii cu substanțe chimice.

Reglementarea recoltei

Puțini oameni știu că formarea fructelor pe un copac nu poate fi lăsată la voia întâmplării. Această afirmație se aplică nu numai copacilor tineri care încep să dea roade, ci și adulților. Cu o formare mare de flori, o parte este îndepărtată manual. Dacă nu am avut timp în timpul înfloririi, atunci lucrez cu ovarele.

Puieții tineri pot sfâșia atunci când se formează un număr mare de mere. Ce este bucuria pentru grădinar, pentru cultură, încărcătura pe crengi și întreaga plantă.

Pomii adulți reglează și formarea fructelor. Cultivatorul trebuie să înțeleagă cât de dificil va fi copacul să gestioneze o mulțime de fructe. Adesea, astfel de copaci aruncă ovare suplimentare..

Important! Îndepărtarea mecanică lasă o floare centrală.

recoltat

Înainte de vremea rece din octombrie, îndepărtez toate fructele din copac. Merele lăsate pe ramuri reduc randamentele anul viitor.

Rezumând

  1. Mărul a câștigat faima unui copac nepretențios și durabil.
  2. Poate fi udat și hrănit în același timp cu alte culturi.
  3. Cu grijă deplină, pomul poate ajunge la o jumătate de secol, obținând o recoltă de mere parfumate.

Opinii: 108